Autor |
Wiadomość |
danni
|
 Apel
Wybuchła niestety wojna pomiędzy Libanem a Izraelem. Eksperci oceniają, że może także zostać otworzony 3 front (po Strefie Gazy)- z Syrią. Bodajże Jan Paweł II mówił, że wojna w pewnym momencie ma swoją własną dynamikę i trudno ją zarzymać. Zwracam się więc do każdego katolika, dla którego te wydarzenia na bliskim Wschodzie zmartwiły i poruszyły. Zwracam się do Was i błagam, abyście w swojej codziennej modlitwie nie zapomnieli o modlitwie o pokój na świecie. Może to być krótka prośba do Boga własnymi słowami, dziesiątek Różańca bądź też cała tajemnica różańcowa w intencji pokoju na świecie lub inne modlitwy. Musimy szturmwoać niebo modlitwą i błagać Boga, by zakończył tą wojnę... Ale nie tylko, na świecie wiele jest konfliktów i w związku z tym gorąco Was zachęcam do modlitwy o pokój na świecie.
|
So lip 15, 2006 8:16 |
|
|
|
 |
Miennja
|
 Módlmy się o pokój, tak jak nas prosił Jan Paweł II!
Trzeba żarliwie modlić się w intencji pokoju na świecie, który obecnie jest coraz bardziej zagrożony. Popieram z całego serca ten apel. Musimy powstrzymac fatum, jakie ciaży nad światem od kilku lat i zdaniem niektórych pcha narody w kierunku wojny cywilizacji.
|
N lip 16, 2006 8:08 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
W tej modlitwie jest mowa o Syrii - ale i tak jest piękna.
Tekst Jana Pawła II.
Boże nieskończonego miłosierdzia i dobroci, z wdzięcznym sercem modlimy się dziś do Ciebie na tej ziemi, po której chodził niegdyś św. Paweł. Narodom głosił on prawdę, że Bóg w Chrystusie jedna świat ze sobą (por. 2 Kor 5, 19). Niech Twój głos rozbrzmiewa w sercach wszystkich ludzi, gdy wzywasz ich, by szli ścieżką pojednania i pokoju i byli miłosierni, jak Ty jesteś miłosierny. Panie, Ty kierujesz słowa pokoju do swego ludu i do wszystkich, którzy zwracają ku Tobie swe serca (por. Ps 85 [84], 9). Modlimy się do Ciebie za ludy Bliskiego Wschodu. Pomóż im obalić mury wrogości i podziałów i budować wspólnie świat sprawiedliwy i solidarny. Panie, Ty stwarzasz nowe niebo i nową ziemię (por. Iz 65, 17). Tobie zawierzamy młodych tej ziemi. W swych sercach tęsknią oni za jaśniejszą przyszłością; spraw, aby jeszcze mocniej pragnęli być ludźmi pokoju i zwiastunami nowej nadziei dla swoich narodów. Ojcze, Ty sprawiasz, że sprawiedliwość wyrasta z ziemi (por. Iz 45, . Modlimy się za przywódców państwowych tego regionu, aby usilnie starali się zaspokoić słuszne pragnienia swoich narodów i uczyć młodzież dróg sprawiedliwości i pokoju. Natchnij ich, aby zabiegali ofiarnie o wspólne dobro, szanowali niezbywalną godność każdego człowieka i podstawowe prawa, których źródłem jest obraz i podobieństwo Stwórcy, wpisane w naturę każdej ludzkiej istoty. Modlimy się zwłaszcza za przywódców szlachetnej Syrii. Obdarz ich mądrością, dalekowzrocznością i wytrwałością; niech nigdy nie poddadzą się zniechęceniu, spełniając trudne zadanie budowy trwałego pokoju, jakiego pragnie gorąco ich naród. Ojcze niebieski, w tym miejscu, które widziało nawrócenie apostoła Pawła, modlimy się za wszystkich, który wierzą w Ewangelię Jezusa Chrystusa. Kieruj ich krokami w prawdzie i miłości. Niech stanowią jedno, jak Ty jesteś jednym z Synem i Duchem Świętym. Niech dają świadectwo o pokoju, który przewyższa wszelki umysł (por. Flp 4, 7) i o światłości, która zwycięża mroki wrogości, grzechu i śmierci. Panie nieba i ziemi, Stwórco jednej ludzkiej rodziny, modlimy się za wyznawców wszystkich religii. Niech szukają Twej woli w modlitwie i czystości serca; niech oddają Ci chwałę i wielbią Twoje święte Imię. Pomóż im odnaleźć w Tobie moc, która pozwoli im przezwyciężyć lęk i nieufność, wzrastać w przyjaźni i współistnieć w zgodzie. Miłosierny Ojcze, niech wszyscy wierzący mają odwagę przebaczyć sobie nawzajem, aby zagoiły się rany przeszłości i dzisiaj nie były już przyczyną dalszych cierpień. Niech to nastąpi zwłaszcza w Ziemi Świętej, którą pobłogosławiłeś licznymi znakami swej Opatrzności i w której objawiłeś się jako Bóg miłości. Matce Jezusa, błogosławionej Maryi Pannie, zawierzamy mieszkańców tego kraju, w którym niegdyś żył Jezus. Za Jej przykładem niech słuchają słowa Bożego i okazują szacunek i współczucie innym, zwłaszcza tym, którzy różnią się od nich. Niech starają się zachować jedność serc i umysłów, pracując dla świata, który będzie prawdziwym domem wszystkich narodów! Salam! Salam! Salam! Amen!
