Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 8:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Jak wyglądał Jezus? 
Autor Wiadomość
Fachowcy od ustalania rysów twarzy uważają, że Jezus wyglądał tak:
Obrazek
A tutaj kilka najstarszych ikon:
Obrazek
To tylko nadgorliwe katoliczki i kobiety stanu wolnego, wyobrażają go sobie jako superprzystojnego młodzieńća o rozwianych włosach ;-)

Śr lis 08, 2006 20:24

Cholercia, wygląda jak zwykły cieśla!

Śr lis 08, 2006 20:27
Na niektórych jak kobieta. Zresztą Jan też wygląda jak kobieta i nikogo to nie dziwi.

Śr lis 08, 2006 20:31

To tylko nadgorliwe katoliczki i kobiety stanu wolnego, wyobrażają go sobie jako superprzystojnego młodzieńća o rozwianych włosach

i do tego długich jak u hipisa :-)
Ale zdaje się, że jeden z apostołów twierdził, że takie fryzury są niemęskie...

Śr lis 08, 2006 20:41
w przeciwieństwie do tych pseudofachowców,twierdzi, że jest on super przystojny...

Jesteś zazdrosny Aztec? :-)

Wg niej wygląda on tak...

Obrazek

Śr lis 08, 2006 20:45

Co więcej św. Faustyna uznała, że obraz ten i tak nie oddaje piękności Jezusa...

W pewnej chwili kiedy byłam u tego malarza, który maluje ten obraz i zobaczyłam, że nie jest tak piękny, jakim jest Jezus – zasmuciłam się tym bardzo, jednak ukryłam to w sercu głęboko.

Kiedyśmy wyszły od tego malarza, Matka Przełożona została w mieście dla załatwienia różnych spraw, ja sama powróciłam do domu. Zaraz udałam się do kaplicy i napłakałam się bardzo. Rzekłam do Pana: kto Cię wymaluje tak pięknym, jakim jesteś? –
Wtem usłyszałam takie słowa: nie piękności farby, ani pędzla jest wielkość tego obrazu, ale w łasce Mojej. (Dz 313)

Śr lis 08, 2006 21:11

z pewnoscia Jezus wygladal jak Zyd, a przystojnosc to chyba kwestia gustu... ?

Śr lis 08, 2006 21:14

a ja gdzieś widziałem stary fresk, trochę nagryzmolony, z jakiegoś pomieszczenia chyba w którym wyznawcy się spotykali, i miał krótkie włosy. wydaje mi się, choć tematu rzymskiej mody nie znam, że moda na długie włosy przyszła wraz ze zwycięstwami barbarzyńców nad rzymską armią. zresztą pod koniec imperium w legionach służyli chyba już głównie barbarzyńcy i to na dość wysokich stanowiskach. pewnie też nosili się po swojemu a nie po rzymsku.
mam też coś podobnego na okładce książki "Pierwsi świadkowie". młody wysoki pasterz z jagnięciem owiniętym wokół szyi i z czymś w rodzaju wiaderka w ręce. niestety nie ma opisu tego fresku z okładki. a, no i ma krótkie włosy. ale wyobrażenie dobrego pasterza to raczej chyba religijne postać, a nie to jak faktycznie jezus wyglądał.

Śr lis 08, 2006 21:42

Jeden z bizantyńskich wizerunków Bogoczłowieka zawsze robił na mnie duże wrażenie. Pół twarzy Chrystusa wyraża starotestamentowy Boży gniew, a drugie pół nowotestamentową Miłość...
Obrazek

didym
orthodox

Śr lis 08, 2006 21:56
Ależ w owych czasach Żydzi nosili długie włosy, więc nie widzę, dlaczego dawanie Mu na ikonie długich włosów jest czymś niewłaściwym.

N lis 12, 2006 19:39

Ależ w owych czasach Żydzi nosili długie włosy, więc nie widzę, dlaczego dawanie Mu na ikonie długich włosów jest czymś niewłaściwym.

niestety nie
żydzi nosili krótkie włosy
1Kor 11:14 BT "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy,"
a więc gdyby Jezus lub ktokolwiek z Żydów nosił długie włosy byłby pohańbiony

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N lis 12, 2006 22:58

Obrazek
A tutaj kilka najstarszych ikon:
Obrazek
To tylko nadgorliwe katoliczki i kobiety stanu wolnego, wyobrażają go sobie jako superprzystojnego młodzieńća o rozwianych włosach ;-)

calkiem mozliwe ze tak było
na pewno mial krotkie włosy i nie wyroznial sie wygladem od innych

1Kor 11:14 BT "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy,"
a więc gdyby Jezus lub ktokolwiek z Żydów nosił długie włosy byłby pohańbiony

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N lis 12, 2006 23:00
Nazirejczycy nie ścinali włosów, nie wolno im było.

Do słynnych nazirejczyków należeli Samson i Jan Chrzciciel

Pn lis 13, 2006 0:15
Wyrywasz cytaty z kontekstu i manipulujesz nimi...

Osądźcie zresztą sami! Czy wypada, aby kobieta z odkrytą głową modliła się do Boga? Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy, podczas gdy dla kobiety jest właśnie chwałą? Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie. Może ktoś uważa za właściwe spierać się nadal, my jednak nie jesteśmy takiego zdania, ani my, ani Kościoły Boże. 1 Kor, 11,13-15

Meżczyźni nosili więc krótkie wlosy w porównaniu do kobiet...

poza tym wystarczy tylko spojrzec jak rożni się wizerunek Chrystusa na najstarszych ikonach od tego ustalonego przez 'fachowców"...

Cytuj:
na pewno mial krotkie włosy i nie wyroznial sie wygladem od innych

Tak...Może jeszcze powiesz nam jak na pewno wygladal Mojżesz, Abraham czy Noe...

Pn lis 13, 2006 0:37

Meżczyźni nosili więc krótkie wlosy w porównaniu do kobiet...

A kobiety nosiły włosy do ziemi czy jak? :?

Pn lis 13, 2006 0:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona