Wyeksponowanie cech personalnych utrudnia dyskusje
Autor |
Wiadomość |
Demostenes
|
Moja teoria brzmi: Wszystkie dane personalne na forum dyskusyjnym prowadzą do wyolbrzymienia Ja, przez co dyskutanci skupiają się nie wyłącznie na dyskusji, co powowoduje zaniżenie jej poziomu, więc należy usunąć dane określające autorów postów.
Ty polemizujesz z nią od początku w ten sposób, że twierdzisz, że dane takie jak "login", "podpis", "zainteresowania" wprowadzają do dyskusji takie znaczenie, jak do dyskusji realnej wprowadza sposób siedzenia, gestuklacja, czy intonacja głosu. Tymczasem sposób siedzenia, gestykulacja, czy intonacja głosu są bezpośrednio zależne od stanu psychicznego w momencie prezentajci poglądów, zaś dane profilowe są niezależne od stanu psychicznego w momencie prezentacji poglądów. Zanim przejdziemy dalej, odpowiedz mi, czy dotarło już do Ciebie, że popełniłesz niepoprawne utożsamienie.
Crosis napisał(a): Dobralismy ladne ubranie, idziemy wyglosic nasz poglad. I co? Jak stanac? Skrzyzowac rece na piersiach, czy nie? Skierowac dlonie ku gorze, czy nie? W jakich momentach zmienic intonacje? Czy usiasc na krzesle normalnie, czy oparciem do sluchaczy? I cala reszta.... Crosis napisał(a): No ale w koncu stanelismy i mowimy... a co teraz? A co z tonem, intonacja? Podkresleniem? Przekaz werbalny jest olbrzymiej szerokosci pasmem...
Otóż pamiętaj, że pisząc swój opis słowno muzyczny polemizujesz z moją teorią, i w tym kontekście należy patrzeć na Twój opis. Dociera już, że istnieje niepoprawne utożsamienie, czy jeszcze nie?
|
So sie 05, 2006 14:10 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Demostenes napisał(a): Ja w tym temacie rozważam, co należy zrobić, aby dyskusja była sprawna. Ja to rozumiem, tylko że to mi przypomina totalitarne rozważania "co zrobić żeby państwo działało na najwyższych obrotach", z pomysłami w stylu zupełnego braku indywidualizmu i czasu wolnego. Demostenes napisał(a): Ty lubisz budować własną tożsamość internetową. Po raz kolejny zwracam Ci uwagę żebyś nie stosował zabiegu "ja ci powiem co ty myślisz". Demostenes napisał(a): Gdy zmieniał Ci się światopogląd, miałeś w podpisie przez dobre kilka tygodni, że Incognito przechodzi do wersji 2.0. Ten podpis nie był związany ze zmianą światopoglądu tylko ze zdobywaniem nowych umiejętności webmasterskich, tłumaczył też w sposób żartobliwy moją nieobecność na forum pewnego czasu. Właściwa ocena mnie nie za bardzo Ci wychodzi Demostenesie, więc daruj ją sobie. Demostenes napisał(a): Utożsamiasz się z wirtualną postacią, którą stworzyłeś. Jeśli Ty nie potrafisz się powstrzymać od takich uwag i snucia różnych tylko dlatego, że coś przeczytałeś w moim profilu to zaczynam rozumieć czemu uważasz informacje osobiste i akcenty pokroju awatarów, za przeszkadzające dyskusji. Nie wszyscy jednak mają taki problem. Demostenes napisał(a): Po prostu panel dyskusyjny przeze mnie proponowany nie podobałby Ci się i pozostałabyś tam, gdzie możesz zaspokajać swoje potrzeby społeczne (bez przesadnej urazy, to zwykły fakt).
Demostenesie, Ty się już lepiej nie bierz za "fakty", bo nie bardzo Ci wychodzą te teorie 
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So sie 05, 2006 14:27 |
|
 |
Incognito
|
Demostenes napisał(a): Moja teoria brzmi: Wszystkie dane personalne na forum dyskusyjnym prowadzą do wyolbrzymienia Ja, przez co dyskutanci skupiają się nie wyłącznie na dyskusji, co powowoduje zaniżenie jej poziomu, więc należy usunąć dane określające autorów postów.
Zakładasz, że poziom dyskusji, a więc jej wydajność, jest tutaj najwyższą wartością i powinno się tak modyfikować forum, aby tą wydajność doprowadzić do maksimum?
Indywidualizm i indywidualne potrzeby człowieka są tym co hamuje pracę społeczeństwa. Gdyby ludzie pracowali 15 godzin na dobę, a nie marnowali czas na rozrywkę i kontakty towarzyskie, społeczeństwo byłoby znacznie bardziej wydajne. Z czym Ci się to kojarzy?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
So sie 05, 2006 14:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie no, ja po prostu odpadam... szkoda mi czasu na tlumaczenie po raz enty, ze podstawa dyskusji jest czytanie (sluchanie) ze zrozumieniem. Pojmij to najpierw i jesli chcesz dalej do mnie pisac udowdnij mi prosze ze utozsamilem opcje dostepne w profilu phpBB z elementami niewerbalnymi dyskusji w realu.
Jesli tego nie zrobisz, Twoje stwierdzenia staja sie pustymi slowami, czyli nie przebierajac w termianach - oszczerstwem.
Twoja teoria zas jest od poczatku metna jak wlasnej roboty piwo. Najpierw atakujesz niczemu winny skrypt phpBB. Potem starasz sie wyjasnic innym, co oni naprawde mysla.
Pierwsze posty pisalem, aby wyjasnic Ci blad rozumowania, ze skrypt phpBB jest czemukolwiek winien. Nastepne aby ukazac Ci, jakie elementy wystepuja jeszcze w dyskusji realnej. Nigdzie zas ich nie utozsamilem ze soba, (polecam od razu: pojęcie). Jesli potrafisz znalezc post, w ktorym pisze, ze opcje profilowe phpBB sa tozsame z wymienianymi elementami dyskusji realnej, przytocz cytat. Tylko postaraj sie nie wyciagac go z kontekstu, poniewaz wyciaganie pojedynczych zdan z wypowiedzi adwersarza jest elementen negatywnym w dyskusji i sprzyja zbudowaniu negatywnego wizerunku w oczach zarowno adwersarzy jak i obserwatorow.
Dla potrzeb polemiki z Twoja "teoria" wymienilem elementy niewerbalne i werbalne dyskusji realnej. Pamietaj, ze slowo "wymienilem" nie jest jednoznaczne ze stwierdzeniem "utozsamilem je z opcjami wystepujacymi w phpBB". Jasne?
Moze najpierw, zamiast szukac przeszkod w dyskusji na phpBB zajmiesz sie wlasnymi umiejetnosciami prowadzenia takiej dyskusji, a wiec:
jasnoscia wypowiedzi, zrozumieniem wypowiedzi innych i paroma jeszcze innymi. Mysle, ze byloby to kluczowe dla prowadzenia przez nas tej dyskusji dalej. Za pierwszy element tej kluczowosci z checia uznam albo dowod tego, ze utozsamilem elementy realnej dyskusji z opcjami phpBB albo wycofanie sie z tego.
I ciagnac dalej, nie zaleznie od tego co wybierzesz. Eymienione elementy pokazuja, jak bardzo spersonalizowana jest dyskusja realna. Sa one niemozliwe do odtworzenia w formie elektronicznej. Ale w formie elektronicznej wystepuja inne, (ktore to slowo nie jest rowne slowu tozsame). Te inne elementy umozliwiaja dyskutujacym pewna identyfikacje i przedstawienie siebie, ukazanie minimalnej ilosci informacji o sobie.
Ty tez to robisz. W polu Skad wstawiles wartosc nie wiem. Wg Twojego rozymowania powieniens ja zostawic pusta. Dlaczego? Poniewaz wartosc nie wiem sugeruje w odbiorze, ze jestes osoba zagubiona, ktora byc moze na forum moze szukac pewnych odpowiedzi.
Crosis
|
So sie 05, 2006 19:30 |
|
 |
jo_tka
|
Uczciwie mówiąc, jako użytkownik (nie moderator - to do pewnej dokładności patrzenia zobowiązuje):
1. nie wpisywałam zainteresowań i praktycznie w nie nie zaglądam;
2. nie interesuje mnie "skąd";
3. podpis rejestruję, jeśli mi się zlewa z tekstem postu i potraktuję go jako dalszy ciąg;
4. przez jakiś czas zmieniałam awatarek zależnie od humoru, póki inni nie zaczęli protestować, że im się mylę;
5. osobiście ani awatarków ani ich braku nie dostrzegam;
6. to, że jako użytkownik czytam posty konkretnych osób, a inne pomijam jest dość naturalne; nie mam obowiązku czytać wszystkich;
7. to, że niektóre opinie biorę pod uwagę bardziej, inne mniej również jest dla mnie dość oczywiste...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So sie 05, 2006 19:51 |
|
|
|
 |
Demostenes
|
Incognito
Incognito napisał(a): Zakładasz, że poziom dyskusji, a więc jej wydajność, jest tutaj najwyższą wartością i powinno się tak modyfikować forum, aby tą wydajność doprowadzić do maksimum? Indywidualizm i indywidualne potrzeby człowieka są tym co hamuje pracę społeczeństwa. Gdyby ludzie pracowali 15 godzin na dobę, a nie marnowali czas na rozrywkę i kontakty towarzyskie, społeczeństwo byłoby znacznie bardziej wydajne. Z czym Ci się to kojarzy?
Z totalitaryzmem. Zadaj sobie pytanie, czy jest to totalitaryzm? Totalitaryzm to system rządów, który ma na celu całkowite podporządkowanie społeczeństwa pod każdym względem. W tym przypadku mamy do czynienia z dobrowolnym uczestnictwem w pewnym przedsięwzięciu. Chciałbym zwrócić uwagę, co może Ci umknęło, że ja nie postuluję zmieniania tego forum, gdyż jest mi ono obojętne. Dystukuję jedynie obiektywne przyczyny dla których fora eksponujące dane personalne prowadzą do konfliktów.
Pragnę też przeprosić za błąd jaki popełniłem doszukując się związku przyczynowo-skutkowego, gdy zachodziła jedynie korelacja pomiędzy zmianą Twojego światpoglądu i zmianą internetowego image.
Crosis
Zupełnie nie polemizujesz z tymi wynikaniami, które opisałem. Co więcej piszesz, że część Twoich wypowiedzi to tylko takie wymienienie czegoś, co de facto oznacza, że było to nie na temat. Znudziło mnie czytanie kolejnych, impertynenckich, stron A4, w których nieprecyzyjnie odnosisz się do moich wypowiedzi. Polemizując z teorią ujętą w trzech zdaniach (pierwszy post) i w jednym (wcześniejszy), nie trzeba pisać długiego tekstu, który jest chaotyczny. Wystarczy wskazać, gdzie są mylne przejścia logiczne.
jo_tka
Pamiętam jak pisałaś niegdyś. Jesteś wyjątkowym forumowiczem. Większość taka nie jest.
Czy coś jednak jest zaskakującego w przeze mnie opisanych wnioskach o skutkach eksponowania osobowości  Wyobraź sobie taki obrazek, że istnieje panel, gdzie można założyć temat, który kogoś interesuje i opisać swoją teorię na ten temat. Następnie pojawiają się kolejne wpisy, które bezosobowo teorię analizują, wskazują jej braki i proponują rozwiązania. Posty ponumerowane w kolejności. Łatwo się do każdeog odnosić. Dyskusja sprowadza się do wskazywania błędów myślowych lub braku wiedzy o jakichś informacjach. Wyobraź sobie taki obrazek. Pomyśl jak tam by szły dyskusje, a jak to wygląda tu i ile osób stąd tam by nie pisało, bo tam chodziłoby tylko o temat, a nie o analizujących go ludzi.
