Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 12, 2025 15:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona
 MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA - DOBRA CZY ZŁA ? 
Autor Wiadomość
I mój apel do Wszechpolaków.Hasło "Wielka Polska katolicka" rozszerzmy i zmieńmy na "Wielka Polska dla każdego".Proszę Wszechpolaków o rozpatrzenie tej propozycji.Sam jestem sympatykiem waszej organizacji i zależy mi na jej dalszym istnieniu oraz na tym by opinia o organizacji była pozytywna. :heej: Chwała Wielkiej Polsce.

Cz sie 17, 2006 15:24

Każda organizacja ma prawo określać warunki wstąpienia do niej. Czasem trzeba gdzieś mieszkac, czasem miec takie a nie inne wykształcenie, a czasem wyznawać pewien światopogląd i według niego żyć. Hainebu, nie daj się zwariować "dobrym opiniom" :-)

Z całą pewnością można byc patriotą i nie być katolikiem. Ale przynależność do MW nie jest miernikiem patriotyzmu.

Natomiast zupełnie inny problem stanowi to, jak patrzy się na "ludzi spoza". Stwierdzenie "Wielka Polska katolicka" może oznaczać bardzo wiele różnych rzeczy. Wcale nie musi byc równoznaczne z "Wielka Polska wyłacznie dla katolików". To nadinterpretacja vel manipulacja słowami.

Zapewniam Cię, że zastosowanie w praktyce na przykład zasad nauki społecznej Kościoła byłoby całkowicie zgodne z dobrem Polski i zdrowym rozsądkiem. Nie widzę powodu do zmiany hasła. Widzę powód do zapytania o sposób jego rozumienia.

PS. A swoją drogą - czasem trzeba dobrze wyważyć, gdzie jest granica między dążeniem do dobra a dążeniem do dobrej opinii...

Cz sie 17, 2006 16:26

I mój apel do Wszechpolaków.Hasło "Wielka Polska katolicka" rozszerzmy i zmieńmy na "Wielka Polska dla każdego".Proszę Wszechpolaków o rozpatrzenie tej propozycji.Sam jestem sympatykiem waszej organizacji i zależy mi na jej dalszym istnieniu oraz na tym by opinia o organizacji była pozytywna. :heej: Chwała Wielkiej Polsce.

Wg mnie hasło "Wielka Polska katolicka" wcale nie musi oznaczać jakiejś rewizji granic czy wrogości wobec nie-Polaków, czy nie-katolików. Przecież samo słowo "katolicka" nasuwa na myśl, że chodzi o to, żeby zasady postępowania w społeczeństwie jaki i w życiu prywatnym, a także prawo stanowione przez państwo opierały się na nuce Chrystusowej. Jeśli ktoś ww. hasło traktuje jako szowinistyczne, to wg mnie uważa (może nieświadomie tak mówi) religię katolicką za szowinistyczną, a to jest z gruntu fałszywe.

jo_tka napisał(a):
Natomiast zupełnie inny problem stanowi to, jak patrzy się na "ludzi spoza". Stwierdzenie "Wielka Polska katolicka" może oznaczać bardzo wiele różnych rzeczy. Wcale nie musi byc równoznaczne z "Wielka Polska wyłacznie dla katolików". To nadinterpretacja vel manipulacja słowami.

Właśnie o to mi chodziło :-)

jo_tka napisał(a):
Zapewniam Cię, że zastosowanie w praktyce na przykład zasad nauki społecznej Kościoła byłoby całkowicie zgodne z dobrem Polski i zdrowym rozsądkiem. Nie widzę powodu do zmiany hasła. Widzę powód do zapytania o sposób jego rozumienia.

I znów pełna zgoda :-)

Pt sie 18, 2006 16:11
A co z hasłem "Polska dla Polaków".Czy tutaj zmienić na:"Polska nie tylko dla Polaków".Czy to byłaby dobra zmiana?

Pt sie 18, 2006 19:51

Jak to się na przykład przekłada na przykład na stosunek do emigrantów? Do ludzi urodzonych w Polsce, którzy czują się Polakami, a są innej narodowości albo rasy?

Odruchowo narzuca się rozumienie: tych innych trzeba się pozbyć, albo nie powinni mieć wpływu na Polskę. I to uważam za niebezpieczne...

Pt sie 18, 2006 20:59

Pt sie 18, 2006 21:21

Zgadzam się z jo_tka. Z tego co mówili koledzy, Mw nie podejmuje takiech haseł - to gwoli wyjaśnmienia, bo temat jest o MW :-)

Dzielenie ludzi na rasy czy miejsce urodzenia to jakies nieporozumienie. Natomiast osobiście uważam, iż człowiek który nie jest Polakiem nie powinien mieć prawa kandydowania do Parlamentu w Polsce.

So sie 19, 2006 11:09

Co to znaczy nie jest Polakiem, wg Ciebie?
Nie jest narodowości polskiej? Nie jest obywatelem Polski? Jeśli to drugie, to mam wrażenie że tak właśnie jest...

So sie 19, 2006 15:42

Gdyby amerykanie wprowadzili podobne hasła, musiałbym zakupić
nie tylko "colta" ale czołg i rakiety krótkiego zasięgu, dosięgające
posesji moich sąsiadów ( niemiec i irlandczyk).

Niestety propaganda jadowitej nienawiści jaką szerzą medialni awanturnicy typu Michael Savage, nienawidzący liberałów, meksykanów,
czarnych, białych i zielonych. Ta propaganda dotarła do Polski i o zgrozo
zakotwiczyła się gdzieś w świadomości MW oraz jej liderów.

Katolicyzm jest religią miłości i pojednania.
Budującą wspólny świat dla każdego. Łączenie terminu katolik
z awanturą, obojętnie czy nacjonalistyczną czy patryjotyczną, jest
nie tylko błędem ale też oszustwem w stylu Michael Savage.

So sie 19, 2006 16:34
Lubelska MW nie wszczyna awantur.Wiem to z lokalnych rozgłośni.Nigdy o czymś takim nie mówiono.Są raczej prowadzone akcje informacyjne na temat sekt,narkotyków i wynikających z tego zagrożeń.Są też protesty pokojowe przeciw aborcji,obozy MW organizowane m.in. na Roztoczu..Powinniśmy zmienić spojrzenie na MW.Lubelska MW mi się nawet podoba.Może w innych województwach czy miastach jest inaczej.Jednak to nie powód by negatywnie oceniać całą MW w Polsce.A ruchy narodowe są nam potrzebne i tu jestem za.Pozdrawiam. :heej:

Pn sie 21, 2006 18:48

Co to znaczy nie jest Polakiem, wg Ciebie?
Nie jest narodowości polskiej? Nie jest obywatelem Polski? Jeśli to drugie, to mam wrażenie że tak właśnie jest...

Wg mnie przynależność do danej wspólnoty lepiej wyznacza narodowość niż obywatelstwo, niemniej chyba tylko przez obywatelstwo da się wyodrębić grupę ludności i nadać im prawa jakie wynikają z przynależności do danego kraju (no bo jak zbadać narodowość?)

Mark Zubek napisał(a):
Gdyby amerykanie wprowadzili podobne hasła, musiałbym zakupić
nie tylko "colta" ale czołg i rakiety krótkiego zasięgu, dosięgające
posesji moich sąsiadów ( niemiec i irlandczyk).

Niestety propaganda jadowitej nienawiści jaką szerzą medialni awanturnicy typu Michael Savage, nienawidzący liberałów, meksykanów,
czarnych, białych i zielonych. Ta propaganda dotarła do Polski i o zgrozo
zakotwiczyła się gdzieś w świadomości MW oraz jej liderów.

Oceniasz MW na podstawie kilku chuliganów i tego co podają media? Regułą w naszym świecie jest, że wszędzie znajdą sie czarne owce, jak pokazuje historia nawet w Kościele takie są/były jednak nie znaczy to iż Kościół jest zły.

Odnośnie USA - czyż prezydent G.W. Bush, czy wcześniej jego ojciec a także Ronald Regan nie byli wielkiemi patriotami i nie stosowali szeroko retoryki patriotycznej?

Mark Zubek napisał(a):
Katolicyzm jest religią miłości i pojednania.
Budującą wspólny świat dla każdego. Łączenie terminu katolik
z awanturą, obojętnie czy nacjonalistyczną czy patryjotyczną, jest
nie tylko błędem ale też oszustwem w stylu Michael Savage.

Przeraża mnie Twoje pojmowanie patriotyzmu. Patriotyzm nie zaprzecza religii, wręcz przeciwnie, współdziała z nią. Przeczytaj sobie co KKK mówi o patriotyzmie, o zaangażowaniu świeckich katolików w życie publiczne, przypomnij sobie co Jan Paweł II mówił o Polsce...

HAUNEBU III, to co piszesz współgra z tym co ja widzę i z moimi odczuciami. Chyba niektórzy za bardzo się zagalopowali nie zadając sobie nawet trudu poznać tej organizacji tylko powtarzają medialną papkę.

Pn sie 21, 2006 20:51

I mój apel do Wszechpolaków.Hasło "Wielka Polska katolicka" rozszerzmy i zmieńmy na "Wielka Polska dla każdego"

Kilka cytatów dotyczących związków katolicyzmu z ideą narodową:

"Państwo polskie jest państwem katolickim.
Nie jest nim tylko dlatego, że ogromna większość jego ludności jest katolicką, i nie jest katolickim w takim czy innym procencie. Z naszego stanowiska jest ono katolickim w pełni znaczenia tego wyrazu, bo państwo nasze jest państwem narodowym, a naród nasz jest narodem katolickim.
(...)Mamy w łonie naszego narodu niekatolików, mamy ich wśród najbardziej świadomych i najlepiej spełniających obowiązki polskie członków narodu. Ci wszakże rozumieją, że Polska jest krajem katolickim i postępowanie swoje do tego stosują. Naród polski w znaczeniu ściślejszym, obejmującym świadome swych obowiązków i swej odpowiedzialności żywioły, nie odmawia swoim członkom prawa do wierzenia w co innego, niż wierzą katolicy, do praktykowania innej religii, ale nie przyznaje im prawa do prowadzenia polityki, niezgodnej z charakterem i potrzebami katolickimi narodu, lub przeciw katolickiej.(...)
Katolicyzm nie jest dodatkiem do polskości, zabarwieniem jej na pewien sposób, ale tkwi w jej istocie, w znacznej mierze stanowi jej istotę. Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i od Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu." Roman Dmowski "Kościół, Naród, Państwo"
„Jesteśmy katolikami nie tylko dlatego, że Polska jest katolicka, bo gdyby nawet była muzułmańska, prawda nie przestała by być prawdą, tylko trudniejszy i boleśniejszy byłby dla nas, Polaków dostęp do niej. Jesteśmy katolikami nie tylko dlatego, że doktryna katolicka lepiej rozstrzyga trudności a dyscyplina konflikty, ani dlatego, że imponuje nam organizacja hierarchiczna Kościoła zwycięska przez stulecia, ani dlatego wreszcie, że Kościół ocalił i przekazał nam w spuściźnie wszystko to, co w cywilizacji antycznej było jeszcze zdrowe i nie spodlone, ale dlatego, że wierzymy, iż jest Kościołem ustanowionym przez Boga” Jan Mosdorf "Wczoraj i jutro. "

Pt paź 06, 2006 0:14
Młodzież Wszechpolska - Wielko Katolicka :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy naprawde potrzebny jest komentarz. Te zdjęcia wyraźnie świadczą o tym, ze MW to organizacja [...]

[...] - bez względu na to, że zdjęcia są wstrząsające, proszę bez uogólnień - jo_tka

Cz lis 30, 2006 0:00
Osz kurcze, znów mi nie wyszło. Co robię źle, ze nie moge tego wkleić?

Zreszta zobaczcie sami

http://www.dziennik.pl/Default.aspx?Tab ... leId=23344

Cz lis 30, 2006 0:04

Osz kurcze, znów mi nie wyszło. Co robię źle, ze nie moge tego wkleić?

Wszystko robisz dobrze, ale strona dziennika jest zabezpieczona przed hotlinkami. Nie mozesz sie do niej (a raczej do zdjec) odwolac z zadnego zewnetrznego adresu.

[...]

[...] - I jeżeli strona właściciel zdjęć sobie nie życzy linkowania do nich, to prosiłabym, żeby tego nie robić - jo_tka

Cz lis 30, 2006 0:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 27  Następna strona