Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 14:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 295 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
 Która wiara, która religia... 
Autor Wiadomość
Cytuj:
A masę niewinnych ludzi ten sam Bóg kazał wymordować.
a przeciez ci z księgi Jozuego nie sa niewinni
wiec zdecyduj o co ci chodzi?

Jeżeli doszukujesz się winy u kobiety i małych dzieci to jesteś niezłym katolikiem. Chodzi o miasto Haj w księdze Jozuego. Bóg kazał Izraelitom wymordować wszystkie kobiety i dzieci. Co do jednego.

Pt paź 06, 2006 14:27

A masę niewinnych ludzi ten sam Bóg kazał wymordować.

]a przeciez ci z księgi Jozuego nie sa niewinni
wiec zdecyduj o co ci chodzi?

Jeżeli doszukujesz się winy u kobiety i małych dzieci to jesteś niezłym katolikiem. Chodzi o miasto Haj w księdze Jozuego. Bóg kazał Izraelitom wymordować wszystkie kobiety i dzieci. Co do jednego.

ja sie nie doszukuje .
to ty powołałes sie na cos (nawet nie wiem na co) iu twierdziszze sa niewinni
pokaz gdzie to napisane?

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pt paź 06, 2006 16:32
Dzieci z natury są niewinne. Czyż P. Jezus nie powiedział tego ?

Pt paź 06, 2006 19:03

Nigdzie nie jest napisane,

chodzi mi o ten cytat z bIblii gdzie mowa o wymordowaniu niewinnych ludzi

Pt paź 06, 2006 19:21
Aztec napisał(a):
Nigdzie nie jest napisane,

chodzi mi o ten cytat z bIblii gdzie mowa o wymordowaniu niewinnych ludzi

Już, specjalnie dla Ciebie poszukałem.
Winien jestem sprostowanie, nie miasto Haj, tylko Aj. Posługiwałem się biblią Gdańską, i tam jest przetłumaczone Haj. Biblii nowego świata nie będę przytaczaczał, choć uważam ją za najlepsze tłumaczenie, ale i tak byście mnie wyśmiali. Więc posłuże się Biblią Tysiąclecia.
Miastem po Jerychu było Aj. Zaczyna się o nim mowa od Jozuego 6.26.
Konkretnie o wymordowaniu tych ludzi pisze rozdział Jozue 8.25. "Ogółem poległych tego dnia, mężczyzn i kobiet było dwanaście tysięcy, czyli wszyscy mieszkańcy Aj". Plan tego mordu, jest planem samego Boga. Przeczytasz o tym wcześniej. A jaka jest wina tych ludzi ? Nie znalazłem żadnej. Pewno powiesz że Bóg wiedział lepiej- no pewno wiedział...bo inaczej wytłumaczyć się nie da.
Wiem czego oczekujesz. Będziesz się czepiał, że żaden izraelski kronikarz nie napisał "Wymordowaliśmy niewinnych ludzi". Pewno że nie. Nikt nie pisze o sobie że zrobił, źle. Byli winni bo zamieszkiwali nieodpowiednie tereny. Może doszukasz się więc w Biblii winy miszkańców Aj (Haj) ?

Pt paź 06, 2006 20:06

. Nikt nie pisze o sobie że zrobił, źle. Byli winni bo zamieszkiwali nieodpowiednie tereny. Może doszukasz się więc w Biblii winy miszkańców Aj (Haj) ?

doszukam sie bo to bardzo proste.
Ty też gdybys nie czepial sie, a próbowal dociec to znalazłbys dlaczego tak zostali potraktowani

rodzaju 15:
(3) Tego, co czynią w ziemi egipskiej, w której mieszkaliście, nie czyńcie.
Tego, co czynią w ziemi Kanaan, do której was wprowadzę, nie czyńcie.

a co oni takiego czynili?

Nie będziecie postępować według ich obyczajów. Nikt z was nie będzie się zbliżał do ciała swojego krewnego, aby odsłonić jego nagość. Ja jestem Pan! (7) Nie będziesz odsłaniać nagości swojego ojca lub nagości swojej matki. Jest ona twoją matką - nie będziesz odsłaniać jej nagości. (8) Nie będziesz odsłaniać nagości swojej macochy, bo to jest nagość twojego ojca. (9) Nie będziesz odsłaniać nagości swojej siostry, córki twojego ojca lub córki twojej matki, bez względu na to, czy urodziła się w domu, czy na zewnątrz. (10) Nie będziesz odsłaniać nagości córki twojego syna lub córki twojej córki, bo są one twoją nagością. (11) Nie będziesz odsłaniać nagości córki żony twojego ojca, bo jest ona dzieckiem twojego ojca, jest twoją siostrą. (12) Nie będziesz odsłaniać nagości siostry swojego ojca, bo ona jest krewną twojego ojca. (13) Nie będziesz odsłaniać nagości siostry swojej matki, bo jest ona krewną twojej matki. (14) Nie będziesz odsłaniać nagości brata swojego ojca: nie będziesz się zbliżał do jego żony, bo jest ona twoją ciotką. (15) Nie będziesz odsłaniać nagości swojej synowej, bo jest ona żoną twojego syna, nie będziesz odsłaniać jej nagości. (16) Nie będziesz odsłaniać nagości swojej bratowej, jest to nagość twojego brata. (17) Nie będziesz odsłaniać nagości kobiety i jej córki. Nie będziesz brał córki jej syna ani córki jej córki, aby odsłonić jej nagość, bo są one jej ciałem. Byłaby to rozpusta! (18) Nie będziesz brał kobiety razem z jej siostrą, aby odsłonić jej nogość za życia tamtej, byłoby to sposobnością do niezgody. (19) Nie będziesz się zbliżał do kobiety, aby odsłonić jej nagość, podczas jej nieczystości miesięcznej. (20) Nie będziesz obcował cieleśnie z żoną twojego bliźniego, wylewając nasienie; przez to stałbyś się nieczystym. (21) Nie będziesz dawał dziecka swojego, aby było przeprowadzone przez ogień dla Molocha, nie będziesz w ten sposób bezcześcił imienia Boga swojego. Ja jestem Pan! (22) Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! (23) Nie będziesz obcował cieleśnie z żadnym zwierzęciem; przez to stałbyś się nieczystym. Także i kobieta nie będzie stawać przed zwierzęciem, aby się z nim złączyć. To jest sromota! (24)

Tymi wszystkimi rzeczami nie plugawcie się, bo tymi wszystkimi rzeczami plugawiły się narody, które wypędzam przed wami.
(25) Także i ziemia stała się nieczysta. Ukarałem ją więc za jej winę, a ziemia wypluła swoich mieszkańców. (26) Strzeżcie więc ustaw i wyroków moich, nie czyńcie nic z tych obrzydliwości. Nie będzie ich czynić ani tubylec, ani przybysz, który osiedlił się wśród was. (27) Bo wszystkie te obrzydliwości czynili mieszkańcy ziemi, którzy byli przed wami, i ziemi została splugawiona.

a wiec zostali przez Boga potraktowani za praktyki ktore sa obrzydliwoscia
czyli za kazirodzcwto ,homoseksualizm, cudzołóstwo ,zoofilię,palenie dzieci na ofiarę

mało ?
nadal uważasz że są niewinni?
to dzis za takie przestepstwa ludzie skazują na więzienie i to szybko

a teraz zobacz ile czasu Bóg czekal zanim wykonał karę
) Twoi potomkowie powrócą tu dopiero w czwartym pokoleniu, gdy już dopełni się miara niegodziwości Amorytów.

a wiec Bóg czekal kilkaset lat na to aż dopełni sie ich wina
jak widzisz jacy rodzice takie dzieci
byli coraz gorsi i nadal by to tak postepowało do jeszcze gorszych czynów .
I dopiero kiedy ich wina sie dopełniła czyli zasłuzyli calkowicie na karę Bóg ja wykonał
i tak cierpliwie znosił takie zachowanie

Pt paź 06, 2006 22:07
No, skoro tak tłumaczysz, to nie mogę nic zarzucić,
i trudno będzie mi udowodnić inaczej.
Te słowa Bóg powiedział wcześniej i można je podciągnąć pod wszystkie narody które Izraelici pobili bądź wybili potem.
Oczywiście konkretnie o tym mieście nie jest powiedziane nic. Więc załóżmy. Chociaż dla mnie nadal pozostają niewinni ponieważ nic konkretnie o ich winie nie pisze, a jak się jakiś naród skazuje na wybicie to należałoby konkretnie wskazać jego winę.
Np. nasze sądy, jeżeli złąpią grupę przestępców, to każdego skazanego traktują indywidualnie, a nie biorą wszystkich jako ogół i nie wymierzają im innej kary. Ale ok. inaczej tego udowadniać nie będziemy bo się nie da.

So paź 07, 2006 5:59

No, skoro tak tłumaczysz, to nie mogę nic zarzucić,
i trudno będzie mi udowodnić inaczej.
Te słowa Bóg powiedział wcześniej i można je podciągnąć pod wszystkie narody które Izraelici pobili bądź wybili potem.

jak widzisz znów próbujesz sie czepiac
akurat nie mozna podciągnąc pod wszystkie narody.
i zawsze w Biblii jest powiedziane dlaczego ktos poniósł karę
ZAWSZE.
Bo Bóg jest Bogiem sprawiedliwym

Cytuj:
Oczywiście konkretnie o tym mieście nie jest powiedziane nic. Więc załóżmy. Chociaż dla mnie nadal pozostają niewinni ponieważ nic konkretnie o ich winie nie pisze, a jak się jakiś naród skazuje na wybicie to należałoby konkretnie wskazać jego winę.
Np. nasze sądy, jeżeli złąpią grupę przestępców, to każdego skazanego traktują indywidualnie, a nie biorą wszystkich jako ogół i nie wymierzają im innej kary. Ale ok. inaczej tego udowadniać nie będziemy bo się nie da.

wlasnie ze da sie udowodnić

dokladnie tak samo było wtedy .kazdy indywidualnie musial zasluzyć na karę.
Biblia o tym jasno mówi
kazdego kto nie skalał sie tymi praktykami,lub był po stronie Izraelitów , lub zostawał prozelitą zydowskim ,Bóg oszczedzał .
Nawet jego rodzine oszczedzał
A wiec Bóg karał tylko rozmyslnych i nie nadajacych sie do zmiany ludzi
dzis byśmy powiedzieli: zwyrodnialców
nikogo więcej
I w Biblii jest o tym cale mnóstwo wersetów

So paź 07, 2006 15:33

Post Re: Która wiara, która religia...
Aztec napisał(a):
otwierając TEMAT...

Pod tymi względami wszystkie religie są bardzo podobne, wręcz identyczne.

Dopiero teraz tu zerknąłem i wszystkiego nie czytałem, ale zdołałem odczuć "zamieszanie"... :o

Musi ono być,
skoro Aztec "gładko" wszystko układa...sugeruje i takiego niewybaczalnego "byka" wypuszcza, że wszystkie religie są...WRECZ IDENTYCZNE :oops: :D :lol:
I jakże przy takim założeniu dalej dyskutować ?? Bigos, groch z kapustą, jaja i pory...ROZNORODNOSCI wylicza, a potem je "komprimuje"... :biggrin:

Znowu mi zarzuci, że kota we worku obracam, a co on z nim robi... ??

Synek

So paź 07, 2006 19:35

Wszystkie religie maja identyczny fundament:

"Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną"

Czyli wszystkie religie zakładają, że wyłącznie moja religia jest prawdziwa - inne to fałsz :o

... może i są jakieś mądre religie które tego nie czynią, ale ja takich nie znam :D

Wszystkie religie mają jakieś wabiki zrozumiałe dla szarego człowieka aby przyciagnąć do siebie jak najwięcej wiernych: katolicy obiecują życie wieczne (dla nie naszych piekło), mormoni wierzą że ich wierni staną się po śmierci Bogami i będą mogli rządzić stowrzonym przez siebie wszechświatem ....

So paź 07, 2006 19:50

Wszystkie religie maja identyczny fundament:

"Nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną"

Zapominasz o buddystach :)
Na upartego można też dodać politeistów którzy czasem włączają do swoich panteonów obcych Bogów podobno raz spotkało coś takiego samego Jezusa!

To co łączy wszystkie religie to ich nieweryfikowalność więc i prawdopodobieństwo prawdziwości wszystkich religi jest mniej wiecej takie samo.

So paź 07, 2006 20:02
Synek napisał(a):
Znowu mi zarzuci, że kota we worku obracam, a co on z nim robi... ??

W ogóle to zeszliśmy już mocno z tematu.
Biblię można tłumaczyć na 200 sposobów. A świadczy o tym ilość wyznań na niej bazujących.
Nadal podtrzymuję to, co powiedziałem w założeniu tego działu.
Jeżeli dyskutuję czasem o biblii to tylko dla tego aby wykazać, że są w niej głupoty, sprzeczności lub niejasności, lub aby udowodnić, że niektórzy nie postępują wg jej słów. Biblia nie jest dla mnie jednak, żadnym autorytetem, równie dobrze moł by to być Koran, czy mahabharatha.
Jednak temat był całkowicie inny.
Stwierdzam nadal, że wszystkie religie są identyczne ! (oczywiście pod kątem tych aspektów które wymieniłem na początku tego Tematu)
Skoro wszystkie są identyczne to znaczy że nie mogą być wszystkie prawdziwe. I wyznajemy taką a nie inną religię, tylko dlatego, że wpoili nam ją nasi ojcowie i tyle.

So paź 07, 2006 20:06

Aztec napisał(a):

Skoro wszystkie są identyczne to znaczy że nie mogą być wszystkie prawdziwe. I wyznajemy taką a nie inną religię, tylko dlatego, że wpoili nam ją nasi ojcowie i tyle.

nieprawda
mnie matka wpoiła katolicyzm
a juz katolikiem nie jestem .
wiec znów pudło.Twoja teza nietrafiona

nie uogólniaj bez znajomosci tematu bo trafiasz (ja zauważyłem)
kulą w płot

So paź 07, 2006 21:53

Jezus wyraznie mowi o owocach. "dobre drzewo nie moze zlych owocow a zle drewo dobrych. tak wiec poznacie ich po owocach"

macie odpowiedz na pytanie ktora religia rpawdziwa.

a ktora wydaje dobre owoce to juz samemu trzeba rozroznic.
ale wedlug mnie KK za dobrych owocow nie wydawal przez sredniowiecze, takzee mam zastrzezenia do kk.

So paź 07, 2006 22:21

Aztec napisał(a):
Stwierdzam nadal, że wszystkie religie są identyczne ! (oczywiście pod kątem tych aspektów które wymieniłem na początku tego Tematu)

No cóż,
logicznej strony twierdzen nie pojmuję, też mam inne pojęcie znaczenia słowa IDENTYCZNY...itd...itp... :o
Pomyśl tylko, co piszesz: skoro wszystkie są identyczne, to wszystkie muszą być takie same, a jakie??? prawdziwe albo nieprawdziwe !!!

A na dobrą sprawe mógłbyś też "identycznie" zacytować podawany podpis :-D
który chyba tak wygląda:
Wszystko można przyjąć „na wiarę" lub „na rozum". Kierując się rozumem, sam napiszesz Czytelniku swój program.
Przyjmując „na wiarę" przyjmujesz czyjś program.

Synek

So paź 07, 2006 22:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 295 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona