Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 9:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 IDZCIE NA WYBORY 
Autor Wiadomość

Post IDZCIE NA WYBORY
KOCHANI PEDZCIE NA WYBORY PÓKI JESZCZE MOZECIE TO BARDZO WAZNE BO DZIEKI WASZYM GŁOSOM MOZNA ZMIECIC SWIAT. A NIE GŁOSOWANIE TO GRZECH GRZECH ZANIEDBANIA. SZYBKO NA WYBORY

N lis 12, 2006 15:35

czyżbyś dowiedział się teraz o tym, że sa wybory?
mogłeś napisać ten post nieco wcześniej a nie wprowadzać zdenerwowanie niepotrzebnie w serca biedakom co nie wiedza nawet co dziś jest za dzień...

następnym razem napisz post nieco wcześniej
np na dwa dni przed wyborami
i nie omieszkaj rzetelnie wytłumaczyc ludziom dlaczego sadzisz, że wybory sa potrzebne...

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N lis 12, 2006 18:31
Post Re: IDZCIE NA WYBORY
Blazej_s napisał(a):
KOCHANI PEDZCIE NA WYBORY PÓKI JESZCZE MOZECIE TO BARDZO WAZNE BO DZIEKI WASZYM GŁOSOM MOZNA ZMIECIC SWIAT. A NIE GŁOSOWANIE TO GRZECH GRZECH ZANIEDBANIA. SZYBKO NA WYBORY

Grzech zaniedbania? Tak naprawde wszystkie programy wyborcze kandydatow w moim regionie czy to do sejmiku wojewodzkiego czy do rady powiatu czy tym bardziej gminy, to woda na mlyn mijajaca sie w ogole z rzeczywistoscia. Czasami mam wrazenie,ze idac do wyborow i nie znajac rzeczywistych zamiarow tychze kandydatow (badz nie znajac w ogole zwazywszy,ze w mniejszych miejscowosciach zdaza sie "nic" o nich nie wiedziec) sie popelnia wieksza krzywde niz na sile idac... Ja tam osobiscie mialbym watpliwosci z nazwaniem to grzechem zaniedbania, choc na wybory poszedlem, oddajac niewazny glos...

N lis 12, 2006 18:40

W obecnej ordynacji wyborczej oddanie nieważnego głosu lub brak udziału w wyborach jest równoznaczne z oddaniem głosu na zwycięzcę. Zatem, kiedy bedziesz krytykować radę miasta/gminy, sejmik, to miej pretensje tylko i wyłącznie do siebie!!

N lis 12, 2006 18:45
W obecnej ordynacji wyborczej oddanie nieważnego głosu lub brak udziału w wyborach jest równoznaczne z oddaniem głosu na zwycięzcę. Zatem, kiedy bedziesz krytykować radę miasta/gminy, sejmik, to miej pretensje tylko i wyłącznie do siebie!!

Niewazny glos to dezaprobata dla wszystkich kandydatow, w zadnym wypadku nie majacy na celu uprzywilejanie zwyciezcy.Moj niewazny glos to remis czy sie Tobie podoba czy nie, a popolistyczna gadke ze to rownoznaczne z oddaniem glosu na zwyciezce zachowaj dla siebie bo tak nie jest.Nie widze godnych kandydatow moim miescie i idiotyzmem byloby glosowanie na kogokolwiek poza "liderem" nie utozsamiajac sie z jego pogladami, wiedzac,ze sa one inne. Wtedy faworyzowalbym ich za to,ze nie beda zwyciezcami.Zalosne

N lis 12, 2006 19:39
Jak kto nie zdążył to zapraszam do Milicza, tam dzisiaj głosuja do 2 w nocy :D

N lis 12, 2006 20:06

Moj niewazny glos to remis czy sie Tobie podoba czy nie, a popolistyczna gadke ze to rownoznaczne z oddaniem glosu na zwyciezce zachowaj dla siebie bo tak nie jest.

To nie populistyczna gadka, to czysta matematyka w swej klasycznej postaci.
Przykład:
1000 uprawnionych do wyborów. Kandydat A ma "żelazny elektorat" - 400 którzy zawsze idą głosować. Kandydat B to "nowa twarz" - otrzymał 230 głosów. 370 osób stwierdziło, że na A nie będą głosować bo Czerwony/Różowy/Czarny, a ten B to fajnie mówi, ale z A i tak nie wygra zatem po co głosować. Mamy zatem frekwencję 63% i tylko te 630 głosów bierzemy pod uwagę licząc proporcje. Zatem kandydat A otrzymał 63,49% głosów, a B - 36,51%. Zatem A wygrał tylko dlatego, że ktoś nie głosował (lub oddał głos nieważny), bo z tych 370 większość poparłaby B.

W wielkim uproszczeniu tak to wygląda.

N lis 12, 2006 20:35
To nie populistyczna gadka, to czysta matematyka w swej klasycznej postaci.
Przykład:
1000 uprawnionych do wyborów. Kandydat A ma "żelazny elektorat" - 400 którzy zawsze idą głosować. Kandydat B to "nowa twarz" - otrzymał 230 głosów. 370 osób stwierdziło, że na A nie będą głosować bo Czerwony/Różowy/Czarny, a ten B to fajnie mówi, ale z A i tak nie wygra zatem po co głosować. Mamy zatem frekwencję 63% i tylko te 630 głosów bierzemy pod uwagę licząc proporcje. Zatem kandydat A otrzymał 63,49% głosów, a B - 36,51%. Zatem A wygrał tylko dlatego, że ktoś nie głosował (lub oddał głos nieważny), bo z tych 370 większość poparłaby B.

W wielkim uproszczeniu tak to wygląda.

W tym,ze jest pare "ale". Po pierwsze twierdze,ze B fajnie NIE mowi. Po drugie nie poparlbym B (A tez). Jest mi to totalnie obojetne. Ty z gory zalozylas ze jak oddaje glos to ze wskazaniem na B. Tak jak wspomnialem w tym moim przypadku jest to populstyczna gadka, nie oddajac glosu ani na A ani B nie manipulowalem faktycznymi wynikami.

N lis 12, 2006 21:16

Ja słyszałem o 34 procentach głosujących...

Do marudzenia o Polsce i polityce - wszyscy się palą.

Ale żeby ruszyć już swoje 4 litery i zagłosować - a bo po co... Jeszcze pomyśleć czasami trzeba...

A ja powiem tak: jak komuś ciężko zadek ruszyć na głosowanie, to nie ma prawa krytykować. Do gadania - wszyscy pierwsi.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N lis 12, 2006 22:33
Zobacz profil WWW

Pn lis 13, 2006 0:21
(...) nie oddajac glosu ani na A ani B nie manipulowalem faktycznymi wynikami.

To prawda -nie manipulowałeś.
Wyraziłes moralny sprzeciw wobec wszystkich i REALNIE poparłeś tych, ktorzy bez Twego udziału wygrali w Twojej parafii :razz: :-D

Pn lis 13, 2006 8:49

nie oddajac glosu ani na A ani B nie manipulowalem faktycznymi wynikami.

Przy okazji straciłeś prawo do narzekania i krytykowania na następne kilka lat.

Pn lis 13, 2006 10:07

Z bardzo prostego powodu. Jeśli mam do wyboru:

A) wyjście złe
B) wyjście złe
C) wyjście złe
itd

nikt mnie nie może przymusić do wyboru zła. Ani zakazać mi jego krytykowania. Zwłaszcza że wyrażam jasno swój brak akceptacji dla wszystkich dróg.

Pn lis 13, 2006 10:53

Masz czynne i bierne prawo wyborcze.
Jeżeli uważasz że każdy z kandydatów jest zły albo ich programy są złe - możesz wziąć odpowiedzialność za siebie i samemy startować.

Zwłaszcza że kandydatów było tylu że było w czym wybierać a nie tylko do wyboru były np dwie partie.

Zatem twierdzenie że nie było na kogo głosować to czysta demagogia i usprawiedliwianie własnego lenistwa.
Albo politolicznie to nazywając - postawa antyobywatelska.

W Szwajcarii za uchylanie się od obowiązków obywatelskiech - takich jak udział w wyborach - są kary finansowe.

Pn lis 13, 2006 11:12

W Szwajcarii za uchylanie się od obowiązków obywatelskiech - takich jak udział w wyborach - są kary finansowe.

Chyba za niedojście do urny. Za niewypełnienie karty krzyżykami też ?

A ja myślałem, że od średniowiecza Szwajcaria jest jednym z wzorów europejskiej demokracji ...

Patrzcie państwo, jakie dziwy.
Cóż, człowiek się dokształca do końca życia.

Pn lis 13, 2006 11:24
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona