Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Następna strona
 dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Wolna wola jest wtedy gdy Bóg nie jest w stanie przewidzieć co zrobię za chwilę.Specjalnie dla ciebie masz taka definicję

Bzdura!Powiedzmy ze ja Ci mowie ze za chwile zerwe jablko ale mi nie mozesz w tym przeszkodzic albo nic na to poradzic choc wiesz ( bo Ci powiedzialem ) ze to jablko zerwe

Bog wie ze to jablko zerwe ale nie chce mi w tym przeszkadzac bo mam wolna wole

Wiec wolna wola nie ma nic wspolnego z tym ze ktos o tym wie co sie stanie czy nie

Poniekąd się zgadzam, Bóg jest "panem czasu", zna przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. W związku z tym, zanim ja będę wiedział, co zrobię, On już wie, jak postąpię. Ja postąpię zgodnie z moją własną, wolną wolą, a Bóg zna i przyczynę i skutek mojego działania.

Śr sie 09, 2006 16:29
Jeśli odrzucisz wszechwiedze Boga i dasz ludziom wolna wolę, to scenariusz naszego wszechświata piszą wolni ludzie, Bóg nie ma pojęcia co wolny człowiek może uczynić. (...)
Bóg tylko patrzy, obserwuje i wydaje wyroki X do piekła, Y do nieba .... wtedy to ma jakiś sens :D

nie wiem o czym bóg ma a o czym nie ma pojęcia
bo nim nie jestem :(
sadze że jest wszechwiedzący i że posiadam wolną wolę
nie stawiam granic jego wszechwiedzy moją wolną wolą, która nie przeczy jego wszechwiedzy
dlatego może być i miłosierny i sprawiedliwy jednoczesnie
dlatego niebo bedzie pełne zbawionych a piekło pełne potępionych
i dla mnie to sprzeczne nie jest, on jest jaki jest

może gdzieś indziej istnieją takie boskie modele, spójne i logiczne i zrozumiałe, w których kukiełki rodzą sie i umierają i ty to nazwiesz zdeterminowaniem i brakiem wolnej woli bo sie urodziłem i w konsekwencji musze przezyć swoje życie - aż do momentu śmierci - to dopiero determinizm
może gdzież żyja kukiełki, które maja jeden jedyny model zycia a jakiś demiur tylko stoi przy drzwiach do tamtego życia wiecznego i... kieruje ruchem, a po co...
skoro wie, kto trafi pomiędzy zbawionych a kto do potepionych nie musi nikogo stwarzać, nie musi nikogo powoływać do życia - wiedząc kto dokąd trafi zwyczajnie stworzy wyłącznie raj i piekiełko

zapytasz, dlacego nasz bóg tego nie zrobi - skoro wie wszystko - niech zakończy ten cyrk zwany życiem i postawi nas już w raju bądź piekle
a ja ci odpowiem ponownie, nawet jesli wie co ja zrobię daje mi wolny wybór - daje mi mozliwość zdecydowania o tym co zrobię
może to jest jakaś słabość boga wobec ludzi

przecież to, że tu jesteśmy też stało się bez naszej woli
wpędzono nas w ten deterministyczny scenariusz, z którego nie ma wyjścia i wpuszczono nas w kanał

poza tym jest jeszcze jedno - jego ingerencja w nasze zycie
może czasem nam podpowiada
daje wskazówki, co i jak robić, to ciągle możliwości
bo może jest nie tylko wszechwiedzący, ale i powiedzmy... przez wzgląd na człowieka gotowy do zmiany...

a bo ja wiem

Śr sie 09, 2006 16:53

Cytuj:
Wolna wola jest wtedy gdy Bóg nie jest w stanie przewidzieć co zrobię za chwilę.Specjalnie dla ciebie masz taka definicję

Bzdura!Powiedzmy ze ja Ci mowie ze za chwile zerwe jablko ale mi nie mozesz w tym przeszkodzic albo nic na to poradzic choc wiesz ( bo Ci powiedzialem ) ze to jablko zerwe

Bog wie ze to jablko zerwe ale nie chce mi w tym przeszkadzac bo mam wolna wole

Wiec wolna wola nie ma nic wspolnego z tym ze ktos o tym wie co sie stanie czy nie

Nie ktoś tylko Bóg !

Podstawowy bład w twoim rozumowaniu: nie odróżniasz Boga od człowieka.

Jeśli Bóg wie że za chwilę zerwiesz Jabłko, to wiedział o tym od początku naszego wszechświata, a w przypadku wszechwiedzy absolutnej od zawsze. Ty musiz to jabłko zerwać, bo inaczej jego wszechwiedza legnie w gruzach.

Odpowiedz np. od kiedy Bóg wie, że to jabło zerwiesz dzisiaj o godz. 15.30, od wczoraj, od roku, od 1000 lat ... od zawsze.

Jeśli wie że za chwilę zerwiesz jabłko i ma wszechwiedzę absolutną, to wie to od zawsze ... i gdzie tu twoja wolna wola ?

Jeśli Bóg wie, że coś się stanie w przyszłości, to musi sie to wydarzyć z absolutną pewnością a ty masz zero do gadania.

I nie ważne jest tu Gabrielu że Bóg operuje według ciebie w bezczasowości t=0 i i przestrzeni n=0 wymiarowej. Jeśli Bóg wie że coś sie wydarzy, to determinuje ! ... bo jest Bogiem !

Śr sie 09, 2006 16:57

Jeśli wie że za chwilę zerwiesz jabłko i ma wszechwiedzę absolutną, to wie to od zawsze ... i gdzie tu twoja wolna wola ?

Jak to gdzie?
Przecież on nie kazał ci tego robić tylko wiedział, że to zrobisz...

Śr sie 09, 2006 17:05

Jeśli wie że za chwilę zerwiesz jabłko i ma wszechwiedzę absolutną, to wie to od zawsze ... i gdzie tu twoja wolna wola

Wolna wola polega na tym ze on Ci w tym nie przeszkadza

Wiedziec to jedno a robic cos z ta wiedza to drugie.

Cytuj:
I nie ważne jest tu Gabrielu że Bóg operuje według ciebie w bezczasowości t=0 i i przestrzeni n=0 wymiarowej. Jeśli Bóg wie że coś sie wydarzy, to determinuje ! ... bo jest Bogiem !

Na czym ta determinacja Boga niby ma polegac ?Co on takiego robi aby Ci przeszkodzic w tym co robisz ?

Śr sie 09, 2006 17:08

może gdzieś indziej istnieją takie boskie modele, spójne i logiczne i zrozumiałe, w których kukiełki rodzą sie i umierają i ty to nazwiesz zdeterminowaniem i brakiem wolnej woli bo sie urodziłem i w konsekwencji musze przezyć swoje życie - aż do momentu śmierci - to dopiero determinizm

Pomyśl tylko Sciptorze. Twierdzisz, że Bóg zna twoja przyszłość a mimo to masz wolna wolę. Ty pewnie pojmujesz że Bóg wie co zrobisz w najbliższej mniucie, a jeśli wie to to wie także co zrobisz za godz, za rok ... bo przecież jest wszechwiedzący ! Jeśli zna twoja przyszłość, to zna cały twoj zyciorys w momencie twoich narodzin. Jeśli zna w momencie twoich narodzin to zna od poczatku wszechswiata a przy wiedzy absolutnej od zawsze - i gdzie tu twoja wolna wola ? Czy mogłeś sie nie urodzić skoro Bóg wiedział, że sie urodzisz ?

W tym przypadku jesteś prawdziwą kukiełką ! ... a przy rozumowaniu moim (także Zbója etc) człowiek jest wolny ... i tylko wtedy może byc mowa o karze i nagrodzie.

Scriptor napisał(a):
skoro wie, kto trafi pomiędzy zbawionych a kto do potepionych nie musi nikogo stwarzać, nie musi nikogo powoływać do życia - wiedząc kto dokąd trafi zwyczajnie stworzy wyłącznie raj i piekiełko

Jeśli zabierzesz Bogu wszechwiedzę, to Bóg nie zna naszej przyszłości i tylko wtedy nie wie z góry kto do nieba a kto do piekła ... i wtedy wszystko jest takie jasne i proste, wtedy możemy mówic o karze i nagrodzie, niebie i piekle ...... zobacz w całości mój post który zacytowałeś.

Śr sie 09, 2006 17:25

Cytuj:
Jeśli wie że za chwilę zerwiesz jabłko i ma wszechwiedzę absolutną, to wie to od zawsze ... i gdzie tu twoja wolna wola

Odpowiedz Gabrielu na kluczowe pytanie.
Bóg wie że za minute zerwiesz jabło.

Od kiedy to wie ?

Od godziny, roku, 1000 lat ... od zawsze i wtedy wszystko ci sie wyjaśni.

Odpowiedz na to pytanie inaczej dalsza dyskusja nie ma sensu :D

Śr sie 09, 2006 17:28

Cytuj:

Na czym ta determinacja Boga niby ma polegac ?Co on takiego robi aby Ci przeszkodzic w tym co robisz ?

Nic nie robi, on o tym wie i to z absolutnie wielka pewnościa musi sie stać ... i to jest determinizm.

Śr sie 09, 2006 17:33

gabriel napisał(a):
Cytuj:

Odpowiedz Gabrielu na kluczowe pytanie.
Bóg wie że za minute zerwiesz jabło.

Od kiedy to wie ?

Od godziny, roku, 1000 lat ... od zawsze i wtedy wszystko ci sie wyjaśni.

Odpowiedz na to pytanie inaczej dalsza dyskusja nie ma sensu :D

A od kiedy czas wplywa na to czy ktos ma wolna wole czy nie ?

Jaka to roznica czy Bog wie co zrobisz od 5 minut czy od nieskonczonosci jesli chodzi o wolna wole ?

Śr sie 09, 2006 17:44

gabriel napisał(a):
Cytuj:

Nic nie robi, on o tym wie i to z absolutnie wielka pewnościa musi sie stać ... i to jest determinizm.

No i co z Tego wynika ze Bog wie co sie stanie ?W czym powtarzam jeszcze raz uniemozliwa Ci to wykonanie jakies czynnosci ?

Śr sie 09, 2006 17:47

Jesli chodzi o czlowieka to jedynie poczecie czlowieka jest bez woli tego czlowieka i tutaj czlowiek nie ma wolnej woli poniewaz nie decyduje on czy przyjsc na swiat czy nie

Wolna wola rowniez ograniczona jest tym ze czlowiek nie moze ignorowac praw fizyki i np nie moze fruwac
Czyli ogolnie mowiac wolna wola to wolny wybor czlowieka ograniczony prawami fizyki..i to wszystko

Natomast czysta wiedza o zaistnialej czy przyszlej czynnosci nie ma
zadnego wplywu,...powtarzam zadnego wplywu na dana czynnosc

Śr sie 09, 2006 17:52

Jaka to roznica czy Bog wie co zrobisz od 5 minut czy od nieskonczonosci jesli chodzi o wolna wole ?

Żadna, i tu i tu twoja wolna wola jest równa zeru. Jeśli wie o wszystkim od zawsze to Bóg ma wszechwiedzę absolutną. Taki Bóg jest niezdolny do jakiegokolwiek działania bo wszechwiedza absolutna nie może być uzupełniana o jakąkolwiek nowa wiedzę, nic nie może zaskoczyć wszechwiedzy absolutnej.

Śr sie 09, 2006 17:59

gabriel napisał(a):

Żadna, i tu i tu twoja wolna wola jest równa zeru. Jeśli wie o wszystkim od zawsze to Bóg ma wszechwiedzę absolutną. Taki Bóg jest niezdolny do jakiegokolwiek działania bo wszechwiedza absolutna nie może być uzupełniana o jakąkolwiek nowa wiedzę, nic nie może zaskoczyć wszechwiedzy absolutnej.

No dobrze, a jak to sie ma do wolnej woli czlowieka ? W czym ta wiedza absolutna Boga tego czlowieka ogranicza ? ..oczywiscie poza prawami fizyki

Śr sie 09, 2006 18:02

No i co z Tego wynika ze Bog wie co sie stanie ?W czym powtarzam jeszcze raz uniemozliwa Ci to wykonanie jakies czynnosci ?

Jeśli wie to ja z absolunta pewnościa musze to zrobic. Zobacz co napisałeś niżej

gabriel napisał(a):
Jesli chodzi o czlowieka to jedynie poczecie czlowieka jest bez woli tego czlowieka i tutaj czlowiek nie ma wolnej woli poniewaz nie decyduje on czy przyjsc na swiat czy nie

Jeśli twierdzisz, że poczecie człowieka jest bez woli tego człowieka, to ten człowiek nie miał wolnej woli także przed jego narodzinami, bo go nie było. A sam napisałes wyżej wyżej że Bóg zna zyciorys tego człowieka od zawsze ... czyli jego wlna wola jest równa zeru.

Bóg przed twoimi narodzinami wie, że za rok będziesz ateistą i koniec końców trafisz do piekła, mimo twych usilnych w dniu dzisiejszym starań o niebo - masz jakieś watpliwiości, że tak sie stanie, jeśli taka jest wiedza Boga ? :D Co ty masz do gadania, gdzie tu twoja wolna wola ?

.. i Bóg o twoim piekle wiedział od zawsze, a według ciebie o wolnej woli człowieka mozna mówic dopiero po jego narodzinach.

Śr sie 09, 2006 18:17

Bozon napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Na niczym mi nie zależy. Jak sam stwierdziłeś cos trzeba odrzucić: albo wolna wolę, albo wszechwiedzę Boga.

Odrzucenie wolnej woli jest bez sensu bo wtedy wszystko jest bez sensu.

Odrzucenie wszechwiedzy sprawia że mamy wolną wolę i wtedy mozna mówic o karze i nagrodzie.

Powtórze że można odrzucić także wszechdobroć a dwa pozostałe przymioty pozostawic.Co ty na to?

Bozon, za szybko ci odpowiedziałem. Co ma wspólnego wszechdobroć z wolna wolą i wszechwiedzą o o których tu dyskutujemy? Totalnie nic !

... tyle samo co z moim samchodem w garażu :D

Mylisz się.Wszechwiedzę można potraktować jako czynnik potencjalny
wtedy wolna wola pozostaje.Pozostaje jeszcze problem reakcji na
potencjalnośc a tutaj dopuszczenie negatywnych efektów wiąże sie
bezpośrednio z dobrocią Boga.

Śr sie 09, 2006 18:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 30  Następna strona