NOCNA ZMIANA 2. Apogeum pełzającego zamachu tuż ?
NOCNA ZMIANA 2. Apogeum pełzającego zamachu tuż ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Trawy
|
outsider napisał(a): tak - sprawowanie władzy przez pis nosi znamiona nieuczciwej? czy tylko emocjonalnie niekonsekwentnej i niesmacznej?
Nieuczciwej.
Kłamstwa nie są uczciwe.
I nie można kłamstw nazwać "niesmakiem"
Niesmak to ja mam - kiedy widzę że nie mają odwagi nazwać własnych błędów po imieniu.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Śr paź 18, 2006 13:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Trawy napisał(a): Niesmak to ja mam - kiedy widzę że nie mają odwagi nazwać własnych błędów po imieniu.
to jest już nas dwóch 
|
| Śr paź 18, 2006 13:58 |
|
 |
|
micked
|
Trawy napisał(a): Albo się mówi że to my PiS jesteśmy uczciwi i sprawuje się władze uczciwie a jeżeli nie to z obietnic robi się frazes a ucziciwością PiSu można sobie buty wytrzeć. Tylko jak mierzyć tą uczciwość, bo ocena działań PiSu może być diametralnie różna zależnie od sposobu przedstawienia faktów, czy osobistych upodobań oceniającego. Dla mnie jedynym sensownym miernikiem są przepisy prawa. I dokąd te przepisy nie są łamane (a wbrew szumowi medialnemu nie są), to nawet jak politycy PiSu będą prowadzili rozmowy w sypialniach, uprawiali różne kombinacje polityczne, i tworzyli egzotyczne koalicje, to dla mnie jako wyborcy istotne jest tylko jedno: czy sprzyja to realizacji tego, co uważam za najważniejsze w programie tej partii. Jeżeli z pomocą Samoobrony udało się zlikwidowac WSI (a PO raczej w tym przeszkadzała) to OK. Koalicja z Lepperem nie jest szczytem marzeń ale nie jest przestępstwem. Polityka to walka, a dla tych, którzy bronią ustabilizowanych prze wiele lat interesów to walka na śmierć i życie. Estetyka w tym momencie schodzi na drugi plan. Być może wyborcy PO, SLD i innych zawiedli się na PiSie, ja nie narzekam  Wręcz przeciwnie uważam, że im większy hałas, tym więcej się pozytywnego dzieje. Bo nikt nie atakuje tych, którzy nie chcą nic zmieniać. W końcu lata "mafijnych" rządów SLD, to w porównaniu z rządami PiSu była oaza spokoju Cytuj: Ale to nie PO wpisało sobie na sztandary UCZCIWOŚĆ I PRAWDOMÓWNOŚĆ Czyżbyś uważał, że politycy PO mają prawo być nieuczciwi i nie mówić prawdy? Zresztą trudno, żebyśmy na tym forum dyskutowali o prawdomówności, gdy co chwila ktoś stosuje uogólnienia, które z natury rzeczy są dalekie od prawdy, nawet jeśli można usłyszeć je na kilku kanałach telewizyjnych naraz. Dotarcie do prawdy wymaga trochę wysiłku, polegającego na zapoznaniu się z informacjami z różnych, często przeciwstawnych źródeł i wyrobieniu sobie własnej opinii. Nie wystarczy np bezkrytycznie rzucać oskarżeniami typu: ten polityk kłamie, bo kiedyś mówił co innego, a dziś mówi co innego. W ten sposób można zarzucić kłamstwo każdemu, kto kiedykolwiek zmienił zdanie z jakichkolwiek powodów. Cytuj: Z kłamstwami walczy się uczicwością. Każdy chrześcijanin to wie. Więc mam nadzieję, choć słabą, że od tej pory wszystko, co napiszemy będzie oparte na uczciwym i bezstronnym rozeznaniu faktów i nie zakładaniu żadnej tezy zanim nie poznamy racji rożnych stron konfliktu. Bo tak powinien postępować chrześcijanin.
|
| Śr paź 18, 2006 19:44 |
|
|
|
 |
|
SweetChild
|
micked napisał(a): Tylko jak mierzyć tą uczciwość, bo ocena działań PiSu może być diametralnie różna zależnie od sposobu przedstawienia faktów, czy osobistych upodobań oceniającego. Dla mnie jedynym sensownym miernikiem są przepisy prawa. I dokąd te przepisy nie są łamane (a wbrew szumowi medialnemu nie są), to nawet jak politycy PiSu będą prowadzili rozmowy w sypialniach, uprawiali różne kombinacje polityczne, i tworzyli egzotyczne koalicje, to dla mnie jako wyborcy istotne jest tylko jedno: czy sprzyja to realizacji tego, co uważam za najważniejsze w programie tej partii. Na tej zasadzie uczicwe były działania PZPR. Sami sobie ustanowili prawo, którego potem zazwyczaj się trzymali i realizowali swój partyjny program. Zgodnie z prawem "program partii programem narodu". Trzeba pamiętać, że politycy zasiadający w sejmie sami tworzą prawo. Sejm i Senat to władza ustawodawcza. Dlatego wobec nich kryterium zgodności z prawem jest zdecydowanie za słabe. Bez etyki prawo staje się kolejnym narzędziem "wymuszeń rozbójniczych", na zasadzie "jak nie wejdziecie do koalicji to uchwalimy zakaz kandydowania osób skazanych przez sąd".micked napisał(a): Być może wyborcy PO, SLD i innych zawiedli się na PiSie, ja nie narzekam  Wręcz przeciwnie uważam, że im większy hałas, tym więcej się pozytywnego dzieje. Bo nikt nie atakuje tych, którzy nie chcą nic zmieniać. W końcu lata "mafijnych" rządów SLD, to w porównaniu z rządami PiSu była oaza spokoju
Widocznie masz duszę rewolucjonisty 
|
| Cz paź 19, 2006 9:48 |
|
 |
|
Trawy
|
micked - kolejny raz pitolisz co gorsze w ten sam sposób - jak zdarta płyta.
Kolejny raz uzasadniasz łgarstwa PiSu wyższą koniecznością - zupełnie jak bolszewicy - oni tez uzasadniali masowe wywózki na Kołymę czy do budowy Biełomorkanału koniecznością walki klasowej w celu stworzenia idealnego systemu.
NIE MA ŻADNEGO USPRAWIEDLIWIENIA DLA KŁAMSTW.
Żadne WSI nie jest warte utraty wiarygodności.
I nie zbaczaj na PO bo problem leży w kłamcach z PiSu.
Co gorsze - w kłamcach z PiSu którzy nie mają odwagi przyznac się do własnych kłamstw.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Cz paź 19, 2006 9:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
trawy napisał:
Cytuj: NIE MA ŻADNEGO USPRAWIEDLIWIENIA DLA KŁAMSTW Cytuj: (...) bo problem leży w kłamcach z PiSu. Co gorsze - w kłamcach z PiSu którzy nie mają odwagi przyznac się do własnych kłamstw
ale co z tego wynika?
jedynie to, że wyborcy pisu czują się oszukani i zdradzeni
przeciwnicy pisu chcą z tego uczynić powód do dymisji rządu
a jeszcze inni relatywizując takie postawy pisu tłumaczą to wyższymi racjami
jedni i drudzy i trzeci dadzą wyraz swych postaw w zbliżających się wyborach samorządowych a potem w wyborach parlamentarnych, które już niebawem.... bo już za 3 lata
pzdr 
|
| Cz paź 19, 2006 10:12 |
|
 |
|
Trawy
|
outsiderze - ja wątpię czy ten zlepek zwany koalicją wytrzyma tak długo.
Mnie zarówno wkurza kiedy Piskorski z PO twierdzi że jest czysty jak kryształ, a ex-PO gilowska uważa że drobny nepotyzm nie zaszkodzi.
Tak samo wkurza mnie kiedy słyszę jedno od Lipińskiego a potem pokrętne tłumaczenie że nie tak albo co gorsze że TAK wygląda polityka.
Ergo micked za każdym razem jako przeciwwagę do zarzutów przeciw zachowaniu posłów PiS stawia jakieś akcje ludzi z PO jakby tam byli kryształowo uczciwi ludzie.
W sumie - co dość straszne - ale najbardziej uczciwą partią obecnie wydaje się SLD...
Przynajmniej swoje afery nazywają po imieniu...
|
| Cz paź 19, 2006 10:36 |
|
 |
|
Stanisław Adam
|
Trawy napisał(a): W sumie - co dość straszne - ale najbardziej uczciwą partią obecnie wydaje się SLD... Przynajmniej swoje afery nazywają po imieniu... Skoro tak twierdzisz ... W taktyce (jak niektórzy mówią: odwracaniu kota ogonem) komuchy zawsze były dobre. Tak naprawdę, to nic strasznego w tym nie ma. Normalka. Aha, właśnie o poranku z podwarszawskiego mieszkanka pod eskortą przetransportowano do Opola byłą towarzyszkę Jakubowską. Na przesłuchanie. Właściwie z powodu jakichś drobiazgów - na skali afer III RP: Cytuj: Trzy zarzuty o charakterze korupcyjnym postawiła prokuratura byłej posłance SLD Aleksandrze J., zatrzymanej dziś przez CBŚ.Aleksandra J. podejrzana jest m.in. o przyjęcie 480 tys. zł korzyści majątkowej. Zarzuty dotyczą okresu od 2002 do 2004, gdy była posłanką na Sejm. Grozi jej od 2 do 12 lat więzienia. Jak poinformował prokurator krajowy Janusz Kaczmarek b. posłanka jest podejrzana m.in. o przyjęcia 480 tys. zł korzyści majątkowej w związku z ubezpieczeniem Elektrowni Opole. - Wykorzystując swój mandat poselski wskazała brokera, który miał ubezpieczać Elektrownię Opole. Natomiast broker ów w zamian za to podzielił się prowizją z osobami wskazanymi przez b. posłankę, w tym również z nią samą - mówił Kaczmarek. interia
Te naprawdę nietuzinkowe afery jeszcze czekają na ujawnienie.
Dlatego tak co niektórzy przebierali nóżkami do przyśpieszenia wyborów lub koalicji na bazie ("konstruktywnego" wotum nieufności).
| Cz paź 19, 2006 14:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
"Ocena działań PiSu może być diametralnie różna" - to prawda, niemniej PiS zdecydowanie pracuje na negatywne opinie i utratę zaufania.
Przykład? -proszę bardzo...gdy prez. Kwaśniewski zastosował ostatni akt łaski wobec kolegi Z. Sobotki, toż to PiS najbardziej nagłaśniał ten fakt, przedstawiał nieomal jak zamach stanu.
Priorytetem nowej władzy PiS miało być ukazanie społeczeństwu prawdziwego oblicza SLD i prez. Kwaśniewskiego poprzez natychmiastowe odtajnienie akt tzw. "afery starachowickiej".
I co??...ano upłynęło 12 miesięcy i cisza....
"Sukcesy" to powielanie starych spraw, poprzez spektakularne aresztowania Wąsacza, Jakubowskiej.
Cała Polska mogła do syta naogladać się jak kilku panów o posturze Tarzana doprowadza na przesłuchanie mikrego - 160 cm, aferzystę na przesłuchanie.
Najlepsze były wyjaśnienia pana prokutatora - Wąsacz od 5 lat systematycznie zawsze stawia się na przesłuchania, teraz prokuratura nabrała podejrzeń, bo służby zauważyły jak p. Wąsacz kupował 3 duże walizy, w związku z tym nasuwało się domniemanie, że chce uciec przed wymiarem sprawiedliwości.
Wąsacz zapłacił kaucję, został wypuszczony i w tym tygodniu zwrócono mu paszport i oddano kaucję.
Ale akcja aresztowania była udana?...była! - nikt nie zaprzeczy
Teraz podobnie może być z J.akubowską.
Zasada "ciemny lud to kupi" może jednak nie jest remedium na problemy PiS, bo jak mówi stare przysłowie "cygan przez wieś przejdzie tylko raz".
|
| Cz paź 19, 2006 21:21 |
|
 |
|
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Te naprawdę nietuzinkowe afery jeszcze czekają na ujawnienie. Dlatego tak co niektórzy przebierali nóżkami do przyśpieszenia wyborów lub koalicji na bazie ("konstruktywnego" wotum nieufności).
Nie takie afery jak ta III RP była w stanie ujawnić o własnych siłach.
|
| Pt paź 20, 2006 9:33 |
|
|
|