|
So sie 05, 2006 21:54 |
|
 |
Mieszek
|
Demostenes Cytuj: Wyobraź sobie taki obrazek, że istnieje panel, gdzie można założyć temat, który kogoś interesuje i opisać swoją teorię na ten temat. Następnie pojawiają się kolejne wpisy, które bezosobowo teorię analizują, wskazują jej braki i proponują rozwiązania. Posty ponumerowane w kolejności. Łatwo się do każdeog odnosić. Dyskusja sprowadza się do wskazywania błędów myślowych lub braku wiedzy o jakichś informacjach. Wyobraź sobie taki obrazek. Pomyśl jak tam by szły dyskusje, a jak to wygląda tu i ile osób stąd tam by nie pisało, bo tam chodziłoby tylko o temat, a nie o analizujących go ludzi.
bezosobowa siła robocza której celem jest poszukiwanie mądrosci
hmm
może dlatego,że niektórzy intelektualiści zarażający swoja "wiedzą" innych wypatrzyli potencjał intelektualny drzemiący w myslących osobach zamieszkujacyh licznie miasta i wsie
i kombinujajak to ich użyc do tego i owego
może przypomnę PTR-ku
grzechem jest:
traktować pracowników jako bezosobowa siłę roboczą
może nie traktujesz jako pracowników odnośnie pracy z jaką mamy na co dzień do czynienia zarobkową ale jako pracowników działających na rzecz owego "umiłowania mądrości"
i to dość konkretnie
a tak wogóle to co chiałes udowodnić?
że osobowość nic nie znaczy?
nie wolno człowieka traktować bezosobowo!
nie wiesz, że ludzie obojetnie czy wpiszą jednego dnia "jestem z Warszawy" drugiego "jestem z Poznania" juz samym tym wskazują na swoja osobowość?
jak i słusznie zauważył Crosis sam wpisałeś w pytaniu "skąd" odpowiedź "nie wiem" co już jest pewnym odkryciem samego siebie
z resztą jak bys i nic nie wpisywał w to pole to także byś ukazał cząstkę siebie innym
Prawda powinna być jak światło, jak to Ktoś określił "nie zapala się światła i nie stawia pod korcem"
---------
oczywiście moge się mylić
może nie jesteś nasz PTRqwerty
ale...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
So sie 05, 2006 23:35 |
|
 |
Demostenes
|
Oczywiście zadałeś sobie trud przemyślenia jakie środki przekonywujące Ciebie dajesz mi, aby z takim zarzutem polemizować. Z tego, że ich nie ma, wnioskować można, że jest to celowy Twój zabieg. Sam wymyśliłeś taki sposób dyskusji?? W każdym razie udowodniłeś, przynajmniej jeśli o Ciebie chodzi, jak bardzo mam rację, gdy twierdzę, że autor jest dla większości forumowiczy ważniejsza niż temat podany do analizy. Tak ważny, że skomentowałeś dyskusje, w których nie wikła się siebie jako "bezosobową siłę roboczą której celem jest poszukiwanie mądrosci". To wyjątkowo bezsensowne potraktowanie tematu, które sobie tłumaczę tym, że tak się koncentrujesz nad osobami, że nie starcza Tobie już czasu na myśleniu o temacie. Nigdy dotąd, tak bardzo jak po Twojej wypowiedzi, nie czułem, że czas spędzony na dyskusji przez internet, jest czasem straconym.
|
N sie 06, 2006 7:25 |
|
 |
Mieszek
|
czy chcesz czy nie Demostenesie dorośli maja już uformowana osobowość lub jak kto woli indywidualność swoją
my zawsze podchodzimy do ludzi personalnie to jest cecha naszej cywilizacji
dowody?
nie ma co daleko szukac
spowiedź odbywa się personalnie nie grupowo
czy chcesz aby spowiednik np do każdego podchodził od strony tego co w danym momencie papla nie zważając na jego całą psychike, znajomość jego osoby, duszy?
w ten sposób nie uzyskałoby sie poprawy a wręcz działanie wstecz
nie formowanie ducha a jego niszczenie i mącenie w charakterze osoby
tak dużo ostatnio i słusznie mówi się w Kosciele o tym, żeby ludzie mieli stałych spowiedników - kierowników duchowych
myslisz, że to się nie opiera na znajomości od lat osoby tylko na tym co w danym momencie papla co mu slina na język przyniosła
a konkretnie ślina jakiegoś manipulanta?
jesli ktoś pisze "jestem za aborcją bo to fajne" i nic więcej a znam gościa z tego, że jest działaczem na rzecz życia
no to chyba jasne jest, że wysmiał tutaj dyskutantów którzy maja włożone w głowe jakies idiotyzmy z telewizji
ty za to od razu pewno byś zaczął dyskusje od słów: "a dlaczego ci się to podoba" lub coś w tym stylu
tymczasem ten tekst nie wymaga komentarza i nie ma co tracić na niego czas
bardzo wiele osób traci całe swoje życie na bzdury
Demostenesie nie tylko rozmowa ale też uformowanie siebie swoich idei, wzorców postepowania jest ważne
bez tego nawet najmadrzejszy jest najgłupszy bo kiedyś jakis manipulant wykorzysta go tak jak wykorzystano Einsteina do wsparcia atomówki
niektórzy po prostu nie potrafia sie uczyc na cudzych błędach...
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N sie 06, 2006 10:14 |
|
 |
Demostenes
|
Zgadzam się w całej rozciągłości z tym co napisałeś. Nie jest to na temat, bo tu próbuję dyskutować o tym, czy panel dyskusyjny bez loginów byłby korzystny dla przebiegu dyskusji, ale się zgadzam z Tobą w tym wszystkim co napisałeś. Tylko, że to nie na temat.
|
N sie 06, 2006 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Demostenesie, juz polemizowalem z Twoja teoria. Tylko Ty tej polemiki nie podejmujesz. I daruj sobie stwierdzenie "impertynencki". Jak narazie Ty jestes tutaj impertynentem, bo nie udowdniles swojego zarzutu wobec mnie. Udowdnij go po prostu cytujac wypowiedzi, w ktorych utozsamilem wymienione przezemnie elementy dyskusji realnej z opcjami profilowymi phpBB.
Do tego czasu kazda Twoja wypowiedz to po prostu pomowienie. A co do teorii przedstawionej w pierwszym poscie, to juz Ci napisalem, ze obwinianie skryptu to dziecinada, na ktora stac tylko coponiektore, "wybitne inaczej" jednostki.
Crosis
|
N sie 06, 2006 13:30 |
|
 |
Demostenes
|
Dziecinadą to jest robić problem z tego, że "skrypt został pomówiony". Od samego początku nie łapiesz istoty problemu. Rozpisujesz się, ale niczego to nie wnosi.
|
N sie 06, 2006 14:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przeczytaj jeszcze raz mojego posta, zrozum go, a nastepnie udowodnij mi to, o czym piszesz od dluzszego czasu, dobrze? Jesli nie, cofnij swoje pomowienie.
Nie musze sie rozpisywac. Nie ma sensu.
I jeszcze raz apeluje: jesli chcesz rozmawiac o dyskusjach, przyswoj sobie podstawowe zasady tychze.
Crosis
|
N sie 06, 2006 14:03 |
|
 |
Roszwor
|
Sledze sobie te dyskusje, z duzym zaciekawieniem i niestety musze stwierdzic Demostenesie, ze nie odpowiadasz na wiele pytan, postawionych przez np. Crosisa. A to nie wplywa na merytoryczny poziom dyskusji.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
N sie 06, 2006 16:38 |
|
 |
Demostenes
|
Rzeczywiście masz rację; w pewnym sensie. Dowiedziałem się z tego wątku tego, co chciałem się dowiedzieć. Mam nadzieję, że powoli zrozumiesz jak ważne było poznanie reakcji forumowiczów.
|
N sie 06, 2006 16:39 |
|
|
|