Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Otrzymałem e-mail 
Autor Wiadomość

Post Otrzymałem e-mail
Otrzymałem na swojego e-mail'a następnujący tekst:
"Mismy \(WP\)" <mismy@wp.pl> napisał(a):
Tekst rekomendowany przez Moderację forum "Wiara"

Dowód na istnienie Boga

Kiedy wiedzę książkową w odniesieniu do nauk Kościoła świętego rzymskiego wspieramy doświadczeniem życiowym, zawsze jest przynajmniej odrobinę ciekawiej...

Czy piekło jest egzotermalne (oddaje ciepło), czy endotermalne (absorbuje ciepło)?

Najpierw musimy założyć zgodnie z bożymi prawami fizyki, że zmienia się masa piekła w jednostce czasu. Do tego potrzebna jest ocena liczby dusz, które idą do piekła, i liczba dusz, które piekło opuszczają. Moim zdaniem, można ze sporym prawdopodobieństwem przyjąć, że dusze, które raz trafiły do piekła, nigdy go nie opuszczają – i tak zresztą głosi jedynie słuszna nauka rzymskiego Kościoła. Na pytanie, ile dusz idzie do piekła, można spojrzeć z punktu widzenia wielu istniejących dzisiaj religii. Większość z nich zakłada, że do piekła idzie się wtedy, gdy nie wyznaje się tej właściwej wiary. Ponieważ nie można wyznawać kilku religii jednocześnie, możemy założyć, że wszystkie dusze idą do piekła – rzymsko-katolickie również.

Z kolei patrząc na częstotliwość narodzin i śmierci, można założyć, że liczba dusz w piekle wzrasta w postępie logarytmicznym. Rozważmy więc pytanie o zmieniającej się objętości piekła. Ponieważ wg prawa Boylesa wraz ze wzrostem liczby dusz powierzchnia piekła musi się rozszerzać tak, aby temperatura i ciśnienie w piekle pozostały stałe, to istnieją dwie możliwości:

1. Jeśli piekło rozszerza się wolniej niż liczba przychodzących do niego dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą tak długo rosły, aż piekło się rozpadnie.

2. Jeśli piekło rozszerza się szybciej niż liczba przychodzących tam dusz, to temperatura i ciśnienie w piekle będą spadać tak długo, aż piekło zamarznie.

Która z tych możliwości jest bardziej realna? Jeśli weźmiemy pod uwagę przepowiednię pewnej nieświętobliwej damy, która powiedziała do mnie: „Prędzej piekło zamarznie, niż pójdę z tobą do łóżka", jak również to, że w końcu ze mną poszła i nie tylko spać, ale figlować czy swawolić - to możliwa jest tylko ta druga opcja. Dlatego też jestem przekonany, że piekło jest endotermalne i musi być już zamarznięte. Z uwagi na to, że piekło zamarzło, można wnioskować, że żadna kolejna dusza nie może tam trafić, a ponieważ pozostaje jeszcze tylko niebo, i to właśnie dowodzi też istnienia Osoby Boskiej, co z kolei tłumaczy, dlaczego ta wspomniana nieświętobliwa nałożnica często krzyczy: „O Boże!".

Pozdrawiam ewangelicznie

o. Perwersjusz

Zakładam, że tekst został wysłany do wszystkich użytkowników i oczywiście, że o. Perwersjusz znaczy tyle, że jakiś żałosny troll internetowy, który został usunięty z tego forum, histeryzując w zaciszu swego pokoju, leczy w ten sposób swoją rozemocjonowaną duszę. Konflikt oczywiście mnie nie dotyczy, ale skoro zostałem wciągnięty w niego, przez przerwanie mojego spokoju tym tekstem, postanowiłem wyrazić co myślę o tej sytuacji. Otóż uważam za żenujące podawanie dobrze znanej odpowiedzi ucznia na egzaminie chemii czy fizyki, która w rzeczywistości była znakomitym humorem, jako dowodu, który podobnież zaleca Wiara.pl. Proponowałbym, aby autor sobie uświadomił, że nie banuje się kogoś bez dobrego powodu.

Śr lip 26, 2006 15:02
Zobacz profil WWW

Proponuję ukryć maila... :? Nie ma innej metody uchronienia się przed takim czymś - ujawniony mail widzi nawet osoba niezalogowana.

Śr lip 26, 2006 15:35

Ja nie mam pretensji do portalu. Wszystko ok.

Śr lip 26, 2006 15:49
Zobacz profil WWW

A ja nie potraktowałam tego jak pretensję :) Też takiego maila dostałam. Ja tylko mówię, że jedyną metodą jest ukrycie maila (opcja w profilu).

Pozdrawiam

Śr lip 26, 2006 15:53

dziekuje ci Demostenesie za ujawnienie go :)

ja nie mam zamiaru wypowiadać się na ten temat z ramienia KK niech to zrobi Saxon od strony teologicznej
ja jedynie zamierzam pogadać sobie "luźnie" ze swojej strony jako katolika :)

zakładając w ten sposób, iż piekło jest materialne wynik rozważań może byc zupełnie inny
mianowicie wynika z tego wszystkiego w prostej konsekwencji, że żyjemy w piekle bowiem wszechświat się rozszerza
choc nie jest to pewne czy się aby gdzies nie kurczył z którejś strony to jednak na razie nikt nie dowiódł tego niepodważalnie, że wszechświat się skurczy i zamarznie
oczywiście wcale nie znaczy to, ze nasze piekło ;) [gdzie jestesmy na wygnaniu z raju ;)] kiedyś nie zamarznie :) lub po prostu, że nie zniknie
znikanie skolei zapewne ucieszyłoby logiczne umysły które zmuszone do rozpracowywania haosu kiedyś zanurzą się w logicznym bezkresnym porzadku w którym materia z antymaterią się zwiąże doskonale i nie będzie już wypustek na mózgu niejednego madralinskiego które przyczyniają o ból głowy

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Śr lip 26, 2006 16:01

To proszę przenieść się do osobnego tematu. Patrząc na rodzaj tekstu - najlepiej do HydeParku ;)

Śr lip 26, 2006 19:44

tylko gdzieś zapodziałem nożyczki ;-)

Śr lip 26, 2006 22:40

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz lip 27, 2006 7:52
Zobacz profil WWW

A ja nic nie dostałem :-( :P :P :P

Bo to nie dla dzieci :) :P :P :P

Cz lip 27, 2006 12:23
Zobacz profil WWW

W takim razie - Tobie skrzynka się już pewnie przepełniła.

Cz lip 27, 2006 13:38
Zobacz profil WWW

"Seks afera - pedały na Watykanie"

od niejakiego Wielebny Amant

niestety nic się nie otwiera
już zaczynam podejżewać cenzure na PW :)

Cz lip 27, 2006 17:12

Mieszku - dostałem to samo, co Ty, z ciekawości co do reakcji userów wrzuciłem to do tematu, który wczoraj został zamknięty. Był on w "Z życia Kościoła", ale nie widzę go teraz... Ja rozumiem - zamknięty, ale zamknięty też komuś przeszkadzał :?: :?

Cz lip 27, 2006 22:27
Zobacz profil WWW

Cz lip 27, 2006 22:30
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 13 ]