Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Cytuj: pierwszy, natury wewnętrznej: polega na podzielaniu w sposób dobrowolny i świadomy istoty schizmy, tzn. chodzi tu o takie opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi (taka postawa łączy się zwykle z zajmowaniem pozycji przeciwnych nauczaniu Magisterium);
Masz tu odpowiedź. Idealnie odpowiadasz temu kryterium.
|
Pt sie 18, 2006 12:09 |
|
|
|
 |
m_q
|
Leszek, Jan napisał(a): Cytuj: pierwszy, natury wewnętrznej: polega na podzielaniu w sposób dobrowolny i świadomy istoty schizmy, tzn. chodzi tu o takie opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi (taka postawa łączy się zwykle z zajmowaniem pozycji przeciwnych nauczaniu Magisterium); Masz tu odpowiedź. Idealnie odpowiadasz temu kryterium. Po pierwsze, proszę udowodnić, że w moim przypadku występuje "takie opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi". Ma Pan moje wypowiedzi na tutejszym forum oraz forach: DT, Pascha i Fidelitas - do dzieła zatem... Po drugie, obawiam się, że nie umie Pan czytać ze zrozumieniem i że nie rozumie Pan znaczenia trudnych słów, zatem podpowiadam: Słownik Języka Polskiego PWN napisał(a): komplementarny «wzajemnie uzupełniający się, dopełniający» Dokument Papieskiej Rady do spraw Interpretacji Tekstów Prawnych zaznacza: Cytuj: Według niniejszej Papieskiej Rady taka przynależność musi zawierać w sobie dwa komplementarne elementy.
Na wypadek, gdyby Pan nie zrozumiał, wyjaśniam, ze poza powyższym ("opowiedzenie się za zwolennikami Lefebvre'a, które przeważa nad posłuszeństwem papieżowi") powinien Pan też udowodnic, że "uczestniczę wyłącznie w lefebvrowskich funkcjach kościelnych (liturgia, modlitwa itd.) i całkowite wyłączam się z udziału w funkcjach Kościoła katolickiego" - źródła do poszukiwań J.W.
Zapraszam do poszukiwań i przypominam o zagadce...

_________________ Contra negantem principia non est disputandum
|
Pt sie 18, 2006 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coś nikt się nie chce wypowiedzieć - przypomnę pytanie:
Parafia grekokatolicka pod wezwaniem NMP Wspomożenia Wiernych w Końcowie (obwód Użgorod) odłączyła się od Kościoła katolickiego i przyłączyła do Ukraińskiej Cerkwii Prawosławnej, diecezji w Mukaczewie.
http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=1859
Czy TO jest schizma, czy nie? A jeśli jest, to czy to oznacza, że wszyscy parafianie są obecnie ekskomunikowani?
|
Pt sie 18, 2006 14:10 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Po pierwsze, powinieneś wiedzieć o skomplikowanej sytuacji Kościołów na Ukrainie. Nie czas i nie miejsce, żeby o tym tutaj pisac. Po drugie, także powinieneś wiedzieć, że ekskomunika została wzajemnie zdjęta. Po trzecie, na ten temat niech się najpierw wypowie Kościół.
|
Pt sie 18, 2006 14:13 |
|
 |
m_q
|
Panie Leszku,
A na moją zagadkę, w przerwach między szukaniem dowodów na moją formalną przynależność do zwolenników FSSPX, Pan raczy odpowiedzieć?

|
Pt sie 18, 2006 14:25 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Już odpowiedziałem: jesteś lefebrystą czy ci się to podoba, czy nie podoba.
|
Pt sie 18, 2006 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Po pierwsze, powinieneś wiedzieć o skomplikowanej sytuacji Kościołów na Ukrainie. ROTFL. Jak "lefewryści" to wszystko jasne. Jak ukraińska parafia, to "skomplikowane". Co tu jest skomplikowanego? Kapłan wraz z wiernymi wypowiedział posłuszeństwo katolickiemu biskupowi miejsca (nie wiem, jaka to eparchia) a wiięc również Stolicy Apostolskiej, poddał się pod opiekę duszpasterską prawosławnego (a więc schizmatyckiego) herezjarchy, a ten ich przyjął. Leszek, Jan napisał(a): Nie czas i nie miejsce, żeby o tym tutaj pisac. A dlaczego? Czyżby temat był wysoce niewygodny? Leszek, Jan napisał(a): Po drugie, także powinieneś wiedzieć, że ekskomunika została wzajemnie zdjęta. Wzajemnie??? Znaczy do tego momentu Kościól katolicki był obłożony ekskomuniką? Kto ma prawo ekskomunikować Kościół święty i Ojca świętego? Ale nawet abstrahując od wypisywanych przez Ciebe bzdur - czy to oznacza, że Cerkiew Prawosławna już nie jest schizmatycka, a więc jej członkowie nie są ekskomunikowani mocą samego prawa??? Leszek, Jan napisał(a): Po trzecie, na ten temat niech się najpierw wypowie Kościół.
