czy biskup Pieronek ma rozdwojenie jaźni?
| Autor |
Wiadomość |
|
Dyzio
|
Podobno na Marsie żyją ufoludki. Zielone z żółtymi czułkami.
A na Jowiszu jest ich całe stadko.
Tyle tylko, że nikt ich nigdy nie widział
Ale choćby nawet żyły - to co
Podobno w Kościele są zachłanni księża, Godunow.
Tyle tylko, że co oni mają zrobić z tymi pieniędzimi ?
Dla żony i dzieci przeznaczą, czy też na potrzeby parafii i potrzebujących ?
 :P:P:P:P
A tak na marginesie - jak wygląda finansowanie zborów, parafii i rodzin Pastorów u Protestantów ?
W Kościele Rzym - Kat jest to jasno powiedziane. A nie chwalicie nam się, jak wyglądają te sprawy u Was.
Podzielisz się z nami tymi wiadomościami, Godunow, czy to tajemnica ?
|
| N cze 13, 2004 8:34 |
|
|
|
 |
|
godunow
|
Napisano bowiem na forum Dyzio Cytuj: Podobno w Kościele są zachłanni księża, Godunow.
Nic podobno o zachłanności księży nie piszę.  !!
Podaję konkretny przykład.. tyle..  A dotyczy nauki religii w szkole.. A czy proboszcz oddaje zyski z wynajmu komuś innemu i co z nimi robi możesz go zapytać Parafia Św. Antoniego W Rybniku ..
POzdrawiam
|
| N cze 13, 2004 12:20 |
|
 |
|
motek
|
Belizariusz napisał(a): Oburzasz sie na finansowanie religii w szkolach. Dlaczego? Popatrz na to z innej strony.......to miejsca pracy. Dzieki temu ci ludzie, nie sa bezrobotni, utrzymuja swoje rodziny, placa podatki. płacą podatki? Czy sugerujesz, że budzet państwa zarabia na finansowaniu nauczycieli religii? to proponuje,żeby państwo opłacało takze kosciołowi sprzątaczki, ogrodników, może w ogóle budowy samych świątyń? (jak szaleć to szaleć) ....acha, no i jeszcze obowiązkowo państwo zatrudni każdemu proboszczowi szofera i pucybuta. Wtedy bezrobocie zniknie, i podatków przybędzie... Belizariusz napisał(a): Dlaczego chcesz ich wyrzucic na bruk? Jak przestana pracowac to TY bedziesz ich utrzymywac. mylisz się - to taraz właśnie utrzymujemy ich wszyscy (pensje ich ida z moich podatków także), a jak ich wyrzucą ze szkół do salek katechetycznych, to utrzymywac ich bedą tylko katolicy ze swoich składek. Byłoby to uczciwe. A jeśli nawet pójdą na bruk, to ja juz wolę, żeby za moje pieniądze dłubali w nosie, niż próbowali mi agitować dziecko na rzecz obcej wiary... (co niestety sie zdarza) Cytuj: Kolejne pytanie....agni masz dzieci? Ja mam i ja chce by moje dziecko bylo nauczane religii w szkole. Takich jak ja jest wiecej, a na tym polega demokracja, ze wiekszosc wygrywa Ja też CHCĘ, żeby moje dziecko było nauczane religii w szkole - MOJEJ religii - żądam, żeby szkoła zatrudniła wykwalifikowanego nauczyciela mojego wyznania i w godzinach religii udostepniła salę, aby mógł poprowdzić stosowne zajęcia z moim dzieckiem. Demokracja, Beli, polega, na tym, że każdy obywatel ma te same prawa, więc żądam dla siebie takich samych praw, jak mają katolicy! Dyzio napisał(a): A tak na marginesie - jak wygląda finansowanie zborów, parafii i rodzin Pastorów u Protestantów ?
Zazwyczaj mają pensję i ZUS, na którą kasa idzie z budżetu zborowego, zaś na budżet ten składają się dobrowolne ofiary członków zboru - czasem jakaś działalność gospodarcza, albo wsparcie od zborów zamożniejszych, lub jakichs organizacji misyjnych. W małych i ubogich zborach pastor bywa atrudniony na połowę etatu. W większych i bogatszych pastor ma czasem mieszkanie służbowe i jakieś dofinansowanie na materiały biurowe, telefony itp.
Ale są też kościoły, w których pastorzy (z zasady) pracują społecznie, a na utrzymanie zarobkują poza kościołem (nie wiem jak są oni w stanie podołać obowiązkom duszpasterskim)
|
| N cze 13, 2004 15:34 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Motku
Wystarczy, że zbierze się grupa osób i zgłosi dyrektorowi szkoły, że chcą, by uczono ich dzieci religii zgodnie z zasadami Protestantów ...
Coś takiego widać na Śląsku Cieszyńskim
I bywa tak, że połowa klasy chodzi na religię "po katolicku", a połowa "po protestancku" ...
Pozdrawiam 
|
| N cze 13, 2004 18:49 |
|
 |
|
motek
|
Zapomniałeś dodać, jak duża musi być ta "grupa osób" - zapomniałeś też dodać, że poza Śląskiem Cieszyńskim, jeśli się nie zdarzy szcześliwy przypadek, to zebranie "grupy osób" wystarczająco licznej jest statystycznie niemozliwe. Z tego co wiem to w szkole mojej córki w klasach 1-3 jest tylko dwójka kacerskich dzieci i jedno jeszcze świadków Jehowy - to nawet nie połowa wymaganej przepisami "grupy osób".
Jest to więc przepis przydatny nie powiem do czego...
|
| N cze 13, 2004 19:22 |
|
|
|
 |
|
saxon
|
godunow napisał(a): Weźmy przykład z Rybnika w jednym z kościołow budowano salki katechetyczne z pieniędzy parafian w tym i moich (byłem wtedy katolikiem pracowałem na tej budowie) W tych salkach miały się uczyć dzieci Religi.. Dziesiej jest tam Zespół szkól prywatnych dla bogatych ludzi niekoniecznie katolików .A zyski czepie ksiądz proboszcz.  !!!!!
Godunowie
Niestety myślę, że tym razem się zagalopowałeś - i pozostaje mi mieć nadzieję, że to tylko niefortunne stwierdzenie z Twojej strony. Tak się składa, że osobiście znam tego proboszcza - Ty natomiast rzuciłeś na niego oszczerstwo, że czerpie zyski z wynajmowania budynku należącego do parafii.
Tak więc:
albo udowodnij, że pieniądze z wynajmu trafiają na jego prywatne konto a nie na konto parafii
albo przeproś i odwołaj to co napisałeś
|
| N cze 13, 2004 19:58 |
|
 |
|
motek
|
saxon napisał(a): Tak więc:
albo udowodnij, że pieniądze z wynajmu trafiają na jego prywatne konto a nie na konto parafii
Zanim Godunow przeprosi (a powinien) zauważę jednak, że tak czy siak, Kościół katolicki dzięki przejęcu edukacji religijnej katolickich dzieci przez państwo ma uwolniona znaczną liczbę pomieszczeń, na czym zarabia. Kacerze takiego prezentu od państwa nie dostają. Jestem współadministratorem niedużego zboru i niestety musimy co niedzielę przysposobiać pomieszczenia na szkółkę niedzielną dla dzieci.
|
| N cze 13, 2004 21:45 |
|
 |
|
godunow
|
Saxon napisał Cytuj: Tak więc:
albo udowodnij, że pieniądze z wynajmu trafiają na jego prywatne konto a nie na konto parafii Ja napisałem również wcześniej >>>>>>>>>>>>>>> A czy proboszcz oddaje zyski z wynajmu komuś innemu i co z nimi robi możesz go zapytać Parafia Św. Antoniego W Rybniku ..<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Przeznaczeniem tej budowli było inne . A wykorzystanie jest inne .  ! Dlatego też nigdzie nie pisałem ze wykorzystuje to na prywatne konto. Nie wiem czemu tu posługujesz się manipulacją tego co napisałem..  ?? Saxon napisał Cytuj: Tak się składa, że osobiście znam tego proboszcza - Ty natomiast rzuciłeś na niego oszczerstwo, że czerpie zyski z wynajmowania budynku należącego do parafii
W którym to miejscu jest oszczerstwo..
Może nie prawdą jest że finansami w parafiach zarządza proboszcz..?
Ze rada parafialna to nawet tak nie odpowiadaj bo to czysta fikcja..
Ja znam tego proboszcza co budował..
Pozdrówka
|
| Pn cze 14, 2004 6:01 |
|
 |
|
jo_tka
|
Godunow - nie przesadzasz czasem?
Salki katechetyczne budowano w parafii i dla parafii. Owszem - z jakimś przeznaczeniem. Ten cel jest już nieaktualny. Dla mnie logiczne jest albo - wykorzystanie ich inaczej w ramach własnych potrzeb, albo - jeśli takich potrzeb nie ma lub istnieją inne - wynajęcie/sprzedaż jeśli to możliwe i korzystne.
Po drugie - budowano to za pieniądze katolików i dla katolików. Jeśli również za Twoje - to jak piszesz - byłeś wtedy katolikiem. A podobno nie interesują Cię cudze, tylko - Twoje pieniądze?
Nawiasem mówiąc - nie korzystały z tych salek Twoje dzieci?
Przyznam, że nie rozumiem... Chciałbyś odebrać te pieniądze? I pracę włożoną w ich budowę?
Trochę tak, gdyby ktoś po rozwodzie chciał odebrać wszystkie prezenty z czasu trwania małżeństwa. A jeśli drugiej stronie został samochód - to ostatecznie niech go używa - ale nie wolno go sprzedać i mieć z tego pieniędzy!! Choćby w domu w którym mieszka miałby się jej dach zwalić na głowę...
Godunow - jeślibym napisała: "godunow (jako osoba publiczna, dyrektor, wszystko jedno) czerpie zyski z (wszystko jedno czego) i i JEGO zapytajcie, co z tym robi" to - rozumiem - uznałbyś to za normalne i nie zatrącające o oszczerstwo?
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Pn cze 14, 2004 6:20 |
|
 |
|
saxon
|
No cóż...
Rozumiem, że może zdarzyć się komuś niefortunne stwierdzenie podczas pisania... Rozumiem, że po zwróceniu uwagi ktoś potrafi przyznać się do błędu, sprostować i powiedzieć przepraszam...
Jeżeli natomiast ktoś zamiast tego podtrzymuje to co napisał wcześniej dochodzę do wniosku, że jego słowa są wyrażone świadomie i dokładnie to chciał powiedzieć...
W związku z tym stwierdzenie, że zyski z wynajmowania pomieszczeń należących do parafii czerpie proboszcz jest zwyczajnym pomówieniem i oszczerstwem.
I nie pomoże tu napisanie że:
godunow napisał(a): A czy proboszcz oddaje zyski z wynajmu komuś innemu i co z nimi robi możesz go zapytać Parafia Św. Antoniego W Rybniku bo niczego w tym kontekście nie zmienia. Dalej ma to ten sam wydźwięk w połączeniu z wcześniejszym stwierdzeniem i sugeruje, że to są jego pieniądze. godunow napisał(a): Może nie prawdą jest że finansami w parafiach zarządza proboszcz..?
Jest prawdą - zarządza, ale to nie są jego pieniądze, jak wynikałoby z Twoich postów.
Rozważając hipotetycznie, osobę oficjalnie rozgłaszającą (a forum internetowe również takim miejscem jest), że konkretnie wymieniony proboszcz czerpie zyski (korzyści majątkowe) dla siebie, że pieniądze pochodzące z wynajmu budynków parafialnych idą na jego prywatne konto - można spokojnie podać do sądu za publiczne zniesławienie.
|
| Pn cze 14, 2004 8:33 |
|
 |
|
godunow
|
Jotka napisała Cytuj: Przyznam, że nie rozumiem... Chciałbyś odebrać te pieniądze? I pracę włożoną w ich budowę? Skoro poprzednik budowniczy z ambony zapewniał że nowo-powstałe salko maja służyć dzieciom z tej parafii.. To słowo publiczne należy dotrzymać… Gdyby była szkoła do której mieli by za darmo wszyscy parafianie. Nie byłoby mojego wpisu.. Bo by spełniała założony cel . Fakt jest taki za czesne w tej szkole trzeba płacić około 500 złotych miesięcznie .. To bulwersuje katolików niektórych katolików tej tam parafii…. Ja piszę o problemie nie o odzyskaniu czego kolwiek.. Czyli jawnym nabijaniu parafian z ambony w butelkę.. Jotka napisała Cytuj: Trochę tak, gdyby ktoś po rozwodzie chciał odebrać wszystkie prezenty z czasu trwania małżeństwa. Jotka znowu nie piszę o żadnym odzyskiwaniu … Znowu jakieś insynuacje wypisujesz Jotka napisała Cytuj: Ten cel jest już nieaktualny. Dla mnie logiczne jest albo - wykorzystanie ich inaczej w ramach własnych potrzeb, albo - jeśli takich potrzeb nie ma lub istnieją inne - wynajęcie/sprzedaż jeśli to możliwe i korzystne. Uczono mnie że dobra parafii są dobrem wszystkich. parafian. Według mojej wiedzy nikt się parafian nie pytała o to co ma być w tych salkach… No chyba ze proboszczowie w imię Boga mogą taką samowolkę stosować.. Wiem na pewno że wielu parafian jest zbulwersowanych tym faktem Nie ja Ja tylko o tym pisze..  ! Jotka napisała Cytuj: Godunow - jeślibym napisała: "godunow (jako osoba publiczna, dyrektor, wszystko jedno) czerpie zyski z (wszystko jedno czego) i i JEGO zapytajcie, co z tym robi" to - rozumiem - uznałbyś to za normalne i nie zatrącające o oszczerstwo?
Każdy dyrektor czerpie zyski z prowadzonej działalności.. Tymi zyskami zarządza pewną część przeznacza na swoje pobory.. . Lub płaci mu rada nadzorcza z zysków jako całości…
Gdzie Ty tu widzisz jakowe oszczerstwo..  ???
Zapytać należy dlaczego Kościół katolicki boi się publicznego nadzoru nad swoimi finansami
Nie byłoby wielu nie domówień
|
| Pn cze 14, 2004 8:39 |
|
 |
|
elka
|
Cytuj: Uczono mnie że dobra parafii są dobrem wszystkich. parafian. Według mojej wiedzy nikt się parafian nie pytała o to co ma być w tych salkach… No chyba ze proboszczowie w imię Boga mogą taką samowolkę stosować.. Wiem na pewno że wielu parafian jest zbulwersowanych tym faktem Nie ja Ja tylko o tym pisze
cóz, skoro cos bulwersowaloby mnie jako parafianke w mojej parafii, tobym tam poruszala niebo i ziemie, by to zmienic, a nie "bulwersowalabym sie" na necie czy w rozmowach towarzyskich
stad moje pytanie, godunov, czy parafianie cos robia w kierunku tego, by proboszcz inaczej wykorzystywal salki katechetyczne? jesli tak, to co, a jesli nie - to cóz, dla mnie takie "biadolenie" jest w tym momencie nic nie warte - no chyba ze pokazesz mi fragment z Pisma, gdzie Jezus kaze "biadolic" na kogos lub na coś ...
acha- i czy WSZYSTKIM parafianom takie wykorzystywanie salki przeszkadza? a co zrobic, gdy jedni uwazaja to za calkiem normalne zachowanie [wynajmowanie nie uzywanych salek katechetycznych] i nie mają zamiaru niczego tu zmieniac?
|
| Pn cze 14, 2004 8:47 |
|
 |
|
godunow
|
Saxon napisał Cytuj: Rozważając hipotetycznie, osobę oficjalnie rozgłaszającą (a forum internetowe również takim miejscem jest), że konkretnie wymieniony proboszcz czerpie zyski (korzyści majątkowe) dla siebie, że pieniądze pochodzące z wynajmu budynków parafialnych idą na jego prywatne konto - można spokojnie podać do sądu za publiczne zniesławienie.
Pi
Na żadnym forum nie pisałem tym bardziej na tym że konkretnie wymieniony proboszcz czerpie zyski (korzyści majątkowe) dla siebie, że pieniądze pochodzące z wynajmu budynków parafialnych i że te pieniądze idą na jego prywatne konto
Jest to wymysł i insynuacja użytkownika Saxona księdza katolickiego  !
Pozdrawiam
|
| Pn cze 14, 2004 8:48 |
|
 |
|
saxon
|
godunow napisał(a): Weźmy przykład z Rybnika w jednym z kościołow budowano salki katechetyczne z pieniędzy parafian w tym i moich (byłem wtedy katolikiem pracowałem na tej budowie) W tych salkach miały się uczyć dzieci Religi.. Dziesiej jest tam Zespół szkól prywatnych dla bogatych ludzi niekoniecznie katolików .A zyski czepie ksiądz proboszcz.!
oraz godunow napisał(a): Podaję konkretny przykład.. tyle.. A dotyczy nauki religii w szkole.. A czy proboszcz oddaje zyski z wynajmu komuś innemu i co z nimi robi możesz go zapytać Parafia Św. Antoniego W Rybniku ..
|
| Pn cze 14, 2004 8:52 |
|
 |
|
godunow
|
saxon napisał(a): godunow napisał(a): Weźmy przykład z Rybnika w jednym z kościołow budowano salki katechetyczne z pieniędzy parafian w tym i moich (byłem wtedy katolikiem pracowałem na tej budowie) W tych salkach miały się uczyć dzieci Religi.. Dziesiej jest tam Zespół szkól prywatnych dla bogatych ludzi niekoniecznie katolików .A zyski czepie ksiądz proboszcz.!
oraz godunow napisał(a): Podaję konkretny przykład.. tyle.. A dotyczy nauki religii w szkole.. A czy proboszcz oddaje zyski z wynajmu komuś innemu i co z nimi robi możesz go zapytać Parafia Św. Antoniego W Rybniku ..
No włąsnie gdzie tu jest napisane że zasilaja jego prywatne konto jak mi usiłujesz wmówic...  ??
To jest tylko Twoja interpretacja 
|
| Pn cze 14, 2004 8:56 |
|
|
|