molestowanie - samobojstwo-potepienie wieczne ?
Autor |
Wiadomość |
gabriel
|
 molestowanie - samobojstwo-potepienie wieczne ?
Ciekawi mnie ca sadzicie o samobojstwie tej dziewczynki molestowanej , tzn czy wg teoligii katolickiej taka osoba bedzie potepiona wiecznie ?
Pomijam tutaj aspekt boskiego milosierdzia jako ostatniej deski ratunku, ktore jest nieodgadnione ale np samobojcy, nienarodzone dzieci bez chrztu...kiedys kosciol twierdzil ze dusze te beda potepione ... 
|
Cz paź 26, 2006 16:57 |
|
|
|
 |
sysara
|
Zdaje się od dawna już nie postępuje się schematycznie w wypadku samobójstw: samobójca = potępienie.
Raczej łączymy się w cierpieniu z jej bliskimi... a dziewczynie współczujemy.
|
Cz paź 26, 2006 17:30 |
|
 |
sysara
|
może niektórym uda się ją zrozumieć
... ale myślę, że nikt nie pochwali - samobójstwo nie jest drogą właściwą rozwiązywania problemów
|
Cz paź 26, 2006 17:34 |
|
|
|
 |
Mark Zubek
|
Rozmowa o "limbusie" to teraz gorący temat i nadaje się raczej do innego
wątku, o ile taki nie zaistniał już wcześniej na forum.
|
Cz paź 26, 2006 17:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja myslę , że ta tragedia powinna uzmyslowić nam jak odpowiedzialnym zadaniem jest wychowanie dzieci...
Jaka to odpowiedzialna praca: nauczyciel, wychowawca, pedagog szkolny...
Wreszcie rodzice...Powinni dbac by z takimi problemami dziecko przyszło do nich...Dziewczynka mogla przenieść się przeciez do innej szkoły, a nie na tamten swiat...
Ta tragedia powinna sprowokowac wielką debate o mediach, filmach jakie oglądają dzieci...Skąd 14 latkowie wiedzieli jak zasymulowac gwałt? Z filmów, seriali...
Przepraszam, ale wydaje mi się gabriel, że troche zerujesz na tej tragedii...
Szukasz sensacji...Potepiona, zbawiona a może do czyśćca na 10 lat?
|
Cz paź 26, 2006 17:36 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Teresse Cytuj: Przepraszam, ale wydaje mi się gabriel, że troche zerujesz na tej tragedii... Szukasz sensacji...Potepiona, zbawiona a może do czyśćca na 10 lat?
Dlaczego uwazasz ze zeruje na tragedii ? Tematy sie zazwyczaj porusza przy okazji jakiegos wydarzenia i uwazam ze jest to dobra okazja aby podyskutowac o teologicznym potepieniu samobojcow bo o ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo
|
Cz paź 26, 2006 17:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gabriel napisał: Cytuj: ale np samobojcy, nienarodzone dzieci bez chrztu...kiedys kosciol twierdzil ze dusze te beda potepione ... samobójcy - tak, ale małe, nie ochrzczone dzieci? nie słyszałam, poza tym jak nie można porównywać wiedzy psychologicznej, psychiatrycznej jaka jest dziś a jaka była kiedyś. sysara napisał: Cytuj: ... ale myślę, że nikt nie pochwali - samobójstwo nie jest drogą właściwą rozwiązywania problemów cieszę się i zazdroszczę, że nigdy nie byłeś w takiej sytaucji, która wydawałaby ci się tak przerażająca, upokarzająca, że nigdy nie byłes w takim stanie psychicznym pod wpływem, którego śmierć wydawałaby ci się wybawieniem, uwolnieniem od tego co dręczy i boli. Oczywiście, nie jest dobrym rozwiązaniem ale takiego człowieka trzeba zrozumieć, tym bardziej, że jak zwykle w takich sytacjach dziewczyna miałaby najgorzej ponieważ większość jak zwykle w tego typu sytacjach zwala winę a przynajmniej większą część winy na dziewczynę, że prowokowała, że sama tego chciała, że jest dziw...itp itd. i pewnie o tym wiedziała (no właśnie, z tego co wiem to właśnie obawiała się, że filmik trafi do internetu), poza tym ludzie lubią mówić o takich sprawach więc nawet zmiana szkoły i miejca zamieszkania nic by nie dała na dłuższą metę, jedynie chyba za granicę.
