| 

| Autor | Wiadomość |  
			| Leoncoeur 
   |   "Bóg"chcialbym spytac jak to jest ze slowem "Bóg" w jezyku Polskim.
 słowo "bogowie" piszemy z malej litery, a "Bóg" z duzej.
 kiedys w podstawowce tlumaczono mi to tak, ze Bóg to Bóg i traktowane jest to jak imie/nazwa boga, a imiona sa jak wiemy z duzej litery.
 Jednak bóg chrześcijanski ma imie - "Jahwe", lub jak niektorzy przytaczaja fragmenty Biblii - "Elohim"
 Zalozmy jednak ze - "Jahwe"
 skoro tak, to "B óg" nie jest imieniem/nazwa boga, tylko jego semantycznym okresleniem, a wiec pisane powinno byc z malej litery.
 Do tego - przykazanie:
"nie wymawiaj imienia pana boga swego nadaremno" , tylko to potwierdza, bowiem wg Biblii, sam Jahwe w nim oddzielil swe imie (nie uzywaj imienia), od swej niejako... hm, funkcji? - nie wiem jakiego slowa uzyc (pana boga swego).
 skoro tak, to zostaje tylko szacunek jak np na forum powinno sie do rozmowcy zwroty: Ty, Twój, Ciebie, Wasz - pisac z duzej, tak i jako szacunek dla Jahwe okazywac piszac Bóg wlasnie z duzej litery.
 Tylko co z tym, ze czlowiek nie wierzy w tego boga, a skoro nie wierzy, to nie moze zywic szacunku wzgledem niego - bo nie ma do kogo.
 wtedy pisanie o bogu chrzescijanskim per "b óg" nie powinno byc zle odbierane.
 Tym bardziej, ze chrzescijanie piszac np "b ogowie Azteccy, lub b ogowie Greccy" sami wytyczaja ta sciezke, wiec uzywania tego slowa z malej litery nie mozna laczyc z brakiem szacunku dla religii i urazaniem uczuc religijnych. Co wiecej piszac o bogu chrzescijanskim per B óg, poniza sie wszystkich innych bogów, ktorzy juz pisani sa przez male b  (o ile nie jest uzyte ich imie)
 Dlaczego wiec BÓG nalezy pisac duza litera, skoro odpadaja:
 - imie
 - szacunek dla osoby boga
 - szacunek dla religii
 tym bardziej ze trzeba shift przytrzymac przy pisaniu, a to juz mikrostrata energii  _________________
 "Kiedy widzisz kobiete, pamiętaj: to diabeł! Ona jest swoistym piekłem."
 KAPORATES

|  
			| Wt sie 08, 2006 17:34 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Tgc 
   | hmm deja vu?
Kiedy z kims rozmawiam staram sie uzywac form ty, tobie, ci z duzej litery. W przypadku boga, no coz, jestem w stanie pisac bog z duzej litery wtedy i tylko wtedy kiedy wszystkie bostwa beda pisane z duzej litery, a nie tylko to chrzescijanskie. Chrzescijanie piszac o swoim bogu z duzej litery, a o innych bostwach z malej wywyzszaja swojego boga, drwia z innych.

|  
			| Wt sie 08, 2006 17:41 | 

|  
		|  |  
			| Bozon 
   | No cóż ja jako "niewierzący" pisze "Bóg" z dużej z szacunku do innych
"wierzących" forumowiczów.W końcu to forum katolickie a ja nie mam
 w zwyczaju "w buciorach" wchodzić na czyjeś podwórko.

|  
			| Wt sie 08, 2006 17:42 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| No 
   | Cytuj: W przypadku boga, no coz, jestem w stanie pisac bog z duzej litery wtedy i tylko wtedy kiedy wszystkie bostwa beda pisane z duzej litery, a nie tylko to chrzescijanskie.Ja tak robie  

|  
			| Wt sie 08, 2006 17:50 | 

|  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| po co zaraz pytać
 nie lepiej zajrzeć na pszyklad do slownika PWN-u
 Bóg - w religiach monoteistycznych stworzyciel i pan wszechświata.
 bóg - w religiach politeistycznych: istota lub jej wyobrażenie, wierzę, roslina lub rzecz bedące przedmiotem kultu
 bóg - przenośnia - o bezkrytycznie uwielbianym, czczonym człowieku lub przedmiocie
  PWN Mały słownik języka polskiego wydanie nowa PWN Nowy słownik ortograficzny ostatecznie aby wyjasnić to szczegółowo napisz http://slowniki.pwn.pl/poradnia/ a po otrzymaniu odpowiedzi proszę wklej tutaj, zeby szystkich pouczyc jak to z tym B  ma byc i dlaczego

|  
			| Wt sie 08, 2006 17:52 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  

| apropos ankiety
niewierzacy moze miec prawo do pisowni jakiej zechce moze
 popełniac wszelkie błedy ortograficzne, stylistyczne i gramatyczne
 moze pisac bóg a nawet buk
 niewierzacy mogą pisać np. żeka, albo poszłem
 w końcu minister giertych dla kogoś zrobił tę amnestię maturalną

dlatego wcisnołem TAK

|  
			| Wt sie 08, 2006 18:00 | 

|  
		|  |  
			| Leoncoeur 
   |  @scriptor kazdy ma prawo do pisowni jakiej chce.
 jak Tobie akurat jednak przychodzi na mysl "żeka" pisac przez samo ż, to juz tylko i wylacznie Twoj problem i Twoich nauczycieli.
 problem B/boga, jest bardziej skomplikowany, bowiem pisanie "Bóg" jest uwarunkowane naciskiem ze strony chrzescijanskiej kultury.
 w czasach laicyzacji spoleczenstwa i odwrotu od tej religii (czyli coraz wiekszej rzeszy niewierzacych w spoleczenstwie), akurat to - w odroznieniu od durnych przykladow ktore dajesz (    ), ma podstawy do rewizji.
 I ja rozumiem, ze w wszelkiego rodzaju pracach, bede musial pisac z duzej litery, z ortografia nie wygram, a przy aktualnym rzadzie to zmiana tej reguly ortograficznej jest tak samo mozliwa co męska ciąża.
 Jednak chodzi mi o uzywanie takiego zapisu - "bóg" we wszelkich nieformalnych pisemnych wypowiedziach, a gdy jakis katolik bedzie mnie strofowal - z czystym sercem powiedziec mu, ze to on sie myli.
 zaslanianie sie ksiazeczka, jest czeste wsrod katolikow, ale nie myslalem, ze rowniez slownikiem ortograficznym. Jezeli zamiast pomyslec i urargumentowac swoje stanowisko, mowi sie zawsze i wszedzie : "bo w (takiej a takiej) ksiazce jest tak napisane - to musi tak byc" to cos tu jest nie tak
 @tgc wiekszy zasieg wywiadu srodowiskowego gwarantuje lepsze i wiarygodniejsze dane  _________________
 KAPORATES

