Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 20:49

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 234  Następna strona
 KONKURS BIBLIJNY 
Autor Wiadomość

Dzięki za szczere chęci. To też podnosi na duchu. Jeśli chodzi o urazy, to staje mi przed oczami świetlana postać z Księgi Rodzaju. Dużo płakał (ze wzruszenia) i chętnie darował. Nie tylko urazy, ale poważne krzywdy. Takie mam skojarzenie.

Nadal czekam na :help: .

Pozdrowionka dla wszystkich Poszukiwaczy! :gazeta:

So paź 14, 2006 12:28

Nadal czekam na help

"Szukajcie a znajdziecie." :nauka: Bycie poszukiwaczem nie jest łatwe, ale bardzo wyrabia wytrwałość. Sam miałem duże trudności z odnalezieniem pasujących cytatów. Czy są dobre? :hmmm: Oceni prześwietna Komisja Konkursowa. :mruga:
Dobrze radził św. Paweł w wielu kwestiach, ale czy to prawidłowy tok myślenia ??
Myślę, że sytuacja opisana w Rdz może stać się wzorem postawy wybaczającej doznane krzywdy.
Ja ten epizod zaliczyłem do tej kategorii uczynków. :ok:

Na cierpliwe poszukiwania życzę wiele pokoju i dobra.

So paź 14, 2006 12:43

tak mi przyszło teraz do głowy :hmmm: że wątpiący to mogą być również małej wiary, może to ten kierunek :hmmm: Już sama nie wiem :olaboga:
Dzięki za podpowiedź z urazami :razz:

So paź 14, 2006 13:00
Wiecie co? Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale teraz przyszło mi do głowy takie pytanie...............

Dlaczego "więźniów pocieszać" to uczynek względem ciała, a nie duszy?

So paź 14, 2006 13:15

No właśnie! Ja się nad tym zastanawiałam w poprzedniej turze. Przypomnialam sobie, że w moim katechizmie do którejś z początkowych klas było napisane "więźniów odwiedzać". Tak się też tego wyuczyłam.

A dlaczego pocieszanie więźniów to uczynek co do ciała? :hmmm: Może dlatego, że nawet w więzieniu duch może być wolnyi radosny, a tylko ciało zniewolone :?: ;)

Pięknie dziękuję za sugestie co do wątpiących. Zaraz się wezmę za dalsze szukanie.

So paź 14, 2006 14:16
Monika75 napisał(a):

No właśnie! Ja się nad tym zastanawiałam w poprzedniej turze. Przypomnialam sobie, że w moim katechizmie do którejś z początkowych klas było napisane "więźniów odwiedzać". Tak się też tego wyuczyłam.

Sprawdziłam w moim modlitewniku z młodych ;-) lat - "Drodze do nieba" (Diecezja Opolska, 1981) i jest "więźniów pocieszać"

Halszka napisał(a):
A dlaczego pocieszanie więźniów to uczynek co do ciała? :hmmm: Może dlatego, że nawet w więzieniu duch może być wolnyi radosny, a tylko ciało zniewolone :?: ;)

Hmmm.... ale pocieszamy raczej tą stronę duchową, prawda? No chyba że odwiedzimy tego więźnia i mu przyniesiemy coś... :zdrowie: .... to wtedy faktycznie możemy pocieszyć ciało ;-)

A na poważnie to gdyby ktoś wiedział dlaczego jest to uczynek względem ciała to bardzo chętnie się tego od niego dowiem.

So paź 14, 2006 14:29

Czy kwestia spotkania całkiem upadła?? Bo to już tylko dwa tygodnie zostały, a tu "cicho wszędzie, głucho wszędzie"

So paź 14, 2006 20:42

Odnośnie zaś spotkania pojawiły się głosy, że może lepiej byłoby je zrobić po konkursie - np. w styczniu. Wówczas więcej ludzi mogłoby zaplanować sobie czas i przyjechać. Muszę sobie to przemyśleć, a takżezorientować się czy nie dałoby się zrobić tego spotkania w Katowicach (łatwiej byłoby wówczas dojechać)

Pozdrawiam wszystkich

Zdaje się, rasta, że styczniowy termin jest bardziej prawdopodobny.... Zostało więc sporo czasu.

So paź 14, 2006 21:24
saxon napisał(a):
Odnośnie zaś spotkania pojawiły się głosy, że może lepiej byłoby je zrobić po konkursie - np. w styczniu. Wówczas więcej ludzi mogłoby zaplanować sobie czas i przyjechać. Muszę sobie to przemyśleć, a takżezorientować się czy nie dałoby się zrobić tego spotkania w Katowicach (łatwiej byłoby wówczas dojechać)

Pozdrawiam wszystkich

Zdaje się, rasta, że styczniowy termin jest bardziej prawdopodobny.... Zostało więc sporo czasu.

To może ja napiszę od razu, że sobotę 13 stycznia mam zajętą.

A na poważnie..... nie wiem czy to dobry pomysł ze styczniem. Upłynie sporo czasu od zakończenia konkursu :-(

So paź 14, 2006 23:12

Po raz pierwszy w czsie trwania konkursu nie przesłalam odpowiedzi :( Nawał obowiązków zawodowych na to mi nie pozwolił :(

N paź 15, 2006 9:52

N paź 15, 2006 11:40

Kiedy przypuszczelnie można spodziewać się pytań nowej tury? Myślałam, że już są a tu nic... W tygodniu nie będę miała czasu nawet na wejście na net :(

N paź 15, 2006 22:35
Biedny ksiądz Adam chyba jest już strasznie przemęczony :(

Martwi mnie też troszkę, że te pytania ukazują się z takim opóźnieniem. Teraz to jeszcze nie ma dla mnie szczególnego znaczenia, ale za dwa tygodniu idę na rekolekcje - Dni Duchowości Biblijnej - i koniec tygodnia też będę miała wyłączony od neta.

N paź 15, 2006 22:55
Mnie ciekawi jedno :
Cytuj:
1. Fragment ma mówić o Maryi wprost, czyli nie symbolicznie jak np. w Apokalipsie o Niewieście

- Czy zwroty " Matka Jezusa , Jego Matka" mona uznać za mówienie wprost ? Czy musi we fragmencie pojawić się imię Maryja ?

Pn paź 16, 2006 7:23

Pn paź 16, 2006 7:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 3503 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204 ... 234  Następna strona