Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 21:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Nowe trendy w gołej modzie ... 
Autor Wiadomość

Zdumiony jestem. Rzeczywiście pewien młody człowiek w Europie Zachodniej, gdy pierwszy raz wszedł do kościoła z wycieczką i zobaczył na krzyżu człowieka skomentował "O patrzcie! Spartakus!". To wynikało z tego, że kompletnie nie znał chrześcijaństwa. Gdybym był naiwny, to bym uwierzył, że patrząc na krzyż widzisz tylko dwie belki. Trzeba być chyba ateistą, żeby myśleć, że ludzie uwierzą w taki bzdet.

Uprzejmie informuję Cię, że krzyż był narzędziem kaźni przez długie stulecia. Gdyby nie chrześcijaństwo, kojarzyłby się tylko z wyrafinowanym narzędziem tortur.

So sie 05, 2006 14:15
Zobacz profil WWW

Zwiazek logiczny, ktory starales sie wykazac porownujac krzyz do innych przyzadow tortur, jest po prostu bledny, i sadze, ze potwierdzi to kazdy chrzescijanin na tym forum.

Muszę, przyznać, że mam ambiwalentne odczucia wobec krzyża - z jednej strony oczywiście: tradycyjny symbol, chrześcijaństwo, itp, ale równocześnie przypomina mi się, że krzyż był narzędziem wyszukanej kaźni...

Przeważają skojarzenia pozytywne, niemniej tak od roku-dwóch mam coraz większe ciągotki do symbolu ryby, stąd moje wcześniejsze pytanie...

So sie 05, 2006 14:36

"Nowe trendy..."- to po jednej fotce wyszukanej nikt nie wie skąd, nie wiadomo nawet z jakiego roku ktoś mówi o trendach?! :o
"...gołej modzie."- Jakby ktoś miał problemy z wzrokiem- pani jest ubrana.

A tak na marginesie, fajna ozdoba. Pełno ludzi już od daaawna takie coś nosi, więc jakoś nie widzę sensu w zbytnim podniecaniu się tym.
Moja kumpela miała(może jeszcze ma) fajne rajstopy z krzyżami, gwiazdami dawida, półksiężycami etc.- też fajnie to wyglądało i nawet księża się nie czepiali.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So sie 05, 2006 14:38
Nie musisz mnie informowac, bo wiem, jak dalekie tradycje ma kara ukrzyzowania. Tymniemniej nie kojarze krzyza z kaznia, tak samo jak kola (a to tez stare). Z chrzescijanstwem zas kojarze krzyz z wizerunkiem Chrystusa. Tak samo jak nie kojarze trojkata z judaizmem, polksiezyca z islamem....

Crosis

So sie 05, 2006 19:17

Ja tylko krótko.
"Nowe trendy..."- to po jednej fotce wyszukanej nikt nie wie skąd, nie wiadomo nawet z jakiego roku ktoś mówi o trendach?! :o
"...gołej modzie."- Jakby ktoś miał problemy z wzrokiem- pani jest ubrana.

Nie wmówisz nikomu, że z wypiekami na polikach nie obejrzałeś całej serii fotek z tą jedną 'ubraną' do której podałem link (chociaż specjalnie podałem tylko do obrazka, a nie strony). Więc nie udawaj głupa "Że niby w czym problem ?".

Trend ? Nie wiem. Ale kilka lat temu widziałem podobny w podobnych okolicznościach: na wybiegu. Była drobna różnica. Ozdoba była na szyi. Dziś na pępku. To może wkrótce kreatorom mody i aranżerom widowisk przyjdzie ochota by umieścić go na resztce materiału w stringach ?

Do wiary chrześcijańskiej masz stosunek wrogi (czemu nie raz dałeś wyraz w innych tematach), a więc nie dziwi mnie twoja wypowiedź.

Porównanie do wzorów na tkaninach jest całkiem nieadekwatne.
Co do kształtu. Jest to jedno-jednoznacznie chrześcijańska forma. Może nawet dokładna kopia jakiegoś zabytku.

N sie 06, 2006 21:50
Zobacz profil WWW
Cytuj:
Jakby ktoś miał problemy z wzrokiem- pani jest ubrana.
taaak, pomimo dużego dekoltu i wycięć z boku pani ma ubranie i nic nie widać :clever: A wracając do tematu: Stanisław Adam ma racje - to jest krzyż chrześcijański i nie powinien być użyty tylko dlatego, że projektant nic innego nie miał. W sumie, to może jak by chrześcijanie/katolicy (niewłaściwe skreślić) się zbuntowali przeciwko używaniu krzyża jako ozdoby i zrobili to samo co zrobili muzułmanie po opublikowaniu katykatur Mahometa to może w końcu takie zachowanie by znikło? chociażby ze strachu? :twisted:

N sie 06, 2006 22:09

Drodzy katolicy, nie wiem o co cały ten rwetes. Czyż bardziej nie powinny Was denerwować potężne budynki zwane kościołami, których budowa pochłania ogromne ilości środków finansowych, a niedaleko obok - głód, bieda i ubóstwo?

Pn sie 07, 2006 2:39

taaak, pomimo dużego dekoltu i wycięć z boku pani ma ubranie i nic nie widać :clever:

ToJa, zwróciłaś uwagę na nazwę pliku? Jest w nim taki wyraz "bielizna" i gdyby pozmieniać cyferki w nazwie jpg-a zobaczymy zdjęcia innych kobiet które potwierdzają, że jest to pokaz bielizny. Czy Ty nosisz bieliznę bez dekoltu albo taką która zakrywa całe ciało i nic niewidać? :P Nie wydaje mi się. Nie sądzę też, abyś będąc w bieliźnie albo w bikini na plaży uważała, że jesteś naga.

