Czy słusznie budujemy Świątynię Opatrzności Bożej
| Autor |
Wiadomość |
|
filippiarz
|
body napisał(a): dziwi mnie bardzo że wy ludzie młodzi nie mający żadnego wkładu w wspólne "państwowe " pieniążki, robicie o to dużo krzyku! No popatrz, a mojej byłej żony to nie dziwiło.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Wt wrz 19, 2006 13:26 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): body napisał(a): dziwi mnie bardzo że wy ludzie młodzi nie mający żadnego wkładu w wspólne "państwowe " pieniążki, robicie o to dużo krzyku! No popatrz, a mojej byłej żony to nie dziwiło.
Sory , jeśli kogoś uraziłem, ale popatrzmy bez emocji czemu nie protestujemy gdy o wiele większe pieniądze nasze kochane rządy wyrzucają nie wiadomo na co, a zarazem po co , może się powtarzam ale te 20 baniek to mały pryszcz np. w porównaniu z jedną prywatyzacją jakiegoś sektora ,czy branży, gdzie straty tylko wymierne {w gotówce}są dużo większe.
pozdrawiam 
|
| Wt wrz 19, 2006 13:56 |
|
 |
|
Kropka
|
Oczywiście.
Tylko że ten temat akurat dotyczy Świątyni Opatrzności Bożej. Więc dyskutujemy na ten temat.
Czy wokół Sanktuarium w Łagiewnikach tez był taki szum? Powstało z dobrowolnych ofiar wiernych.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
| Wt wrz 19, 2006 14:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kropka napisał(a): Oczywiście. Tylko że ten temat akurat dotyczy Świątyni Opatrzności Bożej. Więc dyskutujemy na ten temat. Czy wokół Sanktuarium w Łagiewnikach tez był taki szum? Powstało z dobrowolnych ofiar wiernych.
Tak , a oczym ja mówię o budowie i pieniądzach na nią danych przez rząd,
i podsumowujac jeżeli ktoś uważa że rząd zrobił żle, to trzeba mu wybaczyć, bo najprawdopodobniej wystraszył się ten rząd że będzie ostatni w tym zrywie hojności całego narodu, budującego pomnik Bogu!
A co do szumu,trzeba kiedyś się wyszumieć i ja to rozumieć ! 
|
| Wt wrz 19, 2006 14:27 |
|
 |
|
Kropka
|
Pomnik Bogu, pomnik Prymasowi. Właściwie nie wiadomo kogo ten pomnik będzie upamiętniał.
Któs chyba zapomniał o pewnej kolejności. NAJPIERW powstaje jakieś miejsce kultu, czyli że sie tak wyrażę "wytwarza się" kult, w związku z jakąś osobą lub wydarzeniem związanym z tym miejscem (wiem, dużo tych "związków  ), a POTEM na tym miejscu powstaje Świątynia. Samo pochowanie na placu budowy ś.p. ks. Twadrowskiego (chociaż on chciał, żeby do niego przylatywały biedronki) jeszcze sprawy nie załatwiło, a napewno nastawiło sceptycznie wielu ludzi.
A szum, to jest, owszem, szum informacyjny.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
| Wt wrz 19, 2006 19:05 |
|
|
|
 |
|
Kropka
|
Poza tym, gdzie tu widzisz jakiś zryw hojności? To już raczej można uznać, że skoro rząd dał duuużo pieniążków, to my już nie musimy. 
|
| Wt wrz 19, 2006 19:07 |
|
 |
|
Ks.Marek
|
Cytuj: dea wybudowania Świątyni Opatrzności Bożej narodziła się ponad dwieście lat temu. Świątynia miała być wotum Sejmu Czteroletniego za dar wolności, dzięki której została uchwalona Konstytucja 3 Maja 1791 roku. Dokładnie rok później, 3 maja 1792 roku, król Stanisław August oraz ówczesny Prymas Polski abp Michał Poniatowski przy asystencji innych osobistości tamtych czasów, ludu Warszawy i kilkudziesięciu tysięcy wiernych z całej Polski uroczyście zainaugurowali budowę świątyni na terenie dzisiejszego Ogrodu Botanicznego na Agrykoli w Warszawie. Autorem projektu, wyłonionego drogą pierwszego w Polsce konkursu architektonicznego, był Jakub Kubicki, przyszły architekt Belwederu. Budowę przerwała wojna z Moskwą, a potem rozbiory. Pozostał z niej fragment murów-kapliczki obok dzisiejszych Łazienek. W 1916 roku, po wypędzeniu Rosjan z Warszawy, w miejscu tym wmurowano tablicę upamiętniającą 120. rocznicę Konstytucji 3 Maja oraz plan wzniesienia świątyni-wotum. http://nowezycie.archidiecezja.wroc.pl/numery/022003/11.html
_________________ Qui in virtute Dei custodimini per fidem in salutem paratam revelari in tempore novissimo
|
| Wt wrz 19, 2006 19:44 |
|
 |
|
Kropka
|
Owszem idea liczy sobie kilkaset lat. ale to dziwne, że do tej pory nie udało się jej zrealizować... za to narosło wokół niej wiele nieporozumień, niejasności. Może taki jest Plan Boży, może to nie o takie wotum Narodu chodzi. Łatwiej jest wybudować Świątynię (chociaż jak widać nie zawsze łatwo). Może tu chodzi o co innego...
Hmm wotum za dar wolności, a potem 123 lata zaborów, dwie wojny światowe i 45 lat komunizmu...
|
| Wt wrz 19, 2006 20:26 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
KsMarek - nie wkleja się bezmyślnie czegoś, nie dodając komentarza. Trollingowi mówimy "nie".
Kropko - słuszna uwaga. Chodzi tu tylko o ambicję prymasa Glempa, który chce koniecznie wpisać się w historię jako budowniczy świątyni. Co zresztą mu nie idzie... Nicyzm dziwnym jest więc - niekoniecnzie tendencyjne - doszukiwanie się przyczyny kłopotów z wykończeniem kościoła może w samej woli Bożej  Nawet chamska i sztuczna "promocja" świątyni, a raczej placu budowy na którym takowa ma stanąć, poprzez wymuszenie pochowania tam (wbrew testamentowi  ) zwłok ks. Twardowskiego nie pomogło jakoś.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Wt wrz 19, 2006 21:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): KsMarek - nie wkleja się bezmyślnie czegoś, nie dodając komentarza. Trollingowi mówimy "nie". Kropko - słuszna uwaga. Chodzi tu tylko o ambicję prymasa Glempa, który chce koniecznie wpisać się w historię jako budowniczy świątyni. Co zresztą mu nie idzie... Nicyzm dziwnym jest więc - niekoniecnzie tendencyjne - doszukiwanie się przyczyny kłopotów z wykończeniem kościoła może w samej woli Bożej  Nawet chamska i sztuczna "promocja" świątyni, a raczej placu budowy na którym takowa ma stanąć, poprzez wymuszenie pochowania tam (wbrew testamentowi  ) zwłok ks. Twardowskiego nie pomogło jakoś.
Nie przesadzaj, z tą promocją bo zalatuje sloganem :Nietylko dla ....
A co się tyczy ambicji, nie wiem czyje ambicje przemawiają przez was,
Świątynia Opatrzności Bożej i tak powstanie i tak po co ten krzyk!, czekaliśmy 200 latek poczekamy jeszcze, czy wam to się podoba czy nie!
A może wziąć sposób znany:Jak Boże --- to wyrośnie nad zboże, tak mawiała moja babcia ! życzę spokojnej nocy!
|
| Wt wrz 19, 2006 22:42 |
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Body - "wam"  To znaczy komu  Jestem katolikiem, a uważam że budowanie na siłe czegoś, na co jak widać ludzie nie chcą dawać pieniędzy, jest głupotą.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Śr wrz 20, 2006 9:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): Body - "wam"  To znaczy komu  Jestem katolikiem, a uważam że budowanie na siłe czegoś, na co jak widać ludzie nie chcą dawać pieniędzy, jest głupotą.
To dobrze że jesteś katolikiem, chociaż nic na siłę- jak mówisz,
Świątynia Opatrzności Bożej jest , jak już ks. Marek ci próbował , powiedzieć :
WOTUM Narodu polskiego- proste, ty też masz prawo , swoją cegiełką zarządzać ... jesteś w tym narodzie i po co ten krzyk!
każdy to rozumie : jeden da cegiełkę a drugi da.. cegiełką ,ąż szyby polecą!
żartuję - oczywiście nie obrąź się , bo nie to mam na celu żeby Ciebie obrazać
Podsumowująć: dużo już sobie tu powiedzieliśmy, naprawdę rozumiem twoje stanowisko, w tej sprawie, lecz nie zgadzam się znim! pozdrawiam 
|
| Śr wrz 20, 2006 14:51 |
|
 |
|
filippiarz
|
body napisał(a): Świątynia Opatrzności Bożej jest , jak już ks. Marek ci próbował , powiedzieć : WOTUM Narodu polskiego- proste, ty też masz prawo , swoją cegiełką zarządzać ... jesteś w tym narodzie i po co ten krzyk! Zupełnie Cię nie rozumiem... Jakie cegiełki? Krk nie da nikomu niczym zarządzać, a co do WOTUM narodowego... Proszę wypowiadać się w swoim imieniu i nie zasłaniać narodem, bo część narodu ma troszkę inne "wotum": votum separatum.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
| Śr wrz 20, 2006 15:05 |
|
 |
|
Kropka
|
body napisał(a): WOTUM Narodu polskiego- proste, ty też masz prawo , swoją cegiełką zarządzać ... jesteś w tym narodzie i po co ten krzyk! każdy to rozumie : jeden da cegiełkę a drugi da.. cegiełką ,ąż szyby polecą!
Ja bym bardzo chętnie złożyła dobrowolną ofiarę, od serca. Ale po co mam dawać, skoro rządzący dali za mnie. Dali pieniądze, które powinny służyć innym celom. Bo dla mnie to są pieniądze państwowe, a nie pieniądze wiernych.
|
| Śr wrz 20, 2006 17:13 |
|
 |
|
R6
|
Czemu brakuje pieniedzy z datków?
A swoją droga to władze polskiego KK daja argumenty swoim przeciwnikom
Juz pisałem ze niektore zabytkowe koscioły się rozsypują, i jak juz dawac panstwowe pieniadze to na zabytki jako narodowe dziedzictwo a nie na nastepny moloch.
A moze zamiast swiatyni giganta zbudowac wielki dom opieki. On by przynosił chwałe jego twórcom.
Chociaz kto by chciał mieszkać w molochu. Lepiej wybudwać kilka mniejszych, dobrze rozmieszczonych. Ale jak wtedy zaspokic potrzeby megalomańskie niektorzych hierarchów.
|
| Śr wrz 20, 2006 19:49 |
|
|
|