Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus ma racje; podałam zresztą słowa Jezusa dlatego są w cytacie.
|
Wt sie 29, 2006 20:29 |
|
|
|
 |
Wojen
|
to Ja  napisał(a): zaraz, zaraz ja pisałam o tym jak najczęściej teraz jest nazywany Bóg, a więc napewno nie spotyka się używania "Jahwe". jak widzisz, spotyka sie. Zwyklem nazywac rzeczy i postaci po imieniu. Cytuj: Cytuj: Próżno szukać w Biblii imienia "Bóg". zależy z jakiego wydawnictwa masz Biblie: nak z NOwego Świata to nic dziwnego, że nie masz. Mam na mysli oryginalana wersje, ktora zdaje sie jest po hebrajsku. W tej wersji nie wystepuje slowo "bog", gdyz to slowo jak wspomnialem ma rodowod slowianski. Nazwy wlasne (w tym imiona) nie sa przetlumaczalne. Np imiena "Wojen" nie mozna przetlumaczyc na "Waren". zlowo "Bog" w tym wypadku pelni funkcje zaimka i sprawadza sie poty, poki religia monoteistczna zakladajaca istnienie tylko jednego boga nie zetknie sie z inna. Cytuj: wypraszam sobie takie hasełka chłopczyku. Patrze na awatarka i widze dziewczynke z rozowiutkimi policzkami, do mnie raczej nalezaloby sie zwracac "starcze"  Cytuj: a potem wyśmiewasz się z innych choć jest na odwrót ponieważ to ja wyśmiewam się z Ciebie: Wysmiewasz sie ze mnie?? No i wyszlo szydlo z worka. To bardzo nieladnie wysmiewac sie z innych. Ja tam sie z nikogo nie wysmiewam, usmiecham sie tylko  Cytuj: ja nie napisałam, że nie jest to imię własne Boga, którym go (katoilicy) nazywamy ja napisałam jak się go najczęścziej nazywa; jak nie potrafisz uważnie to już twój problem.
ale krecisz  Wyraznym zaskoczeniem dla ciebie bylo imie "Jahwe", nawet myslas, ze jestem SJ z tego powodu 
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Wt sie 29, 2006 20:48 |
|
 |
Wojen
|
to Ja  napisał(a): tak? np popatrz, ja też ale wiesz co? jakoś nie słyszę np. w kościołach w czasie mszy Jahwe tylko Bóg a więc co? Ja np do mojej matki zwracam sie "mamo" a nie po imieniu, a jednak ma ona swoje imie i je znam. Nie jest ona tez jedynamatka na swiecie, choc jest jedyna moja matka. Tak jest wlasnie z twoim bogem Jahwe. Cytuj: pewnie należe do jakiej sekty co?
Tak sie sklada, ze nalezysz. Chrzcijanstwo powstalo jako sekta wobrebie judaizmu i nie jest to nic odkrywczego.
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Wt sie 29, 2006 20:52 |
|
|
|
 |
Wojen
|
to Ja  napisał(a): Jahwe to imie własne Boga, takie imię swoje podał Bóg; znczy "jestem, który jestem"; Bóg jako "całość" pisze się własnie przez "B" dla odróżnienia od pogańskiego boga (jakiegoś).
hehe, ale motasz  Jest wielu bogow, jest Zeus, jest Perun, jest Odyn jest i Jahwe. Kazdy z nich jest "jakis". Co wiecej, owo okreslenie "Bog", ktorym tak szafujesz jak najbardziej wywodzi sie z "poganskiej" jak to okreslilas terminologii 
|
Wt sie 29, 2006 20:56 |
|
 |
Wojen
|
to Ja  napisał(a): "A to, że Bóg pisze się przez duże B to kiedyś na katechezie usłyszałam ale masz racje, również przez szacunek.
Politeisci bardzo czesto z tego powodu pisza "Bogowie" o swoich bogach.
|
Wt sie 29, 2006 20:58 |
|
|
|
 |
Wojen
|
Alus napisał(a): "Próżno szukać w Biblii imienia Bóg" - bo przed objawieniem Mojżeszowi imienia "JAHWE" - "jestem, który jestem", Bóg w Księdze Wyjścia, Bóg patriarchów, określany był mianem "EL" (archaiczne i poetyckie ELOHIM). EL podobnie jak ELOHIM lub jak nasze słowo BÓG, jest określeniem bóstwa w ogóle i równocześnie imieniem własnym oznaczajacym tę samą jedyną i określoną osobę, jaka jest Bóg. "Pan" - Izraelici między niewolą babilońską a Chrystusem, ze względów formalistycznych a także aby uniknąć profanacji, zaprzestają wymiawiania imienie JAHWE, piszą 4 spólgłoski tetragramu świętego IHWH, wstawiając w niego samogłoski imienia a-o-a (przepisane e-o-a), które wymawiają zamiast JAHWE - ADONAJ, tzn. PAN. "Pan Bóg" - określenie takie wywodzi się ze Starego Testamenu a nie jest nawiązaniem do greckiego bożka, opiekuna lasów, pasterzy i trzód.
Albo El, czy tam Jahwe czy tez Adonaj jest imieniem wlasnym i go nie tlumaczymy albo jest okresleniem istoty i wiwczas mozemy je przetlumaczyc i pisac z malej. O ile mi wiadomo w oryginale nie ma duzych i malych liter. Nie widze rowniez powodu, by jednego boga nazywac z duzej litery, drugiego zas z malej i jeszcze zdrobniale jako "bozek". Przeciz moze to czytac jakis wyznawca religii greckiej, czemu umniejszac jego boga? Gdbyby teraz napisal, ze ow grecki Pan, to Bog, a wsz Jahwe to bozek, jak sie poczujecie? Obie religie sa mi obce, ale nie obcy jest mi szacunek dla innych religii.
|
Wt sie 29, 2006 21:05 |
|
 |
Wojen
|
to Ja  napisał(a): o własnie tu sie kłania dogmat o Trójcy Świętej, przekonanie o tym, że "Ojciec i Syn jedno jest"
a kiedy ten dogmat uchwalono i czemu nie wszyscy chrzescijanie go uznaja?
|
Wt sie 29, 2006 21:07 |
|
 |
Wojen
|
Alus napisał(a): Jeśli się stosuje li tylko ludzkie kryteria - masz rację: nie można...ale my mówimy o Bogu - "Dla Boga bowiem nie ma nic niemożliwego" (Łk 1,37)
to czy moze stworzyc taki kamien, ktorego nie jest w stanie uniesc?
|
Wt sie 29, 2006 21:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wojen napisał:
Cytuj: Wyraznym zaskoczeniem dla ciebie bylo imie "Jahwe", nawet myslas, ze jestem SJ z tego powodu g...uzik prawda: ŚJ cały czas tak nazywają Boga a katolicy zamiennie, jeszcze tego nie zauważyłeś? Cytuj: Wysmiewasz sie ze mnie?? No i wyszlo szydlo z worka. To bardzo nieladnie wysmiewac sie z innych. Ja tam sie z nikogo nie wysmiewam, usmiecham sie tylko zasada zależności: jeśli się nie wyśmiewasz tylko uśmiechasz to ja też się uśmiecham i tyle. Cytuj: Patrze na awatarka i widze dziewczynke z rozowiutkimi policzkami, do mnie raczej nalezaloby sie zwracac "starcze" ten twój avatarek to mi sie kojarzy z zasuszonym starym grzybem Cytuj: Mam na mysli oryginalana wersje, ktora zdaje sie jest po hebrajsku. W tej wersji nie wystepuje slowo "bog", gdyz to slowo jak wspomnialem ma rodowod slowianski. Nazwy wlasne (w tym imiona) nie sa przetlumaczalne. to w takim razie zwracam honor; ja takowej nie czytałam więc nie wiem jak tam pisze. Cytuj: Chrzcijanstwo powstalo jako sekta wobrebie judaizmu i nie jest to nic odkrywczego. w obrębie? ja bym powiedziała, że bardziej "z judaizmu" (wspólne korzenie) a nie, że chrześcijaństwo to jakiś wrzód rosnący na judaiźmie. Cytuj: Jest wielu bogow, jest Zeus, jest Perun, jest Odyn jest i Jahwe. Kazdy z nich jest "jakis". Co wiecej, owo okreslenie "Bog", ktorym tak szafujesz jak najbardziej wywodzi sie z "poganskiej" jak to okreslilas terminologii nie zrozumiałeś: ja wiem, że jest wielu bogów, dałam jakiś, żeby sobie można było wedle upodobania wstawić np. bóg Zeus; napisałam co wiedziałam a to, że wiem nie wystarczającao dla ciebie to coż.....widocznie jestś rzeczywiście starym....upsss tzn. starszy 
|
Wt sie 29, 2006 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wojen napisał:
Cytuj: a kiedy ten dogmat uchwalono i czemu nie wszyscy chrzescijanie go uznaja? kiedy? nie podam konkretnej daty bo nie wiem; a jakich chrześcijan masz na myśli?w wyznaniu katolicko-rzymskim w ten dogmat chrześcijanie wierzą, natomiast nie wiem jak jest w prawosławiu. Cytuj: to czy moze stworzyc taki kamien, ktorego nie jest w stanie uniesc? to już musisz się Jego (Boga) zapytać, my możemy tylko gdybać czy przypuszczać
|
Wt sie 29, 2006 21:20 |
|
 |
No
|
Wojen napisał(a): to czy moze stworzyc taki kamien, ktorego nie jest w stanie uniesc?
Skoro jego syn jest w tym samym wieku co on sam jednocześnie będąc nim samym i kimś innym to chyba pestka!
|
Wt sie 29, 2006 21:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kwestia kamienia była już omawiana, podobnie jak sprawa Trójcy Świętej. Proszę wrócić do sprawy imienia Boga i czekać z napisaniem kolejnego postu aż ktoś odpowie ....
|
Śr sie 30, 2006 7:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ależ przecież drogi Baranku kwestia imienia została wyczerpana tutaj. Poza jednym jej aspektem - to znaczy błędnym poglądem głoszącym iż tetragram oznacza tylko Boga Ojca. Kamień rzeczywiście sobie darujmy bo to klisza klisz.
|
Śr sie 30, 2006 8:03 |
|
 |
Trawy
|
Alus napisał(a): "Pan" - Izraelici między niewolą babilońską a Chrystusem, ze względów formalistycznych a także aby uniknąć profanacji, zaprzestają wymiawiania imienie JAHWE, piszą 4 spólgłoski tetragramu świętego IHWH, wstawiając w niego samogłoski imienia a-o-a (przepisane e-o-a), które wymawiają zamiast JAHWE - ADONAJ, tzn. PAN.
Tylko że piszą bez samogłosek bo tak się pisze po hebrajsku, a nie aby uniknąć profanacji - aby uniknąć profanacji w ogóle nie mówią Jahwe ani nie piszą teragramu.
Poza tym trwają spory jak się to wymawia - abstrachując od faktu że Jahwe to nie imię  .
Podobno imię Boga jest zawarte w pierwszych 40 /bodajże/ słowach Genezis.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Śr sie 30, 2006 9:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Trawy napisał(a): Podobno imię Boga jest zawarte w pierwszych 40 /bodajże/ słowach Genezis.
tak  o co chodzi
przecież w księdze Exodus na pytanie Mojżesza i Imię, Bóg odpowiada "Jestem Który Jestem - Jahwe"
nie rozumiem wiec całej tej dyskusji która odbiegła od tematu w pewnym momencie.... 
|
Śr sie 30, 2006 10:11 |
|
|
|