Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 0:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 czy nowoczesny katolik może śpiewać godzinki? 
Autor Wiadomość

Post czy nowoczesny katolik może śpiewać godzinki?
Jechałam dzisiaj z całą rodziną na Jasną Górę. W samochodzie śpiewaliśmy rano Godzinki o Niepokalanym Poczęciu Naświętszej Maryi Panny.

Ponieważ naczytałam się ostatnio tutaj i na forum Diecezji Tarnowskiej postów Leszka, Jana gromiących tradycyjną pobożność maryjną (która według niego jest za mało chrystocentryczna) i pieśni maryjne (które mają zawierać błędy teologiczne, czy wręcz herezje) chciałabym zapytać się Leszka i innych nowoczesnych:

- Czy śpiewacie czasem Godzinki?
- Jak się Wam podobają takie zwroty jak "Pani, wysłuchaj modlitwy nasze", "jako mgła okryłam wszystką ziemię" etc.? Wszak za podobne zwroty w pieśniach tradycyjnych leciały już od Was słowa krytyki.

N sie 20, 2006 18:36

To, że ktoś nie śpiewa godzinek nie znaczy, że jest im przeciwny - mogą one po prostu komuś nie odpowiadać, bez żadnych negatywnych emocji.
Do śpiewania godzinek nikt nie jest zobowiązany, nawet poprzez tradycję, także stosunek do tej kwestii nie świadczy o tym kto jest "tradycyjny", a kto "nowoczesny".
Dla mnie zwroty które przytoczyłaś są wyrazem ludowej religijności, która nie zawsze rozwija się w sposób przemyślany. Jak ktoś chce się modlić do Marii, to nie widzę przeszkód, choć nie widzę też powodu dla którego katolik o choćby podstawowej wiedzy teologicznej miał to robić. "Jako mgła okryłam wszystką ziemię" to zwrot symboliczny i mój stosunek do niego jest neutralny, choć przyznaję, że jeśli nie podchodzi się do niego bez należytego dystansu, można dojść do błędnego wniosku na temat tego czym Maria jest.

N sie 20, 2006 18:56

Jeśli ktoś chce śpiewać Godzinki, nie sobie śpiewa. Ja natomiast wyznaję zasadę, że Sarmatom należy pozostawić sarmackie nabożeństwa. Zresztą Godzinki to i tak naleciałość z Zachodu, a nie polski wynalazek.
Mnie bardziej odpowiadają kantyki z Taize.

N sie 20, 2006 18:56

"jako mgła okryłam wszystką ziemię" - nie wiem co to ma oznaczać więc sie nie ustosunkuje
Cytuj:
"Pani, wysłuchaj modlitwy nasze"

zwrot ten musi być odpowiednio rozumiany. Tak samo jak modlitwy do Maryi są czymś innym niż modlitwy do Boga

Cytuj:
gromiących tradycyjną pobożność maryjną (która według niego jest za mało chrystocentryczna) i pieśni maryjne (które mają zawierać błędy teologiczne, czy wręcz herezje)

To się akurat zdarza, rola i cześć Maryi są czasem przeakcentowane

N sie 20, 2006 19:03
Matyldo - jako katolik nowoczesny słucham czasem godzinek z otwarzacza MP3 :D np jadąc do pracy ...

" i uproś nam u Syna Twego miłego odpuszczenie grzechów naszych" - "Pani wysłuchaj " :) -ja to rozumiem w takim połączeniu

A co do zwrotów symbolicznych - bardzo je lubię .
" Arko przymierza"
"Tronie Salomona"
" Tęczo wszechmocną ręką z pięknych farb złożona"
"Tys różdżka Aaronowa , śliczny kwiat rodząca"
" Bramo rajska zamknięta"
( najchętniej zacytowałabym wszystkie :) )

Każdy z tych zwrotów jest pełen treści - trzeba ją tylko zechcieć odczytać.
I większośc z nich opowiada o Maryji jako tej, która niesie nam Chrystusa i na niego wskazuje :)

N sie 20, 2006 19:40

To się akurat zdarza, rola i cześć Maryi są czasem przeakcentowane

A to dlaczego?!

Św. Bernard: "O Maryi NIGDY DOŚĆ"
"Wolą Bożą jest, abyśmy WSZYSTKO mieli przez Maryję"

Proszę najpierw się zapoznać z dogmatami Koscioła katolickiego. Polecam encykliki papieskie n/t Najświętszej Maryi Panny, szczególnie INEFFABILIS DEUS.

"Znakiem charakterystycznym wybranych jest ich miłość do Najświętszej Maryi Panny".

Proszę poczytać żywoty świętych. U KAŻDEGO znajdzie się nabożeństwo szczere i BARDZO ZAAKCENTOWANE do N.M.P. Wymienię bliskich nam (żeby się nie narazić na zarzut przstarzałości) św. Tereska od Dz. Jezus, św. Maksymilian Maria Kolbe (Pańskiemu zdaniu poświęcił kilka konferencji, oczywiście ostatecznie odpierając podobne tezy), św. Bernadetta, itd, itd. Natomiast NIE MA TAKIEGO ŚWIĘTEGO, któryby Jej nie czcił czy starał się walczyć z tą czcią.

Godzinki są zaczerpnięte nie z ludowego nabożeństwa, lecz z teologicznych i mistycznych tytułów, jakie święci nadawali Niepokalanej Dziewicy. Kościół zawsze czcił Ją jako "Bramę Niebios", Matkę Bożą, Matkę Łaski Bożej, Pośredniczkę Łask. Taka jest i polska duchowość, wystarczy wspomnieć bł. Czesława, św. Stanisławów (Biskupa i Kostkę), św. Kazimierza, który nawet układał pieśni na Jej cześć. Skąd więc te fałszywe postrzeganie polskości i sarmatyzmu?

A niby dlaczego Matka Boża miałaby w czymś przeszkadzać? Jesli święci nie przeszkadzają, to tym mniej Ona. Ona, która odegrała tak wyjątkową rolę w naszym Zbawieniu. Święci mówią, ze ziemia nie była godna, żeby na nią zstąpił Zbawiciel, więc Ona JAKO MGŁA JĄ OKRYŁA, swoją czystością, którą zachwycony, Bóg zstąpił i się wcielił. I to nie jest poezja, tylko DOGMAT WIARY.

Ręce precz więc od Bożej Matki!

I radzę się poprawić :)

Jej Rycerka

Albertyna

N sie 20, 2006 19:43

„Wyszłam z ust Najwyższego

i niby mgła okryłam ziemię

Zamieszkałam na wysokościach

a tron mój na słupie obłoku” (Syr 24, 3-4)

N sie 20, 2006 19:48

Ja nie mówie że kult maryjny jest zły. Że pobożność maryjna jest zła. Ale jej kult jest wśród ludu niekiedy źle rozumiany. Jest Maryja stawiana na równi z Bogiem (to już herezja). Jest pośredniczką łask - ale są piesni, które ukazują Maryję jako jedyną naszą nadzieje - jako jedyną która może poprawić nasz los. To ja sie pytam, co z Bogiem?
Z modlitw maryjnych najbardziej podobają mi się Litania Loretańska i Litania do Matki Boskiej Piekarskiej

N sie 20, 2006 19:49

Św. Bernard: "O Maryi NIGDY DOŚĆ"
"Wolą Bożą jest, abyśmy WSZYSTKO mieli przez Maryję"

To dlaczego nie ma tego napisanego w Biblii, która zawiera całość powszechnego objawienia dla ludzkości?
Czemu Św. Paweł nie miał do Maryi takiego stosunku?
Nie można powiedzieć, że "Maryi nigdy dość", bo to by oznaczało, że jej rola i moc są nieograniczone, a więc jest równa Bogu. Jeśli istota jest ograniczona, pewne rzeczy mogą ją przerastać i do pewnych rzeczy może nie być powołana - jeśli uważasz, że Marii to się nie tyczy, to zrównujesz ją z Bogiem.
Albertyna napisał(a):
Natomiast NIE MA TAKIEGO ŚWIĘTEGO, któryby Jej nie czcił czy starał się walczyć z tą czcią.

Czy apostołowie czcili Marię? Ja sobie tego nie przypominam.
Albertyna napisał(a):
Ona, która odegrała tak wyjątkową rolę w naszym Zbawieniu.

Tak, ale wyjątkowość jej roli jest jedynie zasługą Boga. Maria nie jest osobą, która - jak niektórzy święci - miała nieciekawą przeszłość, ale przezwyciężyła zło i wybrała Boga. Ona została stworzona przez Boga z wyjątkowym uwarunkowaniem, z wyjątkową cechą braku grzechu.
Albertyna napisał(a):
Ręce precz więc od Bożej Matki!

I radzę się poprawić :)

Jej Rycerka

Albertyna

Ho ho, jak bojowo ;-) Nikt tu nie atakuje Marii. Trudno jednak powiedzieć, że jest ona postacią niezbędną dla zbawienia ludzi ergo kult Marii nie jest konieczny w życiu jakiegokolwiek chrześcijanina.

N sie 20, 2006 20:00
Kamyku - W litanii loretańskiej sa całkiem podobne przymioty Maryji wymienione jak w godzinkach :)

Może spróbujemy sobie wyjaśnić ich znaczenie zamiast zastanwiać się czy i komu Maryja przysłania Boga ? ( osobiście nie znam nikogo :) )

Ingonito - a czego możemy się o Maryji z Ewangelii dowiedzieć ? Naprawdę uważasz że niczego ? Poczytaj uważnie !

N sie 20, 2006 20:08

Kamyku - W litanii loretańskiej sa całkiem podobne przymioty Maryji wymienione jak w godzinkach

Ja nie odrzucam godzinek :) - po prostu sie nimi nie modle :P

N sie 20, 2006 20:10

Jest pośredniczką łask - ale są piesni, które ukazują Maryję jako jedyną naszą nadzieje - jako jedyną która może poprawić nasz los. To ja sie pytam, co z Bogiem?

Nie bądź mądrzejszy od św. Augustyna i innych. Ktoś podawał już na tym forum fragment ciekawego opracowania:

Cytuj:
U Ojców Kościoła znajdziemy wprost niezliczoną ilość wypowiedzi na ten temat. Św.Augustyn (sermo 194 de Annunt.) pisał: „Ty jesteś jedyną nadzieją grzeszników...”, zaś św. Anzelm: „Te tacente, nullus orabit, nullus iuvabit. Te orante, omnes orabunt, omnes iuvabunt” („Gdy milczysz, wtedy nikt się nie modli, nikt sobie nie radzi. Gdy modlisz się, wtedy wszyscy modlą się, wszyscy sobie radzą”). Wielki wkład w rozwój nauki o Wszechpośrednictwie Maryji wniósł św. Bernard z Clairvaux, który między innymi tak wyraża się w jednym z kazań: „Czcijmy ją z głębi naszych serc, z wnętrza naszej duszy i pragnień, ponieważ jest taka wola Tego, który chciał, abyśmy wszystko mieli przez Maryję”. I w innym miejscu: „Nihil nos Deus habere voluit, quod per Mariae manus non transiecit” („Z woli Boga nic nie posiadamy, co by nie przeszło przez ręce Maryji”). Także i św. Albert Wielki mówił wyczerpująco o pośrednictwie Maryji. Św. Tomasz z Akwinu – uczeń św. Alberta – w „Opus. VIII, Expos. in Salut. Angel.” pisał: „Maryja jest zwana «pełną łaski»... jeśli mówimy o wylaniu łaski na wszystkich ludzi. Jest czymś wielkim, jeżeli w jakimś świętym jest tyle łaski, że wystarczy do uratowania wielu dusz, jeżeli zaś jakiś święty jest tak pełen łaski, że wystarczy do uratowania wszystkich dusz, wtedy jest to czymś największym, i tak jest u Chrystusa i Maryji”. Wśród wielu cytatów, które mogłyby się tutaj pojawić, powinny się jeszcze znaleźć pisma Bossuet’a (np. „Kazanie o nabożeństwie do Matki Boskiej”), czy św. Ludwika Grignon de Montfort albo św. Maksymiliana M. Kolbego. Grignon w „Traktacie o prawdziwym nabożeństwie do Maryji” (cz. I, r. 1) pisał: „Syn Boży oddał Swej Matce wszystkie skarby, które wysłużył poprzez swoje życie i śmierć, czyli przez swe bezgraniczne zasługi oraz cudowne cnoty; uczynił Ją skarbniczką wszystkiego, co dał Mu Ojciec jako dziedzictwo; dlatego On chce, aby przez Nią Jego zasługi stały się skuteczne u wszystkich członków Jego Ciała oraz chce przez Nią rozdać swoje cnoty i łaski... Ona zaś rozda je komu chce, ilekroć chce, jak chce i ile chce... i nie ma niebiańskiego daru, któryby nie przeszedł przez Jej ręce”. Św. Maksymilian M. Kolbe często powtarzał praktycznie te same słowa; właśnie on zobowiązał się do rozpowszechniania tej właśnie prawdy po całym świecie.

N sie 20, 2006 20:14

majko - viewtopic.php?t=130&postdays=0&postorder=asc&start=15 - tu jest wyjaśnienie części wezwań z litanii loretańskiej :)

N sie 20, 2006 20:14

„Ty jesteś jedyną nadzieją grzeszników...”

Nie zgodze sie tu ze św. Augustynem. Bo dla mnie jedyną nadzieją grzeszników jest Bóg i Jego miłosierdzie. Maryja może sie za nami wstawiać, ale twierdzenie że jest "jedyną nadzieją" jest przegięciem. Nie wiem czy jestem mądrzejszy od św. Augustyna, ale tutaj wchodze z nim w polemike

P.S - prywatne opinie świętych o Maryji nie są Magisterium Kościoła

N sie 20, 2006 20:18
Wiem - ale tu chodziło mi o wezwania z godzinek - np dotyczące tej mgły... :)
:)

N sie 20, 2006 20:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona