Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 9:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 błędy doktrynalne lefebvrystów 
Autor Wiadomość

Tłumaczenie: "2) Jak to już powiedzieliśmy, my nie możemy polecać uczestnictwa w tych mszach i wyjaśniliśmy racje z których nasza odpowiedz wynikała. Jeśli wiec wasza podstawowa intencja dla której chcecie uczestniczyć we mszach FSSPX jest zamanifestowanie waszego pragnienia zerwania łączności z Papieżem i z tymi którzy są z w łączności z Nim – będzie to grzechem. Jeśli natomiast wasza intencja sprowadza się do tego, by po prostu uczestniczyć we Mszy św. odprawianej wg mszału z 1962 co ma związek z wasza pobożnością - nie będzie to grzechem".

So sie 19, 2006 10:25

No to o czym pisać, jeśli wymienione przez Matyldę zagadnienia dotyczą błędnej doktryny lefebrystów:
1. Ważna i godziwa jest tylko msza trydencka.
2. Na skutek błędnego rozumienia Tradycji lefebryści znaleźli się w stanie schizmy i ekskomuniki.
3. Lefebryści twierdzą, że Magisterium KOścioła może być omylne, dlatego uznają, że rację miał Lefebvre, a nie Sobór, nauczanie papieskie itd.
4. Wiadomo, że jeśli są ekskomunikowani, to nie zaleca się chodzenia do nich na mszę, chyba że nie absolutniej ma innej możliwości uczestniczenia w niedzielnej mszy świętej sprawowanej przez księży pozostających w jedności z Kościołem.

Wobec tego jak dyskutować o doktrynalnych błędach lefebrystów, jeśli wykluczy się powyższe, które są fundamentalne?

Ad. 1. - Nieprawda, gdyż:
a) Za ważne i godziwe lefebvryści uważają również msze w wielu innych obrządkach (jak choćby dominikański czy ormiański). Na mszy trydenckiej i NOM Kościół się nie kończy.
b) Lefebvryści uważają msze wg NOM za ważne
c) Lefebvryści nie uważają mszy wg NOM za godne.

Ad. 2. Proszę o uściślenie:
a) Jak rozumieją Tradycję lefebvryści
b) i o dowód, że w świetle nieomylnego Magisterium Kościoła jest to błąd doktrynalny.

Ad. 3. Jak rozumiem, twierdzisz Leszku, że zwyczajne magisterium jest nieomylne. Rozumiem więc, że uznajesz akutulalność i nieomylność encykliki Quanta Cura i dołączonego do niej Syllabusa błędów. Cieszy mnie to bardzo.

Ad. 4. Kto jest ekskomunikowany? Stolica Apostolska deklarowała istnienie ekskomuniki tylko wobec ś.p. Arcybiskupa Lefebvre'a oraz czterech konkekrowanych przez niego biskupów.

So sie 19, 2006 14:23

Ad. 2. Proszę o uściślenie:
a) Jak rozumieją Tradycję lefebvryści
b) i o dowód, że w świetle nieomylnego Magisterium Kościoła jest to błąd doktrynalny.

Ecclesia Dei i późniejsze dokumenty Kościoła.

Cytuj:
Ad. 3. Jak rozumiem, twierdzisz Leszku, że zwyczajne magisterium jest nieomylne. Rozumiem więc, że uznajesz akutulalność i nieomylność encykliki Quanta Cura i dołączonego do niej Syllabusa błędów. Cieszy mnie to bardzo.

Zwłaszcza ten fragment z Quanta Cura pasuje jak ulał do postawy okazywanej przez lefebrystów:
Nie możemy ponadto pominąć milczeniem zuchwałości tych, co nie chcąc znieść zdrowej nauki utrzymują, że "można bez narażania się na grzech i bez szkody dla wyznania katolickiego odmówić zgody i posłuszeństwa tym wyrokom i postanowieniom Stolicy Apostolskiej, których przedmiot, według orzeczenia, odnosi się do dobra powszechnego Kościoła i do jego praw oraz nauki, byleby tylko nie naruszało to dogmatów wiary i zasad moralności".

Cytuj:
Ad. 4. Kto jest ekskomunikowany? Stolica Apostolska deklarowała istnienie ekskomuniki tylko wobec ś.p. Arcybiskupa Lefebvre'a oraz czterech konkekrowanych przez niego biskupów.

Ecclesia Dei i późniejsze dokumenty Kościoła.

So sie 19, 2006 15:38

Pan Leszek, Jan w innym temacie napisał(a):
Jeśli znasz Credo i Skład Apostolski, to jesteś uratowany, gdyż w tych tekstach są wyrażone główne dogmaty Kościoła rzymsko-katolickiego.

Chcialbym więc dowodu na to, że FSSPX neguje Credo i/lub Skład Apostolski...

Bo skoro to tak "straszni i groźni schizmatycy", to pewnie negują podstawy dogmatów, nieprawdaż?

Cz sie 24, 2006 10:04

Owszem, w praktyce lefebryści odrzucają Prymat Piotrowy.

3. Czyn ten sam w sobie był aktem nieposłuszeństwa wobec Biskupa Rzymu w materii najwyższej wagi, mającej kapitalne znaczenie dla jedności Kościoła, jaką jest wyświęcanie biskupów, poprzez które urzeczywistnia się w sposób sakramentalny sukcesja apostolska. Tak więc tego rodzaju nieposłuszeństwo, zawierające w sobie praktyczną odmowę uznania prymatu rzymskiego, stanowi akt schizmatycki.
Ecclesia Dei afflicante.

Cz sie 24, 2006 10:36

O.K. - zatem z "licznych błędów doktrynalnych" został jeden - nieuznawanie prymatu papieskiego.

Proszę zatem powiedzieć - czy lekceważenie i olewanie "myślą, mową, uczynkiem i zaniedbaniem" zatwierdzonych przez papieża przepisów liturgicznych Kościoła (aż do popadnięcia w błędy teologiczne) włącznie spełnia warunek odrzucenia prymatu Piotra?

Cz sie 24, 2006 13:09

Dyskusja dotyczy lefebrystów. Fakt, że kto inny może popełniać błędy doktrynalne w niczym nie pomniejsza winy Lefebvre'a i jego zwolenników.

Cz sie 24, 2006 13:45

Fakt, że kto inny może popełniać błędy doktrynalne w niczym nie pomniejsza winy Lefebvre'a i jego zwolenników.

Abpa Lefebvre'a, jeśli łaska.

A swoja drogą, kto jest bardziej winny - okazujący nieposłuszeństwo jawnie czy udający "pełna łączność"?

Cz sie 24, 2006 21:18
Moderator

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Cz sie 24, 2006 22:42

A swoja drogą, kto jest bardziej winny - okazujący nieposłuszeństwo jawnie czy udający "pełna łączność"?
rozalka napisał(a):
A istnieje mniejsze zło? ;)

Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie. A co nadto jest, od Złego pochodzi. /Mt 5.37/
:czytaj:

Pt sie 25, 2006 0:00
Błędy doktrynalne, prymat papieża, etc....a najistotniejsze to nie wypełnianie, sprzeciwianie się, woli, pragnieniu Chrystusa - "Ojcze Święty, zachowaj ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, aby jak My stanowili jedno" (J 17,11)....o czym w "Nowennie do Bożego Miłosierdzi", podyktowanej św. Faustynie, Jezus tak mówi ..."w gorzkiej męce rozdzierali mi ciało i serce, to jest Kościół mój" (intencja na dzień piąty Nowenny).

Pt sie 25, 2006 7:54

Błędy doktrynalne, prymat papieża, etc....a najistotniejsze to nie wypełnianie, sprzeciwianie się, woli, pragnieniu Chrystusa - "Ojcze Święty, zachowaj ich w Twoim imieniu, które Mi dałeś, aby jak My stanowili jedno" (J 17,11)....o czym w "Nowennie do Bożego Miłosierdzi", podyktowanej św. Faustynie, Jezus tak mówi ..."w gorzkiej męce rozdzierali mi ciało i serce, to jest Kościół mój" (intencja na dzień piąty Nowenny).

a dokładniej brzmi tak:

Cytuj:
Dziś sprowadź mi dusze heretyków i odszczepieńców, i zanurz ich w morzu miłosierdzia Mojego; w gorzkiej męce rozdzierali mi ciało i serce, to jest Kościół mój. Kiedy wracają do jedności z Kościołem, goją się rany Moje i tym sposobem ulżą mi męki.

a poprawiacze Pana Jezusa zamienili słowa Chrystusa: heretycy i odszczepieńcy na braci odłączonych. Widać wyraźnie, że Chrystus Pan nie chce wielu kosciołów tylko Jeden Święty Powszechny czyli Katolicki! Wszyscy heretycy i odszczepieńcy maja się nawrócic do jedynego prawdziwego Kościoła Chrystusowego. Za poprawianie tych modlitw podyktowanych św. Faustynie ktos bedzie odpowiadał przed Bogiem zwłaszcza za wprowadzanie w błąd maluczkich.

Pt sie 25, 2006 9:28

Na pewno przed Bogiem będą odpowiadać lefebryści, którzy są odszczepieńcami i heretykami.

Pt sie 25, 2006 11:55

Na pewno przed Bogiem będą odpowiadać lefebryści, którzy są odszczepieńcami i heretykami.

kiedy Pan Jezus wypowiadał te słowa do św. Faustuny nauka Kościoła mówiła, że heretycy to protestanci a odszczepieńcy to prawosławie. Gdyby Pan Jezus tak nie uważał, użyłby innych słów.

Pt sie 25, 2006 12:10

Co wcale nie przeszkadza faktowi, że lefebryści są odszczepieńcami i heretykami.

Pt sie 25, 2006 12:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona