Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 119  Następna strona
 Droga Neokatechumenalna 
Autor Wiadomość
Chyba nie do końca rozumiesz :? I bliżej ci do poglądów FSSPX.

Ewangelia wg. św. Marka, rodział 16
(15) I rzekł do nich: Idźcie na cały świat i głoście Ewangelię wszelkiemu stworzeniu! (16) Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony.

Śr lip 19, 2006 21:38

Nie dajmy rozmydlić tematu - on nie jest o nawracaniu pogan a o watpliwościach dotyczacych DN.

I zamiast odpowiedzi mamy "wysyp" nieproszonych (?) obrońców....

Śr lip 19, 2006 21:41
Ad rem, Panie Tomku, ad rem...

Nie dajmy rozmydlić tematu - on nie jest o nawracaniu pogan a o watpliwościach dotyczacych DN.

I zamiast odpowiedzi mamy "wysyp" nieproszonych (?) obrońców....

W sumie racja.

A wracając do tematu, pokazałem to zdjęcie mojemu pięcioletniemu synowi

Obrazek

Zapytał się, czy to jest ten okrągły stół, prtzy którym się komuniści z solidarnością dogadywali.

Gdy powiedziałem mu, że ten stół to ołtarz a ta sala to kościół, to poprosił bym się z niego nie nabijał, bo małym dzieckimm już nie jest, i wie jak wygląda kościół i ołtarz.

Była taka bajka Andersena o nowych szatach cesarza. Może czas posłuchać dziecka, które mówi, że król jest nagi?

Śr lip 19, 2006 21:47
Czy oburzenie na kapłanów katolickich wysyłajacych młodzież do heretyków z Taizé
Interesujące :?

Z poglądami FSSPX chodziło mi o interpretacje pojęcia "Extra ecclesiam nulla salus".

Tomku -> Radzę Ci porozmawiać z jakimś duchownym, może będzie on dla ciebie auutorytetem w tych sprawach.

Na razie kończę swoją obecność w tym wątku, bo:

1mo: Szkoda mi nerwów
2do: Siedziałem dużo przed kompem i łeb mnie boli ;)
3tio: Nie chce mi się dyskutować z osobami, które z góty są nastawione na storpedowanie argumentów drugiej strony (z całym szacunkiem)

Problem w tym, że nawet jeśli jakiś ksiądz obecny na tym forum stanie "po mojej stronie" (mówiąc obrazowo), to zostanie natychmiast zaatakowany.

Śr lip 19, 2006 21:48
O DN się nie wypowiadam, bo nie mam o niej prawie żadnej wiedzy (poza tym, że wiem kto ją założył, i kilkoma bardzo ogólnymi informacjami).

Śr lip 19, 2006 21:50
Tomku -> Radzę Ci porozmawiać z jakimś duchownym, może będzie on dla ciebie auutorytetem w tych sprawach.

Ależ drogi szalony, ja doskonale znam również historię rozumienia dogmatu "Extra Ecclesiam nulla salus" i nikt nie musi mnie oświecać.

Może lepiej napiszesz coś o wspaniałej architekturze sakralnej neokatechumenatu?
Obrazek

Śr lip 19, 2006 21:51

Prosze o zaprzestanie zasmiecania forum wklejaniem tego samego zdjecia w kazdym poscie.
pedziwiatr

Cz lip 20, 2006 3:11
"Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa" (Mt 15,10) ...architektura sakralna jak widać jest nieistotna...a co powiesz o pierwszych chrześcijanach z rzymskich katakumb :D

Cz lip 20, 2006 20:24

Mam nadzieje, ze dalsze rozmowy beda sie toczyc na temat i w sposob kulturalny i dalsza pomoc z mojej strony nie bedzie potrzebna.
Pozdrawiam
pedziwiatr

Wt sie 01, 2006 17:04

"Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa" (Mt 15,10) ...architektura sakralna jak widać jest nieistotna...a co powiesz o pierwszych chrześcijanach z rzymskich katakumb :D

Nieprawda, że nieistotna, proszę poczytać:
http://www.kkbids.episkopat.pl/dokument ... tlit/7.htm

A ta architektura DN jest koszmarna, tak niestety jak te o centrum w Ziemii Świętej, nie pamiętam dokładnie, gdzie...

Jest dobra książka o architekturze sakralnej "Ugly as a sin" M.Rose'a, czyli jak zmieniły się nasze kościoły z miejsc świętych, wmiejsca spotkań niestety nie posiadam...

Wt sie 01, 2006 17:37
"Kościół słusznie uważał się za arbitra"...."Kościół nie uważał żadnego stylu za swój własny, lecz stosownie do charakteru i uwarunkowań narodów, oraz potrzeb różnych obrządków, dopuszczał formy artystyczne każdej epoki" - i nic się nie zmieniło. to Kościół zezwolił DN na tą architekturę....nasze odczucia są tylko indywidualną sprawą i nie stanowią kryterium oceny wartości, jakości wiary, członków DN.

Wt sie 01, 2006 21:32

Vvv - nie dość, że "heretyki" i "odszczepieńce" są be, to jeszcze u "swoich" (katolików) Ci się nie podobają kościoły :?: :o

Przykład zaściankowości. Nie słyszałeś, że o gustach się nie rozmawia :?: Sztuka ruchu neokatechumenalnego jest specyficzna - ale są tacy, którym się podoba.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sie 02, 2006 7:53
Zobacz profil WWW

Vvv - nie dość, że "heretyki" i "odszczepieńce" są be, to jeszcze u "swoich" (katolików) Ci się nie podobają kościoły :?: :o

Przykład zaściankowości. Nie słyszałeś, że o gustach się nie rozmawia :?: Sztuka ruchu neokatechumenalnego jest specyficzna - ale są tacy, którym się podoba.

Sztuka tego typu bliższa jest masońskim miejscom spotkań, niż katolickim świątyniom. Odczucie jest subiektywne.

Śr sie 02, 2006 8:05

Jeśłi chodzi o mnie - nie jestem fanem tego typu sztuki, ale rozumiem że są wspólnoty które tę sztukę mogą lubić.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr sie 02, 2006 11:33
Zobacz profil WWW

[...] wypowiedz usunieto. pedziwiatr

Akurat klęcznik nie jest najwazniejszy w kościele :P Mozna spokojnie klęczeć i bez niego :P

Śr sie 02, 2006 11:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1779 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 119  Następna strona