Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 6:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość

Gdybym nie była osobą wierzącą i praktykującą (niewykluczone, że mnie za taką nie uważasz), to sprawa RM w ogóle by mnie nie obchodziła.
A powtarzać swoich argumentów dlaczego działalność RM mi się nie podoba, nie będę znowu powtarzać.

Jażeli Episkopatowi trudno się uporać z problemem RM (tu jest pies pogrzebany, bo wg Ciebie problemu nie ma), to niech stworzy jakąś alternatywę.

Wt wrz 05, 2006 12:20

:beksa: przykro mi że Cie rozczarowałam.
Gdybym nie była osobą wierzącą i praktykującą (niewykluczone, że mnie za taką nie uważasz), to sprawa RM w ogóle by mnie nie obchodziła.
A powtarzać swoich argumentów dlaczego działalność RM mi się nie podoba, nie będę znowu powtarzać.

Bez przesady. Nie płacz. Już się przyzwyczaiłem do podobnych występów.

Kłopot w tym, że tych "argumentów" brak.
Po prostu jak wielu innych fanatyków powtarzasz coś co wypracowali spece od manipulacji.

Piszę "fanatyków", ponieważ właśnie na tym fanatyzm polega. Na chęci i zamiarze odebrania innym ich sposobu wyrażania wiary, ich sposobu widzenia świata. Zmuszeniu ich do zaprzestania wypowiadania tego co choć prawdziwe to niewygodne.

Mnie nie przeszkadza co wypisuje się w Tygodniku Powszechnym, w Niedzieli, Gościu Niedzielnym, co się głosi w Radiu Józef, czy pokazuje w TVPuls.
Nie żądam ich likwidacji.
Nie żądam ich "naprawy" na mój katolicki sposób.
Ponieważ mają prawo do akcentowania tego co wynika z ich wrażliwości.

A zapewniam cię, że nie wszystko tam mi się podoba.

Nie twierdzę że Światło i Życie jest sektą.
Nie twierdzę że:
- odnowa charyzmatyczna,
- Akcja Katolicka,
- Opus Dei,
czy neokatechumenat to sekty.
Nie upowszechniam kalumnii.

Więcej tolerancji Kropko.

Kropka napisał(a):
Jażeli Episkopatowi trudno się uporać z problemem RM (tu jest pies pogrzebany, bo wg Ciebie problemu nie ma), to niech stworzy jakąś alternatywę.

Niech stworzy ? Kto ?
Przecież Kościół (skoro zapewniasz o swej prznależności) to również ty ! A weź się do roboty !

Zoorganizuj grupę ludzi podobnie myślących.
Zdobądź zgodę i wsparcie episkopatu dla tej inicjatywy.
I zakładaj nowe medium. To lepsze i prawdziwie katolickie.

Wt wrz 05, 2006 15:05
Zobacz profil WWW

Stasiu, zapomniałeś, że potrzebna jest jeszcze kasa. Której, wyobraź sobie, nie posiadam.
Na zakończenie mojego udziału w tej dyskusji (na dzień dzisiejszy napisałam już wszystko co miałam do napisania, wrócę jeżeli w tej sprawie pojawi się coś nowego) coś, dla mnie osobiście optymistycznego:

Cytat:
Będzie katolicka telewizja
Warszawa. W przyszłym roku Telewizja Puls zaproponuje widzom atrakcyjny i profesjonalny program oparty na wartościach chrześcijańskich – zapowiada o. Zdzisław Dzido, prezes Zarządu Telewizji Puls.

http://www.goscniedzielny.wiara.pl/inde ... 6391&katg=

Mam nadzieję, że link będzie działał...

Cóż, udzielam kredytu zaufania i trzymam kciuki.

Tylko niech zdejmą z ramówki tę nieszczęsną Isaurę...
:heej: :heej:

Śr wrz 06, 2006 7:50
Cos sie zapędzasz i zaczynasz gubić. No tak to efekt zbyt długiego słuchania politycznych bredni na antenie sekciarskiego medium.

Podsumujmy sprawę.
Episkopat jest za tym by takie medium istniało, ale mimo wszystko jest zaniepokojony tym co robi twórca Rydzyk. Założenia radia sa dobre, jednak wykonanie jest typowo sekciarskie.
Poza tym doskonale wiesz, ze Rydzyka Episkopat nie jest władny usunąć. n podlega innej władzy, co najlepsze jest to władza zagraniczna (hehehe agent watykańskiego zakonu ;) ).
Dla mnie samo medium może istnieć, ale dopiero po usunieciu sekciarza Rydzyka i finansowego manipulanta Króla.
Jak widac machlojki nie były tylko w sprawie stoczni , ale teraz jeszcze dochodza niejasne manipulacje przy WBR.
Czegóż jednak nie robi sie dla kasy, kasy która zasili sektę.

So wrz 09, 2006 15:36

Kłopot w tym, że tych "argumentów" brak.
Po prostu jak wielu innych fanatyków powtarzasz coś co wypracowali spece od manipulacji.

