| Autor |
Wiadomość |
|
SweetChild
|
meritus napisał(a): Zadziwia mnie to, że choćby Gość Niedzielny robi z Jacka Kuronia autorytet. Autorytetem on jest, ale jako marksista, a nie jako katolik.
Nie jest autorytetem jako katolik, ale dla wielu jest autorytetem jako Polak. Dla innych "tylko" jako człowiek. Dla wielu innych z kolei nie jest autorytetem, ale nie kwestionują oni zasług Kuronia dla Ojczyzny, nie plują na niego i nie nazywają go zdrajcą.
Miłosierny samarytanin też nie mógł być autorytem jako żyd, co jednak nie znaczy, że należy za wszelką cenę umniejszać wagę jego czynu. Czynu, w którym mógł być wzorem do naśladowania dla narodu wybranego.
|
| Pn wrz 11, 2006 11:03 |
|
|
|
 |
|
Kropka
|
meritus napisał(a): Zadziwia mnie to, że choćby Gość Niedzielny robi z Jacka Kuronia autorytet. Autorytetem on jest, ale jako marksista, a nie jako katolik.
I właśnie dlatego lubię i szanuję "Gościa Niedzielnego". Widzi autorytety ponad podziałmi.
|
| Pn wrz 11, 2006 11:10 |
|
 |
|
Spidy
|
Kropka napisał(a): Natomiast po wczorajszym "Warto rozmawiać" można dojść do wniosku, że nie istnieje coś takiego, jak obiektywna prawda historyczna. To co dla jednych jest prawdą oczywistą, dla innych jest oczywistym absurdem
We wczorajszym "Warto rozmawiać" było bardzo widoczne upolitycznianie historii. Różnica postrzegania wydarzeń przez Piotra Semkę i Żakowskiego, a np. prof. Andrzeja Nowaka z UJ jest kolosalna.
W protokołach UB była napisana wypowiedź Jacka Kuronia, że "okręcił sobie Wałęsę wokół palca". Piotr Semka z góry zakłada, że zawarta w ubeckim protokole wypowiedź rzeczywiście padła z ust Kuronia. Jan Lityński (demokraci.pl) z góry zakłada, że wypowiedź jest fałszywa. Dlatego nie mogą się dogadać. Jeden rewiduje legendę Okrągłego Stołu na podstawie tego zdania, a drugi jej broni.
Dla mnie wniosek z tego talk-show jest następujący: w polityce nie ma prawdziwych bohaterów.
_________________ Nie smuć się zaraz z nieszczęść na świecie, bo nie znasz dobra zamierzonego w wyrokach Bożych, które one niosą z sobą dla wiecznej radości wybranych. (św. Jan od Krzyża)
|
| Pn wrz 11, 2006 11:22 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
outsider napisał(a): myśle, że nadużywanie figur ojców i dziadków jest także nie na miejscu nie odpowiadamy za czyny swych antenatów
pan roman giertych ma prawo do takiej oceny postawy pana kuronia, a robi to z powodu swojej postawy politycznej a nie z powodu ojca czy dziadka (nie wiem kto zaczał wyciągać romanowi giertychowi przeszłośc jego rodzica - ale to jest jakies pomieszanie) Zgoda, jednak jeśli pan X proponuje jakąś mairę do zmierzenia zasług i win pana Y, to naturalnym wydaje się zmierzenie pana X proponowaną przez niego miarą. Nie znaczy to jeszcze, że jego miara jest moją miarą. outsider napisał(a): uzywanie jako argumentu, postaw przodków też uważam za naduzycie i nieprzyzwoitość
Znowu zgoda. Tak jak przyłożenie komuś pięścią w nos generalnie uważam za nadużycie i nieprzyzwoitość. Gdy jednak jakiś bandyta napada na przechodnia i wymierza mu "prawy sierpowy", a potem jeszcze kopie leżącego, to przyłożenie napastnikowi pięścią w nos może być wskazane.
|
| Pn wrz 11, 2006 11:29 |
|
 |
|
meritus
|
Kropko
"Autorytety ponad podziałami" - Gość Niedzielny jest tygodnikiem katolickim, stąd nie powinien robić ze zwolennika ideologii potępionej przez Kościół - autorytetu
|
| Pn wrz 11, 2006 14:32 |
|
|
|
 |
|
Kropka
|
A czy "Gość" obwołał go autorytetem ideologii marksizmu??
Może jest autorytetem jako człowiek i Polak, tak po prostu.
Czy Ty widzisz w ogóle w Kuroniu człowieka i Polaka, czy tylko marksistę?
Czy uważasz, że tylko o. Rydzyk ma patent na określanie kto jest autorytetem??
|
| Pn wrz 11, 2006 14:37 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Kropka napisał(a): A czy "Gość" obwołał go autorytetem ideologii marksizmu?? Może jest autorytetem jako człowiek i Polak, tak po prostu. Czy Ty widzisz w ogóle w Kuroniu człowieka i Polaka, czy tylko marksistę? Czy uważasz, że tylko o. Rydzyk ma patent na określanie kto jest autorytetem??
1. Nie przesadzajcie z Gościem. W ostatnim numerze był tylko felieton jednego księdza i jednego publicysty świeckiego. Oba w miarę wyważone.
2. Może autorytetem "jako człowiek, tak po prostu" i był ?
Dla lewaków.
Był, Kropko, bo już go nie ma.
Teraz ostał im się jeno "mit Jacka".
Jako "Polak" ? Nie wiem.
Przecież ideologia lewicowa (marksistowska, trockistowska) jest antynarodowa.
Naród, to dla nich coś "przejściowego". Coś co trzeba zniszczyć, wytłumić lub jak się nie da przeczekać (dialektyka).
W głąb duszy Kuronia już nie zajrzymy.
Dlatego jedynym sposobem by coś o tym wiedzieć jest ujawnienie wszelkich informacji o nim.
Ale może tego się właśnie towarzysze-lewacy boją ? Jeszcze mit pryśnie.
A może boją się, że to ich - towarzyszy - mit się rozpadnie ?
A może są jeszcze inne powody.
Poczekamy, zobaczymy.
3. Po co mieszasz w to o. Rydzyka. Akurat "jego" media okazały w tym "cyrku" wokół Kuronia wielką wstrzemięźliwość.
Świat, ten nasz polski mikrokosmos, jest bardziej skomplikowany niż opozycja " rydzyk"::" nie-rydzyk"
| Pn wrz 11, 2006 17:23 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Autorytet, bohater, łajdak, lewak, marksista, trockista....etc", a może by tak, zmarłych pozostawić w spokoju?
Na katolickim forum musimy pamiętać::
- "Języka natomiast nikt z ludzi nie potrafi okiełznąć, to zło niestateczne, pełne zabójczego jadu. Przy jego pomocy wielbimy Boga i Ojca i nim przeklinamy ludzi, stworzonych na podobieństwo Boga. Z tych samych ust wychodzi błogosławieństwo i przekleństwo" (Jk 3,8-10)...i..."Jeśli u was jeden drugiego kąsa i pożera, baczcie, byście się wzajem nie zjedli"(Ga 5,15).
|
| Pn wrz 11, 2006 17:51 |
|
 |
|
marcin_jarzębski
|
nie wiem jakim prawem wczoraj w "WR" Żakowski postawł Kuronia na równi z PIłsudskim i Janem Pawłem II, ten polidruk jest żenujący.
Co do zmarłych przeciez do dzis toczy się spór o rolę Piłsudskiego ba i o Dmowskiego. Ich można krytykować ale Kuronia nie?
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
| Pn wrz 11, 2006 18:12 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
marcin_jarzębski napisał(a): nie wiem jakim prawem wczoraj w "WR" Żakowski postawł Kuronia na równi z PIłsudskim i Janem Pawłem II, ten polidruk jest żenujący.
Co do zmarłych przeciez do dzis toczy się spór o rolę Piłsudskiego ba i o Dmowskiego. Ich można krytykować ale Kuronia nie?
Nie. Prawa do porównania odbierać lub tylko kwestionować nie można.
Natomiast, gdybyś postawił pytanie: "Dlaczego wczoraj w "WR" Żakowski postawł Kuronia na równi z PIłsudskim i Janem Pawłem II ?", to właściwie sam sobie odpowiedziałeś: "Bo to politruk".
Dodał bym tylko, że politruk - zawodowy prowokator.
Ta wypowiedź miała właśnie urazić, obrazić.
Przecież nikt przy zdrowych zmysłach serio by takiego porównania nie dokonał.
| Pn wrz 11, 2006 18:40 |
|
 |
|
godunow
|
cytat Cytuj: Naród, to dla nich coś "przejściowego". Dla Chrystusa i Jego apostołow Naród pojęcie wogóle nieznane. Pamiętajmy o tym bracia niby chrześcijanie
Ni e maja narodu nie mają ojczyzny mają jedngo Boga tak donosi Cezarowi w II wieku o chrześcijanach jeden z jego przybocznych..
Ale Apostołowie chyba w innego Boga wierzyli Mam takie wrażenie czytając niektóre wypowiedzi...Tu n a forum
|
| Pn wrz 11, 2006 19:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
godunow napisał(a): Dla Chrystusa i Jego apostołow Naród pojęcie wogóle nieznane. Pamiętajmy o tym bracia niby chrześcijanie
Dziwne... w Biblii wiele razy pojawia się słowo "naród" - chociażby naród wybrany... ( ST ) a Jezus mówi, że został posłany do owiec, które poginęły z domu Izraela....
|
| Pn wrz 11, 2006 20:02 |
|
 |
|
meritus
|
Cytuj: Dla Chrystusa i Jego apostołow Naród pojęcie wogóle nieznane.
Godunowie - biorąc pod uwagę treść Pisma Świętego nie sposób zgodzić się z Twoją opinią.
Co do autorytetu Kuronia - nie jest on autorytetem ogólnonarodowym. Dla pewnych lewicowych środowisk może być on autorytetem. Dla mnie w pewnym sensie powiem, że też lewicowym autrytetem był - Jacek Kuroń, może obok Ryszarda Bugaja był ideowcem na lewicy. Nie oznacza to, że był kryształowy i ze nie należało go krytykować.
|
| Pn wrz 11, 2006 20:04 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
...."Niekiedy trzeba się było z tego wybudzić, jak z jakiegoś sennego koszmaru" - o aktach esbeckich
Cały wywiad z P. Machcewiczem:
http://tygodnik.onet.pl/1547,1356709,2,dzial.html
|
| Pn wrz 11, 2006 20:37 |
|
 |
|
marcin_jarzębski
|
naród w sensie politycznym jest pojęciem XIX-wiecznym.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
| Pn wrz 11, 2006 22:21 |
|
|
|