jakie jest znaczenie Biblii w życiu chrześcijanina ?
Autor |
Wiadomość |
WOLNA PALESTYNA
|
 jakie jest znaczenie Biblii w życiu chrześcijanina ?
czym jest dla chcrzescijanina a moze czym powinna byc ?
|
Wt cze 08, 2004 13:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A co Ty o tym sądzisz?
|
Wt cze 08, 2004 17:01 |
|
 |
WOLNA PALESTYNA
|
wg mnie jest ksiaga madrosci do ktorej powinien odwolywac sie kazdy chrzescijanin jednak sadze ze wiekszosc nigdy nie zaglebila sie w Biblie
|
Wt cze 08, 2004 20:29 |
|
|
|
 |
Sebasta
|
Witam!
W/g mnie również jest to bardzo mądra księga, z której mógłby czerpać nie tylko chrześcijanin ale każdy kto umie czytać i rozumie co czyta. 
_________________ Sebasta
|
Pt lip 02, 2004 19:14 |
|
 |
Dojo
|
Tak, powinna być drogowskazem dla każdego chrześcijanina, podobnie jak mieszkańcom Berei
Cytuj: Dz 17:10-11 Natychmiast w nocy bracia wysłali Pawła i Sylasa do Berei. Kiedy tam przybyli, poszli do synagogi Żydów. Ci byli szlachetniejsi od Tesaloniczan, przyjęli naukę z całą gorliwością i codziennie badali Pisma, czy istotnie tak jest. Wszystko powinniśmy sprawdzić, czy jest zgodne ze słowem Bożym, ponieważ, gdybyśmy opierali się tylko na tym, co słyszymy, to moglibyśmy zejść na złą drogę. Wierze, że Pismo św. jakim teraz jest, nie jest wybranym zbiorem jedynie przez Kościół, ale sam Bóg tak pokierował, aby akurat te księgi znalazły się w Bibli i były głównym drogowskazem dla wierzących. Słowo Boże ma wielką moc!!! Cytuj: mądra księga/księga mądrości hehe, tak mi się nasuwa Cytuj: 1 Kor 1:21 Skoro bowiem świat przez mądrość nie poznał Boga w mądrości Bożej, spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawić wierzących.
Ale oczywiście Pismo ma mądrość, ale co najważniejsze - mądrość Bożą
_________________ Jezus umarł za nas jako za grzesznikow, gdysmy byli bezsilni
|
Pt lip 02, 2004 20:44 |
|
|
|
 |
Dojo
|
czyzby dla innych nie miala znaczenia?
_________________ Jezus umarł za nas jako za grzesznikow, gdysmy byli bezsilni
|
N lip 04, 2004 21:03 |
|
 |
_Monika_
|
Także uwarzam Biblię za wartościową księgę według której powinniśmy zyć. Wierzę że przypowiesći opisane w Biblii i bardzo lubię je czytać, ponieważ dodają mi otuchy i poczycia miłosci do Boga.
|
Cz lip 22, 2004 15:39 |
|
 |
Spoonman
|
Hm
Biblia to źródło Najważniejszej Prawdy w życiu człowieka.
To Drogowskaz do Boga - tak w skrócie mi się pomyślało
pzdr:)
_________________ http://www.odnowa.jezuici.pl/
|
Pt lip 23, 2004 9:23 |
|
 |
TaaVi
|
Nie poświęcam już tyle czasu na czytanie całej Bibli, lecz skupiam się w te wakacje na proroctwach Daniela i Objawieniu Świętego Jana dzięki którym odwróciłem się ze strachu od Kościoła RK. Ze strachu ?! Może jest ktoś ciekawy dlaczego ?
"Mały Róg wyłania się wśród dziesięciu rogów państw (w.8 ) wyroslych na głowie Smoka reprezentującego Imperium Rzymskie (w.19-20.24)"
_________________ 8.Ich ziema jest pełna bożków, kłaniają się dziełu swoich rąk, temu, co uczyniły ich palce.9.I tak poniżył się człowiek, i spodlał rodzaj ludzki:Ty im nie przebaczysz(Iz.2)
|
Pn sie 02, 2004 0:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wg mnie Biblia jest listem napisanym dla nas przez Boga ( lub podyktowanym) . Testamentem, w którym zawarte są wskazówki dojścia do Królestwa Niebieskiego.
Czytamy wiele książek. Niecierpliwie rozrywamy koperty chcąc przeczytać najnowsze wiadomości od znajomych. Biblia- chociaż często obecna w naszych domach , leży sobie zakurzona
Być może kiedyś Jezus spyta nas, czy przeczytaliśmy Jego list.... list, który mimo upływu czasu nie traci na aktualności.
Słyszałam piękne zdanie: " Biblia, która się rozlatuje, należy do człowieka, któremu to nie grozi"
Ale my często wolimy książki nowe, niezniszczone, takie, które stanowią ozdobę mieszkania . Książki, które służą do oglądania z daleka ...
A może warto zaryzykować zniszczenie pięknego wydania Biblii, aby wystawiała świadectwo nam, a nie naszemu mieszkaniu...?
|
Pn gru 27, 2004 14:37 |
|
 |
HYACYNTHVS
|
Trzeba jednak uważać, aby Pismo Święte zostało w sposób właściwy interpretowany, aby nie popaść w sidła protestanckich herezji.
_________________ Łukasz 18:8 Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
www.MSZA.net
www.FSSP.org
|
Wt gru 28, 2004 4:43 |
|
 |
rebeka
|
Czytając Biblię poznaję Jezusa.Jego Słowa powinnismy czytac codziennie.To pokarm duszy.Nie bedziemy silni w wierze nie będąc nakarmirni Słowem Bozym.Tak własnie wynika z Biblii. 
|
Śr gru 29, 2004 21:35 |
|
 |
rebeka
|
HYACYNTHVS napisał(a): Trzeba jednak uważać, aby Pismo Święte zostało w sposób właściwy interpretowany, aby nie popaść w sidła protestanckich herezji.  Niesamowite! 
|
Śr gru 29, 2004 21:37 |
|
 |
Zoe
|
Biblia dla mnie jest Slowem ktore kieruje do mnie Bog ... w chwilach ciwzkich (ale nie tylko) pokazuje mi wlasciwa droge ktora mam isc
_________________ Życie jest walką, z której nie możemy się wycofać, ale w której musimy odnieść zwycięstwo.
|
Śr gru 29, 2004 23:23 |
|
 |
HYACYNTHVS
|
rebeka napisał(a): HYACYNTHVS napisał(a): Trzeba jednak uważać, aby Pismo Święte zostało w sposób właściwy interpretowany, aby nie popaść w sidła protestanckich herezji.  Niesamowite! 
Nie wiem, z czego się śmiejesz.
_________________ Łukasz 18:8 Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
www.MSZA.net
www.FSSP.org
|
Cz gru 30, 2004 2:59 |
|
|
|