Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 17:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 RPG 

Czym dla Ciebie są gry fabularne?
Świetną rozrywką 77%  77%  [ 67 ]
Dziecinną zabawą 8%  8%  [ 7 ]
Ogromnym niebezpieczeństwem dla duszy 5%  5%  [ 4 ]
Nie mam zdania 10%  10%  [ 9 ]
Liczba głosów : 87

RPG 
Autor Wiadomość

Ja chociaż sam jestem heretykiem ,mam kolegę ,który jest głęboko wierzący i także gra z nami w rpg. Nie widzi nic w tym złego mimo ,że zła doszukuje się w prawie wszystkim. :-)

Wt lut 28, 2006 14:26

To jest pytanie i odpowiedź http://arc.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1035984478. 1-500

"Warhammer Fantasy Role Play
to jeden z najpopularniejszych systemów fantasy na świecie. Mroczny świat, pełen niebezpieczeństw czekających na każdego, kto zdecydował się otworzyć jego podwoje. Ludzkość toczy ciągłą wojnę z armiami Chaosu zalewającymi ostatnie przyczółki cywilizacji. Czterech najpotężniejszych bogów Chaosu: Tzeench, Nurgl, Slannesh, Khorn, dzieli swa uwagę miedzy walkę ze sobą, a pragnieniem zapanowania nad światem. Tylko ich wzajemna wrogość wobec siebie, powstrzymuje armie chaosu od całkowitego zwycięstwa. W takim właśnie świecie żyjesz... Nie jest to idylliczny świat dobrych rycerzy i wielkich bohaterów. To świat zdrady, kłamstw, zdychających na ulicy ludzi , sprzedawanych do niewoli dzieci, dziwacznych mutacji zmieniających ludzi w potwory.
W takim właśnie świecie przyszło Ci żyć ... pytanie tylko jak długo ... ??

Zdaje się, że zjawisko wymaga bardziej szczegółowego przeanalizowania w naszym serwisie, bo jest też powiązane z wiarą. Podobno gracze tak bardzo się w nie angażują, że zaczynają wierzyć w ten fikcyjny świat. Zwłaszcza, że gry mają nie tylko wersje komputerowe, ale także "stolikowe"."

Pt mar 10, 2006 18:19

Warmłotek, eh, to jest klasyka nad klasyki, w zeszłym roku ujżeliśmy jego 2ed. Pierwszą mam oryginalną w domciu, bezpieczną i szczęśliwą.
Fakt, to jest z założenia dark fantasy i z założenia dobro ma być w odwrocie, a moralność w upadku. Co nie znaczy, że trzeba temu ulegać. Kolejną sprawą jest to, że klimat rzadko kiedy się oddaje, najczęściej jest potraktowany jak każdy RPG i nikt nie kładzie nacisku na to, co miało go wyróżniać.

Są też na świecie ludzie, kótrzy wierzą w Moc(Gwiezdne Wojny). Są ludzie, którzy wierzą w wielkiego, białego krokodyla. W RPG można się wczuwać, ale z drugiej strony nie zawierają zazwyczaj informacji wystarczających, żeby stwarzać prawdziwą religię. Dziś dostałem wreszcie oryginał Aphalona 1ed, tylko 1500 sztuk na całym świecie :D więc zaraz coś napiszę o religii w tym świecie. Wiadomości są po prostu szczątkowe- tylko niezbędne do zaznaczenia istnienia jakichś sił nadprzyrodzonych w wyimaginowanym świecie gry. Nie odprawia się tutaj żadnych mrocznych rytuałów. Więc proszę, oto jak wygląda "modlitwa" w systemi:
a)gracz zgłasza przystąpienie do modlitwy
b)gracz wykonuje jeden rzut kością 100 ścienną
c)jeżeli test się powiedzie, MG rzuca sekretnie 1k100 i odczytuje wynik z tabeli "Modlitwa-Łaska"
d)jeżeli test się nie powiedzie, MG rzuca 1k100 i odczytuje wynik z tabeli "Modlitwa-Gniew".
To wszystko, zero magii, mistyki, pogaństwa, satanizmu, mrocznych rytuałów, składania ofiar, etc. etc.
Kto nie wierzy, może sprawdzić- A. Mielczarek, Dariusz T. 1995. Aphalon-Świat Księżycowego Ostrza. Szczecin. Str-171.

Na marginesie- Link mi nie działa.[/quote]

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt mar 10, 2006 21:05

Podobno gracze tak bardzo się w nie angażują, że zaczynają wierzyć w ten fikcyjny świat. Zwłaszcza, że gry mają nie tylko wersje komputerowe, ale także "stolikowe"."

ja cały czas mówię o prawdziwym RPG, nie komputerowym, a jak to nazywasz - "stolikowym" ... to bzdura na resorach z tym "wierzeniem" w świat fikcyjny" .. niby jak mam uwierzyć w ten wyimaginowany świat, skoro po kilku godzinach gry, w przerwie, idę do kuchni zrobić coś do picia i kanapki, albo do sklepu po slone paluszki :D
jak można szerzyć takie kłamstwa o czymś, czego się nawet nie zna ?

So mar 11, 2006 1:37

Cytuj:
Na marginesie- Link mi nie działa.

działa, tylko trzeba patrzeć po lewej stronie - czerwony napis: Archiwum 1-500
lepiej uwierz na słowo, bo strasznie dużo tych pytań :-D
- pozdrawiam.

So mar 11, 2006 16:30

Dorwałem, ale jakoś nie widzę, żeby można było na podstawie tego snuć jakąkolwiek dłuższą dyskusję, szczególnie po tym co napisałem w ostatnim poście, no chyba, że są jakieś pytania lub zastrzeżennia?

And shame on you

So mar 11, 2006 17:22

Cud rozrywki ;d

Z papierówek, grałem dość długo w D&D i jest to świetny system. Nie będę jednak mówił, że jest lepszy od warhammera, bo te dwa systemy toczą ze sobą taką "cichą wojnę". :)
Tak czy owak grałem i powiem że nie ma to NIC wspólnego z wiarą.
Totalnie NIC. Zero.

Jestem ateistą od dłuższego czasu. Grając w D&D modliłem się moją postacią do różnych złych bóstw, dzięki czemu DM przyznawał czasami trochę dodatkowego expa za odgrywke :)

Co do komputerowych versii, najlepszą do tego typu rozrywki jest Neverwinter Nights. Wbudowany edytor pozwala budowniczym stworzyć swój własny świat, na którym powstawały serwery RPG. Totalne rpg, jak w papierówce. Nie mówcie, że nie można zrobić dobrej konwersji tego typu rozrywki na komputer, bo NWN jest tego świetnym przykładem.
Świetnie sięodgrywało a z pomocą DMów nie można było się nudzić. Przez ten czas wierzyłem moją postacią w Vertare, bogini złodziei i łotrów, Dargotha, pana zła, oraz Multara, boga śmierci. Czasami moja postać siedziała i modliła się, a bo uznawałem to za klimatyczne. Wymyślałem włąsne modlitwy, a jak zobaczył to DMik jeszcze przyznawał dodatkowe PDki :)
Tak się składa, że przeleciałem przez wiele serwerów i najwięcej osób grało postaciami złymi. Tak to już jest :) Ludzie lubią trochę "pogrzeszyć" w tego typu rozrywkach :) czemu? Bo to fajna zabawa :)

Pt lis 10, 2006 17:44
Zobacz profil WWW

zaznaczyłem nie mam zdania, bo żaden wariant mi nie pasował

Pt lis 10, 2006 18:09

Co do D&D już się raz wypowiedziałem w innym temacie, ale powtórze to co myśle- jest z założenia zbyt heroic. Co więcej w D&D dochodzi często do tego, że gracze wyszukują "kruczki prawne" w zasadach i tworzą pierwszopoziomowca, który bez problemu rozwala smoka. Do tego jest strasznie drogi^^ 2 podręczniki, każdy po 70 zeta + opis świata za ok 90...

I nie mogę się zgodzić, że można przenieść RPG na kompa i byłoby to tak dobre, albo choć zbliżone do oryginału. Żaden edytor nie da tego co nawet najprostszy system:] Bo chyba nie powiesz mi, że w NWN będę mógł upić kolege z drużyny, sprzedać go łowcom niewolników, a potem jeszcze odbić :D

Choć moje postacie były zupełnie inne- raz grałem bardzo wierzącą, ale nie spodobało mi się to. Musiałem brać udział w świętach, przestrzegać nakazów/zakazów... Wolałem zawsze mających wszystko i wszystkich głęboko wojowników, dla których modlitwa była niepotrzebna, bo i tak nie wierzyli w nic, lub byli "wierzący niepraktykujący".

Ale zgodzę się co do jednego- RPG-cud rozrywki :D

And shame on you

Pt lis 10, 2006 18:49

Tak do wiadomości, świat Warhammera bardzo mi się podoba i wcale nie uważam aby był gorszy od D&D ;d

Co do wykorzystywania kruczków i błędów, to tak jak z cheatami ;d
A dobry Mistrz Gry nie da siebie robić w balona i zaraz "prostuję" gracza ;d

Ceny się zmieniły ;d książki są po 50zł i opisy świata też tańsze :)

Cytuj:
I nie mogę się zgodzić, że można przenieść RPG na kompa i byłoby to tak dobre, albo choć zbliżone do oryginału. Żaden edytor nie da tego co nawet najprostszy system:] Bo chyba nie powiesz mi, że w NWN będę mógł upić kolege z drużyny, sprzedać go łowcom niewolników, a potem jeszcze odbić

Owszem można ;d
Wierz mi lub nie, ale sam pomagałem tworzyć świat złożony z ponad 300 obszarów. Dodatkowo, dzięki DM wcale nie jesteś ograniczony silnikiem gry. Robisz co tylko chcesz, były już spektakularne walki w karczmach, wielkie epickie questy trwające cała noc i prowadzone przez... 3 DMów! Serwery NWN nastawione na RP mająto do siebie, że jest tam więcej właśnie opisu niż wykorzystywania samego silnika gry ;d Mówię Ci, to świetna gra, grałem od jej wydania do niedawna, gdyż wychodzi część 2(już wyszła, ale PL dopiero w grudniu :) ) ;d
W produkcji jest już kilka serwerów RP z czego 2 obiecujące nad którymi pracują znane ekipy z jedynki :)
Już w produkcji s

Pt lis 10, 2006 19:01
Zobacz profil WWW

Kurde, mam pecha, jak kupuje przepłacam^^

Można prostować, ale nie zawsze się da- gdy mi się udało wyrzucić przy pochodzeniu 100/100 to rękoma, nogami i wszystkim innym trzymałem się tego, tak jak każdy gracz będzie robił 8)

Hm, nie wiem. Nadal nie jestem przekonany co do cRPG i przenoszenia rozgrywki do "cyberprzestrzeni". Gdy ludzie się spotykają, jest wiele czynników, których nie oddasz na monitorze- mimika, ton głosu... Ta cała otoczka, "magia" w pewien sposób ulatuje. Dlatego nigdy nie będę za wszelkim cRPG, sesjami przez gg, maila, na forach...

And shame on you

Pt lis 10, 2006 19:12

Owszem, nic nie zastąpi porządnej papierkowej sesji ;d
I nie twierdziłem, że NWN jest lepsze, tyle że to narazie najlepsza tego typu gra ;d

Pt lis 10, 2006 19:51
Zobacz profil WWW

RPG to zajefajna rzecz :) Mówie to jako wielokrotny uczestnik sesji :) i jako osoba wierząca :)

Pt lis 10, 2006 22:59

Taak? A proszę sobie zobaczyć, szanowni chrześcijanie jakie wielkie ZUO pojawia się w tych grach: http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/ag/20030126a

Wt lis 14, 2006 11:23

Musze sobie kupić, przyda się w sesyjkach.

Wt lis 14, 2006 13:59
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona