Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 6:35

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona
 Czy szafarze są potrzebni w kościele? 
Autor Wiadomość
Szafarze świeccy są po to żeby zatrzeć świadomość prawdziwej obecności Chrystusa Pana w Hostii św.
"A łyżka na to: "Niemożliwe!"". Zanim palnie się takie głupstwo, radziłbym najpierw kilka razy pomyśleć. Większej głupoty nie słyszałem. Głupota ta nie tyle polega na stwierdzeniu jako takim, ale nad tonem tego stwierdzenia. Nie wiedziałem, że Kościół ustanawia ludzi, których celem ma być "zatarcie świadomości prawdziwej obecności Chrystusa Pana w Hostii św.". Pierwszy raz słyszę i czytam to z wielkim zdumieniem.

Wt lip 25, 2006 14:56

vvv pisz sobie podobne bzdury na fidelitas , tutaj pisze się niekłamliwie.

zakończyłem tę dyskusję i obserwację tematu

Wt lip 25, 2006 14:57
Zobacz profil WWW

Teresa_M napisał(a):
Szafarze świeccy są po to żeby zatrzeć świadomość prawdziwej obecności Chrystusa Pana w Hostii św.
"A łyżka na to: "Niemożliwe!"". Zanim palnie się takie głupstwo, radziłbym najpierw kilka razy pomyśleć. Większej głupoty nie słyszałem. Głupota ta nie tyle polega na stwierdzeniu jako takim, ale nad tonem tego stwierdzenia. Nie wiedziałem, że Kościół ustanawia ludzi, których celem ma być "zatarcie świadomości prawdziwej obecności Chrystusa Pana w Hostii św.". Pierwszy raz słyszę i czytam to z wielkim zdumieniem.

to dobrze że czyta Pan ze zdumieniem, po zdumieniu przyjdzie przejrzenie

Wt lip 25, 2006 15:08

:shock: powiedz mi na jakiej podstawie piszesz takie idiotyzmy :shock:

Wt lip 25, 2006 15:11

vvv pisz sobie podobne bzdury na fidelitas , tutaj pisze się niekłamliwie.

zakończyłem tę dyskusję i obserwację tematu

Gdzie jest kłamstwo? Gdzie kończą sie argumenty zaczynają się pomówienia.

Wt lip 25, 2006 15:17

Cytuj:

:shock: powiedz mi na jakiej podstawie piszesz takie idiotyzmy :shock:

Pani Teresa ma rację, proszę sobie przejrzeć fora amerykańskie i poczytać o dylematach posoborowych szafarzy. Warto również poczytać to i owo ks. Poradowskiego. Wcale nie jestem daleki od stwierdzenia, że całe to posoborowe szafarstwo nie było przypadkiem, a raczej logiczną konsekwencją i środkiem do apostazji. W kościołach, gdzie panuje hand-komunia nie bywam, bo w obrażaniu Pana Boga uczestniczyć, świadomie i dobrowolnie nie chcę.

Wt lip 25, 2006 15:23

Ciekaw jestem czy świeccy szafarze też są podobnego zdania...

Cytuj:
W kościołach, gdzie panuje hand-komunia nie bywam, bo w obrażaniu Pana Boga uczestniczyć, świadomie i dobrowolnie nie chcę.

:lol: LOL a od kiedy to Komunia na rękę jest obrazą Boga? :lol:

Wt lip 25, 2006 15:27

Cytuj:
W kościołach, gdzie panuje hand-komunia nie bywam, bo w obrażaniu Pana Boga uczestniczyć, świadomie i dobrowolnie nie chcę.

Chrystus Pan przyszedł na ziemię żeby wysłużyc człowiekowi zbawienie. To nie Chrystus ma unizac się do ręki człowieka, a człowiek ma unizac się przed Bogiem chociażby w dowód wdzieczności Bogu, że wykupił od piekła. Prosze poczytac tych, co prawdziwą miłoscia dażyli Chrystusa, oni sa wzorem do nasladowania.

Wt lip 25, 2006 15:40

Wbrew pozorom, to nie ma sie z czego śmiać.
"Uszanowane dla sakramentu Eucharystii wymaga, by dotykały go tylko przedmioty konsekrowane. Toteż konsekruje się korporał i kielich, a także ręce kapłana, ujmujące ten sakrament"
św.Tomasz z Akwinu, summa t. III q82.

Wt lip 25, 2006 15:44

Niewiele mnie obchodzi zdanie kogoś, kto przykłada rękę do takiego skandalicznego procederu.

Wt lip 25, 2006 15:46

Zatem przez pierwsze wieki chrześcijanie byli pyszałkami i niegodnie, wręcz świętokradzko, przyjmowali Pana
I kto tu mówi o uniżeniu boga do człowieka? Chociaż tak, Bóg uniżył sie do człowieka. Z miłości. Ale Komunia na ręke może być dużo godniej przyjęta, niż wprost do ust. Chodzi przede wszystkim o chwile osobistej adoracjio Chrystusa na ręce.
I zapyutuje wręcz - cóż złego jest w Komunii na ręke? Ale prosze o konkretne zarzuty

Wt lip 25, 2006 15:54
Chyba tutaj będzie działać zasada pt: "Nie karmić trolla".

Wt lip 25, 2006 16:18

Dalej się nie rozumiemy. Ręce księdza są namaszczone darem kapłaństwa i to jest ważniejsze, niż to czy jest sprawniej, czy nie jest.

Jakoś na zachodzie obecność świeckich dystrybutorów nie polepszyła ogólnej sytuacji, prawda? I wszędzie się to "kapłaństwo powszechne" panoszy, niedługo będzie wyroby mszopodobne oferować, bo kapłana nie ma... Ble, ble, ble - nie ma Mszy św. w moim mieście, tankuję samochód i jadę do innego, gdzie jest ksiądz, proste. Jak muszę poczekać to czekam.

Jak ToMu potrzebuje załatwiać sprawy w wydziale komunikacji przez pół dnia, to nie leci przecież do pani z mleczarni obok, albo do salonu fryzjerskiego, aby byli oni w zastępstwie, depozytariuszami jego dowodu rejestracyjnego, tylko siedzi, czeka, a czasem narzeka.

Nie masz racji. To Twoje prywatne zdanie, a nie przepis liturgiczny - czytaj OWMR:

Cytuj:
III. SZCZEGÓLNE FUNKCJE LITURGICZNE

Posługa ustanowionych akolitów i lektorów

98. Akolita jest ustanowiony po to, aby usługiwał przy ołtarzu oraz pomagał kapłanowi i diakonowi. Przede wszystkim ma przygotowywać ołtarz i naczynia liturgiczne oraz w razie potrzeby rozdawać wiernym Eucharystię, której jest szafarzem nadzwyczajnym 83.

W posługiwaniu przy ołtarzu akolita ma właściwe mu funkcje (por. nry 187-193), które on sam winien pełnić.

83 Por. KPK, kan. 910 § 2; Instrukcja międzydykasterialna o niektórych kwestiach dotyczących współpracy wiernych świeckich w ministerialnej posłudze kapłanów, Ecclesiae de mysterio, 15 sierpnia 1997, art. 8: AAS 89 (1997) 871.

Teresa_M napisał(a):
kiedyś było wiecej uczestniczących we Mszy św. i nie było szafarzy świeckich i diakonów, i nie było problemu z Komunią św.

Żaden argument. O ile nie wiesz, w danwnych czasach ludzie o wiele rzeadziej do Komunii przystępowali - więc to, że było więcej katolików praktykujących, nie przekładało się na większą ilość osób przystępujących do Komunii.

Teresa_M napisał(a):

Kolejne prywatne spostrzenie, niemające przełożenia na dokumenty liturgiczne. Dowód - podałem wyżej.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt lip 25, 2006 16:23
Zobacz profil WWW

Zatem przez pierwsze wieki chrześcijanie byli pyszałkami i niegodnie, wręcz świętokradzko, przyjmowali Pana
I kto tu mówi o uniżeniu boga do człowieka? Chociaż tak, Bóg uniżył sie do człowieka. Z miłości. Ale Komunia na ręke może być dużo godniej przyjęta, niż wprost do ust. Chodzi przede wszystkim o chwile osobistej adoracjio Chrystusa na ręce.
I zapyutuje wręcz - cóż złego jest w Komunii na ręke? Ale prosze o konkretne zarzuty

Tak, potem takie Hostie trafiają na ebay.com, albo w łapy satanistów.
A cóż potrzeba ręki do adoracji? To bez Hostii w ręce nie można adorować?

Wt lip 25, 2006 16:29

Nie masz racji. To Twoje prywatne zdanie, a nie przepis liturgiczny - czytaj OWMR:

Cytuj:
III. SZCZEGÓLNE FUNKCJE LITURGICZNE

Posługa ustanowionych akolitów i lektorów

98. Akolita jest ustanowiony po to, aby usługiwał przy ołtarzu oraz pomagał kapłanowi i diakonowi. Przede wszystkim ma przygotowywać ołtarz i naczynia liturgiczne oraz w razie potrzeby rozdawać wiernym Eucharystię, której jest szafarzem nadzwyczajnym 83.

W posługiwaniu przy ołtarzu akolita ma właściwe mu funkcje (por. nry 187-193), które on sam winien pełnić.

83 Por. KPK, kan. 910 § 2; Instrukcja międzydykasterialna o niektórych kwestiach dotyczących współpracy wiernych świeckich w ministerialnej posłudze kapłanów, Ecclesiae de mysterio, 15 sierpnia 1997, art. 8: AAS 89 (1997) 871.

"w razie potrzeby" -Takiej "potrzeby" NIE MA. Efekty nadużywania są takie jak na Mszy św., na Błoniach, kapłani siedzą, robią zdjęcia, świeccy szafarze zajmuą się komunikowaniem. Moje prywatne zdanie, niestety potwierdzają "osiągnięcia" zachodnie.

Wt lip 25, 2006 16:35
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 228 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Następna strona