łamanie regulaminu przez moderację - przykład
Autor |
Wiadomość |
jo_tka
|
Ad absurdum...
Ziobro
Krytyką moderacji jak rozumiem nie jest taka treść postu:
Cytuj: siała baba mak nie wiedziała jak a dziad wiedział nie powiedział ... ani nawet taka Cytuj: to się chyba nazywa "chrześcijańska pomocna dłoń" [pomijam wyłącznie cytaty, więcej treści Twojego autorstwa w tych postach nie było] więc chodzi Ci o to: Cytuj: no własnie .. to ciekawe, czy nie oznacza to przypadkiem, że jesli chcę się wypowiadać w temacie, to muszę przyjąć interpretację KK ? nie moge mieć innego zdania ? i czy wtedy to będzie jeszcze forum dyskusyjne, czy tylko kółko wzajemnej adoracji ? Pozwolę sobie tylko zauważyć, że autor tematu chwilę wcześniej napisał: Cytuj: zadalem konkretne pytanie i wyrazilem konkretna metytoryczna prosbe, wiec jesli nie masz w tym temacie zadnych konkretow, to z laski swojej nie zasmiecaj tematu .
Wszystkie zacytowane wyżej i niezmiernie odkrywcze posty napisałeś po powyższej prośbie. W kwestii trzeciego z nich... Do dyskusji o moderacji służy dział moderacja. Tematy zasadniczo służą do rozmów na temat...
W kwestii głoszenia/dyskusji.
Myślę, że potrafisz odróżnić w realu kogoś, kto dyskutuje/rozmawia na temat wiary od świadka Jehowy swoją wiarę głoszącego. Myślę, że również odróżniasz wypowiedź w ramac dyskusji od wypowiedzi mającej ton i cel porównywalny z wypowiedzią z ambony. Myślę, że odróżnianie dyskusji i głoszenia raczej nie sprawia kłopotów... jeśli ktoś chce odróżniać.
Tyle teoretycznie, bo ten problem zupełnie nie dotyczy tego cięcia.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt sie 29, 2006 19:31 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
no tak, szanowna jo_tka zastosowała typowe działanie obronne, które w taktyce wojennej zwie się "zasłona dymna" ... wyciągnęłaś posty, które w ogóle tematu nie dotyczą i były delikatną krytyką wypowiedzi innych userów (nawet jeśli pełnią oni funkcję moderatora) ...
gdybyś czytała dokładnie, to zauważyłabyś, że sam wspomniałem i ż nie mam pretensji o usuwanie tego typu wpisów .. umieszczam je dla urozmaicenia dyskusji ... tak więc trafiłaś kulą w płot
Cytuj: Do dyskusji o moderacji służy dział moderacja. Tematy zasadniczo służą do rozmów na temat... i dlatego zacząłęm ten temat licząc na reakcję Admina, bo moderatorzy nigdy nie będą się na wzajem krytykować, a raczej bronić wszelkimi dostępnymi metodami Cytuj: W kwestii głoszenia/dyskusji. Myślę, że potrafisz odróżnić w realu kogoś, kto dyskutuje/rozmawia na temat wiary od świadka Jehowy swoją wiarę głoszącego. Myślę, że również odróżniasz wypowiedź w ramac dyskusji od wypowiedzi mającej ton i cel porównywalny z wypowiedzią z ambony. Myślę, że odróżnianie dyskusji i głoszenia raczej nie sprawia kłopotów... jeśli ktoś chce odróżniać. kolejny trick jo-tki polega na próbie zdyskredytowania mnie jako rzetelnego dyskutanta, poprzez zasugerowanie jakoby moje wypowiedzi miały charakter nieszczerych, bo skoro "odróżniam głoszenie od dyskusji", to przecież napisałbym coś zupełnie innego, zgodnego z jedynie słusznym zdaniem moderatora ... i tak buduje się obraz perfidnego i cynicznego ziobra ... sprytne zagranie ala Gołota Cytuj: Tyle teoretycznie, bo ten problem zupełnie nie dotyczy tego cięcia.
na koniec wreszcie coś polegającego na prawdzie - "problem" faktycznie nie dotyczy tego wątku, gdyż ten wątek dotyczy krytyki działań moderacji, a nie twórczości użytowników ...
zatem jeśli zamierzasz mnie krytykować, to załóż jakiś temat w odpowiednim dziale
w oczekiwaniu na reakcję Admina
Wasz uniżony sługa
ziobro A.
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr sie 30, 2006 11:31 |
|
 |
jo_tka
|
Wydawało mi się, że chodzi Ci o skasowanie Twojego posta? Tak brzmi pierwsze zdanie z pierwszego Twojego postu w tym temacie...
Skasowano trzy Twoje posty. Wszystkie zacytowałam. Wszystkie usunięto z powodu niezgodności z tematem, a nie "głoszenia" czegokolwiek - bo też, jak widać, niczego nie głoszą. Nie ma również ani słowa na temat głoszenia w ostrzeżeniu w temacie zamieszczonym. Więc pozwoliłam sobie sprostować wrażenie, jakie Twoja wypowiedź zapewne pozostawiła...
Więc jeśli chodzi Ci o możliwość wyrażania w dyskusji poglądów kontrowersyjnych, to jest to możliwe. Pod warunkiem, że będzie to:
a) dyskusja,
b) wypowiedż kulturalna i nieobrażająca nikogo,
c) wypowiedź na temat.
Natomiast jeżeli będzie to "manifest programowy danej osoby", a nie dyskusja lub na przykład będę widziała próby "dyskusji" na ten sam temat wszędzie i zalewania tematem forum, lub z jakiegokolwiek innego powodu wypowiedź lub ich seria będzie przypominała bardziej wypowiedzi ŚJ niż normalną dyskusję, to post może zostać usunięty.
Proponowałabym to po prostu przyjąć do wiadomości.
|
Śr sie 30, 2006 14:34 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
jo_tka napisał(a): Wydawało mi się, że chodzi Ci o skasowanie Twojego posta? Tak brzmi pierwsze zdanie z pierwszego Twojego postu w tym temacie...
owszem, w pewnym sensie chodzi o skasowanie moich postów (nie jednego), lecz nie tych, które przytoczyłaś ...
tak jak napisałem, problem dotyczy m.in. jednego z wątków o sektach, w którym w sposób grzeczny i merytoryczny starałem się ukazać hipokryzję KrK, który wylicza długą listę cech charakterystycznych dla tzw. sekt...
hipokryzja ta polega na tym, iż wiele z tych punktów pasuje do KrK jak ulał, zatem w myśl owej katolickiej definicji, KrK jest sektą ..
to stwierdzenie wywołało oburzenie moderatora o nicku baranek, i post został usunięty...
dowiedziałem się także, że tym stwierdzeniem złamałem jakiś punkt regulaminu, bo nie można głosić, iż KrK jest sektą .. przynajmniej tutaj nie można ...
gdybym w swoim poście zawarł tylko i wyłącznie opinię, że "KrK jest sektą", to można by to uznać za głoszenie .. ja jednak postawiłem tylko pewną hipotezę i przytoczyłem na jej poparcie kilka argumentów ... to jest moim zdaniem właśnie zaproszenie do dyskusji .. jednak na dyskusję nie było szansy, bo post poleciał jak z procy
nie przechowuję kopii swoich postów, bo i tak istnieje zakaz ponownego ich wklejania po usunięciu, więc nie mogę go tutaj przytoczyć .. i nie o to generalnie rzecz się rozchodzi
bezpośrednią przyczyną założenia tego wątku było pojawienie się, zacytowanej na czerwono informacji,
nie można głosić swoich poglądów sprzecznych z nauką KrK
twierdzenie to jest moim zdaniem niezgodne z regulaminem
stąd moje pytanie - czy mogę postawić hipotezę, że KrK jest sektą i w sposób kulturalny o tym dyskutować ?
na podstawie regulaminu uważam, że mogę, natomiast moderator baranek jest zdania odmiennego
ot i cały problem
|
Cz sie 31, 2006 11:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: czy mogę postawić hipotezę, że KrK jest sektą i w sposób kulturalny o tym dyskutować ?
NIE MOŻESZ!!
Dlaczego? Dlatego, ze co poniektórzy nie daja ci szansy na rozwinięcie tematu i w swojej (nabytej lub wrodzonej) dewocji i braku rozeznania nie sa w stanie obalic tej tezy.
Tutaj musisz jak na zgrupowaniu tzw. "młodzieżowych grup ewangelizacyjnych" krzyczeć "Jezu  Kocham Cie, a Ty mnie!". Wszelkie inne opcje sa zabronione pod kara natychmiastowej anatemy i pełnego chrzescijanskiego miłosierdzia ostracyzmu, graniczącego z pogardą.
Wszelkie kontrowersyjne tezy, które nie maja uzasadnienia w nauce KK sa więc niepożadane, a wręcz szkodliwe dla dobrego samopoczucia poszczególnych moderatorów.
Chciałbym równiez zaznaczyc, ze nie dotyczy to wszystkich moderatorów, a tylko tych zarazonych skrajna dewocją. Nie bede tutaj wymieniał poszczególnych nicków, ale osoby zainteresowane tym problemem, doskonale wiedza o kogo chodzi.
Niestety szefostwo nie jest w stanie zapanowac nad ta skrajna opcja. Dlatego ukrywajac swoja bezsilność, próbuje sprawę rozmywac optując w strone obrony i prywaty podyktowanej wspaniałymi chwilami wyniesionymi z kilkudniowych spotkań pełnych "ochów" i "achów".
Zioberku, jestes przegrany na starcie, wynik potyczki jest znany zanim ty napiszesz pierwszy wyraz 
|
Cz sie 31, 2006 12:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
1. Twoja uwaga pojawiła się dokładnie po skasowaniu postów zacytowanych przez jo_tkę - gdyż były nie na temat.
2. Cytuj: stąd moje pytanie - czy mogę postawić hipotezę, że KrK jest sektą i w sposób kulturalny o tym dyskutować ? na podstawie regulaminu uważam, że mogę, natomiast moderator baranek jest zdania odmiennego
- Odpowiedź brzmi: możesz - ale nie w każym wątku. Wielokrotnie wskazywałam na temat o różnicach między sektą a religią jako właściwy dla takiej dyskusji. We wszystkich innych uznajemy definicję sekt , którą podałam w temacie przyklejonym - tak więc uporczywe wklejanie postów jakoby KK miał być sektą w każdym temacie w dziale Sekty jest głoszeniem, a nie dyskusją- i takie posty są usuwane - także jako niezgodne z tematem .
Weź to pod uwagę, zanim po raz kolejny - mimo moich próśb - zaczniesz próbować to udowadniać w jakimś temacie oprócz wskazanego.
Mam nadzieję, że teraz różnica między dyskusją a głoszeniem jest jasna. I tyle mojego pisania w tym temacie. Kto może i chce pojąć, ten pojmie. 
|
Cz sie 31, 2006 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak więc szanowny Panie Ziobro Adama, dostałes Pan jasną i autorytarna odpowiedź z ust światowej miary fachowca.
Myslę więc, że prze3staniesz Pan apelować i indyczyc sie na moderację.
Definicja została w sposób wyrazisty podana i wszelkie próby dyskusji z nia, sa po prostu niewskazane, a wręcz szkodliwe dla spokoju duszy dyskutujących osób. Nie watpie bowiem, ze nie jest twoim celem prowadzenie niewinnych owieczek na wieczne zatracenie i męki piekielne.
Masz się zatem stosowac do tego co ci podano na tacy i wołać "Jezus mnie Kocha!! ", bez jakiegokolwiek zastanawiania się nad celem i zasadą tej Miłości.
Masz to przyjąć bezapelacyjnie, a jeżeli masz jakies watpliwości to "Bądź przeklęty!!"
Tak, to racja!!
Kto potrafi niech pojmuje, a jak nie pojmuje to niech zapyta moderatora. Niech nie używa swego płytkiego rozumku, ale zapyta moderatora. On zawsze wskaże właściwą Drogę... 
|
Cz sie 31, 2006 13:06 |
|
 |
Rothein
|
Skoro jest taki temat, to chciałbym zapytać się o kasowanie kawałków postów. Część mojego postu [ta najważniejsza] została skasowana, natomiast reszte bezczelnie pozostawiono, i wypowiedź moja wygąda teraz jak bazgroły bez ładu i składu. Nie zamierzam ani obrażać nikogo ani spamować, ale krew mnie zalewa kiedy widzę jawną głupote - w takim wypadku muszę odpisac. A że mój styl jest nieco ironiczny, więc ktoś może odebrać to jako atak. No i takie moje wypowiedzi są kasowane.
_________________ kHaOsIsEvErYtHiNgIbElIeVeIn
|
Cz sie 31, 2006 15:52 |
|
 |
akacja
|
baranek napisał(a): Mam nadzieję, że teraz różnica między dyskusją a głoszeniem jest jasna. I tyle mojego pisania w tym temacie. Kto może i chce pojąć, ten pojmie.  Przyznam że dla mnie różnica między dyskusją a głoszeniem nie jest jasna. Każdy pisząc na forum w jakimś stopniu głosi własne poglądy i przekonania, wypowiada swoje zdanie odnośnie jakieś sprawy. A zdarza się czasem że ktoś chce uniknąć dyskusji i może być to motywowane różnymi przesłankami np obawia się że może zostać obrażony lub ocenia że może być dyskusja szkodliwa dla jego życia duchowego. I ma do tego prawo. Dzabba napisał(a): Masz się zatem stosowac do tego co ci podano na tacy i wołać "Jezus mnie Kocha!! ", bez jakiegokolwiek zastanawiania się nad celem i zasadą tej Miłości.
Powiem Ci że gdyby ktoś w każdym temacie rzucał takimi sloganami "Jezus mnie kocha" w ten sposób to również przez moderację zostało by to uznane za niemerytoryczne wypowiedzi, i głoszenie z unikaniem dyskusji.
|
Cz sie 31, 2006 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
akacjo!
Nie zrozumielismy sie
Mozna ten slogan ubrać w inne słowa i piac peany na cześc Jezusa. Co nie jest niczym złym!! Chociaz jest niewłasciwym na duskusyjnym Forum w momencie gdy te "pienia" nie maja zadnego merytorycznego uzasadnienia, a sa tylko i wyłacznie efektem infantylnego charakteru "piejącej" osoby.
Prostymi słowy: Takie cos ma może uzasadnienie w "grupach wzajemnego wsparcia" w rodzaju ND, ODS, OAZA, czy czegos w tym rodzaju. Jest to jednak zgubne i przyprawiajace o mdłosci w momencie gdy znajduje sie na Forum "dla wątpiących i poszukujących".
Dlatego tez mam watpliwości co do tego by co niektórzy moderatorzy potrafili logicznie myslec i interweniowac w konkretnych przypadkach nie kierując sie zwykła dewocją
|
Cz sie 31, 2006 23:52 |
|
 |
jo_tka
|
Dżabba
Uprzejmie informuję, że nikt nie wymaga od Ciebie piania żadnych peanów. Ale jeśli Tobie się nie podoba, że inni wierzą, są z tego powodu szczęśliwi i to wyrażają, to wybacz - to wyłącznie Twój problem. Podobnie jak skłonność do prowokowania u siebie odruchu wymiotnego...
I tak jak ja nie oceniam, z jakiej cechy charakteru wynikają steki obelg usuwane czasem z Twoich postów, tak prosiłabym, żeby sobie darować ocenianie, czy czyjaś wiara i sposób jej wyrażania jest infantylna czy nie.
|
Pt wrz 01, 2006 8:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szanowna Pani Admin
Bardzo mi przykro, ze nie zrozumiała Pani mojego postu, ale jak to już było mówione:
"Kto potrafi niech pojmuje"
...niektórzy nie potrafia 
|
Pt wrz 01, 2006 13:01 |
|
 |
jo_tka
|
Hmm. Jeśli zależy Ci, żebym zrozumiała Twoje intencje, pisz jaśniej.
Jeśli nie - to w ogóle nie widzę problemu.
|
So wrz 02, 2006 8:21 |
|
 |
ziobro Adama
|
baranek napisał(a): 1. Twoja uwaga pojawiła się dokładnie po skasowaniu postów zacytowanych przez jo_tkę - gdyż były nie na temat. kiedyś musiały sie ukazać, a skasowanie ooftopowych postów nie ma z tym nic wspólnego ... tak jak narodzimy młodego lemura w tokijskim ZOO baranek napisał(a): 2. Cytuj: stąd moje pytanie - czy mogę postawić hipotezę, że KrK jest sektą i w sposób kulturalny o tym dyskutować ? na podstawie regulaminu uważam, że mogę, natomiast moderator baranek jest zdania odmiennego - Odpowiedź brzmi: możesz - ale nie w każym wątku. Wielokrotnie wskazywałam na temat o różnicach między sektą a religią jako właściwy dla takiej dyskusji. na podstawie którego punktu regulaminu ograniczasz możliwość wypowiedzi w danym temacie ? baranek napisał(a): We wszystkich innych uznajemy definicję sekt , którą podałam w temacie przyklejonym tylko pytanie - która definicja ze strony CPM ? bo jest ich tam kilka baranek napisał(a): - tak więc uporczywe wklejanie postów jakoby KK miał być sektą w każdym temacie w dziale Sekty jest głoszeniem, a nie dyskusją- i takie posty są usuwane - także jako niezgodne z tematem . nie jest prawdą to co wypisujesz - nie wklejam moich postów do każdego tematu .. nie kłam ... skoro cały dział nazywa się "Problem sekt", to dlaczego miałbym jakoś inaczej traktować poszczególne tematy ? w moim skasowanym poście, podałem definicję, do której się odniosłem, więc w czym problem ? baranek napisał(a): Mam nadzieję, że teraz różnica między dyskusją a głoszeniem jest jasna. I tyle mojego pisania w tym temacie. Kto może i chce pojąć, ten pojmie. 
przynajmniej jedno jest dla mnie jasne nie od dziś:
1/ moderator ma zawsze rację
2/ jesli moderator nie ma racji - patrz pkt.1
|
Pn wrz 04, 2006 10:15 |
|
 |
rozalka
Moderator
|
Liga rządzi, Liga radzi, Liga nigdy cię nie zdradzi!  :P
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
Pn wrz 04, 2006 11:24 |
|
|
|