Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 47  Następna strona
 Co Myslicie o Muzyce Metalowej ???? 
Autor Wiadomość

A oto Marku doskonały przykład tego co powiedziałeś. Swego czasu dostałem to jak żart od kupla, też metala. Czystej wody badziewiarze i profani nie tylko muzyczni, na ich miejscu spaliłbym się ze wstydu: link do filmiku

Śr sie 16, 2006 22:00

OMG, jakie lole :D

Śr sie 16, 2006 22:11
Satanic black, na dodatek mocno odtworczy, kapela sie stanwoczo nie popisuje.

Tutaj chcialem nadmienic, ze metalu (kazdego), slucham juz.... kurcze, tyle ile pale: 12 lat. Z czego wiele lat spedzilem w tak zwanym "podziemiu", do tego sam gralem w kapeli, zaliczalem koncerty... wiecie co Wam powiem?

Po pierwsze: tak, mozliwe jest wyciszenie sie przy metalu. Tak samo jak i przy kazdej innej muzyce. Incognito, sadzisz, ze jesli muzyka jest ostra i szybka to jedyna emocja jaka powoduje jest agresja? Tak z tego wynika, bo to agresja blokuje mozliwosci wyciszenia. Otoz tak nie jest. Metal, jak kazda inna muzyka, moze dzialac wyciszajaco. Tak samo jak mozna wyciszyc sie przy Dzemie, mozna i przy Deathu.

Poza tym przyklad powolnego, monotonnego blacku jest tu raczej prosty. Przy nim nie tylko latwo sie wyciszyc, ale i przy walcowatych patentach skandynawskich mozna i zasnac.

Zerknijcie na to, nasze rodzime podworko, a za to swiatowy poziom grindziocha... no i na dodatek znajomi :D
Parricide.

Musze tez dodac, ze uzyka z gatunku grind nie odnosi sie w ogole do religii itp. Ten temat praktycznie w niej nie ostnieje.

I tutaj nalezy tez wyjasnic, ze szybkosc grania i ekspresyjnosc stylu nie odnosi sie do tematyki. Pamietam w jakim bylem szoku, kiedy okazalo sie, ze jeden z kawalkow Regurgitation byl o kwiatkach ;)

Black tutaj tez jest traktowany po macoszemu, bo black to nie tylko to, co tu pokazaliscie. Black to tez mizantropijne Carpathian Forest.... metal w ujeciu muzycznym jest to pojecie szerokie, smiem powiedziec najszersze. Od power/heavy, przez doom, death, black, po chore rytmy i szybkie tempo grindu. Tematyka jest tez przerozna, wystarczy powiedziec, ze sa kapele grajace muzyke chrzescijanska w klimatach blacku. Niemozliwe? Oczywiscie, ze mozliwe, wpiszcie w google "white metal". Metal to muzyka, a sprawa tekstu jaki do niej dolozy tworca jest juz czysto subiektywna.

Znajac zycie pojawi sie oskarzenie, jak mozna mowic o wyciszeniu, skoro koncerty metalowe pelne sa agresji? No przeciez tak to wyglada.

Odpowiem od razu... pare lat temu bylem swoistym "wtereanem" koncertow. W "mlynie" potrafilem wytrzymac ponad godzine... piekne czasy :D I wiecie co? Typowo deathowo-grindowe zaklinanie deszczu, czyli odmiana zabawy, gdzie kazdy moze zlapac kazdego w pol i rzucic go gdzies obok... gdzie ludzie skacza i odbijaja sie od siebie... ona nie ma agresji. Gdybyscie tam byli, wiedzielibyscie, ze nie wolno np podnosic nog wyzej kolan. Ze ludzie skacza na siebie trzymajac dlonie zlozone na piersi wlasnie zeby kogos nie zahaczyc lokciem. Ze nawet latajac na rekach ludzi na koncercie trzeba nogi trzymac w gorze, zeby nie walnac kogos glanem w twarz.

Wiecie jak taki mlyn wyglada? Stoje sobie spokojnie, przytupuje noga w rytm muzyki... ogladam wystroj. Knajpa w Lublinie, niedaleko Krakowskich. Gra jedna z polskich slaw, born in: Sucha beskidzka. Przedemna parunastu maniakow uskutecznia mlyn. Nagle jakiej ramie wyciaga sie w moja strone - lece. Zatrzymuje sie na plecach jakiegos kolesia, on mnie odpycha. Lapie rownowage i coz... czas sie bawic. Za chwile juz fruwam w srodku, macham rekoma, skacze... raz ja odepchne kogos, raz ktos mnie, nie ma w tym zlosci, nikt sie nie msci. W pewnym momencie zle laduje. Skrecona kostka boli, ja trace rownowage. Lece. Wiem co robic, jedyne wiec co robie to skladam rece na piersiach. To w koncu koncert, nie chce, zeby mi ktos podeptal palce. I wiecie co? Jak wiele innych raze nie zdazylem nawet dotknac podlogi. Ludzie dookola podnosza mnie, patrza w oczy, pytaja czy jest ok. Pokazuje, ze nie. Nie bede przeciez skakal ze skrecona kostka. Momentalnie mam przed soba szpaler, ktorym spokojnie, kustykajac, wychodze z mlynu. Dobre rece ludzi, ktorzy nawet nie wiedza jak sie nazywam wyprowadzaja mnie z stamtad, usadzaja przy stoliku, nieznajome twarze pytaja, czy wszystko ok. Mowie, ze tak, klepie ich po ramieniu i wpycham spowrotem. Niech sie bawia.

To akurat prawdziwa historia.

Wiecie, jak sie czuje czlowiek po takim mlynie? Ostatnie, co ma w sobie, to agresja. Tak naprawde jest sie cudownie zmeczonym, "czystym" od wszelkich emocji, agresji, zla, zlosci. Mlyn pozwala sie wyszalec. Potem mozna spokojnie usiasc i wypic piwko z nieznajomymi, ktorzy juz sa Twoimi znajomymi. W koncu razem pogowaliscie ;)

Zanim ktos wiec zacznie wypowiadac sie o metalu, niech pozna i metal i samo srodowisko.

Crosis

Cz sie 17, 2006 0:40

Incognito, wbrew pozorom mozna się wyciszyć i uspokoić przy blacku. Wiem bo jak tak czasem robię i jestem oazą spokoju na ogół.
Tokarz, jak to nie ma growlu w blacku? :D

no może sie troszke rozpędziłem , black metalu growl występuje w formie szczątkowej, chyba że blacmetalowy charkot nazywasz growlingiem :/

Cz sie 17, 2006 10:44

Jako moderator proszę o dyskusję a nie wklejanie linków bo nie mi stawać w roli sędziego i oceniać co co i o czym się drą wykonawcy tej muzyki.
Liczę na Wasze zrozumienie :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz sie 17, 2006 10:47

tokarz napisał(a):
w jednym musze cię tu poprzeć nigdy nie uspakajałem się przy black metalu, a wiesz dlaczego? bo nie ma w nim odpowiedniego kopa, pzypierdolenia.

Ciekawy z Ciebie ewenement - potrzebujesz mocnego kopa na uspokojenie :lol:
tokarz napisał(a):
Jeśli idziesz tak bardzo w zaparte, że nie można się wyciszyć przy cięższych odmianach metalu to znaczy że jesteś zwykłym ograniczonym ignoranterm. Jeśli ja mówię że się przy death metalu uspokajam to tak jest i nikt mi nie wmówi że jest inaczej!

A wiesz, że typowa wymówka informatyka "u mnie w domu działa" niczego nie dowodzi? Jak mi podasz logiczne uzasadnienie, ciąg przyczynowo-skutkowy uspakajania człowieka przez agresywny jazgot to pogadamy. Ja swojego uzasadnienia nie opierałem na "a bo u mnie to...".

nie będą tego komentował bo i tak dostane kolejną taką samą odpowiedź , także uważajmy miszczu "dyskusje" za zmnkniętą.

Cz sie 17, 2006 10:55

Gra jedna z polskich slaw, born in: Sucha beskidzka

hehe czyżby butchery z DEFORMED???
3 latka temu robiłem ich koncercik w Dęblinie (na wspólnej trasie z PARRICIDE)
death-grind najwyższych lotów :-D

Cz sie 17, 2006 10:59
Mroweczko, zaden z linkow nie byl obrazliwy, ani antyreligijny. Rozmawiamy o muzyce metalowej, czemu wiec nie mozemy sobie tego pokazac? W innych tematach tez bywaja linki, czemu wiec nie tu? ;)

Zapewniam Cie, ze ani Parricide ani Nile nie sa antychrzescijanscy. Parricide religia po protu zwisa i powiewa, a Nile jest zafascynowane Egiptem, ale wyznawacami Ra jeszcze nie sa ;)

tokarz: dokladnie Ci sami, Pluto i spolka, czyli trzech maniakow w chirurgicznych wdziankach. Mialem przyjemnosc grac z nimi w Chelmie w ramach Brutal Surgeons Tour part I :D

Crosis

Cz sie 17, 2006 14:21

To że lduzie słuchajacy muzyki metalowej maja skłonności do satanizmu to asolutna brednia. Jedni z najgorliwszych katolików jakich znam są metalowcami, jeden z nich, który chce zostać księdzem nawet spalił kilka swoich płyt bo sądził że maja ''dziwne przekazy''. No nie wiem co w tedy na nim wywarło gorszy wpływ, muzyka czy kosciół :?

Cytuj:
Może dlatego muzyka metalowa kojarzy się ze złem, bo złu po prostu sprzyja.

ZŁO! odsyłam na [...] A tak na poważnie to też zależy jakiego metalu się słucha, jak się go odbiera i na ile bierze się na serio.

Cz sie 24, 2006 14:48
Bardzo lubię metal(przecież się na tym wychowałem)ale słucham raczej takich zespołów, które nie obrażają Boga. Są to:

- Iron Maiden - the best
- Metallica
- System Of A Down
- Armia
- 2TM23

Chociaż te dwa ostatnie to raczej punk, ale i Litza i Budzyński grywali w kapelach metalowych.

Owszem, zdarzają się zespoły prawdziwe satanistyczne jak:
- Kat - polski zespół
- Vader - także polski
- Slayer - nie znam ich za dobrze, ale po przesłuchaniu najnowszej płyty "Christ Illusion" tzn. tesktów - byłem przerażony

Mimo wszystko uważam, że to głupie stereotypy: przypisywać każdemu metalowcowi chuligaństwo. A kto, przepraszam, robi burdy na stadionach? Metalowcy? No, raczej nie! Postawiłbym na hiphopoli i techniawców!

Cz wrz 07, 2006 15:32

Budzy to akurat "typowy" pancur ;) zaczynał od punkowej Siekiery, jego Armia równiez jest punkowa :) nie wiem jaką muzyke wykonuje Trupia Czaszka.
A zespołu 2Tm2,3 nie nazwałbym punkowym - w sumie niewiele mają piosenek punkowych. 2Tm2,3 gra baaardzo różnorodną muzykę - rock, punk, metal, spokojną, orientalną... nie da sie ich zaszufladkować :)

Cytuj:
Owszem, zdarzają się zespoły prawdziwe satanistyczne jak:
- Kat - polski zespół
- Vader - także polski
- Slayer

To już Behemoth jest bardziej "satanistyczny" niż Vader :) a Slayer to dla mnie taki satanizm pod publike. Jeśli sie rozchodzi o satanistyczne kapele metalowe - to w pierwszej kolejności powinny pójść skandynawskie - np. Gorgoroth czy Dimmu Borgir :P

Cz wrz 07, 2006 18:27
Ani Vader ani tym bardziej Slayer nigdy nie staraly sie byc kojarzone z satanizmem. To w kwestii sprostowania. Tak wiec o "satanizmie pod publike" ciezko tu mowic, za to na pewno mozna powiedziec w przyadku wymienionych skandynawskich kapel :P

Crosis

Pt wrz 08, 2006 7:14

Dodalbym jeszcze Satyricon, ciezko o cos bardziej satanistycznego.

Pt wrz 08, 2006 7:19
Heretyk niech zgadnę, dałeś link do Bundza?

So wrz 09, 2006 23:31

A ja bym dodał Ancient :D Widzieliście teledysk do "God Loves The Dead"? Momentami myślałem, że oni to robią dla beki :D

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

N wrz 10, 2006 10:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 701 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 47  Następna strona