|  
			| Wt sie 08, 2006 18:24 | 

|  
		|  |  

|  Leoncoeur napisał(a): @scriptor Cytuj: kazdy ma prawo do pisowni jakiej chce.więc wyzuc słowniki Cytuj: jak Tobie akurat jednak przychodzi na mysl "żeka" pisac przez samo ż, to juz tylko i wylacznie Twoj problem i Twoich nauczycieli.więc napisz dalej, iż pisanie przez ciebie słowa buk czy bóg jest wyłącznie twoim problemem i twoich nauczycieli Cytuj: problem B/boga, jest bardziej skomplikowany, bowiem pisanie "Bóg" jest uwarunkowane naciskiem ze strony chrzescijanskiej kultury.jezyk jest zywy, zasady się zmieniają, jak bedzie nacisk ze strony antychrześcijańskiej kultury to będziemy pisac buk, albo w ogóle wykreslimy słowo na b ze słowników Cytuj: w czasach laicyzacji spoleczenstwa i odwrotu od tej religii (czyli coraz wiekszej rzeszy niewierzacych w spoleczenstwie), akurat to - w odroznieniu od durnych przykladow ktore dajesz (    ), ma podstawy do rewizji.no patrz wyżej, i jak pisałem napisz do poradni PWN-u zamiast tu wylewać swoje żale Cytuj: I ja rozumiem, ze w wszelkiego rodzaju pracach, bede musial pisac z duzej litery, no i w czym problem   Cytuj: z ortografia nie wygram,no ale język jest żywy, zmienia się Cytuj: a przy aktualnym rzadzie to zmiana tej reguly ortograficznej jest tak samo mozliwa co męska ciąża.jezyk nie zależy od rządów - gdyby tak było od 1945 do 1989 pisalibysmy bóg  zamiast Bóg Cytuj: Jednak chodzi mi o uzywanie takiego zapisu - "bóg" we wszelkich nieformalnych pisemnych wypowiedziach, a gdy jakis katolik bedzie mnie strofowal - z czystym sercem powiedziec mu, ze to on sie myli.ma prawo cie strofowac a ty masz prawo niekoniecznie powiedzieć mu że się myli, jesli powie ci, że popełniasz bład ortograficzny - jak pisałes wyżej musisz przeszegać ortografii, więc po prostu napisz mu, że dla ciebie nie ma to znaczenia Cytuj: zaslanianie sie ksiazeczka, jest czeste wsrod katolikow, ale nie myslalem, ze rowniez slownikiem ortograficznym. zadałeś pytanie, uzyskałeś odpowiedź jak to z pisownią jest co więcej dostałeś adres do poradni PWN-u napisz więc do profesora Bralczyka wzmianka o zasłanianiu sie przez katolików słownikiem wskazuje na to, iż z niewiadomych przyczyn, ale z pewnościa bez złej woli, próbujesz skierować rozmowę  na tory parareligijne? religijne?  dlatego słownik PWN-u propaguje chrzescijańska kulturę - jak to napisałeś wyżej ach ci ulegli redaktorzy z PWN-u - ulegli naciskom Cytuj: z ortografia nie wygram,no jak to nie - pszecierz chcesz - prubój  Cytuj: Jezeli zamiast pomyslec i urargumentowac swoje stanowisko, mowi sie zawsze i wszedzie : "bo w (takiej a takiej) ksiazce jest tak napisane - to musi tak byc"to cos tu jest nie tak
a co tu argumentować... argumentem jest zasada ortograficzna i tyle
 broni się sama
 ale mozesz zerwać z regułami mozesz pisać buk i żeka i poszłem
 bo co tu jest do argumentowania
 jest zasada i tyle
 a jesli chcesz wiedzieć dlaczego taka zasdada istnieje zapytaj filologów np. w poradni PWN-u
 no chyba że dalej sobie chcesz podenerwować katolików pisaniem bóg
 na moje możesz pisać jak chcesz
 nawet w wypracowaniach szklnych.. ale jak pisałeś wyżej - będziesz pisał Bóg bo z ortografia nie wygrasz - a ja ci mówię walcz o prawo do pisania bóg kiedy chcesz
 z powodów światopogladowych nie będziesz pisał Bóg tylko bóg - więc nie zyczysz sobie obniżania ci stopni z wypracowań (jesli nie tobie bo skończyłeś szkołę to pomyśl o przyszłych pokoleniach młodych ateistów i lewaków)
 wywalcznie ustawę broniącą was przed szykanowaniem was z powodu pisania bóg na klasówkach zamiast Bóg
 macie do tego prawo - walczcie
 no pasaran

|  
			| Wt sie 08, 2006 18:56 | 

|  
		|  |  

| Leoncoeur napisał(a): Cytuj: w czasach laicyzacji spoleczenstwa i odwrotu od tej religii (czyli coraz wiekszej rzeszy niewierzacych w spoleczenstwie), akurat to - w odroznieniu od durnych przykladow ktore dajesz  (    )i jeszcze to - przykro mi, może cię rozczaruję, ale to nie moje durne przykłady,
 tylko durnego ulegającego naciskom chrześcijan PWN-u

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:04 | 

|  
		|  |  
			| Leoncoeur 
   | @Scriptor Cytuj: no chyba że dalej sobie chcesz podenerwować katolików pisaniem bóg no i tu lezy Twoj problem
 bo ja argumentuje to swoim wlasnym podejsciem i np checia nie wywyzszania zadnego boga przy mojej pisowni, dla ciebie to juz bedzie atak na katolikow.
 typowe.
 twoj kolejny problem, to branie wszystkiego na ustalone zasady - bo sa po Twojemu.
 Ja mowie, ze znam zasady, ale tej nie chce przestrzegac z jakichs sensownych wzgledow, Ty swoje dalej o ortografii.
 Nie, nie chce robic masy bledow wszedzie
 nie, nie chce mi sie walczyc o zmiane ortografii bo to malo realne, a ja jestem leniwy
 ale tak - chce zuzywac zapisu "bóg" w odniesieniu do boga chrzescijan i zasady gramatyki sa tu zupelnie oddzielnym problemem i mnie w tym aspekcie nie interesuja.
 chce miec mozliwosc pisania per "bóg" np. tutaj i tu wyjasnic za i przeciw - ortografie wiec zostaw, bo przegladajac to forum widze ze nie zawsze jest ona wymagana._________________
 KAPORATES

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:13 | 

|  
		|  |  
			| Leoncoeur 
   | @Scriptor Cytuj: to nie moje durne przykłady,tylko durnego ulegającego naciskom chrześcijan PWN-u
Scriptor napisał(a): żeka i poszłem jezeli takie zapisy masz w swoim słowniku, to radze go zmienic._________________
 KAPORATES

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:16 | 

|  
		|  |  

|  Leoncoeur napisał(a): @Scriptor Cytuj: Cytuj: no chyba że dalej sobie chcesz podenerwować katolików pisaniem bóg no i tu lezy Twoj problem bo ja argumentuje to swoim wlasnym podejsciem i np checia nie wywyzszania zadnego boga przy mojej pisowni, dla ciebie to juz bedzie atak na katolikow. typowe.hahahahahahahahahaha zdaje się, że to ty pierwszy uzyłeś sformułowań o naciskach ze strony chrześcijańskiej kultury zatem ty wprowadziłeś pozaortograficzne i światopoglądowe kryterium oceny poprawności pisowni słowa Bóg  Cytuj: twoj kolejny problem, to branie wszystkiego na ustalone zasady - bo sa po Twojemu.ty mały psychologu - ojej jakie mam jeszcze problemy - ojej aż sie boje pisac bo tyle ich pewnie znajdziesz więc odsyłam do mojego pierwszego posta zasady ZASADY I JESZCZE RAZ ZASADY one nie są pro albo anychrześcijańskie choc jak twierdzisz powstały pod kulturotwórczym naciskiem chrześcijańskim Cytuj: Ja mowie, ze znam zasady, ale tej nie chce przestrzegac z jakichs sensownych wzgledow, Ty swoje dalej o ortografii.a ja dalej, że nie masz obowiązku przestrzegania zasad, co więcej radzę ci powołać jakichś ruch uczniowski czy studencki, którego celem będzie zgłoszenie do rady języka polskiego zmiany pisowni Bóg na bóg Cytuj: Nie, nie chce robic masy bledow wszedzienie, nie chce mi sie walczyc o zmiane ortografii bo to malo realne, a ja jestem leniwy
 ale tak - chce zuzywac zapisu "bóg" w odniesieniu do boga chrzescijan i zasady gramatyki sa tu zupelnie oddzielnym problemem i mnie w tym aspekcie nie interesuja.
niestety muszę cię zmartwić - wszędzie pisownia bóg jest uznawana za błędną Cytuj: chce miec mozliwosc pisania per "bóg" np. tutaj i tu wyjasnic za i przeciw ty chyba czytasz a nie rozumiesz - wcisnołem TAK - nie odbieram ci tutaj mozliwości pisania tutaj bóg zamiast Bóg wyjaśniłeś już dlaczego chcesz tak pisać - a nie powiesz mi chyba, że moderacja od pisowni bóg lub Bóg uzależnia twoja obecnosć na forum w tajemnicy ci napisze, że sam piszę tutaj bóg i nie ponoiszę z tego tytułu żadnych konsekwencji Cytuj: - ortografie wiec zostaw, bo przegladajac to forum widze ze nie zawsze jest ona wymagana.vide niechlujne posty scriptora

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:26 | 

|  
		|  |  

| Leoncoeur napisał(a): @Scriptor Cytuj: to nie moje durne przykłady,tylko durnego ulegającego naciskom chrześcijan PWN-u
Scriptor napisał(a): żeka i poszłem jezeli takie zapisy masz w swoim słowniku, to radze go zmienic.hahahahahahaha
 alesz wybiurczość
 jakby wcześniejszego postu nie było
 czołem trollu
 koniec

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:28 | 

|  
		|  |  
			| Leoncoeur 
   |  @Scriptor Cytuj: zdaje się, że to ty pierwszy uzyłeś sformułowań o naciskach ze strony chrześcijańskiej kulturyzatem ty wprowadziłeś pozaortograficzne i światopoglądowe kryterium oceny poprawności pisowni słowa Bóg
niop   a to Ty kurczowo nawijales wciaz o ortografii, wiec to z siebie sie smiejesz?   Cytuj: zasady ZASADY I JESZCZE RAZ ZASADYone nie są pro albo anychrześcijańskie
 choc jak twierdzisz powstały pod kulturotwórczym naciskiem chrześcijańskim
wg tej zasady piszesz: o swoim bogu - B óg zas o wszystkich innych - b óg i to nie jest prochrzescijanskie? wez mnie prosze nie rozsmieszaj moj maly pacjencie   Cytuj: niestety muszę cię zmartwić - wszędzie pisownia bóg jest uznawana za błędnąniestety musze Cie zmartwic, wiem o tym, co juz Ci pisalem - jest bledna pod wzgledem Polskiej ortografii. wiec nic nowego nie odkryles   tylko mi tu nie o aspekt ortograficzny chodzi, ciekaw jestem kiedy to zrozumiesz. *** Cytuj: a ja dalej, że nie masz obowiązku przestrzegania zasadCytuj: wcisnołem TAK - nie odbieram ci tutaj mozliwości pisania tutaj bóg zamiast Bóg gdybys napisal tylko to - z miejsca powiedzialbym Ci: " dziekuje, ze nie widzisz w tym nic zlego i nie masz za zle   po co wiec pseudoatak na mnie ortografia, żekami i tym podobne?
 Bo najpierw prowokujesz trujac o gramatyce, podczas gdy nie o nia mi chodzilo, a pozniej masz do mnie pretensje ze dalej to ciagne.
 tak bardzo trollowac lubisz?    to pa trollu  _________________
 KAPORATES

|  
			| Wt sie 08, 2006 19:44 | 

|  
		|  |  

| Zaznaczyłam odpowiedź tak. Według mnie nie jest to pytanie o ortografię, a o to czy można w krytyczny sposób pisać o Bogu chrześcijańskim, bądź uważać Go na równi z np. bóstwami greckimi. Według mnie tak, bo każdy ma prawo do własnego zdania. Niemniej osobiście staram się przestrzegać pisowni z wielkiej litary, ze względu na uczucia religijne innych osób. 

|  
			| Wt sie 08, 2006 20:15 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach