Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Na Mecz do kościoła 
Autor Wiadomość

Post Na Mecz do kościoła
Cytuj:
Niemieckie kościoły przygotowują się z rozmachem do piłkarskich mistrzostw świata. Futbol, potępiany wcześniej jako pogański obyczaj, podkopujący korzenie rodziny, jest dzisiaj jest świętowany na wielkoformatowych ekranach.

Gdzie będzie wisiał ekran? "To dość drażliwa kwestia"– odpowiada ostrożnie pastor Sieghard Wilm. Więc może inaczej: "Jak pan wytrzymuje obecność tego telebimu?". Duchowny głęboko wciąga powietrze. Tak, to prawda, że w ewangelickim kościele Sankt-Pauli w portowej dzielnicy Hamburga przed ołtarzem zamontowany zostanie ogromny ekran. "Chociaż nie wszystkim ludziom się to podoba, zdecydowaliśmy się wprowadzić piłkę nożną do kościoła. Po prostu futbol jest nierozerwalnie związany z naszą dzielnicą" – stwierdza.

Na czas mundialowych rozgrywek w soboty i niedziele od godziny 14.00 do 20.00, a w czasie gry o trzecie miejsce i finał nawet do 23.00 klasycystyczne wnętrze kościoła zamieni się w piłkarską świątynię. Zamiast śpiewów i modlitw będzie w niej słychać piłkarskie emocje: owacje, gniew, zwątpienie. Oczywiście picie i palenie jest zabronione.
"Na murawie Ducha Świętego chcemy świadomie stworzyć przeciwwagę do licznych imprez towarzyszących, organizowanych dla mundialowych kibiców. Chcemy być przepełnieni emocjami, a nie agresją" – mówi Wilm. I po chwili dodaje: "Dla miejscowej młodzieży etyka w sporcie jest ważnym tematem".

Źródło: http://mundial.onet.pl/0,1247843,1323592,wiadomosc.html

Lol, to już gruba przesada :shock: :? co sie z tym Kościołem dzieje...

N cze 11, 2006 8:58

To jak gdzieś w dzielnicy wszyscy są zainteresowani motoryzacją, np. jesżdżą na motorach - to jest pretekst, aby wpuszczać może ludzi do kościoła na motorach :?:

Jak komuś zależy - nie możnaby telebimu przed kościołem postawić, jak już chcą razem ten mecz oglądać :?:

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N cze 11, 2006 10:06
Zobacz profil WWW

To jak gdzieś w dzielnicy wszyscy są zainteresowani motoryzacją, np. jesżdżą na motorach - to jest pretekst, aby wpuszczać może ludzi do kościoła na motorach

Hehe, u nas kiedyś na rekolekcjach w podstawówce ksiądz do kościoła wjechał na rowerze ;) ale to tak na marginesie
Ten pomysł uważam za poroniony... Kościół jest miejscem modlitwy, a nie pubem, miejscem spotkań towarzysko-sportowych

N cze 11, 2006 11:20

Dokładnie. To przykre jak w imię zbliżenia się do wiernych ludzie na takie rzeczy w kościele się godzą. :(

Może niedługo pastor Wilm stworzy nową dyscyplinę sportu "church-football", gdzie zamiast w bramkę trzeba będzie trafić w ołtarz :x . Oczywiście wszystko dlatego bo "na murawie Ducha Świętego chcemy świadomie stworzyć przeciwwagę do licznych imprez towarzyszących, organizowanych dla mundialowych kibiców" :?

N cze 11, 2006 12:45
temat trochę chybiony. nazywanie luterańskiego zboru słowem kościół jest mocno naciągane.

N cze 11, 2006 19:19

Według mnie Kościół Katolicki powinien wychodzić do ludzi, a nie zamykać się szczelnie.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

N cze 11, 2006 20:46
Według mnie Kościół Katolicki powinien wychodzić do ludzi, a nie zamykać się szczelnie.

Masz na myśli drink-bary w konfesjonałach czy bilard na ołtarzu?

N cze 11, 2006 21:01

Ale artykuł dotyczy kościoła protestanckiego

N cze 11, 2006 21:06

Ale artykuł dotyczy kościoła protestanckiego

To nie ma znaczenia.

Skoro Jezus wywalał handlarzy ze świątyni, to nie znaczy że z kibicami nie postąpiłby tak samo... :lol:

Pn cze 12, 2006 10:16

@chrześcijanin - ja to napisałem jako sprostowanie do wypowiedzi Astronoma, który zapewne pomyślał że te ekscesy dzielą sie w kościele katolickim :P :)

Pn cze 12, 2006 16:11

@chrześcijanin - ja to napisałem jako sprostowanie do wypowiedzi Astronoma, który zapewne pomyślał że te ekscesy dzielą sie w kościele katolickim :P :)
SPOKO :lol:

Wt cze 13, 2006 10:27
Cytuj:

Kościół wychodzi do ludzi.Przykładem są misjonarze,Caritas,Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży.Kościołem my jesteśmy,bo chrzest włącza nas we wspólnotę Kościoła.Zatem rozszerzę słowa:Powinniśmy wychodzić do ludzi,a nie zamykać się szczelnie.[/code]

Pt wrz 22, 2006 9:06
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]