Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 15:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Dlaczego Katechizm Kościoła Katolickiego jest ważny? 
Autor Wiadomość

Czy Katechizm KK nie zawiera potencjalnych błędów, możliwości reinterpretacji itp?
Wydawało mi się, że jedynie dogmaty mają tę własność a KKK dogmatem (zbiorem dogmatów) nie jest.
Jeśli mam prawidłową wiedzę w powyższym to nie należy przesadzać z trzymaniem się kurczowo KKK.

Czy się mylę?

M.

Pn cze 14, 2004 14:11

"trzymanie sie kurczowo KKK"? :D:D:D

Pn cze 14, 2004 14:19

to co jest wedle moich obserwacji czynione w tej dyskusji w stosunku do Larsa: tzw. zatykanie gęby Larsowi Katechizmem jak gdyby sama myśl inna od tego co w KKK stoi była czymś straszliwym i nie do pomyślenia.

Nie widzę powodu by nie rozpychać się dookoła, by nie kwestionowąć, odrzucać wszystkiego. Tylko w ten sposób naprawdę rzeczy moga być Twoje. Inaczej po prostu potulnie łykasz co ci podano bez zrozumienia i przyswojenia. Skutki? Sama pomyśl.

M.

Pn cze 14, 2004 15:12

Mushin jeśli ktoś jest katolikiem to nie powinien negować tego co jest w KKK. Jeśli to co jest w KKK mu nie odpowiada może zmienić wyznanie lub wiarę. Jeśli pozwolilibyśmy każdemu na negowanie tego co jest zawarte w KKK bo nie jest to zbiór dogmatów to wkrótce okazało by się , że wszystko można zanegować a KKK nie jest wcale katolikom potrzebny no bo po co ?!

Pn cze 14, 2004 15:16

Mushin jeśli ktoś jest katolikiem to nie powinien negować tego co jest w KKK. Jeśli to co jest w KKK mu nie odpowiada może zmienić wyznanie lub wiarę. Jeśli pozwolilibyśmy każdemu na negowanie tego co jest zawarte w KKK bo nie jest to zbiór dogmatów to wkrótce okazało by się , że wszystko można zanegować a KKK nie jest wcale katolikom potrzebny no bo po co ?!

A dlaczego nie można?
Dlaczego katolik nie może kwestionować?
Dlaczego ma być umysłowo bierny?
Dlaczego uważasz ze KKK jest taki ważny?
Jezus o tym 'dziele', będącym niczym innym jak interpretacją Jego słów nie wspominał.
Owa interpretacja się ciągle zmienia.
A niby jakim prawem Ty lub ktoś inny będzie określał czy rozumienie przesłania Jezusa jest zgodne z wyobrażeniami tych co pisali KKK?
Niby dlaczego KKK (wyobrażenia ludzi na temat interpretacjci spraw boskich) ma być wyznacznikiem tego kto jest katolikiem a kto nie?
Czy dociera do ciebie jakie są konsekwencje takich postaw?
A może KKK naprawdę NIE JEST POTRZEBNY. Może jest tylko wskazówką i podpórką na trudną chwilę, którą można w kąt rzucić.
Nie wiem kiedy KKK powstałl ale załóże się że Kościół wyprodukował kilku świętych przed powstaniem KKK - jakoś WTEDY nie był potrzebny

i tak dalej i tak dalej...

M.

Pn cze 14, 2004 15:27

Jesli tak określisz ramy przynależności do KRK to uczynisz z niego klub w kótrym ktoś sobie napisał KKK a reszta ma słuchać, nie kwestionować, nie dyskutowac bo ... WON!

Taka jest Twoja wspólnota?

Bo w mojej zachęca się do podważania 'prawd'.

Jest taka opowieśc cytowana przez de Mello:

Sędzia do oskarżonego:
- Jesteś oskarżony o łamanie naszych tradycji, zwyczajów i praw naszej religii. Co masz na swoją obronę?
- Nic. Jestem winny.

- Jesteś oskarżony o przebywanie z prostytutkami, złodziejami, poborcami wymuszającymi podatki, widywano cię wśród najgorszych szumowin. Co masz na swoja obronę?
- Nic. Jestem winny

- Co najważniejsze jestś oskarżony o zmienianie, poprawianie praw i dogmatów naszej Świętej Religii. CO masz na swoja obrone?
- Nic. Jestem winny.

- Jak sie nazywasz?
- Jezus Chrystus.

pozdrawiam,

M.

Pn cze 14, 2004 15:31

Mushin - spokojnie ;) Jak na nie-chrześcijanina (jak sam napisałeś) strasznie Cię emocjonuje kwestia KKK ;)

Nigdzie nie jest powiedziane, że katolik ma być bierny umysłowo - wręcz przeciwnie. Warto zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi. Pytanie - po co - jeśli odpowiedź została dana, wraz z wyjaśnieniem? Dla samego dywagowania?

KKK zawiera naukę Kościoła Katolickiego. I najmniejsze znaczenie ma w tym momencie to, kiedy to zostało spisane ;)

Pn cze 14, 2004 15:35

Mushin widzę , że chcesz zrobić ze mnie głupa. Symbolem KK jest Św.Piotr , ktory w prawej ręce trzyma Pismo Św a w lewej KKK. A więc zaraz po Piśmie Św które powinno być dla katolika najważniejsze jest KKK. Jeśli się z tym nie zgadzasz to twoja sprawa i masz się z tym prawo nie zgadzać ale katolik powinien to zaakceptować . Powinien wziąść KKK w ręce przeczytać go , przemyśleć to co tam jest napisane i podjąc decyzję czy mu to odpowiada czy nie . Jeśli mu to nie odpowiada to może zmienić wyzanie lub wiarę przecież nikt nikogo w KK nie trzyma na siłę . KKK jest taki ważny bo to nauka wypracowana przez wieki i udoskonalana przez kolegium nauczycielskie KK dla lepszego zrouzmienia wiary i biblii . Jak już wspomniałem jeśli ktoś sięz tą nauką nie zgadza to może z KK odejść. Jeśli jednak się z nią zgadza to powinien ją przyjąć i wg niej postępować . Pozdrawiam

Pn cze 14, 2004 15:39

Jeszcze co do wdzięczności do szatana o ktorej wspominales mushinie . To radzę ci poczytać księge rodzaju i pomyśleć dlaczego ludzie zostali wygani z raju może wtedy twoja wdzięczność do szatana będzie troche mniejsza . Pozdrawiam

Pn cze 14, 2004 15:53

Mushin - spokojnie ;) Jak na nie-chrześcijanina (jak sam napisałeś) strasznie Cię emocjonuje kwestia KKK ;)

Nigdzie nie jest powiedziane, że katolik ma być bierny umysłowo - wręcz przeciwnie. Warto zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi. Pytanie - po co - jeśli odpowiedź została dana, wraz z wyjaśnieniem? Dla samego dywagowania?

KKK zawiera naukę Kościoła Katolickiego. I najmniejsze znaczenie ma w tym momencie to, kiedy to zostało spisane ;)

Oh nie! :)
Bez przesady z tymi emocjami. :)

Po prostu staram się wykazać niebezpieczeństwo w stanowisku Wizarda... i tyle. Właśnie Wizard akceptuje ubijanie pytań poprzez ogłoszenia prawd z KKK. Sam KKK interesuje mnie mniej :)

M.

Pn cze 14, 2004 15:59

Mushin widzę , że chcesz zrobić ze mnie głupa. Symbolem KK jest Św.Piotr , ktory w prawej ręce trzyma Pismo Św a w lewej KKK. A więc zaraz po Piśmie Św które powinno być dla katolika najważniejsze jest KKK. Jeśli się z tym nie zgadzasz to twoja sprawa i masz się z tym prawo nie zgadzać ale katolik powinien to zaakceptować .

W dalszym ciągu czekam na jakiś argument 'dlaczego?'. O tym był mój poprzedni post.

[uote]
Powinien wziąść KKK w ręce przeczytać go , przemyśleć to co tam jest napisane i podjąc decyzję czy mu to odpowiada czy nie . Jeśli mu to nie odpowiada to może zmienić wyzanie lub wiarę przecież nikt nikogo w KK nie trzyma na siłę.
[/quote]

Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Szczególnie na temat 'klubu'.

Cytuj:
KKK jest taki ważny bo to nauka wypracowana przez wieki i udoskonalana przez kolegium nauczycielskie KK dla lepszego zrouzmienia wiary i biblii . Jak już wspomniałem jeśli ktoś sięz tą nauką nie zgadza to może z KK odejść. Jeśli jednak się z nią zgadza to powinien ją przyjąć i wg niej postępować . Pozdrawiam

Niby DLACZEGO?

Od kiedy to jakieś tam kolegium ma być autorytetem tylko dlatego, że jest kolegium?

Nie twierdzę, że nie jest, Nie twierdzę że się myli tylko pytam:
Dlaczego mam przyjmować coś tylko dlatego, że tak sobie ktoś napisał?

Odpowiedz na to pytanie jest ważna. Bo przecież KKK jako twór ludzki może być omylny. A ty popełnisz grzech lenistwa i ... zbłądzisz. Wygodne jest słuchać. Trudniej jest szukać i sprawdzać.

Pozdrawiam

M.

PS

Nie odbieraj to jako ataku i kwestionowania Twych poglądów.
To PROWOKACJA abyś mocno określił stanowisko i zastanowił się nad METODĄ.
DLACZEGO? - takie pytanie na rozgrzewkę.

M.

Pn cze 14, 2004 16:05

Mushin przede wszystkim uważam, że każdy katolik jeśli czegoś nie wie albo nie jest pewny powinien pytać !!! Jeśli jednak nie potrafi zaakceptować stanowiska KK w sprawie wiary to powinien zmienić wiarę !!! Co widzisz niebezpicznego w moim stanowisku???

Pn cze 14, 2004 16:05

Jeszcze co do wdzięczności do szatana o ktorej wspominales mushinie . To radzę ci poczytać księge rodzaju i pomyśleć dlaczego ludzie zostali wygani z raju może wtedy twoja wdzięczność do szatana będzie troche mniejsza . Pozdrawiam

Można było łapy po jabłuszko nie wyciągać :)
Szatan tylko przedstawił oferte. Nic więcej.
Chcesz go obwiniać?

:)

Ale to już zupełnie off topic.

M.

Pn cze 14, 2004 16:12

Mushin przede wszystkim uważam, że każdy katolik jeśli czegoś nie wie albo nie jest pewny powinien pytać !!! Jeśli jednak nie potrafi zaakceptować stanowiska KK w sprawie wiary to powinien zmienić wiarę !!! Co widzisz niebezpicznego w moim stanowisku???

Nie chce tego przewciągać... Nie moja w sumie sprawa tak do końca.
Albo masz kościół typu 'Klub' z którego zarząd wywala niepokornych albo masz Kościół 'miejsce wspólnego dochodzenia do Boga'.

Paradoksalnie to akurat wbrew Tobie realizowana jest ta druga opcja.

A co widze niebezpiecznego... Trudno mi to określić. To jest tak oczywiste...

M.

Pn cze 14, 2004 16:15

Dogmat to twierdzenie w jakiejś religii lub szkole filozoficznej przyjęte bezwarunkowo (bez dowodu i niepodlegające dyskusji) .
W starożytności również ustalenie prawne zgromadzenia ludu, senatu lub postanowienie władzy zwierzchniej miasta-państwa.

Istotnie dogmaty stoją na straży nieomylności … podam jednak 2 przykłady z nielicznych, które zostały wycofane..:

1.] "200 r. - Ustanowiono "stan duchowny" przez wprowadzenie ordynacji.
Chrześcijanie zostali podzieleni na duchownych i laików - przedtem wszyscy
Byli na równi, jednocześnie będąc braćmi i kapłanami przed Bogiem."

2. ]1484 r. - Papież Innocenty VIII oficjalnie nakazal palenie na stosach kotów
domowych razem z czarownicami. Zwyczaj ten był praktykowany przez trwający
setki lat okres polowań na czarownice. - Wiara, ze zwierzęta sa pośrednikami
diabla, doprowadziła do załamania sie naturalnej kontroli liczebności
populacji gryzoni. Celem ataku gorliwych chrześcijan najczęściej były koty,
wilki,weze, lisy,i białe koguty. Ponieważ wiele z tych zwierząt polowało na
roznoszące choroby gryzonie, ich eliminacja wzmogła wybuchy epidemii

Proszę popatrzeć jak zmienia się sytuacja w Kościele w stosunku do żydów … Edyta Stain podczas chrztu św. musiała powtarzać słowa, które niewątpliwie sprawiały jej ból gdyż musiała potępiać swój naród. A tak wygląda dzisiejsza sytuacja.

W roku 1960 żydowski historyk Jules Isaac wręczył Papieżowi Janowi XXIII dokument wyszczególniający udział Kościoła w promowaniu pogardy wobec Żydów. Isaac skłonił Papieża do usunięcia antyjudaistycznych i antysemickich ustępów z katolickiej liturgii i podręczników. Przez trzy dni Isaac pozostawał w Watykanie, zaangażowany w głębokiej rozmowie z Pontifem. Na końcu zapytał Papieża: "Czy mogę odejść z nadzieja?" Jan XXIII odpowiedział, "Ma pan prawo do czegoś więcej niz. nadzieja." Ta rozmowa i książka Jules Isaac'a Pogarda wobec Żydów, istotnie przyczyniły Sie do powołania przez Papieża podkomisji do zbadania kwestii żydowskiej. Deliberacje Watykanu obejmowały tak bolesne i delikatne zagadnienia, jak nikczemne pojecie o zbiorowej żydowskiej winie za śmierć Jezusa, chrześcijańska opaczna interpretacje Judaizmu oraz apel o ogolone przewartościowanie doktrynalnego i liturgicznego stanowiska Kościoła wobec Żydów i Judaizmu

Sobor Vaticanum II odrzucił dogmat oskarżający Żydów o śmierć Jezusa
Papież zwraca Sie do wyznawców Judaizmu przez "nasi bardzo ukochani bracia" ["our dearly beloved brothers"], a nawet "nasi starsi bracia" ["our elder brothers"].

I jeszcze raz przytoczę słowa Papieża Jana Pawła II – encyklice Fides et ratio " obiektywna prawda istnieje, jej odkrycie nie jest jednak tak proste, jak sugerują to kierunki lekceważące rolę naszego wysiłku intelektualnego w poszukiwaniu prawdy.
„Jeśli odrzuci się autorytet rozumu, można łatwo poszukiwać namiastek metafizyki i religii w ezoteryzmach niosących proste odpowiedzi na skomplikowane pytania człowieka.”

Wizard tak swoja drogą to ciekawy z Ciebie gość

Pn cze 14, 2004 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona