Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 1:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sens instytucji małżeństwa 
Autor Wiadomość

Post Sens instytucji małżeństwa
Ostatnio namnożyło się tematów o małżeństwie...
Przypomniało mi to o czymś, co zastanawia mnie od nastu lat: jaki właściwie sens ma małżeństwo? Jak doszło do jego wykształcenia? Jakie funkcje (niekatolickie) spełniało kiedyś i dzisiaj? Czy ma jakiekolwiek znaczenie i rację bytu dla osób niereligijnych?

N lis 12, 2006 16:47

Według mnie tak, bo to całkiem przyziemna sprawa i nie potrzeba do niej Boga. :)

N lis 12, 2006 16:56
Zobacz profil WWW

Według mnie tak, bo to całkiem przyziemna sprawa i nie potrzeba do niej Boga. :)
Ja wiem, że małżeństwa były przed Chrystusem i są poza religią katolicką... O to mi właśnie chodzi: po co one były? Jaki jest sens małżeństwa? - przyzwyczajenie (tradycja społeczna)?

N lis 12, 2006 17:03

Ja dlatego, iż bym kochał tą drugą osobę i chciałbym z nią zostac na zawsze, a trzeba to załatwiac w urzędzie. Dodatkowo, wezme raczej na 99% ślub kościelny, bo to całkiem fajna sprawa ;)

Pn lis 13, 2006 9:38
Zobacz profil WWW

Powiedz, dlaczego byś się z kimś pobrał?
Ja dlatego, iż bym kochał tą drugą osobę i chciałbym z nią zostac na zawsze, a trzeba to załatwiac w urzędzie. Dodatkowo, wezme raczej na 99% ślub kościelny, bo to całkiem fajna sprawa ;)
"a trzeba to załatwiac w urzędzie"? A jak nie załatwisz, to nie zostaniesz z ukochaną na zawsze?
Co do fajności ślubu kościelnego - polowanie na niedźwiedzie też podobno fajna sprawa, tylko czy dla każdego?

A koniecznie potrzebny Ci urząd czy kościół? A taki "ślub krwi" to niby zły jest? Zostaniecie naznaczeni na całe życie (blizny), a i symbolika mieszania krwi i przeżycia bardzo mocne...

Pn lis 13, 2006 10:28

Aaa... to o to Ci chodzi? O właśnie rejestracje? Czy jest potrzebna?
Szczerze mówiąc to nie wiem, ale dziwne to to nie jest, teraz rejestrować trzeba prawie wszystko. ;d

Co do ślubu kościelnego, już to pisałem w innym wątku. Dziewczyna będzie pewnie chciała taki wziąść, bo to jest mażenie większości kobiet ;)

Pn lis 13, 2006 18:04
Zobacz profil WWW
W każdej kulturze obrzędy malżeńskie byly celebrowane publicznie...
Mialo to na celu oswiadczenie meżczyzny, że bierze on odpowiedzialność za kobietę...
Z takiego przyrzeczenia nie bylo juz łatwo sie wycofac ( oczywiscie byly pewne formy rozwodu, ale nie we wszystkich kulturach)

Bylo to ważne dla kobiety i jej rodziny, jako że nie mogla ona zarabiac pieniędzy, miala po prostu pewność, że mężczyzna bedzie sie nią opiekował...
Co więcej mogla dochodzić swoich praw jako "żona"...

W wielu kulturach, rodzice pana młodego musieli najpierw dac prezenty rodzicom dziewczyny, którą chcieli dostac za "synową"...

Z tego wziąl się między innymi zwyczaj porywania dziewcząt, gdyż rodzina pana mlodego, chciała uniknąć dawania podarunków...

Wiele kultur bardzo suruwo karało pozamalżeńskie kontakty seksualne z przyczyn religijnych ,ale tez materialnych...

No bo jesli dziewczyna mieszka u rodziców, pocznie sie dziecko , ukochany da nogę, to kto bedzie płacił na jego utrzymanie ? Ojciec dziewczyny...
No i taka dziewczyna nie miala już szans na wyjście za mąż...Tak samo jak dziewczyna nie-dziewica ...

Z drugiej strony meżczyzni zawsze chcą miec pewność, że wychowują swoje dzieci...A od momentu, gdy kobieta zamieszkała z nimi, mogli miec na nią oko, pilnowac jej...
Oczywiście pisze o czasach, gdy kobiety nie pracowały i nie musiały wychodzic z domu...
Jednak uwagi powyzsze do dzis są aktualne jesli chodzi o kraje islamskie...

Pn lis 13, 2006 18:55

Aaa... to o to Ci chodzi? O właśnie rejestracje? Czy jest potrzebna?
Nie chodzi nawet o to, ja pytam globalnie... Po jaką chorobę i kto wymyślił małżeństwa - bo występują one chyba we wszystkich kulturach i społeczeństwach. W średniowiecznej Europie i wśród dawnych Żydów był to chyba bardziej kontrakt przekazania własności do "obiektu" typu kobieta/dziewczynka...
dobry_dziekan napisał(a):
Szczerze mówiąc to nie wiem, ale dziwne to to nie jest, teraz rejestrować trzeba prawie wszystko. ;d
W takim Izraelu nie ma ślubów cywilnych a małżeństwa wyznaniowe nie mają znaczenia prawnego... Po prostu rejestruje się wspólne pożycie (coś w rodzaju związków partnerskich lub konkubinatu) - zero romantyzmu.
Co do ślubu kościelnego, już to pisałem w innym wątku. Dziewczyna będzie pewnie chciała taki wziąść, bo to jest mażenie większości kobiet ;)
No właśnie, odnoszę podobne wrażenie - tu i teraz to kobietom zależy na "papierku" i/lub wystawnej uroczystości.

Pn lis 13, 2006 19:02

No bo jesli dziewczyna mieszka u rodziców, pocznie sie dziecko , ukochany da nogę, to kto bedzie płacił na jego utrzymanie ? Ojciec dziewczyny... /.../ Z drugiej strony meżczyzni zawsze chcą miec pewność, że wychowują swoje dzieci...A od momentu, gdy kobieta zamieszkała z nimi, mogli miec na nią oko, pilnowac jej...
Czyli co? Źródłem instytucji małżeństwa jest potrzeba regulacji moralno-prawnych? Czyli "kontrakt małżeński"?
Wydaje mi się też, że małżeństwo jest dużo "silniejsze" w społeczeństwach o większej polaryzacji płci - patriarchalnych (matriarchalnych raczej brak). Aktualnie, przy zrównaniu ról, praw i obowiązków obu płci małżeństwa powoli tracą na znaczeniu...

Pn lis 13, 2006 19:11

Ciekawy temat.
Coś jak dociekanie przyczyn choroby.
Przecież można się parzyć i rozmnażać bez trwałego związku.
A jednak jakiś irracjonalny instynkt pcha osobniki żeńskie i męskie w to nieszczęście.

Cóż to za instynkt ? Jaka jest jego natura ?

Kto zna odpowiedź ? Może źwierzątka ?

W wielu gatunkach przecież, podobnie jak u człowieka z jego zwierzęcą naturą, stałe związki (również monogamiczne) są regułą.
Dobierają się (po to by się do siebie dobrać też) na całe życie.
W stadach poligamicznych - na czas zdolnosci do dominacji samca/samicy nad resztą stada.

Ale źwierzątka póki co głosu (zrozumiałego dla człowieka) - nie mają.
Więc trzeba siegnąć do źródeł pośrednich.
Takim są znawcy przedmiotu bio- psychologowie, socjologowie, a może i teoretycy ewolucjonizmu biologicznego.

Czy mamy takich kompetentnych znawców na Forum ?
Jak nie, to sprawa beznadziejna.
Przyczyny małżeństwa pozostaną nierozpoznane.
Miejmy nadzieję - póki co nierozpoznane ...

A może, może wystarczy zdrowy rozsądek ? Bez zbędnego teoretyzowania.
Co więc mówi zdrowy rozsądek ?

Otóż mówi, że stały, trwały związek jest u gatunków wyższych (na szczeblach ewolucji) optymalnym dla przetrwania gatunku w danych warunkach w jakich gatunek egzystuje.

Para albo poligamiczne stado zapewnia im najlepsze warunki do urodzenia i wychowania potomstwa.

W przypadku człowieka, również warunki do socjalizacji, przystosowania się nowych osobników do życia w rodzinie, grupie, społeczności, narodzie.

Jak wiemy, nie ma reguły bez wyjątków.
Stąd też różne dewiacje jak np. homoseksualizm. Takie błędne i jałowe ścieżki ewolucji ...

Ot cała tajemnica.

Pn lis 13, 2006 23:43
Zobacz profil WWW

Ale zwierzątka nie biora ślubów... Nie mówimy o monogamii, tylko o małżeństwie.

Wt lis 14, 2006 7:30

A publiczny akt małżeństwa miał wzmocnić pewność, że związek pozostanie trwały i monogamiczny. Widzę ścisły związek między monogamią a małżeństwem.
Dodatkowo, wezme raczej na 99% ślub kościelny, bo to całkiem fajna sprawa

Poniżej krytyki. Kościół jest be, ale ma takie fajne uroczystości...

Wt lis 14, 2006 8:42

A publiczny akt małżeństwa miał wzmocnić pewność, że związek pozostanie trwały i monogamiczny. Widzę ścisły związek między monogamią a małżeństwem.
A między poligamią a małżeństwem poligamicznym to niby związku nie ma? Jak pisał św. Augustyn: "Zaprawdę w czasach nam współczesnych, oraz zgodnie z romańskim zwyczajem, nie można już wziąć drugiej żony". Nie zawsze było tak samo...
Kwestia przyjętych norm społecznych i tyle...

Wt lis 14, 2006 8:59

Poniżej krytyki. Kościół jest be, ale ma takie fajne uroczystości...

Ech. Niżej napisałem, że to pewnie będzie zależało od dziewczyny.
Wiecie jak to jest. Prawie każdej marzy się taki super ślub z mnóstwem kwiatów... itepe. ;d

Wt lis 14, 2006 14:09
Zobacz profil WWW

Jeśli TWÓJ ŚLUB ma zależeć od dziewczyny, to daruj sobie.
Ważne, żeby Tobie się marzyła przysięga przed Bogiem – do końca życia. Jeśli Ci się nie marzy, to odpuść sobie kościelny teatrzyk.
Ubierzcie się ślicznie do urzędu, kupcie piękne obrączki, zaproście gości. Tam też się przyrzeka, a zamiast Eucharystii jest szampan. I spowiadać się nie trzeba przed ślubem.

Zastanów się, co robisz.

Śr lis 15, 2006 10:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona