Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 wazne...parafia bierzmowanie!!!! 
Autor Wiadomość

Post wazne...parafia bierzmowanie!!!!
jak to jest z tą przynależnością do danej parafii?? Teraz mieszkam w Poznaniu na Jeżycach i teoretycznie należę do parafii na ul.Szamarzewskiego,ale za jakieś dwa miesiące przeprowadzam się do domu jednorodzinnego w inny rejon mojej dotychczasowej dzielnicy(tzn.przenoszę sie na Smochowice).Czy automatycznie jestem parafianką tamtejszego kościoła?Czy powinnam dostarczyc tam jakieś dokumenty?jakie w takim razie? Dodam tylko,ze nie zmieniam adresu zameldowania,w dalszym ciągu będę zameldowana w dotychczasowym miejscu zamieszkania,w poddzielnicy Smochowice tylko bede mieszkać!!

Jest jeszcze kwestia bierzmowaia,ponieważ w czasie kiedy powinnam była przystąpić do tego sakramentu,niestety sytuacja przeszkodziła mi w tym.Teraz dowiedzialam sie,ze istnieje mozliwosc przystpienia do tego sakramentu w Katedrze,za odplata,ale musze wczesniej uzyskac zgode proboszcza i tu kolejna kwestia,proboszcza,ale z ktorej parafii?Z tej na Smochowicach(w nowym miejscu zamieszkania)czy tej parafii z ul.Szamarzewskiego(starego miejsca zamieszkania i miejsca zameldowania-zosaje tu zameldowana!!)

Bardzo prosze o odpowiedz i z gory serdecznie dziekuje!!!!!!!!!!!!

Cz sie 17, 2006 15:22

O płaceniu za sakrament bierzmowania, to ja nic nie słyszałem. Proboszcz musi Ci tylko wydać odpowiednie zaświadczenie i zapewne poda Ci daty bierzmowań w katedrze lub sama je sobie znajdziesz w necie.

Cz sie 17, 2006 16:01

Wszystko wskazuje na to, że liczy się miejsce faktycznego zamieszkania [ale i jego czas!], a nie zameldowania.

Kodeks Prawa Kanonicznego napisał(a):
Kan. 102 -

§ 1. Zamieszkanie stałe nabywa się takim przebywaniem na terytorium jakiejś parafii lub przynajmniej diecezji, które albo jest połączone z zamiarem pozostania tam na stałe, jeśli nic stamtąd nie odwoła, albo trwało przez pełnych pięć lat.

§ 2. Tymczasowe zamieszkanie nabywa się przez takie przebywanie na terenie jakiejś parafii lub przynajmniej diecezji, które albo jest połączone z zamiarem pozostania tam przynajmniej przez trzy miesiące, jeśli nic stamtąd nie odwoła, albo przedłużyło się rzeczywiście do trzech miesięcy.

§ 3. Stałe lub tymczasowe zamieszkanie na terenie parafii nazywa się parafialnym; na terenie diecezji - chociażby nie w parafii - diecezjalnym.

Cytuj:
Kan. 107 -

§ 1. Zarówno przez zamieszkanie stałe jak i tymczasowe, każdy uzyskuje własnego proboszcza oraz ordynariusza.

Ale na Twoim miejscu po zgodę proboszcza poszłabym do starej parafii - tym bardziej, jeśli ktoś Cię tam zna. To zresztą nie jest raczej najważniejsza rzecz, skąd weźmiesz tę zgodę.

A, nie wiem, jak jest w Poznaniu, ale w Krakowie bardzo dobrze do bierzmowania przygotowują Dominikanie. Właśnie takich "spóźnialskich" ;) Może w Poznaniu też? :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Cz sie 17, 2006 16:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]