Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 19:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 molestowanie - samobojstwo-potepienie wieczne ? 
Autor Wiadomość

Post molestowanie - samobojstwo-potepienie wieczne ?
Ciekawi mnie ca sadzicie o samobojstwie tej dziewczynki molestowanej , tzn czy wg teoligii katolickiej taka osoba bedzie potepiona wiecznie ?

Pomijam tutaj aspekt boskiego milosierdzia jako ostatniej deski ratunku, ktore jest nieodgadnione ale np samobojcy, nienarodzone dzieci bez chrztu...kiedys kosciol twierdzil ze dusze te beda potepione ... :?

Cz paź 26, 2006 16:57

Zdaje się od dawna już nie postępuje się schematycznie w wypadku samobójstw: samobójca = potępienie.
Raczej łączymy się w cierpieniu z jej bliskimi... a dziewczynie współczujemy.

Cz paź 26, 2006 17:30

... ale myślę, że nikt nie pochwali - samobójstwo nie jest drogą właściwą rozwiązywania problemów

Cz paź 26, 2006 17:34

Rozmowa o "limbusie" to teraz gorący temat i nadaje się raczej do innego
wątku, o ile taki nie zaistniał już wcześniej na forum.

Cz paź 26, 2006 17:35
Ja myslę , że ta tragedia powinna uzmyslowić nam jak odpowiedzialnym zadaniem jest wychowanie dzieci...

Jaka to odpowiedzialna praca: nauczyciel, wychowawca, pedagog szkolny...

Wreszcie rodzice...Powinni dbac by z takimi problemami dziecko przyszło do nich...Dziewczynka mogla przenieść się przeciez do innej szkoły, a nie na tamten swiat...

Ta tragedia powinna sprowokowac wielką debate o mediach, filmach jakie oglądają dzieci...Skąd 14 latkowie wiedzieli jak zasymulowac gwałt? Z filmów, seriali...

Przepraszam, ale wydaje mi się gabriel, że troche zerujesz na tej tragedii...
Szukasz sensacji...Potepiona, zbawiona a może do czyśćca na 10 lat?

Cz paź 26, 2006 17:36

Cytuj:
Przepraszam, ale wydaje mi się gabriel, że troche zerujesz na tej tragedii...
Szukasz sensacji...Potepiona, zbawiona a może do czyśćca na 10 lat?

Dlaczego uwazasz ze zeruje na tragedii ? Tematy sie zazwyczaj porusza przy okazji jakiegos wydarzenia i uwazam ze jest to dobra okazja aby podyskutowac o teologicznym potepieniu samobojcow bo o ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo

Cz paź 26, 2006 17:48
Cytuj:
ale np samobojcy, nienarodzone dzieci bez chrztu...kiedys kosciol twierdzil ze dusze te beda potepione ...
samobójcy - tak, ale małe, nie ochrzczone dzieci? nie słyszałam, poza tym jak nie można porównywać wiedzy psychologicznej, psychiatrycznej jaka jest dziś a jaka była kiedyś.

sysara napisał:
Cytuj:
... ale myślę, że nikt nie pochwali - samobójstwo nie jest drogą właściwą rozwiązywania problemów
cieszę się i zazdroszczę, że nigdy nie byłeś w takiej sytaucji, która wydawałaby ci się tak przerażająca, upokarzająca, że nigdy nie byłes w takim stanie psychicznym pod wpływem, którego śmierć wydawałaby ci się wybawieniem, uwolnieniem od tego co dręczy i boli. Oczywiście, nie jest dobrym rozwiązaniem ale takiego człowieka trzeba zrozumieć, tym bardziej, że jak zwykle w takich sytacjach dziewczyna miałaby najgorzej ponieważ większość jak zwykle w tego typu sytacjach zwala winę a przynajmniej większą część winy na dziewczynę, że prowokowała, że sama tego chciała, że jest dziw...itp itd. i pewnie o tym wiedziała (no właśnie, z tego co wiem to właśnie obawiała się, że filmik trafi do internetu), poza tym ludzie lubią mówić o takich sprawach więc nawet zmiana szkoły i miejca zamieszkania nic by nie dała na dłuższą metę, jedynie chyba za granicę.

Cz paź 26, 2006 17:52
Cytuj:
ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo
już na szczęscie nie, w końcu uznał, że nie można znać stanu psychicznego samobójców na tyle aby twierdzić, że zrobili coś z pełną świadomością czy nie.

Cz paź 26, 2006 17:54

Wreszcie rodzice...Powinni dbac by z takimi problemami dziecko przyszło do nich...Dziewczynka mogla przenieść się przeciez do innej szkoły, a nie na tamten swiat...

Nie zgodzę się.

Pewnie, można powiedzieć, że to wszystko wina złychrelacji dziewczynki z rodzicami - "bo jak by porozmawiała...". To bardzo wygodne rozwiązanie.

O wiele trudniej przyznać, że po prostu dziewczyna nie mogła na siebie patrzeć: publicznie upokorzona, upodlona, zeszmacona. Że nie mogła spojrzeć w lustro, a co dopiero w twarz ludziom, którzy widzieli ją naga ibezbronną: nie tylko ludziom z klasy, ale przede wszystkim tym którzy jej to zrobili. Wyobrażasz sobie paniczny strach takiej osoby, gdy kiedykolwiek widziałaby tych, którzy ją dręczyli :?: Chyba nie.

Najłatwiej uprościć - "że poszła po najmniejszej linii oporu".

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz paź 26, 2006 18:02
Zobacz profil WWW

gabriel napisał:
Cytuj:
ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo
już na szczęscie nie, w końcu uznał, że nie można znać stanu psychicznego samobójców na tyle aby twierdzić, że zrobili coś z pełną świadomością czy nie.

No coz, dla dobra dyskuji zajme pozycje jako tzw "adwokat diabla "

Czyz nie wydaje sie ze 5 przykazanie nie zabijaj dotyczy takze siebie ?

Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka , lub zabija siebie to nie jest to samo ? I tutaj i tutaj jest zbrodnia...a moze sie myle ?

Cz paź 26, 2006 18:09
Cytuj:
No coz, dla dobra dyskuji zajme pozycje jako tzw "adwokat diabla "

Czyz nie wydaje sie ze 5 przykazanie nie zabijaj dotyczy takze siebie ?

Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka , lub zabija siebie to nie jest to samo ? I tutaj i tutaj jest zbrodnia...a moze sie myle ?
Tak, mylisz się ponieważ nie wiesz jak się czuje człowiek w depresji, uważasz, że wiesz wszystko na temat drugich a to nie jest prawdą, nie posiadasz monopolu wiedzy na ten temat, o którym nawet najlepsi psycholodzy i psychiatrzy nie wszystko wiedzą. Ciekawe czy też stosujesz taka taktykę rozszerzania na VI przykazanie? a może je zwężasz bo tak wygodniej? przyjemniej? w końcu ma być od kropki do kropki jak napisano w Prawie (tak samo postępowali faryzeusze).

Cz paź 26, 2006 18:17

Cytuj:
Tak, mylisz się ponieważ nie wiesz jak się czuje człowiek w depresji, uważasz, że wiesz wszystko na temat drugich a to nie jest prawdą, nie posiadasz monopolu wiedzy na ten temat, o którym nawet najlepsi psycholodzy i psychiatrzy nie wszystko wiedzą.

Czyli gdyby ona sie nei zabila a powiedzmy zabila inna kolezanke w przyplywie tej depresji spowodowanej molestowaniem to nie byloby zabojstwo ?
To czym w takim razie sie rozni zabicie siebie w przyplywie depresji a zabicie kogos w przyplywie depresji ?
W jednym i drugim przypadku to morderstwo

Cytuj:
Ciekawe czy też stosujesz taka taktykę rozszerzania na VI przykazanie? a może je zwężasz bo tak wygodniej? przyjemniej?

Sugerujesz cos ? :-D

Cz paź 26, 2006 18:21
To czym w takim razie sie rozni zabicie siebie w przyplywie depresji a zabicie kogos w przyplywie depresji ?
W jednym i drugim przypadku to morderstwo

Wkraczasz na niepewny teren :)

Chcesz osądzać cos co jest pod osądem samego Boga.
My możemy te dwa wypadki oceniac ze wzgledu na ludzka niewiedze. Co sie w takim człowieku naprawde dzieje tego nie wie nikt, czasem nawet on sam.
Pozostawmy więc osąd komuś kto nas zna "od podszewki" - Bogu

Cz paź 26, 2006 19:00
Pewnie, można powiedzieć, że to wszystko wina złych relacji dziewczynki z rodzicami - "bo jak by porozmawiała...". To bardzo wygodne rozwiązanie.

Podobny przypadek zdarzyl się w mojej podstawówce...dawno,dawno temu :)
Zgwalcona dziewczynka przeniosla się do innej szkoły...

Cytuj:
O wiele trudniej przyznać, że po prostu dziewczyna nie mogła na siebie patrzeć: publicznie upokorzona, upodlona, zeszmacona. Że nie mogła spojrzeć w lustro, a co dopiero w twarz ludziom, którzy widzieli ją naga ibezbronną:

To, prawda...Znam jednak kilka ofiar gwałtu i w ich przypadku, czas uleczył rany...

Ja się z tobą zgadzam, że to było potworne, ale samobójstwo to żadne wyjście...

Cytuj:
Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka

W depresji a scislej chorobie afektywnej jednobiegunowej masz mysli samobójcze, które są jednym z jej objawów...Dlatego taka osoba jest bardzo groźna dla sibie a nie dla otoczenia w przeciwieństwie do schizofrenika

Cz paź 26, 2006 19:12

W katolicyzmie samobójstwo jest grzechem, przez wieki uznawanym za grzech śmiertelny – skazujący samobójcę na wieczne potępienie. W świetle współczesnej nauki Kościoła samobójcy mogą osiągnąć zbawienie, jeżeli samobójstwo jest wynikiem działania diabła, silnego stresu, poświęcania, depresji lub innego zaburzenia czynności psychicznych.
W takiej sytuacji może w ogóle nie dojść do popełnienia grzechu śmiertelnego (grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą).

Kościół uznaje, że życie ludzkie nie jest własnością człowieka i nie on, ale Bóg powinien decydować o jego zakończeniu: "Nie powinno się tracić nadziei dotyczącej wiecznego zbawienia osób, które odebrały sobie życie. Bóg, w sobie wiadomy sposób może dać im możliwość zbawiennego żalu. Kościół modli się za ludzi, którzy odebrali sobie życie." (Katechizm Kościoła katolickiego).

Talmud również zawiera potępienie samobójcy i zakazuje rytualnego pochówku takiej osoby. Muzułmanie uważają, że człowiek umiera wtedy gdy wezwie go do siebie Bóg: tym samym nie wolno przyspieszać tego momentu.

Cz paź 26, 2006 19:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona