Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 6:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Modlitwa Ojcze Nasz... 
Autor Wiadomość

A ja jestem przeciw zmienianiu tekstu tej modlitwy. Bo to nie chodzi tylko o pożywienie ziemskie. Ale ma to również wymiar Eucharystyczny. "Chleba naszego powszedniego" oznacza również Chleb Eucharystyczny
Zamiast zmieniać tekst modlitwy, lepiej prowadzić odpowiednią katechezę dla tamtych ludzi. Czy nie można im wytłumaczyć czym jest chleb w naszej kulturze? Przecież by zrozumieli

Wt wrz 19, 2006 14:31
Chleb Eucharystyczny
a czy ważniejsze jest to, że to nie jest chleb? dla mnie najważniejsze to to, że to jest ciało Jezusa a nie to, że to jest chleb i uważam, że dla każdego wierzącego katolika ten biały opłatek tym własnie powinien być - ciałem Jezusa a nie chlebem czy tylko chlebem

Wt wrz 19, 2006 19:59
Tak jak z tą modlitwą, to jest ze wszystkim, najpierw trzeba ludzi oszukać a potem powolutku zmienia się ich poglądy.
a więc o to chodziło? pokazać, że Kościoł, wiara, Bóg...to tak naprawde marna imitacja, zwykłe oszustwo?
Cytuj:
A nasze święta, przecież w większości zastąpiono nimi święta pogańskie. Wykorzysano poprostu nasze pierwotne wierzenia,
co tym razem ci przeszkadza? co chcesz udowodnić? to, że źle się stało, że pogaństwo zostało przełożone na chrześcijaństwo? że symbolika (nie wiem jak to inaczej nazwać?) chrześcijaństwa była podobna z pogaństwem?

Wt wrz 19, 2006 20:41

a czy ważniejsze jest to, że to nie jest chleb? dla mnie najważniejsze to to, że to jest ciało Jezusa a nie to, że to jest chleb i uważam, że dla każdego wierzącego katolika ten biały opłatek tym własnie powinien być - ciałem Jezusa a nie chlebem czy tylko chlebem

Ale do transsubstancjacji używa się własnie chleba - nie ryżu czy czegoś innego, ale właśnie chleba. Więc słowa "ryżu naszego powszedniego" są zubożone w stosunku do "chleba naszego powszedniego". Nie zawierają pełnego sensu
I powtarzam - zamiast niepotrzebnych ingerencji w treść tak waznej modlitwy, lepiej prowadzić właściwą katechezę.

Wt wrz 19, 2006 21:10

Tak jak z tą modlitwą, to jest ze wszystkim, najpierw trzeba ludzi oszukać a potem powolutku zmienia się ich poglądy.
Nie wiem czy wiecie, ale w ameryce istnieje American Native Church, kościół w którym indianie zamiast komunii (opłatka) biorą chalucynogenne narkotyki. Również wieżą w Jezusa i Kościół dopuszcza taką formę komunii. Dlaczego ?
Dlatego, że indianie od zawsze spożywali ten kaktus i faktycznie wykazuje on jakieś działanie. Więc trudno było by im go nagle zakazać i dać zwykły opłatek. "... co to za komunia, która nie przenosi ich do boga..."
Kościół działa podstępnie, najpierw wprowadza nową wiarę, ale nie zabrania im od razu praktykowania swoich tradycji, tylko mówi się, że ta tradycja jest związana z Jezusem.
I potem dopiero stopniowo, za 100, 200 lat zmienia się im poglądy...
A nasze święta, przecież w większości zastąpiono nimi święta pogańskie. Wykorzysano poprostu nasze pierwotne wierzenia,

[/url]

Przepraszam bardzo - który Kościół dopuszcza taką formę komuni? :clever:

Wt wrz 19, 2006 22:19

A na jakiej podstawie twierdzisz, że to kościół chrześcijański (a nawet katolicki - takie wnioski wyciągam z Twoich słów)?

Wt wrz 19, 2006 23:50
słowa "ryżu naszego powszedniego" są zubożone w stosunku do "chleba naszego powszedniego". Nie zawierają pełnego sensu
dla nas nie ponieważ naszym podstawowym pożywieniem jest chleb ale dla ludzi wschodu ryż jest takim podstawowym pokarmem więc dla nich ma sens; zresztą używanie zamiennych słów na misjach jest zaaprobowane przez Kościół więc skoro on uznał, że można to widocznie można i nic niczego nie wypacza

Śr wrz 20, 2006 9:15

Wypaczać, nie wypacza, ale - jak masz w cytacie powyżej - nie zawiera pełnego sensu. Bo gubi znaczenie chleba powszedniego, jakim jest Eucharystia. O czym pisałam już ja, Kamyk, Telchar i może ktoś jeszcze.

Dla mnie problemem nie jest zamiana zwykłego chleba na ryż, fokę czy kto co potrzebuje. Problemem jest utrata drugiego znaczenia - Eucharystii. I nie chodzi tu o konsekwencje związane z Eucharystią [to do wszytskich uwag o jej materii itp.], ale ze słowami modlitwy "Ojcze nasz". Wypowiadając je, gubimy połowę ich sensu.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr wrz 20, 2006 9:57
Aztec ma naprawdę mętlik w głowi. Po tej wzmniance o ANC się o tym szczególnie przekonuję.

Śr wrz 20, 2006 10:29
Pewno że mam mętlik, jest tyle różnych religii, i wszystkimi się interesuję, trudno się połapać którą wybrać, dlatego nie akceptuję żadnej.
A jak komuś podsunięto pod nos tylko jedną religię, to nie ma on mętliku bo wszystko jest jasne proste i przejrzyste. Robić to co mówi religia a potem do nieba. :-)
No a ten kościół indiański, pewno, że nie jest katolicki, jak by to było. :-) Może kiedyś będzie, nie wiadomo :-)
Indianie nie zgodzili zamienić tegoż "duchowego pokarmu" na tradycyjną komunię. Więc, i kościół pozostanie jaki jest.
Nie zagłębiałem się w tą wiarę , ale ciekawe jaka jest ich modlitwa pańśka :-)
Ale wiarę w jezusa przyjęli, wierzą w biblię - to chyba dobrze ? Cyż nie ?

Śr wrz 20, 2006 12:10

Wypaczać, nie wypacza, ale - jak masz w cytacie powyżej - nie zawiera pełnego sensu. Bo gubi znaczenie chleba powszedniego, jakim jest Eucharystia

No właśnie dokładnie o to chodzi.

Śr wrz 20, 2006 13:06

nie wolno iść na łatwiznę, tu nie chodzi o rygoryzm czy o bezrozumne przestrzeganie prawa. Chrystus używa symbolu chleba nie jako pokarm doczesny ale jako coś co daje życie wieczne. Nie powinno się iść na łatwiznę i zastepować słów Modlitwy Panskiej ale tłumaczyć symbol chleba. My naprawde nie mamy pojęcia jacy indianie sa inteligentni, kiedys słuchałem audycji w radio Cejrowskiego o sekcje Israelitas w amazońsiej jungli. Oni dosłonie przestrzegali prawa mojżeszowego tak jak Żydzi tyś lat...całopalenia etc. Oni zrozumieli to choć dla nich było to kompletnie różne od ich tradycji.

Chleb to nie tylko woda i mąka (może byc z ryżu :) ) ale to dar Boga, dar który daje nam życie!

Zatem tłumaczyć symbol chleba a nie iść na łatwiznę. raczej w wiekszości kultur chleb jest znany, oczywiście nie wszedzie jest to bułka jak u nas czesciej sa to podpłomyki niekwaszone wiec takie jakie łamał Chrystus podczas ostatniej wieczerzy.

Śr wrz 20, 2006 14:30
Zobacz profil WWW
Aztec, ja też różnymi religiami się interesowałem i interesuję. Najlepszy dowód, że nie wyznaję tej, w której się wychowałem. Ale przynajmniej nie mieszam faktów tak jak Ty i nie umieszczam jakichś neopogan z Ameryki w Kościele Rzymskokatolickim.

Śr wrz 20, 2006 14:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2