Każdy może sobie posłuchać bredni jakie propaguje ojciec rydzyk.
RM można słuchać też przez internet, więc poza polską też można mieć dostęp.
Nie wspominaj o specach od manipulacji, bo tylko dzięki manipulacji pospolitym ludem istnieje jeszcze ten wasz kościół katolicki.

So wrz 09, 2006 16:18

Chciałbym zauważyć, że padają tu pomówienia, co pod kryminał się kwalifikuje. Nieuswiadomionym komunikuję, że sprawa stoczni jest zamknięta przez sąd na korzyść Radia Maryja.

Co do o.Rydzyka padają obelgi pod jego adresem. Dla mnie jest to wybitny kapłan... nie sposób kwestionować ogromu dzieł ewangelizacyjnych, które stworzył. A że zasłużył na obelgi i nienawistne ataki możnych tego świata, małych i dużych... "błogosławieni, którzy cierpią prześladowanie..."

Mogę być sekciarzem, sektą, manipulowanym, moherem itd. jestem dumny z tego, że słucham Radia Maryja i dzięki temu jestem lepszym człowiekiem.

A pyskaczom sugeruję włączyć TvTrwam i Radio Maryja, bo jest tam to, czego nie ma nigdzie indziej... bezpośrednie transmisje ze wszystkich wydarzeń pielgrzymki Ojca Świętego Benedykta XVI do Bawarii.

So wrz 09, 2006 20:46

Da mnie o.Rydzyk jest zwyklym ksiedzem, ale zato swietnym biznesmenem, na miare Bagsika i Grobelnego, a RM jest siwetnie prosperujaca i dochodowa firma czerpiaca niemale zyski z wiary. Rydzyk moglby rozszezyc swoja dzialalnosc na inne kraje ale wie, ze tam nie ma az tak wielu tak naiwnych wierzacych.

N wrz 17, 2006 12:37

Przecież nadaje na cały świat przez satelitę... Dla Polonii zagranicznej dwa numery telefonów są na antenę. A żeby uściślić, to Radio Maryja nie ma zysków, ponieważ nie prowadzi działalności gospodarczej, ale ewangelizacyjną, a wpłaty na konto RM są przeznaczone na cele kultu religijnego.

N wrz 17, 2006 15:00

Przyznaje o tej satelicie to akurat nie wiedzialem, ale nie siedze w temacie, bo niewiel mnie to obchodzi.

Od kiedy maybach jest celem kultu religijnego? Podobnie jak posiadłość pod Toruniem.

N wrz 17, 2006 16:41

:shock: o.Rydzyk maybacha ani nie ma, ani nie miał (ta durna legenda wciąż funkcjonuje w świadomości, a jest wymysłem jakiegoś podpitego dziennikarzyny) - podobnie posiadłości pod Toruniem - chyba, że myślisz o Centrum Polonia in Tertio Millenio - ale to nie jest prywatna posiadłość

ten głupawy film z internetu jest kłamstwem :lol:

N wrz 17, 2006 18:47

:shock: o.Rydzyk maybacha ani nie ma, ani nie miał (ta durna legenda wciąż funkcjonuje w świadomości, a jest wymysłem jakiegoś podpitego dziennikarzyny) - podobnie posiadłości pod Toruniem - chyba, że myślisz o Centrum Polonia in Tertio Millenio - ale to nie jest prywatna posiadłość
ten głupawy film z internetu jest kłamstwem :lol:

Durne legendy tworzy się i propaguje dla durnych odbiorców.
Więcej przykładów przytaczał nie będę, bo byłoby nie na temat.

Pn wrz 18, 2006 2:29
Zobacz profil WWW

Czym się różni radio Maryja od sekty ?

Różni się zasadniczo:
1. Cechy okreslające sektę
    1. Wolne zrzeszanie się (bez wzgledu na światopogląd)
    2. Elitarność (tylko dla wybranych)
    3. Strukura autorytetu (guru jest szefem wszystkich)
    4. Opozycja do świata (świat jest złym, sekta zaś ma dawać wyróżninie, wręcz mesjaństwo)
    5. Dualistyczna koncepcja rzeczywistości (materia zła, duch dobry)
    6. Subiektywno-arbitralna interpretacja Biblii (tylko jeden ma władzę nauczania "włąściwego" inni mają iść za nim)
    7. Preferencja Emocjonalności (na emocje najlepiej złapać kogoś za fraki, np dziewczyna ma konflikt z rodziną, która nie akceptuje jej chłopaka)
    8. Pranie mózgu i kontrolowanie myśli (zakaz korzystania z mediów typu prasa, TV, net - albo kontrola, żeby sie dany człek nie spostrzegł, że zamieszali mu w głowie)
    9. Manipulowanie poczuciem winy (sekta staje sie często sumieniem zastępczym, poddając człowiekowi pod myśl jakies usprawiedliwienie dla jego postepowania, czy konkretnego czynu, wciskając mu przy tym, że to tylko u nich działa, że bez wspólnoty sobie gość nie poradzi)
    10. Poddanie Liderowi
2. Cechy okreslające Kościół
    1. Inicjacja sakramentalna i życie sakramentalne (wpierw chrzest, potem cała reszta)
    2. Uniwersalność (każdy bez względu na płeć rasę, kolor skóry, język, przynależnośc kulturową i religijną)
    3. Hierarchia służby i charyzmatu: (Papież - biskup-kapłan)
    4. Zbawienie świata (jak pisze Jan w Ap: Nowe Niebo i ziemia nowa ma nastac przy końcu świata)
    5. Integralna wizja świata (Świat to jest łączka, na której mam się zbawić)
    6. Obiektywno-kontekstowa wykładnia objawionych źródeł religii (nie jak Jehowi: wyciągąc treści niesprzyjające do danego uzasadniania)
    7. Motywacja poznawcza i emocjonalna. (emocje dla chrześcijanina mają wartość=0. To, co sie liczy, to ich źródło: nie ważne że jest mi dobrze, ważne jest: dzieki czemu jest mi dobrze?)
    8. Wolne i świadome podejmowanie decyzji (w Kościele nikt nikomu nic nie każe)
    9. Odpuszczanie winy (spowiedź sakramentalna, potem zaś kierownictwo duchowe, zachęcanie spowiadającego się do podjęcia trwałego odwrócenia sie od grzechu)
    10. Oddanie Bogu (w Kościele sie jest nie dla Ksiedza, nie dla tacy, nie dla widzimisie rodziców i katechetów. W Kościele się jest dla Boga, a Bóg jest w nim dla człowieka)

Kiedy indziej udzielę komentarza

Wt wrz 19, 2006 8:18

1. Cechy okreslające sektę
    1. Wolne zrzeszanie się (bez wzgledu na światopogląd)
    2. Elitarność (tylko dla wybranych)
    3. Strukura autorytetu (guru jest szefem wszystkich)
    4. Opozycja do świata (świat jest złym, sekta zaś ma dawać wyróżninie, wręcz mesjaństwo)
    5. Dualistyczna koncepcja rzeczywistości (materia zła, duch dobry)
    6. Subiektywno-arbitralna interpretacja Biblii (tylko jeden ma władzę nauczania "włąściwego" inni mają iść za nim)
    7. Preferencja Emocjonalności (na emocje najlepiej złapać kogoś za fraki, np dziewczyna ma konflikt z rodziną, która nie akceptuje jej chłopaka)
    8. Pranie mózgu i kontrolowanie myśli (zakaz korzystania z mediów typu prasa, TV, net - albo kontrola, żeby sie dany człek nie spostrzegł, że zamieszali mu w głowie)
    9. Manipulowanie poczuciem winy (sekta staje sie często sumieniem zastępczym, poddając człowiekowi pod myśl jakies usprawiedliwienie dla jego postepowania, czy konkretnego czynu, wciskając mu przy tym, że to tylko u nich działa, że bez wspólnoty sobie gość nie poradzi)
    10. Poddanie Liderowi
Kiedy indziej udzielę komentarza

Fanem RM nie jestem - ale z kryteriów podanych przez KsMarka widać w sposób nie budzący wątpliwości, że RM nie można sektą nazwać.

Proponuję zakończyć temat, bo generalnie nie ma on większego sensu. A ponarzekać na RM można w tym temacie :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt wrz 19, 2006 9:18
Zobacz profil WWW

tylko mała uwaga - o. Rydzyk jest Liderem RM, jego guru, a samo radio robi pranie mózgu, stoi w opozycji do świata i arbitralnie interpretuje Biblię

Cz wrz 28, 2006 10:11

Ślędzę wypowiedzi w tym wątku i nasuwa się kolejne pytanie, a mianowicie...
W jakim stopniu RM w tej chwili również TvTrwam ma wpływ na nasze życie społeczne ? To już nie jest zwykłe wyciąganie złotówek od staruszków, ale również agitacja na rzecz partii wg. której o. Rydzyk po wygranej będzie miał 'fajnie'... My chyba zapominamy, że kościół ma szeroki dostęp do pieniędzy z budżetu państwa. Zapominają również 'zwolennicy i zasilający konta RM', kto pracuje na ich renty - emerytury. Skoro z ambony nawiązują do polityki wydaje mi się, że mam podobne prawo na Tym forum nawiązać do tej kwestii. Gdańsk---piękne przemówienie Premiera... zwolennicy -- jak było widać... wypisz wymaluj sami emeryci + wnuczkowie. Kolejny apel do ludzi starszych! Opamiętajcie się... To nie Rydzyk da Wam rentę tylko ten młody zarabiający często 700 zł miesięcznie po 12 godzin dziennie... realia pracy są diametralnie zmienione niż 20 lat temu. Nie państwo kształci... bezpłatne studia nie istnieją. NIE TA EPOKA. Zastanówcie się komu szkodzicie. Sobie ? czy tym, których po sobie zostawiacie ?.

Pozdrawiam.

--
Love

Wt paź 10, 2006 21:46
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 54  Następna strona