Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Mity greckie - pytanie do wierzących. 
Autor Wiadomość

Necromancer a już najbardziej nie douczonym jesteś ty ponieważ czytasz Pismo św. w sposób ograniczony i jednostronny, pomijasz to co pozytywne a skupiasz się na jakimś egatywnym elemencie i wyolbrzymiasz go do miliardowych rozmiarów.

A gdzie te argumenty?
Podałem przykłady morderczych instynktów jahwe z biblii i niczego nie dodawałem. Wg biblii izraelski bóg "zlikwidował" wszystkich ludzi z sodomy i gomory. Potop zabił wszystkich ludzi oprócz jednej rodziny. A wszystkie pierworodne dzieci z egiptu zostały zabite (zresztą pierworodne szczeniaki, kocięta i inne małe także). Niczego tu nie wyolbrzymiam.

Pt lis 03, 2006 16:49

Necromancer a już najbardziej nie douczonym jesteś ty ponieważ czytasz Pismo św. w sposób ograniczony i jednostronny, pomijasz to co pozytywne a skupiasz się na jakimś egatywnym elemencie i wyolbrzymiasz go do miliardowych rozmiarów.

Czyli powinniśmy pominąć te fragmenty Biblii które stawiają Boga w mniej korzystnym świetle a skupić na tych które mówią o dobroci i miłosierdziu?
Przecież to taka sama manipulacja...
Obraz Boga jest niejednoznaczny a czasem wręcz sprzeczny i nawet tłumaczenie niektórych fragmentów "metaforą" niewiele zmienia a że Biblia jest przecież księgą natchnioną niema w niej rzeczy przypadkowych wszystko ma nam przybliżyć Boga i jego prawa więc te negatywne fragmenty też muszą być częścią prawdy o Bogu...

Pt lis 03, 2006 17:15
Bo są oni mało boscy. Zeus gwałcący kobiety, Apollo obdzierający ze skóry swojego konkurenta, Afrodyta zdradzająca Hefajstosa z Aresem, Hades porywający Korę, to wykrzywione i przerysowane personifikacje wad ludzkich, a nie bogowie

Bog (Jahw) zabil miedzy innymi:
- Mezczyzne, ktory nie chcial zaplodnic wdowy po swym bracie (Genesis 38:7-100,
- Dwoch mezczyzn, ktorzy chcieli mu dac w ofiarze “niekoszerna” substancje zapachowa (Leviticus 10:1-2),
- 300 politycznych przeciwnikow Mojzesza (Numbers 16:1-35),
- Ponad 14 tysiecy sympatykow owych wrogow Mojzesza (Numbers 16:49),
- Spora grupe ludzi, ktora narzekala na jakosc jedzenia (Numbers 21:4-6),
- 24 tysiecy niewinnych osob za to, ze jacys ludzie w okolicy oddawali czesc Baalowi (Numbers 25:3,9),
- Mezczyzne, ktory odmowil zabicia innego (1 Kings 20:35-36),
- 42 dzieci, ktore nazwaly Elisze “lysawym” (2 Kings 2:23-24),
- 185 tysiecy zolnierzy asyryjskich (2 Kings 19;35).
W Ezekiel 9:4-6 Bog zas nakazal mordowac jak leci: mlodych mezczyzn i mlode kobiety, male dzieci i starcow…

Cytuj:
Jest coś takiego jak licentia poetica...W utworach literackich możemy posługiwac się fantazją, czy właśnie postaciami z legend i mitów...To nie znaczy wcale , ze są one realne...

Powyzszy opis pasuje iealnie do Biblii.

Pn lis 13, 2006 3:56

Cytuj:
Jest coś takiego jak licentia poetica...W utworach literackich możemy posługiwac się fantazją, czy właśnie postaciami z legend i mitów...To nie znaczy wcale , ze są one realne...

Powyzszy opis pasuje iealnie do Biblii.

Hehe przeoczyłem to. Właśnie o to chodzi. To tylko sroga fikcja literacka, w większości bez żadnej wartośc artystycznej.

Pn lis 13, 2006 10:28
Cytuj:
Wg biblii izraelski bóg "zlikwidował" wszystkich ludzi z sodomy i gomory.
został ocalaony Lot i jego córki więc nie wszyscy [a nie mówiłam?]

Cytuj:
A wszystkie pierworodne dzieci z egiptu zostały zabite (zresztą pierworodne szczeniaki, kocięta i inne małe także). Niczego tu nie wyolbrzymiam.
jeśli już to nie wszystkie pierworodne dzieci przebywające w Egipcie tylko pierworodne dzieci Egipcjan :clever:

Pn lis 13, 2006 16:47
Właśnie o to chodzi. To tylko sroga fikcja literacka, w większości bez żadnej wartośc artystycznej.
równie dobrze można to powiedzieć o mitach, niedobrze się robi jak człowiek czyta, że za pomożenie ludziom i wykradnięcia dla nich ognia Prometeusz będzie miał rozrywane przez sępy ciało i tak aż do skończenia świata ponieważ cialko mu się nocą zrasta.

Pn lis 13, 2006 16:51

równie dobrze można to powiedzieć o mitach, niedobrze się robi jak człowiek czyta, że za pomożenie ludziom i wykradnięcia dla nich ognia Prometeusz będzie miał rozrywane przez sępy ciało i tak aż do skończenia świata ponieważ cialko mu się nocą zrasta.

A mi sie niedobrze robi jak czytam, ze za pragnienie poznania prawdy i pozbycia sie ignorancji przez dwoch ludzi zostaja ukarani wszyscy inni na wieki wiekow poprzez smierc i cierpienie.

Ogien Prometeusza to tak samo symbol boskiej wiedzy jak jablko zerwane w Eden. Jeden bog moze za to ukarac a inny nie? :clever:

Pn lis 13, 2006 17:13
Cytuj:
mi sie niedobrze robi jak czytam, ze za pragnienie poznania prawdy i pozbycia sie ignorancji przez dwoch ludzi zostaja ukarani wszyscy inni na wieki wiekow poprzez smierc i cierpienie.
tyle, że ci wszyscy mieli taką samą szansę jak tych dwoje ludzi ale ją zmarnowali.

Cytuj:
Ogien Prometeusza to tak samo symbol boskiej wiedzy jak jablko zerwane w Eden. Jeden bog moze za to ukarac a inny nie?
ogień Prometeusza i jabłko mają tylko jedną cechę: kradzież a poza tym już nic ich nie łączy, ponieważ ogień była dla ludzi a jabłko jest symbolem złamania Bożgo nakazu, jest pokazaniem Bogu "ty sobie Boże mów a ja i tak zrobie swoje"

Pn lis 13, 2006 17:19

tyle, że ci wszyscy mieli taką samą szansę jak tych dwoje ludzi ale ją zmarnowali.

Sorry, nie pamietam mojej wycieczki do Eden gdzie to wybieralem.

to Ja :) napisał(a):
ogień Prometeusza i jabłko mają tylko jedną cechę: kradzież a poza tym już nic ich nie łączy, ponieważ ogień była dla ludzi a jabłko jest symbolem złamania Bożgo nakazu, jest pokazaniem Bogu "ty sobie Boże mów a ja i tak zrobie swoje"

Prometeusz dal ludziom ogien wbrew woli Zeusa. To takze jest zlamanie boskiego nakazu.

Symboliczne znaczenie obu historii jest dokladnie takie same. Zlamanie boskiego zakazu dzieki ktoremu smiertelni uzyskali jakas wiedze. W przypadku Adama i Ewy - byla to wiedza nt. dobra i zla. W przypadku Prometeusza - na temat ognia.

Nawet kara jest identyczna. Jahwe skazal ludzi wlasnie na cierpienie, smierc i bol. Zeus stworzyl puszke Pandory, ktora po jej otwarciu dala ludziom dokladnie to samo.

Poza niewiele znaczacymi szczegolami oba mity maja dokladnie to samo przeslanie i sa rownie "obrzydliwe".

Pn lis 13, 2006 17:41

Tych dwoje zmarnowało szanse całej ludzkości. Odpowiedzialność zbiorowa, tak? To jest miłosierdzie? Karanie miliardów za nieposłuszeństwo jednej Ewy jest lepsze, niż ukaranie Prometeusza?

Swoją drogą Prometeusz zrobił w pewnym sensie to, co Adam i Ewa - powiedział "ty sobie mów Zeusie, a ja i tak zrobię swoje". Złamał boski nakaz (sam był "zaledwie" tytanem).

Przy okazji:
wikipedia napisał(a):
Męka Prometeusza miała trwać 30,000 lat jednak skończyła się po około trzydziestu latach, gdy Herakles zabił sępa strzałą z łuku.

Czyż nie jest to lepsze niż wieczna kara dla całej ludzkości? Nawet gdyby Heraklesa zabrakło, 30 000 lat to i tak mgnienie oka dla bogów - śmiesznie mała kara w porównaniu z tym, co Jahwe nam zgotował. W dodatku bogowie Greccy ukarali tylko Prometeusza, a nie zbiorowo innych, niewinnych.

gg 3287237

Pn lis 13, 2006 17:45
_Big_Mac_ i tommy widzę, że za bardzo się unieślici ponieważ mity to mity a Księga Rodzaju to księga i tyle, chrzest zmywa grzech pierworodny a więc tommy nic się nie bój, jak miałeś chrzest to i grzechu pierworodnego nie masz :)

Pn lis 13, 2006 17:52

Ale umrzeć musi, nie? W Edenie nie mieszka?

gg 3287237

Pn lis 13, 2006 18:11

Zmywa a jednak jego skutki śmierć,cierpienie,zło itd. jakoś pozostają
swoją drogą co tu właściwie zmywać skoro grzech pierworodny nie jest nawet grzechem według definicji KrK bo trudno tu mówić o świadomym złamaniu Bożych nakazów...

Pn lis 13, 2006 19:58
Cytuj:
nie jest nawet grzechem według definicji KrK
jest, tylko w swojej osobnym dziale, nie w dziale o nazwie "grzechy/grzech" tylko pod hasłem "grzech pierworodny"

Big_Mac_ napisał:
Cytuj:
Ale umrzeć musi, nie?
tak jak każdy z nas

Pn lis 13, 2006 20:15

A śmiertelność człowieka jest, o ile wiem, karą za grzech pierworodny jednej jedynej Ewy. Podobnie jak żywot tu, na ziemi, zamiast w Raju.

gg 3287237

Pn lis 13, 2006 20:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona