Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość

jakbyście byli tacy mądrzy jak sie wam wydaje, to po moich postach doszlibyście do tego, że nie jestem ŚJ, po drugie macie porównanie, rzymianie czy aby nie byli poganami?, czyli mieli pogański sposób wieszania :D:D a czy może byłeś tam wtedy jak te malowidła powstawały i kto je namalował? a może wiecie, że Biblia w której jest wzmianka o Bogu Jehowie(Przekład Nowego Świata), nie jest 'robiona' z myślą żeby były tam myśli które są zgodne z naukami ŚJ? i że w niektórych Waszych(czyt. przekłady nie ŚJ) przekładach też występuje słowo 'Jahwe', czepiacie sie ŚJ, że są sektą itp., ale oni znają Biblię i wiedzą co w niej jest napisane(nie wszystko na pamięć, bez przesady), ale to Waszej religii można sie najbardzie uczepić w wielu aspektach, których niechce mi sie przytaczać, z braku czasu, chęci i niechce mi sie rozważać już nad sprawą zamkniętą bo ja wiem jaka religia jest prawdziwa, a z resztą wszyscy sie przekonacie sami, każdy ma wolną wolę ale nie każdy dobrze ją wykorzystuje. dzięki za dyskujsę ale to dalej nie ma sensu bo jesteście uprzedzeni do ŚJ a z takimi sie nie wygra. papa

Pn paź 02, 2006 11:32

tylko ktoś kto nigdy nie miał kontaktu z jehowiami moze takie nonsensu pisac.
Przykłąd.

Rodzina 4 osobowa, matka z córka zostali zwerbowani przez jehowych, mąż i syn sa katolikami. Sa święta, mąż zaprasza matkę i córke do stołu wigilijnego, matka zamyka sie z córką w pokoju i przez całe świeta nie wychodzą. Zona stawia warunek, ale maz i syn przejda na jehowityzm albo odejda od nich! Historia prawdziwa!!!!

przykłąd 2

cała rodzina przechodzi na jehowityzm tylko syn pozostaje katolikiem. Rodzice daja mu warunek albo przecodzi na ich wiare albo go wydziedziczają i musi znalesc sobie inne mieszkanie!!!!

to są historie z mojej okolicy, czy to nie ejst rozbijanie rodzin?

Na reszte bredni nie odpowiem. Zwracam uwagę moderatorom ze to forum jest na katolickim portalu wiec prosze aby za obrazanie katolików były wyciagane wnioski. Ja na fora jehowickie nie wchodzie!

Pn paź 02, 2006 11:33
Zobacz profil WWW

:shock:

Przykłąd.

Rodzina 4 osobowa, matka z córka zostali zwerbowani przez jehowych, mąż i syn sa katolikami. Sa święta, mąż zaprasza matkę i córke do stołu wigilijnego, matka zamyka sie z córką w pokoju i przez całe świeta nie wychodzą. Zona stawia warunek, ale maz i syn przejda na jehowityzm albo odejda od nich! Historia prawdziwa!!!!

przykłąd 2

cała rodzina przechodzi na jehowityzm tylko syn pozostaje katolikiem. Rodzice daja mu warunek albo przecodzi na ich wiare albo go wydziedziczają i musi znalesc sobie inne mieszkanie!!!!

Na reszte bredni nie odpowiem. Zwracam uwagę moderatorom ze to forum jest na katolickim portalu wiec prosze aby za obrazanie katolików były wyciagane wnioski. Ja na fora jehowickie nie wchodzie!

komentarz do pana marcina

a świstak siedzi i zawija sreberka

wiesz dlaczego zacząlem sie interoswac ŚJ
Zobaczylem w gazecie ogłoszenie takiej treści:

"zatrudnie ŚJ "
Zainteresowalo mnie to .
Otóż wisz co wlasciciel powiedzial ?
że ma przynajmniej poewnosc ze go nie okradną

inny przyklad
Forma Rossman

kadrowiec pyta mlodego cxzłlowieka czy jest ŚJ .
ten opdpowiada:
tak

a le ma sz nieuregulowany stosunek do słuzby wojskowej ?

młody :
mam ja nie ide do wojska

OK. przyjdz od pierwszego

swoje farmazony mozesz sobie wymyślac i tak ci nie uwierzy nikt kto mial jakikolwiek kontakt ze SJ i nie był uprzedzony z góry do ich wiary.

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn paź 02, 2006 12:38

"zatrudnie ŚJ "
Zainteresowalo mnie to .

Zgadza się. Tylko, że to nie jest dowodem na to ze Świadkowie Jehowy to najuczciwsza grupa na swiecie, ale na to że każdego kto popełna jakieś grzechy wyrzuca się z grupy. Nie dopuszcza sie ludzi z ich grzechami i słabościami.

adam111151 napisał(a):
inny przyklad
Forma Rossman

ten opdpowiada:
tak

młody :
mam ja nie ide do wojska

A na co to dowód?

Pn paź 02, 2006 12:57
ale oni znają Biblię i wiedzą co w niej jest napisane(nie wszystko na pamięć, bez przesady)

Nie. ŚJ znają swoja wersję Biblii. I to znają na wyrywki (cytaty które im pozwalaja udowodnić swoje twierdzenia). Wystarczy wdac się z nimi w dyskusję popartą znajomością Biblii, a od razu wszyscy nawiewają.

Pn paź 02, 2006 13:00

Przykłąd.

przykłąd 2

a oto komentarz do twoich historii, w których prawdziwość nie mam powodu wątpić, choć zapewne nie są do końca obiektywne

Cytuj:
29. On zaś rzekł do nich: Zaprawdę powiadam wam, że nie ma takiego, który by opuścił dom czy żonę, czy braci, czy rodziców, czy dzieci dla Królestwa Bożego,
30. A nie otrzymał w zamian daleko więcej w czasie obecnym, a w świecie przyszłym żywota wiecznego.

(Łuk. 18:29-30 BW)

zatem bywa i tak, że trzeba opuścić swoich bliskich ... i nie rozstrzygam, kto w tych przypadkach miał rację, a kto nie ...
ŚJ też są tylko ludźmi i popełniają błędy, jednak ich standardy życia są wyższe niż przeciętnej polskiej rodziny ... stwierdzam tak z autopsji, choć nie zgadzam się z ich doktrynami religijnymi

i wyjaśnij jeszcze z łaski swojej, skąd w Polsce, gdzie 90% ludzi deklaruje się jako katolicy, tyle rozwodów, tyle porzuconych dzieci w domach dziecka, tyle zdrad małżeńskich, tyle prostytucji, przemocy w rodzinie ... to pewnie też sprawka "jehowitów", żydów, masonów i innych ateistów ?

ale nie odpowiesz, bo nie wiesz co odpowiedzieć .. lepiej schować głowę w piasek i udawać, że pytania nie było ... albo napisać, ze to "brednie"
marcin_jarzębski napisał(a):
Na reszte bredni nie odpowiem.

.....

marcin_jarzębski napisał(a):
Zwracam uwagę moderatorom ze to forum jest na katolickim portalu wiec prosze aby za obrazanie katolików były wyciagane wnioski.

paradne ... katolik może obrażać, bo to katolickie forum ... to tak jakby Polak mógł obrażać obcokrajowców w Polsce, bo to jego kraj ... no dziecinada kompletna .. śmiać się czy płakać ? :?

człowieku dorośnij i opamiętaj się ...
jeśli się nie zgadzasz z czyimiś poglądami, to używaj w dyskusji argumentów, a nie inwektyw, bo tylko wystawiasz złe swiadectwo swojemu Kosciołowi

Pn paź 02, 2006 13:13
i wyjaśnij jeszcze z łaski swojej, skąd w Polsce, gdzie 90% ludzi deklaruje się jako katolicy, tyle rozwodów, tyle porzuconych dzieci w domach dziecka, tyle zdrad małżeńskich, tyle prostytucji, przemocy w rodzinie ... to pewnie też sprawka "jehowitów", żydów, masonów i innych ateistów ?

Kosciół Katolicki nikogo nie wyrzuca ze swojego grona.
Każdy może się deklarować jako katolik. A czy zyje jak katolik, to już inna sprawa.
Gdyby zacząc postępować tak jak ŚJ i wyrzucać wszystkich niepokornych/rozwodzących się/zdradzających/pijących/itp. to okazałoby się, że w Polsce mamy 20% katolików i wszyscy świecą przykłądem.

Pn paź 02, 2006 13:32

Kosciół Katolicki nikogo nie wyrzuca ze swojego grona.
Każdy może się deklarować jako katolik. A czy zyje jak katolik, to już inna sprawa.

skoro "prawdziwych katolików" jest ok. 20-25%, to dlaczego często słychać argument, że "Polska to katolicki kraj" ? w kontekście danych statystycznych, nie jest to prawda ..
Monika75 napisał(a):
Gdyby zacząc postępować tak jak ŚJ i wyrzucać wszystkich niepokornych/rozwodzących się/zdradzających/pijących/itp. to okazałoby się, że w Polsce mamy 20% katolików i wszyscy świecą przykłądem.

być może, gdyby KrK częściej egzekwował od swoich wiernych postępowanie wg zasad wiary, wyszłoby im to na dobre ... ale skoro nie egzekwuje tego od swoich "mundurowych" członków, to nie zamierza od świeckich, bo wygodniej jest mieć w statystykach 90% Polaków, niż 20% ...
no i przeciętna polska rodzina wygląda tak, a nie inaczej .. bo przecież KrK od niej niczego nie wymaga, do niczego się nie miesza, zadnych sankcji nie stosuje w zasadzie

a ŚJ nie robią niczego innego, jak tylko stosują zalecenia apostolskie .. np.:

1. Słyszy się powszechnie o wszeteczeństwie między wami i to takim wszeteczeństwie, jakiego nie ma nawet między poganami, mianowicie, że ktoś żyje z żoną ojca swego.
2. A wyście wzbili się w pychę, zamiast się raczej zasmucić i wykluczyć spośród siebie tego, kto takiego uczynku się dopuścił.
(1 Kor. 5:1-2 BW)

inna sprawa za co ŚJ wykluczają ze swego grona ... tego dokładnie nie wiem

Pn paź 02, 2006 14:20
Zainteresowalo mnie to .

inny przyklad
Forma Rossman

ten opdpowiada:
tak

młody :
mam ja nie ide do wojska

A ja mam pytanie: Jakiego wyznania był zatrudniający?

Pn paź 02, 2006 14:23

Zgadza się. Tylko, że to nie jest dowodem na to ze Świadkowie Jehowy to najuczciwsza grupa na swiecie, ale na to że każdego kto popełna jakieś grzechy wyrzuca się z grupy. Nie dopuszcza sie ludzi z ich grzechami i słabościami.

To akurat nieprawda. Wyklucza się ze Zboru ludzi, którzy popełnią grzech ciężki i nie chcą się poprawić. Dokładnie takim jakim katolicki ksiądz nie udziela rozgrzeszenia. Wykluczenie nigdy nie jest dożywotnie. Kiedy delikwent zechce się poprawic i żyć zgodnie z przykazaniami, może powrócić.

Dn 3,52

Pn paź 02, 2006 15:35
Zobacz profil WWW

zatrudniającym był nie raz Katolikiem, więc sami widzicie, że nawet z waszej wiary pojawiają sie ludzie którzy myślą obiektywnie i wiedzą jacy naprawde są ŚJ, pozatym macie takie nastawienie: my jesteśmy SUPER a reszta jest mniejsza, dokończe później bo musze lecieć.... cdn.

Pn paź 02, 2006 15:49

Jehowitów jest około 100tyś, praktykujących katolików około 20mln plus kilka milionów praktykujących raz na miesiac, na rok etc. Jesli jehowitów było by 10 czy 5 drugniej było by znaleść złego człowieka, któy kradnie, pije etc to wynika ze statystyki. Mniejsze grupy mają to do siebie ze nie są reprezentatywne.

Katolicy bywają różni bo są ludzmi. Wiec nie ma sensu pisac o tym czy jehowici sa uczciwsi czy nie, bo nie są!
To co pisze o jehowitach nie jest nawet proporcjonalne do tego co oni piszą o katolikach! JPII nazywali białym szatanem! Dla mnie są sektą niebezpieczna któa manipuluje ludzki. bo tylko człowiek niezle zmanipulowany potrafi uwierzyc z pal bez zadnego dowodu!

Po moich dyskusjach teologicznych do mnie juz nie rpzychodzą. Gdy braknie im argumentów mówią ze przyjda innym razem jakoś ich nie spotkałem. ALe szkoda zawsze przyjmuje ich bardzo miło, kaszanką i dobrym winem :lol:

Pn paź 02, 2006 18:14
Zobacz profil WWW
Trzeba powiedzieć dlaczego Kościół najbardziej ich krytykuje i oczernia:
- nabywają oni swoich członków w 99%(a może i 100%) z wiernych Kościoła Katolickiego, czyli odbierają wiernych Kościołowi. Nie znam przypadku aby ateista przystąpił do tej wiary :-)
- posługują się argumentami Kościoła Katolickiego, również pismem świętym do głoszenia swoich teorii. Jeszcze kilkadziesiąt lat do tył, posługiwali się często normalnym katolickim przekładem pisma.
- na razie świecą przykładem, bo jak inaczej przekonać nowych katolików do zmiany wiary.
- fakt, że przeciętny Jehowy, zna pismo lepiej niż niejeden kapłan. Dlaczego. Uczą się pisma średnio 3 razy w tygodniu, na zborach. Pomijając to co czytają w domu. Ileś lat temu, jak nie przeczytałem jeszcze całej biblii. Zapytałem mojego kolegę z tego wyznania, czy przeczytał już całą biblię. A on mi odpowiada, że przeczytał już 3 razy. Chłopak miał wtedy około 20 lat.
- oni wywalają ludzi nieodpowiednich, gdyż dbają o dobry autorytet religii. Ksiądz nie wywali. Bo wie on, że również grzesznik swoje dziecko ochrzci, itd. I będzie z tego gotówka. Gdyby ksiądz kogoś wywalił. To mógłby zapomnieć o kasie od tej osoby, a może również i od jej dzieci.
- to bzdury, co piszecie, że Jehowi na siłę przekonują członków rodziny do swojej wiary. Część rodzin, które znaj są mieszane, czyli żona Jehowy, mąż katolik, lub niewierzący. Nie kłóci się to wg. ich wiary.

Wt paź 03, 2006 10:44

Kolejny raz wyszła na jaw twoja niekompetencja, aztec.
- Twoja nieznajomość jakiegoś faktu nie oznacza, że taki fakt nie istnieje. W Polsce rzeczywiście atakują oni najczęściej Kościół katolicki, ale w USA czy w innych krajach w znacznym stopniu protestanckich, wyciągają oni ludzi z różnych ugrupowań właśnie protestanckich.
- Nie posługują się argumentami Kościoła katolickiego, gdyż nie są nawet chrześcijanami, bo nie uznają Jezusa Chrystusa za Boga (innymi słowy są antytrynitarnami). Nie chodzi o wydanie katolickie Biblii, lecz o to, że oni tę Biblię traktują wyrywkowo, a niektórych z ksiąg nie uznają za należace do kanonu.
- Przykładem świecą dopóty, dopóki lepiej ich się nie pozna. A najlepiej wiedzą o tym ci, którzy dali się złapać na lep tej sekty.
- Nie znają Pisma świętego lepiej niż ksiądz katolicki, gdyż znają z niego jedynie zbiór cytatów, które pasują do z góry przyjętej przez nich koncepcji.

Wt paź 03, 2006 12:40

Na temat jehowitów masz tu bardzo wiele do poczytania.

http://apologetyka.katolik.net.pl/conte ... ion/23/64/

Wt paź 03, 2006 12:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 36  Następna strona