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 52001.html
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N lip 16, 2006 8:56 |
|
|
|
 |
danni
|
Modlitwa o pokój
O, Dziecię Jezus, osusz łzy dzieci! Przytul do serca
chorych i starców. Każ ludziom odłożyć broń i połączyć się
uściskiem pokoju, który ogarnie cały świat!
Wezwij narody, Jezu miłosierny, by obaliły mury
wzniesione przez nędzę i bezrobocie, przez niewiedzę
i obojętność, przez dyskryminację i nietolerancję.
To Ty, Boże Dziecię z Betlejem, zbawiasz nas
i wyzwalasz od grzechu. To Ty jesteś prawdziwym
i jedynym Zbawicielem, którego ludzkość szuka po omacku.
Boże pokoju, Darze pokoju dla całej ludzkości,
zamieszkaj w sercu każdego człowieka i każdej rodziny.
Bądź Ty naszym pokojem i naszą radością. Amen.
|
Pn lip 17, 2006 10:59 |
|
 |
meritus
|
Ja bym się zaczał znów modlić o nawrócenie Żydów.
|
Pn lip 17, 2006 11:06 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Ja bym sie zaczal modlic(musze w koncu zaczac) o nawrocenie niektorych katolikow na katolicyzm
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pn lip 17, 2006 11:08 |
|
 |
ziobro Adama
|
meritus napisał(a): Ja bym się zaczał znów modlić o nawrócenie Żydów.
a ja o nawrócenie katolików ...
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Pn lip 17, 2006 12:53 |
|
 |
Metalik
|
No cóż, żydzi to nietypowa nacja. To właśnie oni wykreowali ,,filozofię" ubermenscha - uważaja się przecież za naród wybrany.
Konflikt arabsko-izraelski będzie chyba trwać do końca świata, więc jedynym rozwiązaniej jest albo modlitwa o nawrócenie żydów, albo atom
|
Śr lip 19, 2006 14:26 |
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: No cóż, żydzi to nietypowa nacja. To właśnie oni wykreowali ,,filozofię" ubermenscha - uważaja się przecież za naród wybrany. Hahahah, slowem filozofie ubermencha wykreowal Stary Testament  . Dobre, dobre. Czyli popiera ja tez KK. Naprawde dobre  . Cytuj: Konflikt arabsko-izraelski będzie chyba trwać do końca świata, więc jedynym rozwiązaniej jest albo modlitwa o nawrócenie żydów, albo atom
Patrzcie panstwo, antysemityzm w czystym wydaniu, okaz po prostu wystawowy. Do tego brak jakichkolwiek zwiazkow z chrzescijanstwem. No chyba, ze katolickie jest zyczenie komus bomby atomowej.
Poglebiam sie w modlitwie o nawrocenie katolikow.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Śr lip 19, 2006 14:37 |
|
 |
Metalik
|
Kolega Roszwor jak zwykle zabłysnął ,,intelektem"
Cytuj: Hahahah, slowem filozofie ubermencha wykreowal Stary Testament To żydzi wykreowali filozofię ubermenscha a nie ST. Najbardziej widoczne to jest właśnie po zburzeniu Jerozolimy, czyli po śmierci Chrystusa kiedy to powstał tak zwany judaizm rabiniczny. Cytuj: Patrzcie panstwo, antysemityzm w czystym wydaniu
Modlitwę za żydów uważasz antysemityzmem? A to ciekawe
Czyli papież Pius V też był antysemitą 
|
Śr lip 19, 2006 14:41 |
|
 |
Roszwor
|
Kolega Metalik jak zawsze blysnal manipulacja, ale czego sie mozna spodziewac.
Cytuj: To żydzi wykreowali filozofię ubermenscha a nie ST. Najbardziej widoczne to jest właśnie po zburzeniu Jerozolimy, czyli po śmierci Chrystusa kiedy to powstał tak zwany judaizm rabiniczny. W ST nie ma o tym slowa? O narodzie wybranym? To moze masz jakies inne tlumaczenie? Ja osobiscie czytam Biblie Tysiaclecia. Cytuj: Modlitwę za żydów uważasz antysemityzmem? A to ciekawe
Nie, antysemityzmem nazywam poglad, ktory popiera spuszczenie na zydow bomby atomowej, o czym juz pisalem. Wzrok szwankuje? Tak samo, jak poglad, ze to zydzi w calosci odpowiadaja za ten konflikt. Takie myslenie dowodzi pewnej ciasnoty intelektualnej.
A juz szczytem manipulacji jest cytowane zdanie. Pisales o modlitwie o nawrocenie zydow, nie o modlitwie za zydow i na to odpowiadalem. Wiec nie wyjezdzaj tutaj z Piusem V.
|
Śr lip 19, 2006 15:17 |
|
 |
filippiarz
|
Roszwor napisał(a): Nie, antysemityzmem nazywam poglad, ktory popiera spuszczenie na zydow bomby atomowej, o czym juz pisalem. Wzrok szwankuje? Tak samo, jak poglad, ze to zydzi w calosci odpowiadaja za ten konflikt. Takie myslenie dowodzi pewnej ciasnoty intelektualnej.
Nawet Jahwe obiecał w ST nie niszczyć Sodomy jeśli znajdzie się tam choć dziesięciu sprawiedliwych...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Śr lip 19, 2006 15:37 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Roszwor napisał(a): Ja bym sie zaczal modlic(musze w koncu zaczac) o nawrocenie niektorych katolikow na katolicyzm
Bo to, oczywiście, wszystko wina tych okropnych Żydów...
 Wiesz, do konfliktu potrzeba DWÓCH stron.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr lip 19, 2006 17:48 |
|
 |
Metalik
|
Kolega Roszwor dalej błyszczy
Czy kolega wie czym są środki stylistyczne - metafory, przenośnie, epitety, akcenty
Pisząc o atomie nie pisałem poważnie, ale z przymrużeniem oka
Nigdy by mi do głowy nie przyszło coś takiego, choćby z tego powodu, że po tej ziemi chodził Chrystus
Cytuj: Pisales o modlitwie o nawrocenie zydow, nie o modlitwie za zydow i na to odpowiadalem. Wiec nie wyjezdzaj tutaj z Piusem V. he he he  no cóż, ja myślałem, że autorem tej modlitwy jest właśnie Pius V, i była to modlitwa o nawrócenei wiarołomnych żydów. Nie sądzisz, że tylko ich nawrócenie może doprowadzić do pokoju na wschodzie  Cytuj: W ST nie ma o tym slowa? O narodzie wybranym? To moze masz jakies inne tlumaczenie? Ja osobiscie czytam Biblie Tysiaclecia.
Wtedy nie miało to jeszcze rasistowskiego charakteru
|
Cz lip 20, 2006 7:58 |
|
 |
filippiarz
|
Metalik napisał(a): Pisząc o atomie nie pisałem poważnie, ale z przymrużeniem oka Nigdy by mi do głowy nie przyszło coś takiego, choćby z tego powodu, że po tej ziemi chodził Chrystus 
Ale mnie rozwaliłeś tym stwierdzeniem...
Wiesz, polecam Ci przeprowadzkę do Izraela - będziesz bliżej Jezusa...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz lip 20, 2006 8:50 |
|
|
|