Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona
 Czy ateista ma prawo wmawiac Ci co on uwaza 
Autor Wiadomość
[quote="Aztec"]Ja też jestem po chrzcie i figuruję w papierach jako katolik :-)
Podnoszę duchownym statystyki. :-)
Takich ludzi znam masę, moim zdaniem, jeżeli takich ludzi będzie większość to kościół obudzi się z przysłowiową ręką w nocniku.
[quote]
Dokładnie, to samo z moich obesrwacji wynika. Wiekszość jest katolikami tylko na papierze. Młodsze pokolenia mają już zupełnie inną mentalność i nastawienie do KK.

Pn paź 23, 2006 14:53
Ja też jestem po chrzcie i figuruję w papierach jako katolik :-)
Podnoszę duchownym statystyki. :-)
Takich ludzi znam masę, moim zdaniem, jeżeli takich ludzi będzie większość to kościół obudzi się z przysłowiową ręką w nocniku.

Dokładnie, to samo z moich obesrwacji wynika. Wiekszość jest katolikami tylko na papierze. Młodsze pokolenia mają już zupełnie inną mentalność i nastawienie do KK.

Pn paź 23, 2006 14:53

Cytuj:
wtedy bedzie jasno..a nie ze ktos chce glosic ateizm..a za rok chce meic slub koscielny a przez koncem zycia spowiedz i pogrzeb koscielny...nie ma mowy wtedy

No nie, to teraz odmawiasz nam możliwości nawrócenia się? A myślałem, że każdy może dostąpić zbawienia, jeśli tylko pójdzie za Jezusem

Aha czyli miec ciasto i zjesc ciastko..prawda ? Wala to sobie mozesz robic z kolegow

Pn paź 23, 2006 15:01

No coz, widze ze nie pozostaje mi nic innego jak przestac dyskutowac z ludzmi problemy ateizmu jesli nie maja sami ochoty wypisac sie z kosciola .....
Inanzcej to jest hipokryzja....a z hipokrytami nei dyskutuje

Pn paź 23, 2006 15:03
Buhahaha ale dowcip. Chętnie bym sie wypisał, ale póki co księża robią wszystko, aby utrudniać akt apostazji. Nie zamierzam się użerać z takim czy innym ksiedzem. Będzie mozliwość szybkiego i cywilizowanego wypisania sie z kościoła to to zrobię. Zresztą nie zależymi na tym aż tak bardzo, zębym sobie z tego powodu włosy z głowy wyrywał. Masz gabrielu tych swoich 90% katolików i się ciesz, bo oni są tylko na papierku (włacznie ze mną), nigdzie indziej, co widać dookoła naszej codziennej rzeczywistości, w której żyjemy.

Pn paź 23, 2006 15:08

Cytuj:
Zresztą nie zależymi na tym aż tak bardzo, zębym sobie z tego powodu włosy z głowy wyrywał. Masz gabrielu tych swoich 90% katolików i się ciesz, bo oni są tylko na papierku (włacznie ze mną), nigdzie indziej, co widać dookoła naszej codziennej rzeczywistości, w której żyjemy.

A co boisz sie potepienia ?Przeciez Bog nie istnieje wg Ciebie..wiec czego sie obawiasz..idz smialo i sie wypisuj..chociazby aby nie dawac takim jak ja argumentow ze jest 90 % wierzacych

Pn paź 23, 2006 15:10
Już pisałem - na przeszkodzie stoją nieprzychylni ksieżą, którzy za wszelką cene utrudniają apostazje. Nie chcem i sie z nimi uzerać i to jest główny powód.

Pn paź 23, 2006 15:12

Już pisałem - na przeszkodzie stoją nieprzychylni ksieżą, którzy za wszelką cene utrudniają apostazje. Nie chcem i sie z nimi uzerać i to jest główny powód.

Przykro mi to nie jest argument, dla czlowieka ktory prawdziwie wierzy w swoje idealy to jest tylko tani wykret nic wiecej !

Pn paź 23, 2006 15:14
Doprawdy nie doszukuj się w tym niewiadomo jakich przyczyn.
Po prostu mi sie nie chce na razie manrować mojego czasu na apostazje = użeranie sie z księżmi. Do poczucia nie bycia katolikiem nie jest mi potrzebna apostazja. co z tego, że gdzieś tam figuruje w zapisach kościoła, że niby jestem katolikiem? Mi to naprawdę zwis.... Choć oczywiście rozumiem argumenty tych, którzy głoszą, zeby sie wypisywać i nie zawyżać statystyk. To już się dzieje - ostatnimi laty odnotowywany jest coroczny wzrost apostatów, co przyznaje sam kościół. Poza tym, apostzja tak naprawdę dotyczy tylko ateistów lub ludzi innej wiary. A ile jest takich, którzy wierza w Boga, niby są katolikami, ale tak naprawdę nie zgadzają sie z wieloma nauczaniami KK? Takich jest własnie gabrielu większosć. Im najtrudniej wytłuamczyć, żeby sie wypisali z kościoła, mimo, że tak naprawdę tacy z nich katolicy jak ze mnie baletnica. Nie wiem z czego to wynika - z tradycji, z przyzwyczajenia, z leku przed plotkami, czy też ze zwykłego olania sprawy...

Pn paź 23, 2006 15:24

gabriel napisał(a):
Pytanie do Aztec, Big mac i Tommy..idziecie w najblizyszm czasie wypisac sie z ksiag parafialnych jako wierzacy ?
Bede czekal na wasza odpowiedz i potwierdzenie tego faktu !!

Gabriel, jak bym to zrobił to ksiądz w mojej miejscowości rzucił by na mnie klątwę kościelną. Tutaj wszyscy się znamy i lubimy lub nie.
Jest kilka osób, z mojej miejscowości które jawnie wyrzekły się wiary i się wypisały. Proboszcz bluzgał po nich jak "po psach" i pienił się jak wściekły :-). Byłem wtedy w kościele :-). Babka od nas wyszła za araba i zmieniła wyznanie :-)
Ja jednak stopniowo przekonuję młodych ludzi do normalnych poglądów, zachowując tym samym dotychczasową tożsamość. Przyznam, że mam pewien autorytet i wszyscy mnie znają w mojej miejscowości. .

Boisz sie ksiedza ? Przeciez Bog nie istnieje..a ksiadz Ci nic nie zrobi ....
A klatwa...? Wierzysz w jakis stary zabobon ???:)

Cytuj:
Chociaż, rozważam coraz bardziej możliwość wypisania się z ksiąg parafialnych, aby dać dobry przykład młodemu społeczeństwu

Jaasne, zrob tak bedzie mneij hipokrytow w spolecznestwie
Pozniej przynajmniej bedzie jasne ilu jest wierzacych , ale jak przyjdzie taki po slub koscielny albo spowiedz to gdybym byl ksiedzem to wpierw na kolanach do czestochowy za pokute bym zadal..a pozniej dopiero dyskutowal o spowiedzi czy slubie koscielnym z takim osobnikiem jak Ty

I wreszcie bedzie mneij szczekaniny na kosciol wtedy ..albo albo woz albo przewoz

Pn paź 23, 2006 15:26
Dotknąłeś gabrilu clue sprawy - katolikom kosciół jest dzisiaj potrzebny praktycznie tylko jako zaspokajanie ich egoistycznych potrzeb, takichj ak ceremonia slubna w kościele. Zatem chcesz ich szantażować niewydawaniem ślubów? Żałosne są twoje arguemnty (vide z tym na kolanach)... Takimi metodami nikogo nie zatrzymasz w kościele ani nie sprawisz, że będzie autentycznym katolikiem z prawidzwego zdarzenia. Wymyśl cos lepszego :)

Pn paź 23, 2006 15:32

Cytuj:
A ile jest takich, którzy wierza w Boga, niby są katolikami, ale tak naprawdę nie zgadzają sie z wieloma nauczaniami KK? Takich jest własnie gabrielu większosć. Im najtrudniej wytłuamczyć, żeby sie wypisali z kościoła, mimo, że tak naprawdę tacy z nich katolicy jak ze mnie baletnica

To jest wtedy bigoteria.KK to nei twoje czy moje poglady ale nauczanie ojcow kosciola
Jesli chcesz sie nazywac katolikiem musisz wyznawac te prawdy wiary.Jesli nie masz na to ochoty to moesz sie nazywac jakkolwiek..ale napewno nie katolikiem
..i wtedy powinienes sie wypisac z kosciola KK..inaczej mam pelne prawo pisac ze katolikow jest w Poslce minimum 90 %

A KK nie bedzie wysylal sekretarke do twojego domu abys laskawie mogl zlozyc podpis.
Np jak chcesz zalozyc biznes w Poslce tez musisz sie nabiegac po urzedach

Pn paź 23, 2006 15:32

Dotknąłeś gabrilu clue sprawy - katolikom kosciół jest dzisiaj potrzebny praktycznie tylko jako zaspokajanie ich egoistycznych potrzeb, takichj ak ceremonia slubna w kościele. Zatem chcesz ich szantażować niewydawaniem ślubów? Żałosne są twoje arguemnty (vide z tym na kolanach)... Takimi metodami nikogo nie zatrzymasz w kościele ani nie sprawisz, że będzie autentycznym katolikiem z prawidzwego zdarzenia. Wymyśl cos lepszego :)

Nie, KK to nei tylko sluby..ale jelsi chce sie je miec..tzreba do KK nalezec

Ty bys chcial lowic ryby i nie nalezec do kola wedkarskeigo..nie zarybiac..nie dbac o ryby ..nic nei robic tylko lowic...wiesz jak to sie nazywa ? KLUSOWNICTWO !

Pn paź 23, 2006 15:34

Cytuj:
Żałosne są twoje arguemnty (vide z tym na kolanach)... Takimi metodami nikogo nie zatrzymasz w kościele ani nie

Ja gdybym byl ksiedzem wcale takich jak Ty bym nei zatrzymywal.Kazdy musi poniesc konsekwencje swoich decyzji....
Powiedzialem woz..albo przewoz

Pn paź 23, 2006 15:36

Hipokryta w tym watku najwiekszym jestes TY gabrielu. Po prostu padam jak czytam Twoje teksty. Brak mozliwosci nawrocenia? Wokol nawrocenia kreci sie cale chrzescijanstwo. Flippiarz Ci napisal co o Tobie sadzi. I ja podpisuje sie rekami i nogami pod tym. Jestes malym gniewnym z glowa napakowana teoriami spisku, komfortowo siedzacym w swojej nieistniejacej wiekszosci z absolutnie zerowym zrozumieniem Biblii albo slow Jezusa. Jestem calkowicie pewny, ze jestem tylko krzykaczem ktory tak naprawde nie rozumie wlasnej religii. Podejrzewam, ze o chrzescijanstwie to wiem wiecej od Ciebie ;)

Tak przy okazji. Jesli dobrze pamietam w Biblii jest jeden zapis o homoseksualizmie. Pare linijek dalej, jest zapis o tym, ze nalezy ukamieniowac nieposluszne dzieci. Bedziesz zabijal swoich synow badz corki jak beda buntowniczymi nastolatkami? Jesli nie, to jestes tak wielkim hipokryta, ze slowa tego nie potrafia oddac. Jesli tak, to podejrzewam, ze w wiezieniu po tym czynie dokladnie zapoznasz sie z homoseksualizmem ;)

A apostazja? Wybacz, nie chce mi sie a) szukac dwoch swiadkow b) jechac do kosciola w ktorym zostalem ochrzczony c) uzerac sie z tamtejszymi ksiedzami. Wybacz, ale mam lepsze sposoby na spedzenie calego dnia. Gdzies mam klatwe, gdzies mam eksomunike, gdzies mam dechrystianizacje. Co mnie obchodzi to strata czasu i nerwow.

Pn paź 23, 2006 15:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 526 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona