Autor |
Wiadomość |
Leszek, Jan
|
Świadkowie Jehowy, jak wiele zresztą sekt, okazują postawę antynarodową i antypaństwową, powołując się przy tym fałszywie na przykaania. A przecież jest tak, że każdy człowiek ma obowiązek i z zasady czyni tak, że broni się, gdy ktoś chce go skrzywdzić, czy pozbawić życia na wojnie czy podczas jakiegoś napadu. Nie widzą jehowici, że napastnik przekroczył przykazanie ochrony życia i dlatego trzeba i należy dla ochrony tego życia użyć wszelkich środków, z zabiciem napastknika włącznie, jeśli będzie taka potrzeba, a na wojnie jest to konieczność.
|
N wrz 03, 2006 5:52 |
|
|
|
 |
Krzychu
|
Apelowałbym, by tak nie krytykować pacyfizmu ŚJ. Ja sam jestem katolikiem, ale w tej kwestii mam zbliżony pogląd. Na wojnie linia między atakiem a obroną jest cieniutka i można ją niezauważalnie przekroczyć. Moim zdaniem każdy powinien swój stosunek do wojny rozważyć we własnym sumieniu. Ja bym w niej nie brał udziału, przynajmniej nie z własnej woli (tj. nie walczyłbym, ale mógłbym wspierać walczących w inny sposób).
_________________ "Pewnego dnia chodząc po górach, dostrzegłem z daleka bestię. Kiedy przybliżyłem się, przekonałem się, że był to człowiek. Stając przed nim zobaczyłem, że jest moim bratem!"
Opowieść tybetańska
|
N wrz 03, 2006 9:14 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie brałbyś udziału w wojnie, to znaczy, że zgadzasz się, aby Twój kraj nie opierał się zbrojnie agersorowi, inaczej mówiąc, nie chcesz, żeby Polska istniała. Gdyby nie zbrojny opór wobec najeźdźców, rozbiorców i okupantów Polski by dziś nie było, a Ty gadałbyć po rusku lub po niemiecku. Jeżeli dla Ciebie, jako katolika naród i państwowoć polska nie mają znaczenia, to marny z ciebie katolik.
|
N wrz 03, 2006 9:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Powiem w skrócie:"Organizacja Świadków Jehowy nie prowadzi ludzi do Zbawienia.Porównać mogę wersje encyklopedii PWN:wcześniejszą,która Świadków Jehowy nazywa sektą i tej wersji się trzymam wbrew światowym modom.W wersji współczesnej encyklopedii zmieniono "sekta" na "ugrupowanie religijne" lub nawet nazwano odrębnym wyznaniem.Widać,że tu zaistniały niepokojące zmiany.
Widocznie zaszkodziła nam owa "wolność" i tak jak ktoś rzekł robimy co chcemy nie patrząc czy to dobre czy złe,zgodne z prawdą czy błędne.Owszem muszą nadejść fałszywi prorocy(sekciarze,oszuści,kłamcy itp.) ale prędzej czy później przeminą ich czasy.Przecież nigdzie nie pisze,że na świecie będzie nam jak w raju,wręcz przeciwnie-będą nawet prześladowania.Czy będzie łatwo-raczej nie.W obecnym świecie naszą bronią jest wiara,nadzieja i miłość.[/img]
|
Pn wrz 04, 2006 20:53 |
|
 |
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
Cytuj: W obecnym świecie naszą bronią jest wiara,nadzieja i miłość
Amen
tylko czemu jakoś tej miłości w tym i innych Twoich postach w tym temacie nie widzę 
Wt wrz 05, 2006 8:56 |
|
|
|
 |
ziobro Adama
|
HAUNEBU III napisał(a): ...Przecież nigdzie nie pisze,że na świecie będzie nam jak w raju,wręcz przeciwnie-będą nawet prześladowania.
aha, i dlatego prześladujesz Świadków Jehowy ? wypełniasz proroctwo ?
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Wt wrz 05, 2006 10:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje.Sekta powstała w XIX wieku i założył ją zwykły człowiek.Świadkowie Jehowy nie są odłamem chrześcijaństwa jak to mówią.Odrzucają wiele prawd objawionych,nie chcą oddać krwi w ramach służby bliźnim.Tego chrześcijanie nie czynią. Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji i należy im pomóc powrócić na łono społeczeństwa i Kościoła.
|
Wt wrz 05, 2006 11:15 |
|
 |
ziobro Adama
|
HAUNEBU III napisał(a): Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą ... najpierw udowodnij, ze ŚJ są sektą, jesli mamy poważnie rozmawiać HAUNEBU III napisał(a): Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji udowodnij to HAUNEBU III napisał(a): i należy im pomóc powrócić na łono społeczeństwa i Kościoła.
ja uważam, że to się tyczy także katolików
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Wt wrz 05, 2006 11:49 |
|
 |
Kyllyan
Dołączył(a): N kwi 17, 2005 18:30 Posty: 268 Lokalizacja: Gdańsk
|
HAUNEBU III napisał(a): Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje. To czy są sektą, czy nie zalezy od definicji jaką przyjmiemy..a jeśli chodzi o herezje to każdy niekatolicki związek wyznaniowy głosi jakieś herezje. Cytuj: Sekta powstała w XIX wieku i założył ją zwykły człowiek. tak jak każdy inny protestancki związek wyznaniowy. Cytuj: Świadkowie Jehowy nie są odłamem chrześcijaństwa jak to mówią ŚJ wcale się za chrześcijan nie uwazają Cytuj: Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji ... Osiem lat byłem SJ i jakoś nie zauważyłem bym był poddawany manipulacji, a i nikt mnie siłą nie zatrzymywał gdy postanowiłem odejść. Taka ciekawostka. W XVI i XVII w. w Polsce działali Arianie, Bracia Polscy. Ich wierzenia były prawie identyczne z tym co głoszą ŚJ.[/quote]
Wt wrz 05, 2006 12:43 |
|
 |
adam111151
|
HAUNEBU III napisał(a): Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje.
a według mnie na Marsie zyja ludzie
Twoje zdanie tak jak większosci ludzi nie ma znaczenia .
to ze ktos nazwie kogos sekciarzem nic nie zmienia stosunklu Boga do takiego człowieka
Jezusa tez nazywano sekciarzem i co.?
Myslisz ze ci ktorzy tak czynili mieli rację ?
a przeciez Biblia jasno mówi kto jest sekciarzem i kto jest sektą i nie potrzeba nic wymyslać.
warto zatem spojrzec na to co Bóg móiw w Pismie Świetym a nie wymyslac własne teorie
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Pn wrz 11, 2006 14:44 |
|
 |
adam111151
|
Leszek, Jan napisał(a): Nie brałbyś udziału w wojnie, to znaczy, że zgadzasz się, aby Twój kraj nie opierał się zbrojnie agersorowi, inaczej mówiąc, nie chcesz, żeby Polska istniała.
jak mawiała moja babcia . "za cara mialam złote rublówki" co oznaczało ze gdy rzadził nią car miala dużo kasy i miala się dobrze a jak przyszla ludowa polska to została bez grosza bo jej naród ja okradł z majątku zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać. wolałbym byc pod panowanie królowej angielskiej niz pod panowanie "królów" kaczyńskich Cytuj: Gdyby nie zbrojny opór wobec najeźdźców, rozbiorców i okupantów Polski by dziś nie było, a Ty gadałbyć po rusku lub po niemiecku.
gadam i po rusku i po niemiecku a do niemiec jeżdze bardzo często i co korona mi spadła z głowy? Cytuj: Jeżeli dla Ciebie, jako katolika naród i państwowoć polska nie mają znaczenia, to marny z ciebie katolik.
a od kiedy to Jezus był Katolikiem i Polakiem?
|
Pn wrz 11, 2006 15:06 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać
Ze stuprocentową pewnością można się spodziewać, że ludzie tacy, jak ty, gotowi są sprzeniewierzyć się tak wielkiej wartości, jaką jest Ojczyzna, za jedzenie i picie. Ludzie nie wyznający wartości, dla których liczy się jedynie zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, są jak zwierzęta.
|
Pn wrz 11, 2006 15:11 |
|
 |
adam111151
|
Leszek, Jan napisał(a): Cytuj: zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać Ze stuprocentową pewnością można się spodziewać, że ludzie tacy, jak ty, gotowi są sprzeniewierzyć się tak wielkiej wartości, jaką jest Ojczyzna, za jedzenie i picie. Ludzie nie wyznający wartości, dla których liczy się jedynie zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, są jak zwierzęta.
jak zwierzęta to sa ci którzy zabijają innych w imię jakichś bezsensownych "wartosci " typu ojczyzna , naród , język .
tak jakby inny naród język kraj był gorszy
Pewnie dzis Zyd Jezus tez walczyłby w obronie ojczyzny z hamasem?
hahahahaha
|
Pn wrz 11, 2006 19:24 |
|
 |
filippiarz
|
Odrzucenie Ojczyzny nie jest winą odrzucającego - nikt nie wyrzeka się dobrego ojca czy matki. Ojczyzny, tak jak rodziców się nie wybiera - nikt nikogo nie pyta w jakim kraju chcę się urodzić... Ale to chyba off topic, który trzeba zakończyć, prawda?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Wt wrz 12, 2006 2:50 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Nie bardzo jest to offtop, ponieważ jehowici odrzucają takie wartości, jak ojczyzna czy państwowość. W ich miejsce stawiają własną organizację, co jest zresztą wyraźną oznaku ich sekciarskiego charakteru.
|
Wt wrz 12, 2006 5:10 |
|
|
|