Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 12:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość

Świadkowie Jehowy, jak wiele zresztą sekt, okazują postawę antynarodową i antypaństwową, powołując się przy tym fałszywie na przykaania. A przecież jest tak, że każdy człowiek ma obowiązek i z zasady czyni tak, że broni się, gdy ktoś chce go skrzywdzić, czy pozbawić życia na wojnie czy podczas jakiegoś napadu. Nie widzą jehowici, że napastnik przekroczył przykazanie ochrony życia i dlatego trzeba i należy dla ochrony tego życia użyć wszelkich środków, z zabiciem napastknika włącznie, jeśli będzie taka potrzeba, a na wojnie jest to konieczność.

N wrz 03, 2006 5:52

Apelowałbym, by tak nie krytykować pacyfizmu ŚJ. Ja sam jestem katolikiem, ale w tej kwestii mam zbliżony pogląd. Na wojnie linia między atakiem a obroną jest cieniutka i można ją niezauważalnie przekroczyć. Moim zdaniem każdy powinien swój stosunek do wojny rozważyć we własnym sumieniu. Ja bym w niej nie brał udziału, przynajmniej nie z własnej woli (tj. nie walczyłbym, ale mógłbym wspierać walczących w inny sposób).

Opowieść tybetańska

N wrz 03, 2006 9:14

Nie brałbyś udziału w wojnie, to znaczy, że zgadzasz się, aby Twój kraj nie opierał się zbrojnie agersorowi, inaczej mówiąc, nie chcesz, żeby Polska istniała. Gdyby nie zbrojny opór wobec najeźdźców, rozbiorców i okupantów Polski by dziś nie było, a Ty gadałbyć po rusku lub po niemiecku. Jeżeli dla Ciebie, jako katolika naród i państwowoć polska nie mają znaczenia, to marny z ciebie katolik.

N wrz 03, 2006 9:24
Powiem w skrócie:"Organizacja Świadków Jehowy nie prowadzi ludzi do Zbawienia.Porównać mogę wersje encyklopedii PWN:wcześniejszą,która Świadków Jehowy nazywa sektą i tej wersji się trzymam wbrew światowym modom.W wersji współczesnej encyklopedii zmieniono "sekta" na "ugrupowanie religijne" lub nawet nazwano odrębnym wyznaniem.Widać,że tu zaistniały niepokojące zmiany.

Widocznie zaszkodziła nam owa "wolność" i tak jak ktoś rzekł robimy co chcemy nie patrząc czy to dobre czy złe,zgodne z prawdą czy błędne.Owszem muszą nadejść fałszywi prorocy(sekciarze,oszuści,kłamcy itp.) ale prędzej czy później przeminą ich czasy.Przecież nigdzie nie pisze,że na świecie będzie nam jak w raju,wręcz przeciwnie-będą nawet prześladowania.Czy będzie łatwo-raczej nie.W obecnym świecie naszą bronią jest wiara,nadzieja i miłość.[/img]

Pn wrz 04, 2006 20:53

W obecnym świecie naszą bronią jest wiara,nadzieja i miłość

Amen
tylko czemu jakoś tej miłości w tym i innych Twoich postach w tym temacie nie widzę :razz:

Dn 3,52

Wt wrz 05, 2006 8:56
Zobacz profil WWW

...Przecież nigdzie nie pisze,że na świecie będzie nam jak w raju,wręcz przeciwnie-będą nawet prześladowania.

aha, i dlatego prześladujesz Świadków Jehowy ? wypełniasz proroctwo ?

Wt wrz 05, 2006 10:36
Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje.Sekta powstała w XIX wieku i założył ją zwykły człowiek.Świadkowie Jehowy nie są odłamem chrześcijaństwa jak to mówią.Odrzucają wiele prawd objawionych,nie chcą oddać krwi w ramach służby bliźnim.Tego chrześcijanie nie czynią. Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji i należy im pomóc powrócić na łono społeczeństwa i Kościoła.

Wt wrz 05, 2006 11:15

Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą ...

najpierw udowodnij, ze ŚJ są sektą, jesli mamy poważnie rozmawiać

HAUNEBU III napisał(a):
Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji

udowodnij to

HAUNEBU III napisał(a):
i należy im pomóc powrócić na łono społeczeństwa i Kościoła.

ja uważam, że to się tyczy także katolików

Wt wrz 05, 2006 11:49

Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje.

To czy są sektą, czy nie zalezy od definicji jaką przyjmiemy..a jeśli chodzi o herezje to każdy niekatolicki związek wyznaniowy głosi jakieś herezje.
Cytuj:
Sekta powstała w XIX wieku i założył ją zwykły człowiek.

tak jak każdy inny protestancki związek wyznaniowy.
Cytuj:
Świadkowie Jehowy nie są odłamem chrześcijaństwa jak to mówią

ŚJ wcale się za chrześcijan nie uwazają ;)
Cytuj:
Poza tym członkowie tej sekty są ofiarami manipulacji ...

Osiem lat byłem SJ i jakoś nie zauważyłem bym był poddawany manipulacji, a i nikt mnie siłą nie zatrzymywał gdy postanowiłem odejść.

Taka ciekawostka. W XVI i XVII w. w Polsce działali Arianie, Bracia Polscy. Ich wierzenia były prawie identyczne z tym co głoszą ŚJ.[/quote]

Dn 3,52

Wt wrz 05, 2006 12:43
Zobacz profil WWW

Nie prześladuję Świadków Jehowy jako ludzi ale potępiam sektę.Według mnie Świadkowie Jehowy są sektą i głoszą herezje.

a według mnie na Marsie zyja ludzie
Twoje zdanie tak jak większosci ludzi nie ma znaczenia .
to ze ktos nazwie kogos sekciarzem nic nie zmienia stosunklu Boga do takiego człowieka
Jezusa tez nazywano sekciarzem i co.?
Myslisz ze ci ktorzy tak czynili mieli rację ?

a przeciez Biblia jasno mówi kto jest sekciarzem i kto jest sektą i nie potrzeba nic wymyslać.

warto zatem spojrzec na to co Bóg móiw w Pismie Świetym a nie wymyslac własne teorie

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn wrz 11, 2006 14:44

Nie brałbyś udziału w wojnie, to znaczy, że zgadzasz się, aby Twój kraj nie opierał się zbrojnie agersorowi, inaczej mówiąc, nie chcesz, żeby Polska istniała.

jak mawiała moja babcia .
"za cara mialam złote rublówki"
co oznaczało ze gdy rzadził nią car miala dużo kasy i miala się dobrze
a jak przyszla ludowa polska to została bez grosza bo jej naród ja okradł z majątku

zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać.
wolałbym byc pod panowanie królowej angielskiej niz pod panowanie "królów" kaczyńskich

Cytuj:
Gdyby nie zbrojny opór wobec najeźdźców, rozbiorców i okupantów Polski by dziś nie było, a Ty gadałbyć po rusku lub po niemiecku.

gadam i po rusku i po niemiecku
a do niemiec jeżdze bardzo często
i co korona mi spadła z głowy?

Cytuj:
Jeżeli dla Ciebie, jako katolika naród i państwowoć polska nie mają znaczenia, to marny z ciebie katolik.

a od kiedy to Jezus był Katolikiem i Polakiem?

Pn wrz 11, 2006 15:06

zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać

Ze stuprocentową pewnością można się spodziewać, że ludzie tacy, jak ty, gotowi są sprzeniewierzyć się tak wielkiej wartości, jaką jest Ojczyzna, za jedzenie i picie. Ludzie nie wyznający wartości, dla których liczy się jedynie zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, są jak zwierzęta.

Pn wrz 11, 2006 15:11

Cytuj:
zwisa mi czy istnieje Polska póki mam co jesc i pić i gdzie mieszkać

Ze stuprocentową pewnością można się spodziewać, że ludzie tacy, jak ty, gotowi są sprzeniewierzyć się tak wielkiej wartości, jaką jest Ojczyzna, za jedzenie i picie. Ludzie nie wyznający wartości, dla których liczy się jedynie zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, są jak zwierzęta.

jak zwierzęta to sa ci którzy zabijają innych w imię jakichś bezsensownych "wartosci " typu ojczyzna , naród , język .
tak jakby inny naród język kraj był gorszy
Pewnie dzis Zyd Jezus tez walczyłby w obronie ojczyzny z hamasem?
hahahahaha

Pn wrz 11, 2006 19:24

Odrzucenie Ojczyzny nie jest winą odrzucającego - nikt nie wyrzeka się dobrego ojca czy matki. Ojczyzny, tak jak rodziców się nie wybiera - nikt nikogo nie pyta w jakim kraju chcę się urodzić... Ale to chyba off topic, który trzeba zakończyć, prawda?

Wt wrz 12, 2006 2:50

Nie bardzo jest to offtop, ponieważ jehowici odrzucają takie wartości, jak ojczyzna czy państwowość. W ich miejsce stawiają własną organizację, co jest zresztą wyraźną oznaku ich sekciarskiego charakteru.

Wt wrz 12, 2006 5:10
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona