Dlaczego Bóg stworzył Choroby
Autor |
Wiadomość |
tommy
|
gabriel napisał(a): Jednym slowem aborcja to znacznie gorszy wybor niz urodzenie dziecka i trzeba zrobic wszystko aby aborcji bylo jak najmniej
Nigdzie nie twierdzilem, ze aborcja jest wyborem dobrym. Jesli jednak ktos taki wybor podejmie, to nalezy mu zapewnic do tego droge a nie czynic go zbrodniarzem.
|
Wt paź 10, 2006 14:01 |
|
|
|
 |
gabriel
|
tommy napisał(a): gabriel napisał(a): Jednym slowem aborcja to znacznie gorszy wybor niz urodzenie dziecka i trzeba zrobic wszystko aby aborcji bylo jak najmniej Nigdzie nie twierdzilem, ze aborcja jest wyborem dobrym. Jesli jednak ktos taki wybor podejmie, to nalezy mu zapewnic do tego droge a nie czynic go zbrodniarzem.
Z mojego punktu widzenia jest jeszcze 95 % roboty aby maksymalnie ulatwic kobiecie oddanie dziecka i umozliwic jej urodzenie tego dziecka i 5 % roboty aby poprawic cos w temacie aborcji ( utrudnic )
|
Wt paź 10, 2006 14:05 |
|
 |
tommy
|
gabriel napisał(a): Z mojego punktu widzenia jest jeszcze 95 % roboty aby maksymalnie ulatwic kobiecie oddanie dziecka i umozliwic jej urodzenie tego dziecka i 5 % roboty aby poprawic cos w temacie aborcji ( utrudnic )
No to sie nie zgodzimy  Ty wolisz wymuszac swoje poglady sila(prawo i policja), ja chce oddac to w rece indywidualnych ludzi. Po prostu nie zgadzam sie z Twoja metoda dzialania.
|
Wt paź 10, 2006 14:07 |
|
|
|
 |
gabriel
|
tommy napisał(a): gabriel napisał(a): Z mojego punktu widzenia jest jeszcze 95 % roboty aby maksymalnie ulatwic kobiecie oddanie dziecka i umozliwic jej urodzenie tego dziecka i 5 % roboty aby poprawic cos w temacie aborcji ( utrudnic ) No to sie nie zgodzimy  Ty wolisz wymuszac swoje poglady sila(prawo i policja), ja chce oddac to w rece indywidualnych ludzi. Po prostu nie zgadzam sie z Twoja metoda dzialania.
Utrudnic to nie znaczy uniemozliwic !
Ale nie moze byc tak ze aborcja bedzie polegac na oddaniu starych butow na smietnik
Aborcja to ostatnia rzecz ( po przejsciu wszelkich utrudnien i persfazji ) gdy nie ma innych alternatyw
I caly problem w tym aby te alternatywy byly
|
Wt paź 10, 2006 14:15 |
|
 |
tommy
|
gabriel napisał(a): Utrudnic to nie znaczy uniemozliwic ! Ale nie moze byc tak ze aborcja bedzie polegac na oddaniu starych butow na smietnik Aborcja to ostatnia rzecz ( po przejsciu wszelkich utrudnien i persfazji ) gdy nie ma innych alternatyw I caly problem w tym aby te alternatywy byly
Kwestia z utrudnieniami jest taka, ze jesli zezwolenie na aborcje to bylby wysoce biurokratyczny proces z duza iloscia papierkowej roboty etc. to mogloby sie to przeciagac w nieskonczonosc. Ktos wnioslby prosbe o aborcje a dostalby ja 5 miesiecy pozniej. Wtedy to ja tez bym sie nie zgodzil na aborcje. No chyba, ze o to chodzi zeby tak przedluzyc proces, ze juz bedzie za pozno?
Tak jak mowie - najrozsadniejsze jest podejscie w ktorej aborcje legalizujemy. Decyzje zostawiamy matce. Ludzie ktorzy sa -anty moga oferowac alternatywy, zachecac matki do tego aby dziecko urodzily i oddaly do adopcji etc. Ale nie kryminalizujmy tego, bo tak naprawde dzialamy wiecej zlego niz dobrego. Ten kto chce i tak przeprowadzi dzisiaj aborcje. Ale nie bedzie to w warunkach bezpiecznych.
|
Wt paź 10, 2006 14:23 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Konczac ten temat
1 Zajscie w ciaze to nie grypa ze mozna sie jej pozbyc w tygodniu..aby bylo szybko latwo i przyjemnie bez obciazen psychicznych ze niby plod to nie czlowiek
2 Jesli kobieta po 9 mies urodzi i odda dzeicko w szpitalu..swiat sie jej na glowe nie zawali
3 W czasie ciazy maksymalnie ulatwic jej donoszenie ciazy ( darmowe leki, opieka medyczna )
4 Usuniecie ciazy tylko w przypadku zagrozenia zycia matki lub ewentualnie bestialskich gwaltow
|
Wt paź 10, 2006 14:34 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): 1 Zajscie w ciaze to nie grypa ze mozna sie jej pozbyc w tygodniu..aby bylo szybko latwo i przyjemnie bez obciazen psychicznych ze niby plod to nie czlowiek
Było niedawno w TV, że w internecie bez trudu mozna dostac środki wczesnoporonne np. leki na wrzody żołądka o których wszyscy wiedzą że są "środkiem wczesnoporonnym".
Tak więc zażycie takiej tabletki dzień po niechcianym stosunku lub na wszelki wypadek to jednak ... grypa
... bo kto ma świadomośc, że zapłodnione jajeczko po 1-3 dniach życia to człowiek ?
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Wt paź 10, 2006 16:43 |
|
 |
Kropka
|
tommy napisał(a): Ten kto chce i tak przeprowadzi dzisiaj aborcje. Ale nie bedzie to w warunkach bezpiecznych.
No to niech się liczy z tym, że robi to nielegalnie i w niebezpiecznych dla jego życia warunkach.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Wt paź 10, 2006 17:06 |
|
 |
tommy
|
Kropka napisał(a): No to niech się liczy z tym, że robi to nielegalnie i w niebezpiecznych dla jego życia warunkach.
I to jest takie dobre i pozyteczne dla spoleczenstwa, nie?  Wolisz miec poranione kobiety czy wolisz pozostawic wybor moralny w rekach tego kto to dotyczy?
Powaznie, wasze nastawienie mi naprawde smierdzi taka Krucjata Aborcyjna. Wymuszanie sila naszych pogladow - to super sprawa. Sprawdzilo sie w przypadku prawdziwych krucjat, nie? Co jest w tym takiego zlego, ze damy wybor czlowiekowi ktorego tego dotyczy zamiast wymuszac na innych swoje Jedyne Sluszne Poglady?
Ciagle przypominam - aborcja NIE jest tak oczywista jak np. kradziez. To czy interpretujemy to jako morderstwo albo po prostu zwykla operacje, to kwestia indywidualna i niesamowicie subiektywna. I panstwo powinno dazyc do tego aby zminimalizowac szkody powstale w wyniku takiego procederu, zamiast je powiekszac.
Sluchajcie, ja naprawde nie jestem "za" aborcja. Ja zwyczajnie uwazam, ze powinna byc taka mozliwosc, legalna mozliwosc dla tych ktorzy tego potrzebuja. Nie mozliwosc w sensie "pojdz do ginekologa amatora ktory moze cie zranic na reszte zycia".
|
Wt paź 10, 2006 18:05 |
|
 |
gabriel
|
tommy Cytuj: legalna mozliwosc dla tych ktorzy tego potrzebuja
Czy zdajesz sobie sprawe jak subiektywne jest to okreslenie ?Dla jednej osoby potrzeba bedzie raz na miesiac..bo akuratnie ma taki styl zycia ..a dla innej bedzie to morderstwo...a pomiedzy caly wachlarz posrednich pogladow..czyli wolna amerykanka
|
Wt paź 10, 2006 18:13 |
|
 |
Incognito
|
Tommy, o co się tak oburzasz - o stanowienie praw społecznych zgodnie z wolą większości? Na tym polega demokracja. Jeśli większość będzie chciała legalizacji aborcji to ona nastanie.
Z Twojej strony aborcja to usunięcie tkanki, ze strony przeciwników aborcji jest to zabójstwo człowieka. Naprawdę to jest dla Ciebie takie dziwne, że zwolennikom aborcji trudniej jest przystać na zaakceptowanie poglądów przeciwnych niż Tobie? Ty akceptując zakaz aborcji zgadzasz się na odebranie ludziom wyboru, a więc pewne ograniczenie ich wolności. Przeciwnicy aborcji zgadzając się na nią akceptują morderstwo.
Ja nie widzę nic niewłaściwego w ich stanowisku, jak i w Twoim stanowisku.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Wt paź 10, 2006 18:19 |
|
 |
Nina21
|
wiecie przyglądam sie temu już jakiś czas... Mam pytanie do tych, którzy w jakims stopniu sa za aborcją. Czy wy maci eprawo sądzić o tym które dziecko ma prawo zyc, a które nie.  ? Co za różnica czy to jest dopiero dzieląca sie komórka czy juz widoczne dziecko.  ? To człowiek, któy tak samo chce zyć jak ty. Ktoś mógłby wam zabronic zyc bo tak mu akurat pasuje. Wiem że czasami jest tak że kobiety zostają same z problemem i współczuje takim kobietą ale to nie daje powodu nam decydowaćo tym kto może sie narodzic a kto nie. NIGDY nie pozwólmy na to. Nawet jeśli ktoś nie chce dziecka to przeciezjest wiele matek, które nie mogą miec swoich dzieci. Dajmy i im szanse.
_________________ IdĘ dO pRzOdU i NiE cOfAm SiĘ nIgDy!!!
|
Wt paź 10, 2006 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, nie, to nie nam decydować o tym.
To decyzja tylko matki dziecka, ona ma tylko prawo o tym decydować.
W końcu to i tak decyduje, czy powołać dziecko do życia czy nie, więc nie ma chyba problemu. Sama decyduje, czy dać życie pięciorga dzieciom, czy żadnemu....
|
Wt paź 10, 2006 20:34 |
|
 |
No
|
Cytuj: Co za różnica czy to jest dopiero dzieląca sie komórka czy juz widoczne dziecko. Cytuj: To człowiek, któy tak samo chce zyć jak ty.
Czegoś tu nie rozumiem...
Jak zlepek komórek może czegoś chcieć? 
|
Wt paź 10, 2006 20:38 |
|
 |
tommy
|
Incognito napisał(a): Tommy, o co się tak oburzasz - o stanowienie praw społecznych zgodnie z wolą większości? Na tym polega demokracja. Jeśli większość będzie chciała legalizacji aborcji to ona nastanie. Niewatpliwe masz racje  Osobiscie nie widze i tak specjalnej roznicy - jesli ktos potrzebuje wykonania tej operacji to zdecyduje sie na podziemie, albo droga bezpieczniejsza i drozsza na turystyke aborcyjna. Swoja droga nie jestem specjalnie oburzony tym faktem, chociaz moze przez jakis konkretny akapit wyszlo, ze tak sie czuje. Jedyne co mi sie tutaj nie podoba to, ze panstwo decyduje o czyms co powinno byc w sferze obywateli. Oceniam to tak - zarowno wolnosc i zycie sa prawami niezbywalnymi. Ani jednego ani drugiego nie mozemy zaniechac przez demokratyczny proces. Co do wolnosci - chyba nie ma watpliwosci, ze zakaz aborcji odbiera wolnosc kobiecie, prawda? Co do zycia - chyba nie musze mowic jak wielkie tutaj sa watpliwosci czy faktycznie popelniamy czyn bestialski czy po prostu wykonujemy rutynowa operacje ktora niewiele ma wspolnego z czymkolwiek morderczym. Dlatego z takiej kalkulacji(fakt faktem, ze moze ona wygladac na zimna i okrutna) jak dla mnie czysto wynika, ze jednak powinnismy poprzec wolnosc  Incognito napisał(a): Z Twojej strony aborcja to usunięcie tkanki, ze strony przeciwników aborcji jest to zabójstwo człowieka. Naprawdę to jest dla Ciebie takie dziwne, że zwolennikom aborcji trudniej jest przystać na zaakceptowanie poglądów przeciwnych niż Tobie? Ty akceptując zakaz aborcji zgadzasz się na odebranie ludziom wyboru, a więc pewne ograniczenie ich wolności. Przeciwnicy aborcji zgadzając się na nią akceptują morderstwo. Z tym, ze dla mnie wolnosc to wartosc najwyzsza, rownie albo bardziej wazna od zycia  Swoja droga, morderstwo to tak samo odebranie komus wolnosci(calkowite i nieodwracalne), to tez powod dla ktorego ten czyn jest dla mnie tak obrzydliwy  Incognito napisał(a): Ja nie widzę nic niewłaściwego w ich stanowisku, jak i w Twoim stanowisku.
Ja takze nie, swiat jest od tego abysmy mieli rozne poglady. To, ze uwazam swoj poglad za lepszy to inna sprawa ale sadze, ze po drugiej strony barykady jest dokladnie tak samo 
|
Wt paź 10, 2006 20:55 |
|
|
|