Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 15-ta stacja Drogi Krzyżowej 
Autor Wiadomość
Post 15-ta stacja Drogi Krzyżowej
Temat wydzielony z wątku viewtopic.php?p=179482#179482 zapoczątkowany fragmentem wypowiedzi maćka_z_gdańska:
Cytuj:
Bo zaobserwowałem, że imprimatur może dziś dostać radosna twórczość o charakteerze bardzo dziwnym: podręczniki do katechezy dla dzieci ze szkół podstawowych wyjaśniające iż "Msza jest namiastką ostatniej wieczerzy" albo modlitewnik z załączonym opisem drogi krzyżowej liczącej PIĘTNAŚCIE stacji.

Maćku_z_gdanska a dlaczego wg Ciebie nie może być 15 stacji drogi krzyżowej?Ja słyszałam od księdza, że liczba stacji nie jest ważna a stacji jest tyle ile się przyjęło w tradycji np. danej miejscowości czy okręgu.

Wt sie 01, 2006 14:20
Ja nie wiem, czy może być czy nie może być. i akurat piętnasta stacja mnie nie boli.

Wt sie 01, 2006 14:35

Wt sie 01, 2006 17:19

Dlaczego?jaka jest ta 15 stacja?

15-Zmartwychwstanie Pana Jezusa.
W bazylice w Licheniu jest nawet 16(!) Wniebowstąpienie.

Wt sie 01, 2006 17:22
Dlaczego?jaka jest ta 15 stacja?

niektórzy liczą piętnastą jako zmartwychwstanie. któbe częścią drogi krzyżowej moim zdaniem nie jest. Opisywanie piętnastu (zamiast czternastu) stacji jest może i nazbyt swobodnym traktowaniem tradycji, ale chyba nie herezją.

Wt sie 01, 2006 17:30
Mówiąc szczerze nie spotkałam się z 15 stacją i nie wiedziałam, że to "Zmartwychwstanie" - może to ma mieć takie znaczenie, żeby pokazać, że na krzyżu to się nie kończy tylko ma dalszy równie ważny ciąg..... :hmmm:

Wt sie 01, 2006 18:00

Leszek,Jan napisał(a):
Co do piętnastej stacji, to jest ona naturalnym uzupełnieniem Chrystusowej Drogi Krzyżowej, która przez śmierć doprowadziła Jezusa do chwały Zmartwychwstania. Chrześcijaństwa by nie było, gdyby nie zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
Poza tym męka, śmierć i zmartwychwstanie są jednym i tym samym dziełem Odkupienia dokonanego przez Jezusa Chrystusa.

Śr sie 09, 2006 20:34
O raju! nawet nie wiedziałam, że ten wycinek został przerobiony na osobny post :o ma pytanie do moderatora: czemu został zrobiony oddzielny wątek bo ja nie widze powiązania...?dziękuje za wyjaśnienie :)

Cz sie 10, 2006 18:45
Dobra, nieważne. Porozmawiajmy zatem ile powinno być stacji Drogi Krzyżowej wg Was? czy wogóle powinny być takia a może inne? czy macie jakieś szczególne nabożeństwo do Drogi Krzyżowej? Zapraszam do dyskusji i do dzielenia się swoimi przemyśleniami na ten temat :)

N sie 13, 2006 15:30
Post Re: 15-ta stacja Drogi Krzyżowej
to Ja :) napisał(a):
Maćku_z_gdanska a dlaczego wg Ciebie nie może być 15 stacji drogi krzyżowej?Ja słyszałam od księdza, że liczba stacji nie jest ważna

Proszę temu księdzu nieukowi podsunąć pod nos aktualnie obowiązujące Czwarte Wydanie Enchiridion Indulgentiarum:

http://www.pcf.va/roman_curia/tribunals ... um_lt.html

Conc. 13.2
1. Pium exercitium peragi debet coram Viae Crucis stationibus legitime erectis.
2. Ad erigendam vero Viam Crucis requiruntur quattuordecim cruces, quibus utiliter adiungi solent totidem tabulae seu imagines, quae repraesentant stationes Hierosolymitanas.
3. Iuxta communiorem consuetudinem pium exercitium constat quattuordecim piis lectionibus, quibus adduntur aliquae preces vocales. (...)

co na język polski wykłada się nastepująco:

1. Pobożne ćwiczenia należy odprawiać przed stacjami Drogi Krzyżowej prawnie erygowanymi.
2. Do erygowania prawdziwej Drogi Krzyżowej wymaga się 14 stacji krzyżów, przy których zwykło się zamieszczać z pożytkiem tyleż obrazów, przedstawiających stacje jerozolimskie.
3. Zgodnie z powszechnie przyjętym zwyczajem pobożna praktyka składa się z czternastu pobożnych czytań, do których dodaje się pewne wezwania modlitewne.

Swoją drogą, co przedstawiają poniższe "stacje"? Jerozolimę? Chyba po bombardowaniu.
http://breviarium.blogspot.com/2006/06/ ... krzya.html

N sie 13, 2006 15:59
Co do piętnastej stacji, to jest ona naturalnym uzupełnieniem Chrystusowej Drogi Krzyżowej

Jeśli wymyślisz NOWE nabożeństwo: Droga Krzyżowo-Zmartwychwstańcza" to możesz sobie zrobić tam i 38 stacji, przystanków osobowych, nawet posterunków odgałęźnych (np. p. odg. 34b: Trydent - Marcin Luter skręca na lewo)

Droga KRZYŻOWA jest wspomnieniem KRZYŻA i MĘKI, przez które Pan Jezus odkupić nas raczył. Zmartwychwstanie jest wtórne do krzyża i Męki.

N sie 13, 2006 16:03
Cytuj:
Swoją drogą, co przedstawiają poniższe "stacje"? Jerozolimę? Chyba po bombardowaniu
. Nic nie przedstawiają tylko jakieś słupy :? , takie jakie były kiedyś w pogaństwie, nie jestem pewna ale chyba stelle się to nazywa czy jakoś tak :hmmm:

N sie 13, 2006 16:12
15-Zmartwychwstanie Pana Jezusa.
W bazylice w Licheniu jest nawet 16(!) Wniebowstąpienie.

Uwaga, będzie dowcip:

Ksiądz odprawia Drogę Krzyżową, jest właśnie przy V stacji, a tu naraz do kościoła przylatuje kościelny i mówi, że Zeflikowa umiera i proszą o kapłana. Na to faroż mówi kościelnemu: Ubieraj komża, jedź dalej i czekaj na mnie.
Po godzinie ksiądz wraca i co widzi? Po parku wokół kościoła chodzi procesja, na jej czele kościelny, naraz zatrzymuje się przy kolejnym drzewie i drze się:
- Stacja XXXVII - Pan Jezus idzie do wojska!
Wszyscy śpiewamy: Przyjedź mamo na przysięgę!

;-)

N sie 13, 2006 19:20
Nic nie przedstawiają tylko jakieś słupy :? , takie jakie były kiedyś w pogaństwie

No właśnie. A Droga Krzyżowa jak sama nazwa wskazuje (i jak zarządziła Penitencjaria Apostolska), powinna składać się z 14 STACJI KRZYŻÓW.

I co?

I nic.

Jak to w "zdyscyplinowanym Kościele posoborowym".

Cz sie 17, 2006 12:45
Jak to w "zdyscyplinowanym Kościele posoborowym".
kolejny antyposoborowiec, nie potrafiący dostrzec plusów soboru :? i jak byś nie zauważył to jest w Austrii, gdzie katolicyzm nie jest zbyt silną stroną, że tak się wyraże, i to też się wiąże ze soborem.

Cz sie 17, 2006 12:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona