Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:47

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Kościół Murzyński 
Autor Wiadomość

nie rozumiem po co to sobie przypominac.
kazdy ma prawo miec swoje zdanie, a jesli ktos uwaza ze modlac sie z chrześcijanami modli sie do kgoos innego niz Jedyny Bóg - Jahwe to nie rozumiem tego.

możesz miec swoje zdanie, tylko gdy uważasz siebie za katolika i to nie Magiserium Kościoła jest wyznacznikiem prawdy a tylko twój rozum popadasz w pychę. Ja nie mam na tyle odwagi aby postacić siebie na równi w 2000letnim Magisterium Ecclesiae.
Bog w Trójcy Świętej nie jest Bogiem Świadków Jehowy. Modlitwa jest wyrazem wiary.

Pt wrz 01, 2006 20:33
Zobacz profil WWW

Bog w Trójcy Świętej nie jest Bogiem Świadków Jehowy. Modlitwa jest wyrazem wiary.

Dobrze powiedziane. Zgadzam się całkowicie, bo uważam że bóg w trójcy swiętej nie jest Bogiem biblijnym, tylko tworem typu patchwork zszytym z różnych kawałków wyznań pogańskich - na to założone zostało Słowo Pisma. Oczywiście owo triadyczne bałwochwalstwo jest sednem nauczania Magisterium Ecclesiae. Tak samo jak wznoszenie modłów do i całowanie starożytnych narzędzi zadawania bólu i śmierci jako symbolu religijnego - mowa o krzyżu. Oczywiście można miec inne zdanie, ale czy jest ono Zdaniem Boga - jaki człowiek może być tak pyszny by powiedzieć że wie? 8)

Pt wrz 01, 2006 21:40
Rot - po co się wtrącasz, rozmowa nijak Ciebie nie dotyczy.

Nie ma grzechu w modleniu się z innymi chrześcijanami. Natomiast istnieje grzech w takim niezrozumieniu własnej Liturgii, że lepiej czuje się z innowiercami. Dlatego przede wszystkim powinnaś się starać zrozumieć Liturgię własnego Kościoła, a dopiero potem rozglądać.

Pt wrz 01, 2006 22:30

Tak ... śpiewanie słuchanie nauk tańczenie i wychwalanie pana to przecież nic złego.... coprawda niezastąpi to mszy jednak grzechem raczej nie jest ;]
fakt faktem msza katolicka jest jedną z najbardziej rozbudowanych ( wraz z prawoslawną) form uczczenia dnia świetego bo zawiera i zapewnia jakby pełnie przeżywania tajemnic wiary... msze innych chrzescijan są przyjemniejsze aczkolwiek bardziej uproszczone... Oczywiscie musisz pamiętac o dostrzeganiu różnic w poglądach i o przeztrzeganiu prawd katolickich bo w końcu chyba katolikiem jestes ;) i pamietaj o jdnym że nie zwalnia cie to z obowiązku Mszy świętej! Jeżeli nie masz możliwości uczestniczenia w katolickiej mszy dopuszczane jest uczestnictwo w inej mszy .. jednak musisz pamietać że jedne kościoły nie uznają róznych oczywistych żeczy co niekiedy bardzo koliduje z nauczaniem katolickim! Dlatego musisz uważac!

Pt wrz 01, 2006 23:46

msze innych chrzescijan są przyjemniejsze aczkolwiek bardziej uproszczone.

to nie są msze. Msza to Liturgia gdzie następuje uobecnienie bezkrwawej Ofiary Chrystusa na Golgocie, żetrwą jest sam Chrystus oraz kapłanem jest sam Chrystus! Tylko starokatolicy, katolicy oraz prawosławni ( ogólnie koscioły uznające 7 pierwszych soborów) zachowały ofiarniczy charaktem Mszy!

Cytuj:
Nie ma grzechu w modleniu się z innymi chrześcijanami

nie ma o ile modlitwa jest wyrazem prawdziwej wiary!
Cytuj:
Dlatego przede wszystkim powinnaś się starać zrozumieć Liturgię własnego Kościoła, a dopiero potem rozglądać.

dokładnie, swego nie znacie cudze chwalicie. Ja piękno liturgii trydenckiej poznałem poprzez piękno liturgii prawosławnej :)

So wrz 02, 2006 10:05
Zobacz profil WWW

możesz miec swoje zdanie, tylko gdy uważasz siebie za katolika i to nie Magiserium Kościoła jest wyznacznikiem prawdy a tylko twój rozum popadasz w pychę. Ja nie mam na tyle odwagi aby postacić siebie na równi w 2000letnim Magisterium Ecclesiae.

nie moj rozum tylko staram sie czytac na jakiej podstawie ustalono poszczegolne dogmaty i jak widze ze nie ma mocnych podstaw w Bibli to mam prawo watpic w prawdziwosc tego dogmatu.
tylko tyle :)

a co do modlenia sie ze Świadkami to modle się do Boga, a to ze razem ze mna chce go czcic kto inny niz katolik to cos zlego? ja uwazam modlitwe z innymi chrześcijanami za cos wspanialego i wymiane infromacji i dyskusje :)

pozdrawiam,
Michał

So wrz 02, 2006 22:57

po pierwsze skąd wiesz że Biblię którą masz jest Słowem Boga? Skąd to wiesz?

po drugie, czego nie rozumiesz, podaj przykład postaram Ci to wytłumaczyć w miarę możliwości

po trzecie, modlitwa jest wyrazem wiary, jeśli nie ejsteś pewny swojej wiary twoja modlitwa jest słaba, modląc się z heretykami, innowiercami dajesz świadectwo swojej wierze jako płytkiej.

N wrz 03, 2006 13:20
Zobacz profil WWW

Cytuj:
po pierwsze skąd wiesz że Biblię którą masz jest Słowem Boga? Skąd to wiesz?

mam taka samą Biblie jak inni ludzie. a skad wiem ze jest to naprawde Słowo Boże? to jest wiara :)

Cytuj:
po drugie, czego nie rozumiesz, podaj przykład postaram Ci to wytłumaczyć w miarę możliwości

nie rozumiem czemu wykreslono z dekalogu to przykazanie o tworzeniu obrazow i figurek, nie rozumiem na jakiej podstawie ustalono dogmat Trojcy Swietej, nie rozumiem dlaczego Kosciol nie wykreslij z kalendarza swiat Bozego narodzenia i wielkanocy a zwlaszcza symboli pgoanskich zawartych w nich, nie rozumiem czemu dogmatow o Maryji, nie rozumiem czemu kosciol sie tak trzyma tych wszystkich tradycji skoro Jezus kiedys przyszedl na ziemie i ptoepil tradycje faryzeuszy bo odbiegly od prawa Bozego (i chyba Izajasz w swojej ksiedze napisał ze lud czci Pana wargami ale sercem jest daleko od Niego (z pamieci cytowalem), nie roumiem czemu ludzie taka czesc i kul poswiecaja Maryji, bo chyba BOG jest najwazniejszy a nie Maryja, nie rozumiem czemu ludzie sie modla DO figureki jak ktos mi tlumaczy ze sie modli do tego kto jest na obrzie to dla mnie nie jest wytlumaczenie bo wtedy by ludzie nie chodzili do Czestochowyi do innych cudownych figurek i obrazow?

nie rozumiem jeszcze wielu rzeczy ale te sobie akurat teraz tak na szybko przypomnialem.

Cytuj:
po trzecie, modlitwa jest wyrazem wiary, jeśli nie ejsteś pewny swojej wiary twoja modlitwa jest słaba, modląc się z heretykami, innowiercami dajesz świadectwo swojej wierze jako płytkiej.

WIARY jestem pewien, tylko wyznania nie. modle sie o wiare i o poznanie prawdy, modle sie do Jahwe i do Jezusa, takze tego jestem pewien.

N wrz 03, 2006 15:27

mam taka samą Biblie jak inni ludzie. a skad wiem ze jest to naprawde Słowo Boże? to jest wiara

a zrobiłeś coś aby tą wiarę zrozumiec. Zapoznałeś się z procesem krystalizacji Kanonu, wiesz czemu akurat 4 a nie 30 ewangelii? Wiara nie musi byc wiarą na ślepo. Nie moja rolą jest cię tu informować. Ale zamiast za przeproszeniem pisać niedorzeczności udaj się do księgarnii i kup podrecznik do patrologii, patrystyki, historii Kościoła. A sam zobaczysz jak to wszystko się ładnie układa w całość. Zrozumiesz że Pismo Swięte tak jak dogmaty są dziełem Ducha Świętego który działa przez ludzi!

Cytuj:
nie rozumiem czemu wykreslono z dekalogu to przykazanie o tworzeniu obrazow i figurek

jak to wykreślono. Przecież to jest w księdze Wyjścia! ZNasz Całun z Manopello, czyz to nie jest obraż Boga? Gdy czytasz ksiede Wyjścia nie ma Cherubinów czyli Aniołów w Świątyni? Czyż Bóg nie kazał ulepić węża na pustyni aby kto zostanie ukąszony mogł go dotknąć i wyzdrowieć? Nie wyzdrowiec dzięki bogowi węża ale dzięki MOCY BOGA który działa przez ta firgurę Wężą!

Cytuj:
nie rozumiem na jakiej podstawie ustalono dogmat Trojcy Swietej,

a co zrobiłeś aby to zrozumieć? Polecam ci Historie Kościoła Sokratesaa Scholastyka, jest tam opisany Sobór Nicejski i "wojna" o homousios i bóstwo Chrystusa.
Dogmat o Trójcy Sw jest konsekwencją wynikającą z Biblii.
Jeśli Bóg jest jeden a Chrystus jest w NT przedstawiany jako Bóg, a do tego grzech przeciwko Duchowi Sw nie zostanie odpuszcozny czyli mamy trzy osoby ( personae) po grecku hipostazy. Jedna natura Boga i 3 osoby. Mia physis tres hipostaseis (mogłes nieco pokręcic pisownie ).

Cytuj:
nie rozumiem dlaczego Kosciol nie wykreslij z kalendarza swiat Bozego narodzenia i wielkanocy a zwlaszcza symboli pgoanskich zawartych w nich

o czym mówisz? Jakie symbole poganskie.
Wielkanoc to najstarsze swięto chrzescijan! Obchodzone poczatkowo w dwóch terminach, w Efezie dzięki silnemu autorytecie sw Jana Apostoła obchodzono 14 nisan czyli dokładnie w dniu sw Paschy, na zachodzie w pierwsza niedziele po 14 nisan! W Swięcie Wielkanocy nie ma elementów swiąt poganksich, jest to konsekwencja Zmarchwystania i przesłania jakie ze soba to niesie!
Co do Bożego Narodzenia miało to przede wszystkim zadanie wytrzewienia elementów wierzen w kult Soli Invictus!

Cytuj:
nie rozumiem czemu dogmatow o Maryji

a znasz fragment "Łaski Pełna, Pan z Tobą", jakbyś jeszczed poczytał sw Augustyna czy Efrema Syryjczyka. Zrozumiałbyś że Łaska to dar Boga który nas uświęca. Matyja była pełna łąski to znaczy Bóg ją tak wywyższył że nie była zdolna do grzechu. To wszystko ma korzenie w Piśmie!
Cytuj:
nie rozumiem czemu kosciol sie tak trzyma tych wszystkich tradycji skoro Jezus kiedys przyszedl na ziemie i ptoepil tradycje faryzeuszy bo odbiegly od prawa Bozego

a wiesz czym się różnia tradycja ludzi od Tradycji Boga?
To że masz Biblię jest skutkiem Tradycji, tego że rpzez ludzi działa Duch Swięty! Znasz fragment z Biblii gdzie Jezus odiecuje zesłac Ducha Sw który przekaże reszte objawienia bo teraz uczniowie nie mogą tego zrozumieć. Tak jak w ST Bóg nie objawia pełnej prawdy bo człowiek musi być gotowy!

Cytuj:
nie roumiem czemu ludzie taka czesc i kul poswiecaja Maryji, bo chyba BOG jest najwazniejszy a nie Maryja

bo MAryja zostałam przez Boga wywyższona, była pełna łaski, jest Theotokos, Matką Boga. Jest matką także człowieka jak Jezus objawił Janowi "Oto matka twoja".
Maryja jest matką naszego zbawiciela, znasz fragment z Kanny Galilejskiej kiedy to MAryja mówi Jezusowi "nie ma wina", pokazuje to jej pośrednictwo, ona prosi Syna, ją proszono ona się wstawia za gospodarzem!

Strasznie męczące jest odpowiadanie na coś co można samemu znalesc. Proszę cię, nie oczekuj na gotowe, musisz sam szukać. Ja ci mogę wskazać gdzie szukać ale ty musisz sam! Nie oczekuj na gotowe odpowiedz sekcjarzy.

N wrz 03, 2006 16:30
Zobacz profil WWW

Wydaje mi się, że najważniejsza jest modlitwa i w sumie nie jest to aż tak bardzo ważne gdzie się to odbywa-liczą sie intencje i szczerośc jej wypowiadania, przecież w Taize zbierają się najróżniejsze odłamy chrześcijańskie i modlą się ze sobą wspolnie, więc "kościół murzyński" (murzyński bo sami murzyni byli obecni, i nas 2 białych;)) też się do takich zalicza.

N wrz 03, 2006 16:39
Zobacz profil WWW
Klarowna, czy wiesz czym sie rozni protestantyzm od katolicyzmu?

N wrz 03, 2006 17:17

Wydaje mi się, że najważniejsza jest modlitwa i w sumie nie jest to aż tak bardzo ważne gdzie się to odbywa-liczą sie intencje i szczerośc jej wypowiadania, przecież w Taize zbierają się najróżniejsze odłamy chrześcijańskie i modlą się ze sobą wspolnie, więc "kościół murzyński" (murzyński bo sami murzyni byli obecni, i nas 2 białych;)) też się do takich zalicza.

Tylko że niektórzy w Taize chcą widzieć tylkoi heretyków, odszczepieńców i nic więcej. A nie - wspólne moflitwy chrześcijan. Temat-rzeka.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N wrz 03, 2006 17:58
Zobacz profil WWW

Oczywiście można miec inne zdanie, ale czy jest ono Zdaniem Boga - jaki człowiek może być tak pyszny by powiedzieć że wie? 8)

prawdopodobnie ty, bo jeśli nie pyszny, to heretycki, bo tak dużo bałwochwalstwa napisałeś w tym twoim poście :cry: że aż sie płakać chce . Ty wiesz, że tak jest z Trójcą Swiętą !

Synek

N wrz 03, 2006 18:06

Post Moje skromne zdanie
A ja po porstu nie wiem... Bardzo podoba mi się w jaki sposób Msze odprawiane są przez ewangelików (bo mnie się wydaje, że trafiłaś właśnie do ewangelickiego kościoła - mogę się mylić) - co mogę stwierdzić po oglądaniu różnego typu filmów. Ja bym jednak nie uczestniczyła w ich nabożeństwach i Mszach bowiem mogłabym zacząć wątpić w swoją wiarę - a tego bym chyba nie zniosła. Tysiące pytań bez odpowiedzi i wielka udręka... tyle by mi z tego przyszło. Jeśli jesteś spragniona takich mszy pełnych radości, entuzjazmu i młodzieńczego zapału zapraszam Cię na Msze młodzieżowe w odprawiane Twoim kościele. Tam doświadczysz tego, czego szukasz :)

N wrz 03, 2006 20:06

Ja chciałem tylko zaproponowac zmiane nazwy tematu, bo jest w gruncie rzeczy obraźliwy (zarówno dla tego odłamu chrześcijaństwa, jak i dla wszystkich afro-amerykanów).

Opowieść tybetańska

N wrz 03, 2006 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona