Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
 Dlaczego bóg dał nam wolną wole jeżeli wszystko wie ?? 
Autor Wiadomość

Wisz Twoje gdybania zaczynaja przypominac co by bylo gdyby Bog wszystkich wyslal do piekla bez wzgledu czy kto winny czy nie

Jasne ze moglby to zrobic..ale takie dywagacje nie maja sensu , podobnie jak co by bylo gdyby slonie umialy fruwac

Koncze temat

Wt wrz 12, 2006 20:32

Cytuj:
Ty masz dalej wolna wolę, Kubuś tez ma dalej wolna wolę, może robic co chce za wyjątkiem ostrzezenia ciebie przed piekłem.

Nie moglby rowniez i Kubusia ukarac poniewaz muialby go ukarac za cos co nie jest grzechem

Ale Bóg Kubusia nie zamierza karać, ma wolna wolę i może robic co chce z wyjątkiem ostrzeżenia gabriela przed piekłem. Jeśli Kubuś będzie chciał ostrzec Gabriela to ... natychmiast umrze na zawał serca, bo ten jeden jedyny i prawdziwy życiorys Gabriela istniejący we wszechświecie tego nie przewiduje. Kubus widział to na własne oczy w objawieniu prawdziwego Boga !

Gabrielu, to jest myślenie abstrakcyjne, znam cię i wiem że to potrafisz :D

Wt wrz 12, 2006 20:35

Jeśli Kubuś będzie chciał ostrzec Gabriela to ... natychmiast umrze na zawał serca

Jesli Bog usmierci Kubusia po to tylko aby nie ostrzegl inna osobe jest to KARA ! Bo Kubusia los tez podobno Bog znal z wyprzedzeniem zanim sie Kubus urodzil prawda ? A teraz igrajac z losem Kubusia musielibysmy zalozyc ze Bog z gory taka gre ukartowal i wiedzial ze Kubusiowi to powie ..a wtedy nie ma wolnej woli ani Kubus ani kto inny !

Wt wrz 12, 2006 20:44

Cos mi sie wydaje po tych gadkach ze chyba Rafal ostatnio MUSIAL ogladac film Final Destination 3 :D

Wt wrz 12, 2006 20:50

Czytałem kiedyś o pewnym ośle: uparł się, że nie ruszy z miejsca i już. Nikt nie umiał go ruszyć. Ludzie mówili mu: "Rusz się, bo umrzesz tu z głodu", a on nic stał dalej..., więc biedaczysko padł tam gdzie stał...
Czy ci ludzie byli zniewoleni swoją wiedzą o śmierci osła?!?
Czy, znając jego przyszłość, nie powinni czegoś uczynić?
Zdaje mi się, że niektóre osły nie potrafią zmienić swego punktu widzenia, "choćby przyszło tysiąc atletów" one są skazane na śmierć z głupoty... a przecież wystarczy sięgnąć troszkę dalej i trawa zaraz się znajdzie...

Bóg może znać przyszłość wcale jej nie determinując. A poza tym, kto z nas osłów może powiedzieć coś więcej o Bogu, niż on sam o sobie powiedział????

Czy jest niewolnikiem? raczej Miłości, niż wiedzy... ale takiej niewoli, to ja Pragnę...

Pozdrawiam

Śr wrz 13, 2006 6:33

Cytuj:
Zdaje mi się, że niektóre osły nie potrafią zmienić swego punktu widzenia, "choćby przyszło tysiąc atletów" one są skazane na śmierć z głupoty... a przecież wystarczy sięgnąć troszkę dalej i trawa zaraz się znajdzie...

Rodzi się jednak pytanie :
Czy bóg może uratować osła , a jeśli może to czy podlega nadrzędnemu prawu moralnemu zwanemu dobrem, nakazującym mu to uczynić ?

Śr wrz 13, 2006 10:42

Cytuj:
Jeśli Kubuś będzie chciał ostrzec Gabriela to ... natychmiast umrze na zawał serca

Jesli Bog usmierci Kubusia po to tylko aby nie ostrzegl inna osobe jest to KARA ! Bo Kubusia los tez podobno Bog znal z wyprzedzeniem zanim sie Kubus urodzil prawda ?
A teraz igrajac z losem Kubusia musielibysmy zalozyc ze Bog z gory taka gre ukartowal i wiedzial ze Kubusiowi to powie ..a wtedy nie ma wolnej woli ani Kubus ani kto inny !

Bóg celowo objawił sie Kubusiowi aby udowodnić Gabrielowi że twierdzenie iż:

Bóg zna przyszłość każdego człowieka z absolutna pewnością i człowiek ma wolną wolę jest sprzeczne wewnętrznie !

Jest takim samym zdaniem jak to:

Bóg podniesie kamień którego sam nie udźwignie.

czyli ... totalny bezsens :D

Tylko króry osiołek na tym forum zrozumie że 2+2=4 ? ... jeśli już ktoś zaczął wątek o osiołkach :D

Masz racje Gabrielu, że Bóg w objawieniu Kubusia to idiota, i takim jest jeśli zna przyszłość każdego człowieka od minus nieskończoności do plus nieskończoności, bo taki Bóg totalnie nic nie może, on wszystko wie od minus nieskończoności i jego wiedza nie może byc uzupełniana o żadną nową wiedzę (bo wszystko wie) - taki Bóg nie ma wolnej woli :D

Śr wrz 13, 2006 17:03

Rafał, może jednak nazywaj swojego bohatera Myszką (jak juz proponowalam), a nie Bogiem, co? :clever: Bo piszesz o kimś całkiem innym niż Pan Bóg - więc wymyśl mu jakieś własne imię, skoro go od idiotów...

Ostatnio edytowano Śr wrz 13, 2006 17:32 przez Asienkka, łącznie edytowano 1 raz

Śr wrz 13, 2006 17:08
rafal, a moze tak postudiuj nauki pawdziwych filozofow.

Śr wrz 13, 2006 17:31

Rafał, może jednak nazywaj swojego bohatera Myszką (jak juz proponowalam), a nie Bogiem, co? :clever: Bo piszesz o kimś całkiem innym niż Pan Bóg - więc wymyśl mu jakieś własne imię, skoro go od idiotów...

Ja myślę abstrakcyjnie - czy na tym forum to zabronione ?

Śr wrz 13, 2006 21:00

Czy jest niewolnikiem? raczej Miłości, niż wiedzy... ale takiej niewoli, to ja Pragnę...

Jaka by nie była, to jednak niewola...

Cz wrz 14, 2006 11:55
Zobacz profil WWW

Gdy noe zapetał boga dlaczego nie zapełnił ziemi aniołami bóg mniej więcej
odpowiedział mu tak : hodz aniołowie nie śą zdolni czynić zło nie są też zdolni
by się rozwijać i niechodziło tu wcale o rozwój typu wynalezienie bomby atomowej czy telewizora.

Wt paź 03, 2006 14:08
ATEO!
dlaczego uważasz że skoro zna przyszłośc to na nia wpływa...jeszce raz Mówie czy jezeli znał byś przyszłość swojej matki to znaczy że nie miała by wolnej woli? co z tego że Bóg wie co kto zrobi a raczej co kto wybiera... to nie wybór Boga tylko czowieka.. los nie jest nam z gury narzucony tylko od początku jawny dla Boga.. a to różnica..

Nie chcesz zauwazyc jednej roznicy, JA NIE STWORZYLEM Mamy wiec nie mialem wplywu na jej wybory, np kogo pozna i z kim bedzie miala dziecko. A Bog JEST STWORCA i to wszystkie wie, wie tez czy twoje dziecko - nawet jesli go jeszcze nie masz - zginie w wypadku samochodym w wieku 10 lat, czy dozyje szczesliwiej starosci. Nie ma zadnej wolnej woli, Twoje dziecko nic tutaj nie ma do gadania, przyszlosc jest juz ustalona i On ją zna.

Wt paź 03, 2006 14:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6