Pn sie 07, 2006 7:55
Krzyż był narzędziem kaźni, zaś Chrystus uczynił go znakiem chwały i zbawienia. I owszem - gdyby nie Chrystus, to z niczym oprócz bólu by się krzyż nie kojarzył. Że zaś krzyż nadaje się (obok ryby, a nie zamiast) na symbol chrześcijaństwa świadczy św. Paweł mówiąc, że nie chce się chlubić z niczego jak tylko z krzyża. Zwróćmy uwagę, że ryba, jak jedynie efekt gierki słownej jest mniej istotna od krzyża.

Pn sie 07, 2006 9:56

Nie wmówisz nikomu, że z wypiekami na polikach nie obejrzałeś całej serii fotek z tą jedną 'ubraną' do której podałem link (chociaż specjalnie podałem tylko do obrazka, a nie strony). Więc nie udawaj głupa "Że niby w czym problem ?".

Oczywiście, że nie obejżałem. Raz, że mi się nie chciało, dwa że pewnie i tak nic ciekawego by nie było. No co prawda niektórzy przewrażliwieni mogą na to zareagować, ale normalny człowiek przejdzie nad tym do porządku dziennego nie zwracając nawet uwagi.

Cytuj:
Trend ? Nie wiem.

No właśnie. Nie wiesz. Gdy mówi się o trendach w np. modzie to konkretny element musi się poławiać w zdecydowanej większości. Jeden pokaz na kilka lat w którym użyje się krzyża to jest kropla w oceanie i ziarenko piasku na saharze.

Cytuj:
Do wiary chrześcijańskiej masz stosunek wrogi (czemu nie raz dałeś wyraz w innych tematach), a więc nie dziwi mnie twoja wypowiedź.

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem czemu nie raz dałeś wyraz w innych tematach, a więc nie dziwi mnie Twoja wypowiedź. Do katolicyzmu jestem nastawiony negatywnie(nie wrogo), a do chrześcijaństwa jak najbardziej pozytywnie.

Cytuj:
Porównanie do wzorów na tkaninach jest całkiem nieadekwatne.

Dlaczego nie? Tu i tu jest ten sam kształt geometryczny +. Poza tym chyba lepiej nosić go jako łańcuszek niż jako tkanina na tyłku. A sorry, w/g Ciebie z pewnością to jest adekwatne.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn sie 07, 2006 11:04

Cytuj:
Nie wmówisz nikomu, że z wypiekami na polikach nie obejrzałeś całej serii fotek z tą jedną 'ubraną' do której podałem link

Oczywiście, że nie obejżałem.

Hehe, Stanisławie Adamie, ale dałeś plamę :D

Pn sie 07, 2006 11:18
Cytuj:
Jest w nim taki wyraz "bielizna" i gdyby pozmieniać cyferki w nazwie jpg-a zobaczymy zdjęcia innych kobiet które potwierdzają, że jest to pokaz bielizny. Czy Ty nosisz bieliznę bez dekoltu albo taką która zakrywa całe ciało i nic niewidać? Nie wydaje mi się. Nie sądzę też, abyś będąc w bieliźnie albo w bikini na plaży uważała, że jesteś naga.
wyobraź sobie, że będąc na plaży i mając zamiast stroju kapielowego bielizne lub bikini uważałabym się za nagą i nie na miejscu. Teraz w czasie lata nie potrzebuje koszulek pod sweter czy golf ale jak będzie zima to takowe sięgające szyi będę nosić :)

Pn sie 07, 2006 11:59

Musisz zreformować swoje pojęcie nagości aby pasowało do powszechnej definicji. ;) Czy ja Cię dobrze zrozumiałem, że w lato chodzisz w swetrze i golfie? :shock: 35 stopni a Ty w ciuchu po szyję i z długim rękawem?

Pn sie 07, 2006 14:05

A. napisał(a):
Cytuj:
Nie wmówisz nikomu, że z wypiekami na polikach nie obejrzałeś całej serii fotek z tą jedną 'ubraną' do której podałem link
Oczywiście, że nie obejżałem.
Hehe, Stanisławie Adamie, ale dałeś plamę :D

Jaką plamę ? Jako człowiek dojrzały i obyty wiem co hormony potrafią zdziałać u takich młodzianków jak A. To przecież procesy psycho-somatyczne jak najbardziej naturalne. Dlatego niezmiernie mnie niepokoi odpowiedź A. ...

old come back spirit napisał(a):
Drodzy katolicy, nie wiem o co cały ten rwetes. Czyż bardziej nie powinny Was denerwować potężne budynki zwane kościołami, których budowa pochłania ogromne ilości środków finansowych, a niedaleko obok - głód, bieda i ubóstwo?

Nam katolikom wydaje się, że oprócz ciała składnikiem człowieka-osoby jest również dusza. A ta też czymś się musi żywić. Dlatego używamy symboli np. krzyża, budujemy kościoły gdzie możemy się spotykać, a również - i tu szczególnie wydajesz mi się mało kompetentny by nas osądzać - wspomagamy tych, którzy są głodni, biedni i w ubóstwie, najczęściej w wyniku działalności ludzi równie jak ty zatroskanych ich losem.

Pn sie 07, 2006 14:25
Zobacz profil WWW
Incognito wyraźnie napisałam, że to w zimie ale widocznie za bardzo ogólnie. A na 35 upał wystarczy mi jakbyś chciał wiedzieć zwykła bluzka na cieńkich ramączkach i z niedużym dekoldem i albo rybaczki albo spódniczka za kolano :D :P

Pn sie 07, 2006 14:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona