Autor |
Wiadomość |
dogmeat
|
 Kościół - na co on komu?
Wybaczcie, że zakładam nowy temat, ale nie wiedziałem, gdzie to napisać. Otóż, Kościół jako instytucja ustala jak należy interpretować PŚ, jak postępować zgodnie z Bożą wolą itd. itp. Ja jednak się pytam po co to komu? Jeśli Bóg dał człowiekowi sumienie, to po to by z niego korzystał. Człowiek sam potrafi tworzyć kodeksy moralne, sam może interpretować PŚ. Przecież jest istotą rozumną. Czemu ma niby ślepo iść za Kośiołem uznając go jako jedyną słuszną drogę do Boga. I tam jest przecież grzech, więc nie jest on świętością. Kościół tworzą ludzie. I na dodatek manipuluje słowami Chrystusa. Jezus ustanowił Kościół jako wspólnotę, nie instytucję.
_________________ agnostyk
|
Wt wrz 26, 2006 7:18 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Tyle tylko, że w KOściele wspólnocie istnieją także struktury ustanowione przez samego Jezusa Chrystusa, o których można przeczytać w Piśmie świętym. Tak więc Kościół jest także instytucją.
|
Wt wrz 26, 2006 7:27 |
|
 |
dogmeat
|
Jednak nie jest on "jedyną drogą dojścia do Boga"
_________________ agnostyk
|
Wt wrz 26, 2006 7:31 |
|
|
|
 |
Leszek, Jan
|
Owszem, ale jedyną najłatwiejszą i najpewniej do Boga prowadzącą drogą.
|
Wt wrz 26, 2006 7:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dogmeat napisał Cytuj: Otóż, Kościół jako instytucja ustala jak należy interpretować PŚ, jak postępować zgodnie z Bożą wolą itd. itp.  pierszwy raz się z tym spotykam więc nie masz racji, co najwyżej może wskazywac droge, ale niczego nie ustala, a o woli Bożej masz w Piśmie św. więc Kościół nie wymyśla sobie tego
|
Wt wrz 26, 2006 7:48 |
|
|
|
 |
No
|
to ja:):
To tylko gra słów…
Jeśli chcesz być członkiem tego kościoła musisz się do tych ‘’wskazań’’ stosować czyż nie?
Cytuj: a o woli Bożej masz w Piśmie św. więc Kościół nie wymyśla sobie tego
Tak samo biblii niemozna interpretowac po swojemu, kościół narzuca pewna interpretacje która obowiązuje.
|
Wt wrz 26, 2006 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tak samo biblii niemozna interpretowac po swojemu nie? tzn. że skoro ja tak robie tzn. że robie źle?nie wydaje mi się....
|
Wt wrz 26, 2006 18:54 |
|
 |
No
|
Cytuj: nie wydaje mi się....
To zależy...
Niema jakiejś jednej z góry narzuconej interpretacji całej biblii nie mniej pewne rzeczy trzeba interpretować w odpowiedni sposób by nie narazić się na herezje czy rozminąć się z nauczaniem kościoła np.gdybyś uznała, że masturbacja nie jest grzechem(bo biblia o tym nie mówi) itp.itd. ...
|
Wt wrz 26, 2006 19:42 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: masturbacja nie jest grzechem(bo biblia o tym nie mówi)
Pismo święte mówi o masturbacji. Zobacz onanizm.
|
Wt wrz 26, 2006 19:45 |
|
 |
No
|
rzech onana to raczej stosunek przerywany a tak naprawde to nie wypenienie zydowskiego prawaٻo ile dobrze pamietam nie chcia sie ozenic z zona brata za co Jahwe ukaral go smiercia wiec wszystko sprowadza sie do interpretacji...
Sorry za brak polskich znakow 
|
Wt wrz 26, 2006 20:08 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Grzech Onana to masturbacja, tak samo jest nią tzw. "stosunek przerywany". Różne nazwy dla jednej czynności.
Poza tym to nie jest temat tego wątku.
|
Śr wrz 27, 2006 4:55 |
|
 |
Incognito
|
Instytucja jest konieczna aby społeczność tak wielka jak Kościół Rzymskokatolicki funkcjonowała sprawnie i spójnie - na takiej samej zasadzie jak państwo wymaga instytucjonalnej administracji. Twoje pytanie o sens istnienia Kościoła brzmi jak pytanie o sens istnienia instytucjonalnej oświaty, skoro przecież każdy ma rozum, sam się potrafi nauczyć i sam wiedzę może zdobyć.
Co do własnej interpretacji - w średniowieczu władcy lokalni tak sobie sami interpretowali PŚ, żeby sąsiada oskarżyć o herezję i mieć powód by go najechać - z tego powodu została utworzona Święta Inkwizycja która powstrzymała ten chaos określając jaka interpretacja jest słuszna. Interpretacja PŚ musi być narzucona aby wspólnota wiernych pozostała w jedności. Protestantyzm, w którym każdy zaczął sobie interpretować jak chce zaczął się rozpadać na odłamy odłamów odłamów. Człowiek jest istotą rozumną, więc może tego rozumu użyć aby naukę Kościoła zrozumieć, a nie narzekać że go uwiera i wymyśleć sobie interpretację dla własnej wygody.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr wrz 27, 2006 13:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Kościół - na co on komu?
dogmeat napisał(a): Wybaczcie, że zakładam nowy temat, ale nie wiedziałem, gdzie to napisać. Otóż, Kościół jako instytucja ustala jak należy interpretować PŚ, jak postępować zgodnie z Bożą wolą itd. itp. Ja jednak się pytam po co to komu? Jeśli Bóg dał człowiekowi sumienie, to po to by z niego korzystał. Człowiek sam potrafi tworzyć kodeksy moralne, sam może interpretować PŚ. Przecież jest istotą rozumną. Czemu ma niby ślepo iść za Kośiołem uznając go jako jedyną słuszną drogę do Boga. I tam jest przecież grzech, więc nie jest on świętością. Kościół tworzą ludzie. I na dodatek manipuluje słowami Chrystusa. Jezus ustanowił Kościół jako wspólnotę, nie instytucję.
Pytanie jest źle zadane, a to dlatego, że to nie ludzie potrzebują kościoła, to kościół i jego struktury potrzebują ludzi, bez ktroych organizacja ta by praktycznei nie istniała. Potrzebe kościoła duchowni wzbudzają w ludziach porpzez różnego rodzaju techniki psychomanipulacyjne. Obecnie należy także dodać do tego tradycję i kulturę, obyczajowość i przywiazanie do tej wspólnoty.
|
Śr wrz 27, 2006 14:48 |
|
 |
Leszek, Jan
|
Cytuj: Potrzebe kościoła duchowni wzbudzają w ludziach porpzez różnego rodzaju techniki psychomanipulacyjne.
Czyś ty, chłopie, czytał kiedykolwiek Pismo święte? Jeśli nie znasz Pisma świętego, nie wiesz też nic o tym, czym jest Kościół. Po prostu wypisujesz brednie, które świadczą o twojej niewiedzy.
|
Śr wrz 27, 2006 16:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czytalem pismo święte i pozwól że zostanę przy swojej wersji tego co to jest kościół i komu do czego potrzebny.
|
Śr wrz 27, 2006 16:06 |
|
|
|