Na temat abpa Milingo też się już od kilku miesięcy "wypowiada" i się jakoś wypowiedzieć nie może. Ech, gdyby abp Milingo zamiast gadać o żonatych kapłanach albo odprawiać czary nad swoimi "owieczkami" - odprawił Mszę trydencką - wtedy ekekomunikę by miał, jak w banku :)
|
Pt sie 18, 2006 14:53 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Abp Milingo powrócił przed pięciu laty do Kościoła i pokutował, inaczej niż postąpił abp Lefebvre. Co będzie teraz, pożyjemy, zobaczymy.
|
Pt sie 18, 2006 15:25 |
|
 |
m_q
|
Leszek, Jan napisał(a): Już odpowiedziałem: jesteś lefebrystą czy ci się to podoba, czy nie podoba. O nie, Panie Leszku, tak łatwo się Pan nie wykręci. Proszę o dowód na mój "lefebryzm" w świetle cytowanego przez Pana dokumentu Papieskiej Rady do spraw Interpretacji Tekstów Prawnych - trudne słowa Panu wytłumaczyłem. Jeszcze czegoś Pan tam nie rozumie? Ponadto wciąż nie wskazał Pan innych "lefebrystów tutejszych" i nie pokazał ani nie udowodnił żadnego błędu doktrynalnego FSSPX. Nie można bezkarnie pisać bzdur i opluwać ludzi, nawet jeśli się jest (we własnym mniemaniu) Leszkiem Janem I Wielkim wykładajacym nieomylne "Magisterium Leszka, Jana"...  ======================= A tak na marginesie: Cytuj: Abp Milingo powrócił przed pięciu laty do Kościoła i pokutował
a ponad miesiąc temu znów "ruszył w teren", wrócił do żony i sekty Moona, ogłosił, że zakłada "kościół żonatych księży" i piszę książkę wspólnie z Danem Brownem - oczywiście (jak do tej pory) "w pełnej łączności"...
|
Pt sie 18, 2006 15:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Abp Milingo powrócił przed pięciu laty do Kościoła Ja nie mówię, co było 5 lat temu. Mówię, co jest obecnie. A obecnie to: Gość Niedzielny 27-07-2006 napisał(a): ...zwołał konferencję prasową i ogłosił, że zakłada ruch „Married Priests Now” (Żonatych Księży) i rozpoczyna krucjatę dążącą do zniesienia celibatu. Stwierdził też, że księża, którzy zrzucili sutannę dla kobiety – a jest ich według niego na świecie ok. 150 tys. – stanowią niedocenione przez Kościół bogactwo. Ujawnił też, że mimo wcześniejszych zapewnień nigdy nie zerwał kontaktu z „żoną”, gdyż „ślub jest na całe życie”, a „miłość jest aż po grób”. Watykan oświadczył, że jeśli deklaracje na temat celibatu okażą się prawdziwe, nie pozostanie nic innego, jak potępić je zgodnie z dyscypliną Kościoła. Oznacza to ekskomunikę, czyli wyłączenie ze wspólnoty Kościoła, a także sprowadzenie abp. Milingo do stanu świeckiego. Napisałem list do Benedykta XVI. Nie widzę jednak powodów, dla których miałbym się z nim spotkać. To jest moja dobrowolna decyzja, nikt mi nie robił prania mózgu” – poinformował hierarcha... minął miesiąc i o ekskomunice jakoś nic nie słychać. Leszek, Jan napisał(a): i pokutował podkreślony fragment jasno wskazuje, jak "szczera" była ta "pokuta". Za samo to (okłamywanie z premedytacją przez tyle lat samego Ojca Świętego) należy mu się ekskomunika!!! Leszek, Jan napisał(a): inaczej niż postąpił abp Lefebvre. A za co miał odpokutować abp Lefebvre? Za dostarczanie Kościołowi świętych kapłanów? A może za rasizm? Bo o to Go pod koniec życia również oskarżało francuskie zafajdane lewactwo. Leszek, Jan napisał(a): Co będzie teraz, pożyjemy, zobaczymy.
aż w końcu zapomnimy o sprawie. I na to chyba liczysz.
A rzeczowej odpowiedzi na temat Ukrainy się doczekam? Czy też zapominamy o problemie?
|
Pt sie 18, 2006 15:58 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Co do Ukrainy, to nie ja jestem tym, który ma orzekać; tak samo co do lefebrystów. Co do Milingi, to jeśli się nie nawróci, tak jak postąpił Lefebvre, będzie wykluczony z Kościoła.
|
Pt sie 18, 2006 16:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Co do Ukrainy, to nie ja jestem tym, który ma orzekać; tak samo co do lefebrystów. Co do których bez wahania orzekasz :) Leszek, Jan napisał(a): Co do Milingi, to jeśli się nie nawróci, tak jak postąpił Lefebvre
???
Czy ty czasem czytasz to, co przed chwilą napisałeś?
|
Pt sie 18, 2006 16:39 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Dextimus napisał(a): Coś nikt się nie chce wypowiedzieć - przypomnę pytanie: Parafia grekokatolicka pod wezwaniem NMP Wspomożenia Wiernych w Końcowie (obwód Użgorod) odłączyła się od Kościoła katolickiego i przyłączyła do Ukraińskiej Cerkwii Prawosławnej, diecezji w Mukaczewie.
http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=1859
Czy TO jest schizma, czy nie? A jeśli jest, to czy to oznacza, że wszyscy parafianie są obecnie ekskomunikowani?
Parafia - a tą jako taką zawiaduje proboszcz z księżmi. Pytanie - czy odczepili się od Kościoła za zgodą i z poparciem parafian (a nawet jak tak, to nie znacza od razu, że wszystkich), czy to była własna radosna decyzja, ot tak.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt sie 18, 2006 17:21 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Wystarczy! Nie było mnie trzy dni, więc nie będę wycinać inwektyw wstecz.
Jestem niestety zmuszona zamknąć temat, przynajmniej na jakiś czas. Jak ochłoniecie postaram się odblokować Przepraszam wszystkich, którzy starali się dyskutować kulturalnie w tym wątku (Leszek, Jan do tych osób nie należy).
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pt sie 18, 2006 17:22 |
|
|
|