Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 8:29

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Kara śmierci 
Autor Wiadomość

Post Kara śmierci
Nie tak dawno , znów rozgorzała w Sejmie dyskusja nad przywróceniem kary śmierci dla morderców . Mimo , że mam już od wielu lat wyrobione zdanie na ten temat , postanowiłem jeszcze raz przeanalizować podnoszone przez obie strony argumenty . W tym celu , udałem się po radę do mojego największego Prawodawcy i wziąłem do ręki Biblię .

Całość: http://www.trygon.pl/modules.php?name=N ... icle&sid=3

So paź 28, 2006 23:33

Nie jestem w stanie znaleźć - ale jestem pewien, że na forum był już temat o karze śmierci.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N paź 29, 2006 8:11
Zobacz profil WWW

viewtopic.php?t=243
viewtopic.php?t=2462

To z tych, które pamiętam :)

N paź 29, 2006 8:15

Z analizy Prawa Biożego wynika, że Bóg nakazuje nam stosowania kary śmierci.

N paź 29, 2006 9:00
dziwne tylko, że Bóg ocalił Kaina ani nie pozwalając go zabić ani nie zabijając go

N paź 29, 2006 10:23
Bóg sam daje dobry przykład stosowania kary śmierci,
Praktycznie kazywał wymordować wszystkie narody, które stawały na drodze izraelitom. Nie zamykał ich w więzieniach, tylko kazywał mordować. Jak miasto Jerycho, czy Aj (o czym już było). Zresztą, wszystkie rody, z obszaru Kanaan tak traktowano. Lub sam ich mordował (Sodoma, Gomora, Potop, Egipt,). To nic, że mordował dla przykładu, a nie za grzechy. Co mogli być winni pierworodne małe dzieci egipskich rodzin. A to właśnie te niewinne dzieci poszły "pod nóż".(chyba że chodziło o "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie" :-) ) Mógł ich przecież na dożywocie zamknąć w jakichś lochach.
Czyli Biblia popiera karę śmierci jak najbardziej.

N paź 29, 2006 12:21

No co ty przecież to tylko taka metafora :)
Jezus nakazuje wręcz kochać swoich wrogów nie mówiąc już o wybaczaniu itd. i tego się chrześcijanie trzymają a przynajmniej powinni zabijanie morderców to prawo Hammurabiego nie Jezusa...

N paź 29, 2006 13:32
dziwne tylko, że Bóg ocalił Kaina ani nie pozwalając go zabić ani nie zabijając go

Dokładnie tak. To ciekawa kwestia. Wręcz zapewnił mu bezpieczeństwo.
abstrachując od tego, że zapewne jest to bajka,
poruszał ten temat sir Laurence Gardner w książce "Gwiezdny Ogień - Złoto Bogów".
Dowodził on tam, że ludzie są właśnie potomkami Kaina, a nie Seta, czy innego nieznanego dziecka Adama i Ewy.
Twierdził, że Biblia została przerobiona, później przez żydów by ukryć ich prawdziwe pochodzenie.
Gardner zauważa też, że w Bibli dwukrotnie powtarzają się rzekomo inne drzewa genealogiczne o podobnie brzmiących imionach: Henoch - Enosz, Irad - Jered, Machujael - Mahalaleel, Metuszael - Metuszelach i Lamek - Lamek. I tak faktycznie jest zaraz w księdze Rodzaju. Mnie też zaskoczyło to podobieństwo.
Twierdzi, że podobnie jak Kościół dokonał modyfikacji i segregacji ksiąg nowego testamentu, tak samo żydzi zrobili ze starym testamentem.
W ogóle to różne ciekawe rzeczy opisuje tam autor. Bardzo kontrowersyjne. Jest trochę o długowieczności itp.. :-)
Ale to taka abstrakcja, nie podparta niczym.

N paź 29, 2006 14:33

Skazanie kogoś na śmierć nie jest niczym innym jak "morderstwem za pozwoleniem ogółu"... Odpowiada agresją za agresję...

Po co zniżać sie do poziomu morderców zabijając ich?
Trzeba zrobić coś, by nie dopuścić do tego żeby Ci ludzie znowu kogoś skrzywdzili. Ale zabijanie nie jest żadnym rozwiązaniem...

N paź 29, 2006 16:25

Po co zniżać sie do poziomu morderców zabijając ich?

Wiesz ja naprawde nie wymagam wiele zeby czlowiek posiadal prawo do zycia. Ot po prostu - nie zabieraj tego prawa innym. Jesli zabierasz zycie innemu, to jak dla mnie nie jestes juz czlowiekiem.

Agresywne zwierzeta sie usypia. Nie widze dlaczego nie mozna uspic morderczego zwierzeta gatunku homo sapiens(ktory jak dla mnie - z wlasnej woli odebral sobie prawo zycia).

Kasiulka=) napisał(a):
Trzeba zrobić coś, by nie dopuścić do tego żeby Ci ludzie znowu kogoś skrzywdzili. Ale zabijanie nie jest żadnym rozwiązaniem...

Kara smierci gwarantuje, ze ci ludzie nikogo juz nie skrzywdza.

Powiem tak: idelogicznie jestem stuprocentowo za kara smierci. Jestem przeciw jej wykonaniu - z tego prostego powodu, ze nasz system prawny nie jest doskonaly i zdarzaly sie przypadki gdzie niewinni ludzie zostali skazani na kare smierci.

N paź 29, 2006 16:55

Posty zostały przeniesione (skopiowane ;) ) :

viewtopic.php?p=201650#201650

Zapraszam :)

A ten temat zostaje zamknięty.

N paź 29, 2006 19:01
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]