Autor |
Wiadomość |
Wojtek37
|
adam111151 napisał(a): to akurat bardzo prosto udowodnic ze był to pal a nie krzyż jest pewnie tutaj tez tutaj taki wątek
Naprawdę łatwo, już kiedyś klikaliśmy na ten temat i uciekłeś kolego z dyskusji. Zresztą wasz założyciel Rassel nie miał nic co do Krzyża, mało tego sam go nosił w kalpie marynarki
odnośnie Krzyża Naszego Pana to....
Do 1935r. ŚJ głosili o śmierci Pana na krzyżu. Później, aby odróżnić się od innych wyznań zmienili naukę: "Jezus umarł na krzyżu, następnie był zdjęty z krzyża i pogrzebany" ("Rząd", s.114); "Gdy Jezus umarł na krzyżu na Kalwarii przygotował cenę okupu" ("Harfa Boża" s.140). Strażnica Nr 10, 1995 s.20 wspomina: "Przez wiele lat Badacze Pisma Świętego przywiązywali wielką wagę do krzyża, uważając go za symbol chrystianizmu. Nosili nawet znaczek przedstawiający krzyż i koronę. (...) Przez kilkadziesiąt lat symbol ów widniał także na stronie tytułowej czasopisma Strażnica. Książka Bogactwo, opublikowana przez Towarzystwo w roku 1936, wykazała jednak, że Jezus Chrystus nie został zgładzony na krzyżu, lecz na pionowym słupie, czyli palu" (por. "Świadkowie Jehowy głosiciele..." s.200; Strażnica Nr 1, 2000 s.9; "Proroctwo Izajasza..." t.1 s.226).
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz wrz 28, 2006 12:05 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
PS.
Jesteście jedynymi, którzy na to wpadli 
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz wrz 28, 2006 12:11 |
|
 |
chrześcijanin
|
adamie111151 ! Nie wiedziałem że jesteś Świadkiem. Dlatego też jak zobaczyłem Twoją odpowiedź na moje pytanie:
adam111151 napisał(a): chrześcijanin napisał(a): Jeśli chodzi o ŚJ to mam kilka zastzreżeń: ... 2) "Poza Towarzystwem Strażnica nie ma zbawienia"
a jest?
To myślałem, że sobie jaja robisz. 
|
Pt wrz 29, 2006 14:44 |
|
|
|
 |
chrześcijanin
|
Mam do Ciebie Adamie 1111151 (czy jakoś tak) pytanie:
Dlaczego Wy Świadkowie zawsze uciekacie jak się okaże że zaczepiona na ulicy osoba nie jest "niedowierzającym katolikiem", którego problemy wiary niebardzo obchodzą, ale kimś wierzącym?
Zawsze jak spotykam Świadków to taka jest ich reakcja - próbują odłożyć rozmowę na kiedy indziej... 
|
Pt wrz 29, 2006 14:48 |
|
 |
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
też mam pytanie (to forum jest takie wielkie że moze ktoś o to pytał), ale jak to jest z wolną wolą młodego ŚJ?
ponoć chrzest przjmujecie dopiero po osiągnięciu dojrzałości, by każdy mógł sam zdecydować czy wybiera "tą" wiarę, by to nie był wybór rodziców. Jednak gdy podczas wypadku zostaje ranne dziecko Świadka rodzice nie dopuszczają do transfuzji.. Skąd można wiedzieć, że po osiągnięciu dorosłości mały/mała nie chciałaby zmienić wiary, (czyt. pozwolić na nią)?
Pozdrowienia
|
Pt wrz 29, 2006 15:53 |
|
|
|
 |
adam111151
|
 Re: państwo
richert napisał(a): :o Cóż to znaczy "państwo to dla Boga tyle co brud za paznokciem". Paweł w swoich listach nie pochwala braku rozsądku, Bogu trzeba się oddać na rozumną służbę. Państwo to jest nasz dom, choć tak tródno w to uwerzyc. Nie ma żyda ani greka, bo wszyscy wobec Boga są równi. Dla Boga jesteśmy równi jako ludzie, człowiek z MIŁOŚCI Boga został stworzony, dla Niego i po to by żył w Nim. Można przecież być w swym domu i bronić go, po to aby bliscy czuli sie w nim bezpiecznie. Czy europa byłaby tą samą gdyby nie polak pod Wiedniem bronił europy katolickiej - akurat polak, z tego kraju gdzie wiara jest jeszcze dość silna, choć tzw. tolerancja powoli ja zagłusza. Kraj to ludzie nie obszar globu, jeżeli tu zabraknie ludzi to i Bóg nie bedzie miał tu co robić, ludzie tutaj zostali postawieni przez Boga akurat tu i teraz w tym czasie. 
oczywsicie dla Boga nie maja znaczenia granice
"lecz w kazdym narodzie miły mu jest ten co się Go boi i postępuje sprawiedliwie"
a więc dla Boga w kazdym narodzie jest mu mily każdy kto postępuje wedlug jedo praw.
i nie ma znaczenia czy to niemiec ,polak czy czech
[/b]
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Pt wrz 29, 2006 16:05 |
|
 |
adam111151
|
chrześcijanin napisał(a): adamie111151 ! Nie wiedziałem że jesteś Świadkiem. Dlatego też jak zobaczyłem Twoją odpowiedź na moje pytanie: [ To myślałem, że sobie jaja robisz. 
a kto ci to powiedzil ze jestem?
|
Pt wrz 29, 2006 16:22 |
|
 |
adam111151
|
whistle napisał(a): też mam pytanie (to forum jest takie wielkie że moze ktoś o to pytał), ale jak to jest z wolną wolą młodego ŚJ? ponoć chrzest przjmujecie dopiero po osiągnięciu dojrzałości, by każdy mógł sam zdecydować czy wybiera "tą" wiarę, by to nie był wybór rodziców. Jednak gdy podczas wypadku zostaje ranne dziecko Świadka rodzice nie dopuszczają do transfuzji.. Skąd można wiedzieć, że po osiągnięciu dorosłości mały/mała nie chciałaby zmienić wiary, (czyt. pozwolić na nią)?
Pozdrowienia
myslę ze tak jak u katolików rodzice zmuszają dzieci do chrztu ,bierzmowania ,komunii(a przeciez moze kiedys te dzieci zminia religię) tak u ŚJ tez chca je wychowac po swojemu
|
Pt wrz 29, 2006 16:25 |
|
 |
adam111151
|
chrześcijanin napisał(a): Mam do Ciebie Adamie 1111151 (czy jakoś tak) pytanie: Dlaczego Wy Świadkowie zawsze uciekacie jak się okaże że zaczepiona na ulicy osoba nie jest "niedowierzającym katolikiem", którego problemy wiary niebardzo obchodzą, ale kimś wierzącym? Zawsze jak spotykam Świadków to taka jest ich reakcja - próbują odłożyć rozmowę na kiedy indziej... 
"MY" nie uciekamy .
Byc moze ŚJ "uciekają" bo pytasz ich orzeczy na które niechca dyskutowac albi nie znaa odpowiedzi albo się spieszą...
ode mnie nie uciekają .Moze miales pecha
|
Pt wrz 29, 2006 16:27 |
|
 |
adam111151
|
Wojtek37 napisał(a): [ Naprawdę łatwo, już kiedyś klikaliśmy na ten temat i uciekłeś kolego z dyskusji. Zresztą wasz założyciel Rassel nie miał nic co do Krzyża, mało tego sam go nosił w kalpie marynarki odnośnie Krzyża Naszego Pana to.... Do 1935r. ŚJ głosili o śmierci Pana na krzyżu. Później, aby odróżnić się od innych wyznań zmienili naukę: "Jezus umarł na krzyżu, następnie był zdjęty z krzyża i pogrzebany" ("Rząd", s.114); "Gdy Jezus umarł na krzyżu na Kalwarii przygotował cenę okupu" ("Harfa Boża" s.140). Strażnica Nr 10, 1995 s.20 wspomina: "Przez wiele lat Badacze Pisma Świętego przywiązywali wielką wagę do krzyża, uważając go za symbol chrystianizmu. Nosili nawet znaczek przedstawiający krzyż i koronę. (...) Przez kilkadziesiąt lat symbol ów widniał także na stronie tytułowej czasopisma Strażnica. Książka Bogactwo, opublikowana przez Towarzystwo w roku 1936, wykazała jednak, że Jezus Chrystus nie został zgładzony na krzyżu, lecz na pionowym słupie, czyli palu" (por. "Świadkowie Jehowy głosiciele..." s.200; Strażnica Nr 1, 2000 s.9; "Proroctwo Izajasza..." t.1 s.226).
dyskusja na temat ze ktoś uznawał krzyz jest bez sensu
To jego sprawa co uznawał .
istotne w tym dowodzie jest to co Jezus niósł na miejsce swojej smierci.?
a wiec moze odpowiesz co Jezus niósł .?
|
Pt wrz 29, 2006 16:30 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
dyskusja o krzyżu ... wystarczy przesledzic co pisali ojcowie koscioła! Pierwsi świadkowie. Nigdy nie było mowy o palu to tak jak Dan Brown wymyslił sobie jakąs historie, jesli przez 1900 lat nikt nie kwestionował krzyża wiec jaki argument jest za tym aby tą wiarę kwestionowac na rzecz pala... ja takiego nie widzę ale Jehowi to sekta wiec manipuluje ludzki, ja bym ją zdegalizował! Nie ma miejsca na hoksztaplerów.
Odkąd zaczełem poznawać swoją wiarę, czytac dzieła patrystyczne i patrologiczne, dyskusje z Jehowimy wygladają tak:
On mi coś czyta z Pisma ja mu odpowiadam o tym co on przeczytał i dodaje kontekst oraz egzegeza z ojców on na to że strąznica uczy....wiec koniec dyskusji [...]
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pt wrz 29, 2006 18:32 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): dyskusja o krzyżu ... wystarczy przesledzic co pisali ojcowie koscioła! Pierwsi świadkowie.
nigdy nie było mowy o krzyżu raczej
a jesli nie wierzysz zapytaj kogokolwiek kto cos wie naten temat co niósł Jezus słup czy krzyz?
nawet Mel Gibson w swoim filmie pokazal ze noszono słupy, pale , belki a nie krzyże
nikt by nie uniósł takiego cięzaru
|
Pt wrz 29, 2006 21:31 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Jezus niósł poprzeczną belkę! Najtarsze ikony, malowidła są świadectwem że był to krzyż, nie wspominam o pracach archeologicznych prowadzonych przez sw Helenę matkę cesarza Konstantyna Wiekiego.
Słup to wymysł, Tradycja a także historycy są zgodni - Jezus został ukrzyżowany a nie upalowany! O tym jaką śmierc wybrał sw Piotr i czemu to chyba nie trzeba przypominać
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So wrz 30, 2006 10:37 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): Jezus niósł poprzeczną belkę! a wieć Jezus nisół poprzeczna belkę a malowidła , obrazy rzeby pokazują ze niósł krzyż to kto tu kłamie? tak wymyłs ale Jezus nisól taki własnie słup, belke ,pal niezły wymysł zatem skoro tak było naprawdę Cytuj: Tradycja a także historycy są zgodni - Jezus został ukrzyżowany a nie upalowany!
czy sa tak samo zgodni co do tego ze Jezus niósł krzyż.
No bio przeciez wszędzie Jezus na wuizerunkach niesie krzyz a niósł belke
wiec jak to jest
|
So wrz 30, 2006 10:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najprawdopodobniej Jezus niósł poprzeczną belkę. Druga belka była na miejscu kaźni. Został ukrzyżowany.
W malarstwie rzeczywiście jest ukazywane niesienie krzyża, jednak dlatego, iż większą uwagę zwracano na przedstawienie narzędzia męki.
|
So wrz 30, 2006 19:42 |
|
|
|