Czy tak moze postepowac osoba świecka na mszy ??
Autor |
Wiadomość |
Mieszek
|
z tej stronki co anqua podała:
http://www.kkbids.episkopat.pl/ceremoni ... #etykieta4
Cytuj: Spojrzenie. Wzrok człowieka jest także znakiem, przez który może on wyrazić radość lub smutek, pytanie lub aprobatę, wdzięczność lub uwielbienie, spokój lub nerwowość.
hahahhaha dobre szczególnie nerwowość księdza uczyniona gestem "wzroku bazyliszka" czasem jest widziana jako przenikająca doszczętnie ciało ministranta 

_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lip 02, 2006 13:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): We Wprowadzeniu nie ma nic o postawie w tym czasie wiernych.
Czyli np. SMSa wolno wtedy wysyłać, albo sznurować buty? No bo przecież nikt nie zabronił...?
|
N lip 09, 2006 21:00 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
A nie widzisz różnicy międyz podniesieniem rąk a wysyłaniem smsów  Jeśli nie, to przykro.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 09, 2006 21:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): A nie widzisz różnicy międyz podniesieniem rąk a wysyłaniem smsów :?:
No dobrze. W takim razie - czy podczas "Ojcze nasz" wolno:
1) klaskać
2) podnieść prawą rękę i machać nią
3) kręcić głową w lewo-prawo
przecież przepisy nie zabraniają?
|
N lip 09, 2006 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): A nie widzisz różnicy międyz podniesieniem rąk a wysyłaniem smsów No dobrze. W takim razie - czy podczas "Ojcze nasz" wolno: 1) klaskać 2) podnieść prawą rękę i machać nią 3) kręcić głową w lewo-prawo przecież przepisy nie zabraniają?
Ja chciałbym dodać, że przepisy nie zabraniają również puszczania bąków.
|
N lip 09, 2006 21:56 |
|
|
|
 |
ToMu
|
Tomek Torquemada napisał(a): Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): A nie widzisz różnicy międyz podniesieniem rąk a wysyłaniem smsów No dobrze. W takim razie - czy podczas "Ojcze nasz" wolno: 1) klaskać 2) podnieść prawą rękę i machać nią 3) kręcić głową w lewo-prawo przecież przepisy nie zabraniają? Ja chciałbym dodać, że przepisy nie zabraniają również puszczania bąków. To już szczyt głupoty, wiesz  Puszczanie bąków, proszę pana, jest po prostu niekulturalne. Uważasz, że przepisy liturgiczne muszą tego zabraniać Dextimus napisał(a): No dobrze. W takim razie - czy podczas "Ojcze nasz" wolno: 1) klaskać 2) podnieść prawą rękę i machać nią 3) kręcić głową w lewo-prawo
Nie spotkałem się z tym nigdy.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
N lip 09, 2006 21:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Tomek Torquemada napisał(a): Dextimus napisał(a): ToMu napisał(a): A nie widzisz różnicy międyz podniesieniem rąk a wysyłaniem smsów No dobrze. W takim razie - czy podczas "Ojcze nasz" wolno: 1) klaskać 2) podnieść prawą rękę i machać nią 3) kręcić głową w lewo-prawo przecież przepisy nie zabraniają? Ja chciałbym dodać, że przepisy nie zabraniają również puszczania bąków. To już szczyt głupoty, wiesz  Puszczanie bąków, proszę pana, jest po prostu niekulturalne. Uważasz, że przepisy liturgiczne muszą tego zabraniać
Niby dlaczego niekulturalne? Jesli puszczam powoli i cichaczem, to co, nie mogę?
|
N lip 09, 2006 22:07 |
|
 |
ToMu
|
Nie, bo to jest chamskie.
Wybacz, ale o rzeczach tak oczywistych dyskutować nie będę 
|
N lip 09, 2006 22:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Nie, bo to jest chamskie.
A niby dlaczego, skoro nikt nie słyszy i nikt nie czuje? A ja się nie mogę powstrzymać, bo kwadrans przed mszą (w sam raz, by zachować post Eucharystyczny) skończyłem obżerać się fasolką po bretońsku?
|
N lip 09, 2006 22:19 |
|
 |
Mieszek
|
to następnym razem kup sobie korek
a kolegom stopery do uszu
i klamry na nosek [nie zapomnij]
co do echa niestety nie mam pomysłów choć z drugiej strony możesz głośno wtedy chrzaknąc
powinno zagłuszyć niekulturalne fajerwerki
a
zapomniałbym
możesz mi podac przepis na te fasolke po bretońsku
jestem ciekawy jak ją inni przyrzadzają
oczywiście napisz nie tutaj bo moderacja czuwa
ale w watku o jedzeniu
był kiedyś taki...
warto go reaktywowac...

_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lip 16, 2006 18:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mieszku drogi,
Mój post miał zobrazować, że nie wszystko, co nie jest wprost zabronione, jest dopuszczalne. Przespisy nie zabraniają podczas Ojcze Nasz kręcenia głową, wysyłania SMS-ów ani puszczania bąków, co nie oznacza, że wolno to robić. Puszczanie bąków jest takim samym nietaktem jak machanie łapkami, bo jest niestosowne i przeszkadza innym.
|
N lip 16, 2006 18:58 |
|
 |
ToMu
|
Machanie
To uważasz, że ksiądz "macha łapkami" i przeszkadza ludziom  Jednak nie.
Podniesione ręce nikomu nie przeszkadzają. Choć - przepraszam... Przeszkadzać będzie zawsze coś temu, komu coś musi przeszkadzać.
|
N lip 16, 2006 20:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Machanie To uważasz, że ksiądz "macha łapkami" i przeszkadza ludziom  Jednak nie.
Czy ja napisałem, że ksiądz macha łapami?
|
N lip 16, 2006 20:51 |
|
 |
ToMu
|
Cytuj: Puszczanie bąków jest takim samym nietaktem jak machanie łapkami, bo jest niestosowne i przeszkadza innym.
Można to odnieść i do księdza i do wiernych.
W obu jednak przypadkach - uniesienie rąk na Pater Noster jest dopuszczalne.
A o tym, czy można, czy nie można mieć rąk podniesionych - pisała już Angua - poczytaj viewtopic.php?p=171099#171099
Nie masz racji, więc nie pisz w kółko tego samego.
|
N lip 16, 2006 20:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): A o tym, czy można, czy nie można mieć rąk podniesionych - pisała już Angua - poczytaj viewtopic.php?p=171099#171099 Nie masz racji, więc nie pisz w kółko tego samego.
Jak wynika z:
http://www.kkbids.episkopat.pl/ceremonial/metoda.htm
Cytowany dokument to wersja robocza
Proszę nie powoływać się na brudnopisy dokumentów.
|
N lip 16, 2006 22:16 |
|
|
|