|
Cz paź 26, 2006 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gabriel napisał: Cytuj: ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo już na szczęscie nie, w końcu uznał, że nie można znać stanu psychicznego samobójców na tyle aby twierdzić, że zrobili coś z pełną świadomością czy nie.
|
Cz paź 26, 2006 17:54 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Teresse napisał(a): Wreszcie rodzice...Powinni dbac by z takimi problemami dziecko przyszło do nich...Dziewczynka mogla przenieść się przeciez do innej szkoły, a nie na tamten swiat...
Nie zgodzę się.
Pewnie, można powiedzieć, że to wszystko wina złychrelacji dziewczynki z rodzicami - "bo jak by porozmawiała...". To bardzo wygodne rozwiązanie.
O wiele trudniej przyznać, że po prostu dziewczyna nie mogła na siebie patrzeć: publicznie upokorzona, upodlona, zeszmacona. Że nie mogła spojrzeć w lustro, a co dopiero w twarz ludziom, którzy widzieli ją naga ibezbronną: nie tylko ludziom z klasy, ale przede wszystkim tym którzy jej to zrobili. Wyobrażasz sobie paniczny strach takiej osoby, gdy kiedykolwiek widziałaby tych, którzy ją dręczyli  Chyba nie.
Najłatwiej uprościć - "że poszła po najmniejszej linii oporu".
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz paź 26, 2006 18:02 |
|
 |
gabriel
|
to Ja  napisał(a): gabriel napisał: Cytuj: ile mnie sie wydaje kosciol potepia samobojstwo już na szczęscie nie, w końcu uznał, że nie można znać stanu psychicznego samobójców na tyle aby twierdzić, że zrobili coś z pełną świadomością czy nie.
No coz, dla dobra dyskuji zajme pozycje jako tzw "adwokat diabla "
Czyz nie wydaje sie ze 5 przykazanie nie zabijaj dotyczy takze siebie ?
Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka , lub zabija siebie to nie jest to samo ? I tutaj i tutaj jest zbrodnia...a moze sie myle ?
|
Cz paź 26, 2006 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
gabriel napisał: Cytuj: No coz, dla dobra dyskuji zajme pozycje jako tzw "adwokat diabla "
Czyz nie wydaje sie ze 5 przykazanie nie zabijaj dotyczy takze siebie ?
Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka , lub zabija siebie to nie jest to samo ? I tutaj i tutaj jest zbrodnia...a moze sie myle ? Tak, mylisz się ponieważ nie wiesz jak się czuje człowiek w depresji, uważasz, że wiesz wszystko na temat drugich a to nie jest prawdą, nie posiadasz monopolu wiedzy na ten temat, o którym nawet najlepsi psycholodzy i psychiatrzy nie wszystko wiedzą. Ciekawe czy też stosujesz taka taktykę rozszerzania na VI przykazanie? a może je zwężasz bo tak wygodniej? przyjemniej? w końcu ma być od kropki do kropki jak napisano w Prawie (tak samo postępowali faryzeusze).
|
Cz paź 26, 2006 18:17 |
|
 |
gabriel
|
to Ja Cytuj: Tak, mylisz się ponieważ nie wiesz jak się czuje człowiek w depresji, uważasz, że wiesz wszystko na temat drugich a to nie jest prawdą, nie posiadasz monopolu wiedzy na ten temat, o którym nawet najlepsi psycholodzy i psychiatrzy nie wszystko wiedzą. Czyli gdyby ona sie nei zabila a powiedzmy zabila inna kolezanke w przyplywie tej depresji spowodowanej molestowaniem to nie byloby zabojstwo ? To czym w takim razie sie rozni zabicie siebie w przyplywie depresji a zabicie kogos w przyplywie depresji ? W jednym i drugim przypadku to morderstwo Cytuj: Ciekawe czy też stosujesz taka taktykę rozszerzania na VI przykazanie? a może je zwężasz bo tak wygodniej? przyjemniej?
Sugerujesz cos ? 
|
Cz paź 26, 2006 18:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To czym w takim razie sie rozni zabicie siebie w przyplywie depresji a zabicie kogos w przyplywie depresji ? W jednym i drugim przypadku to morderstwo
Wkraczasz na niepewny teren
Chcesz osądzać cos co jest pod osądem samego Boga.
My możemy te dwa wypadki oceniac ze wzgledu na ludzka niewiedze. Co sie w takim człowieku naprawde dzieje tego nie wie nikt, czasem nawet on sam.
Pozostawmy więc osąd komuś kto nas zna "od podszewki" - Bogu
|
Cz paź 26, 2006 19:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Pewnie, można powiedzieć, że to wszystko wina złych relacji dziewczynki z rodzicami - "bo jak by porozmawiała...". To bardzo wygodne rozwiązanie.
Podobny przypadek zdarzyl się w mojej podstawówce...dawno,dawno temu Zgwalcona dziewczynka przeniosla się do innej szkoły... Cytuj: O wiele trudniej przyznać, że po prostu dziewczyna nie mogła na siebie patrzeć: publicznie upokorzona, upodlona, zeszmacona. Że nie mogła spojrzeć w lustro, a co dopiero w twarz ludziom, którzy widzieli ją naga ibezbronną: To, prawda...Znam jednak kilka ofiar gwałtu i w ich przypadku, czas uleczył rany... Ja się z tobą zgadzam, że to było potworne, ale samobójstwo to żadne wyjście... Cytuj: Jesli przyjmiemy ze ktos kto ma silna depresje i zabija czlowieka
W depresji a scislej chorobie afektywnej jednobiegunowej masz mysli samobójcze, które są jednym z jej objawów...Dlatego taka osoba jest bardzo groźna dla sibie a nie dla otoczenia w przeciwieństwie do schizofrenika
|
Cz paź 26, 2006 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oto co znalazłam na wikipedii...
W katolicyzmie samobójstwo jest grzechem, przez wieki uznawanym za grzech śmiertelny – skazujący samobójcę na wieczne potępienie. W świetle współczesnej nauki Kościoła samobójcy mogą osiągnąć zbawienie, jeżeli samobójstwo jest wynikiem działania diabła, silnego stresu, poświęcania, depresji lub innego zaburzenia czynności psychicznych.
W takiej sytuacji może w ogóle nie dojść do popełnienia grzechu śmiertelnego (grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej i który nadto został popełniony z pełną świadomością i całkowitą zgodą).
Kościół uznaje, że życie ludzkie nie jest własnością człowieka i nie on, ale Bóg powinien decydować o jego zakończeniu: "Nie powinno się tracić nadziei dotyczącej wiecznego zbawienia osób, które odebrały sobie życie. Bóg, w sobie wiadomy sposób może dać im możliwość zbawiennego żalu. Kościół modli się za ludzi, którzy odebrali sobie życie." (Katechizm Kościoła katolickiego).
Talmud również zawiera potępienie samobójcy i zakazuje rytualnego pochówku takiej osoby. Muzułmanie uważają, że człowiek umiera wtedy gdy wezwie go do siebie Bóg: tym samym nie wolno przyspieszać tego momentu.
|
Cz paź 26, 2006 19:16 |
|
|
|