Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!! 
Autor Wiadomość

Post Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!!
"1385 Aby odpowiedzieć na to zaproszenie, musimy przygotować się do tej wielkiej i świętej chwili. Św. Paweł wzywa nas do rachunku sumienia: "Kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej. Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. Kto bowiem spożywa i pije, nie zważając na Ciało Pańskie, wyrok sobie spożywa i pije" (1 Kor 11, 27-29). Jeśli ktoś ma świadomość grzechu ciężkiego, przed przyjęciem Komunii powinien przystąpić do sakramentu pojednania." ( http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-1.htm , Katechizm Kościoła Katolickiego : KKK) = Ale ja uważam że Św. Pawłowi chodziło o coś innego niż wezwanie do rachunku sumienia, jemu chyba chodziło o to żeby w godny sposób przyjmowacz Chleb PAŃSKI, a nie o to żeby iść do spowiedzi przed Przyjęciem Jego, bo to przecież innaczej nie zgadzałoby się z nauką JEZUSA (patrzcie na 2 część mojego postu) :!: , chyba mu raczej chodziło o inne rzeczy, mianowicie o to, między innymi, żeby nie obżerać się ciałem Pańskim : " 34 Jeżeli ktoś jest głodny, niech zaspokoi głód u siebie w domu, abyście się nie zbierali ku potępieniu [waszemu]. Co do reszty, zarządzę, gdy do was przybędę. " (1 Kor 11) (i zresztą jak to się zgadza z tą regółą? = " 1387 Aby przygotować się odpowiednio na przyjęcie sakramentu Eucharystii, wierni zachowają ustanowiony przez Kościół post 201 ... " (KKK); to jest 1 godzina postu jak wiadomo, ale Św. Paweł własnie kazał żeby nie przychodzić głodnym, to jest sprzeczność KKK z nauką Św. Pawła ja uważam, i zresztą jest wiele innych sprzeczności między jego zdrową nauką a nauką KKK :cry: ). I jeszcze chcem dodać te następujące urywki z 1 Listu do Koryntian, bo gdzie w tym wszystkim pisze o spowiedzi :?: , bo n.p. ten urywek chyba nie ma że spowiedzią do robienia : " Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb... " ( = że ja uważam że trzeba być świadomym że to co się Zjada Jest Ciałem JEZUSA, i dlatego trzeba To Przyjmowacz z należytym szacunkiem, ale że nie trzeba być wolnym od grzechu ciężkiego) raczej on ma, między innymi, że wcześniejszym jedzeniem i piciem do robienia : " 20 Tak więc, gdy się zbieracie, nie ma u was spożywania Wieczerzy Pańskiej. 21 Każdy bowiem już wcześniej zabiera się do własnego jedzenia, i tak się zdarza, że jeden jest głodny, podczas gdy drugi nietrzeźwy. 22 Czyż nie macie domów, aby tam jeść i pić? Czy chcecie znieważać Boże zgromadzenie i zawstydzać tych, którzy nic nie mają? Cóż wam powiem? Czy będę was chwalił? Nie, za to was nie chwalę! " (1 kor 11) i także, oprócz tego, widocznie z czekaniem na siebie nawzajem = " 33 Tak więc bracia moi, gdy zbieracie się by spożywać [wieczerzę] poczekajcie jedni na drugich! " (1 kor 11), ale nigdzie widocznie że wcześniejszą spowiedzią :!: , to że Św. Paweł chce (według KKK można tak to zrozumieć) żeby = "Jeśli ktoś ma świadomość grzechu ciężkiego, przed przyjęciem Komunii powinien przystąpić do sakramentu pojednania."; wcale nie wynika z jego pisma :!: :idea: , i to chyba oznacza że KKK głosi fałszywą naukę :!: [można przecytać cały rozdział 11 z 1 Listu do Koryntian na: http://www.biblia.pl/ ].

= Bo JEZUS przecież pozwolił nawet Judaszowi (największemu zdrajcy w dziejach ludzkości? bo zdradził nie człowieka ale BOGA) jeść Swoje Ciało i Krew :!: :!: :!: = " 23 On zaś odpowiedział;Ten, który ze Mną rękę zanurza w misie, on Mnie zdradzi. 24 Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził;. 25 Wtedy Judasz, który Go miał zdradzić, rzekł; Czy nie ja, Rabbi?; Odpowiedział mu; Tak jest, ty;. 26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc; Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje;. 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc; Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. " ( Dobra Nowina według Świętego Mateusza 26, 23-28, i ja wymażałem takie dziwne "&laquo" znaki z tekstu, dlatego bo brzydko wyglądały ) = JEZUS mówi żeby wszyscy pili Jego Krew ( = ON nie mówi: wszyscy ... oprócz grzesników, i przecież inaczej to ON też by nie dał Tego Posiłku Judaszowi: przecież wielkiemu grzesznikowi... = " 4 Na to rzekł Judasz Iskariota, jeden z uczniów Jego, ten, który miał Go wydać: 5 Czemu to nie sprzedano tego olejku za trzysta denarów i nie rozdano ich ubogim? 6 Powiedział zaś to nie dlatego, jakoby dbał o biednych, ale ponieważ był złodziejem, i mając trzos wykradał to, co składano. " (J 12) ), i dlatego bardzo prawdopodobnie On Chce żeby też i Chleb JEGO był Dawany wszystkim (nawet ciężkim grzesnikom), tak jest to napisane w "KKK", co i też się mówi w czasie Mszy Świętej ; " "Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy": Komunia święta 1384 Pan kieruje do nas usilne zaproszenie, abyśmy przyjmowali Go w sakramencie Eucharystii: "Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie" (J 6, 53). ". Z tych powodów to ja przyjmuje Ciało JEZUSA wbrew temu że ja już chyba, co jest bardzo szkoda, aż tak długo jak chyba kilka lat temu byłem w spowiedzi świętej. I przecytajcie te dwa następujące urywki z Pisma Świętego jak wątpicie w to co ja pisze tutaj; bo księdza (KKK) mówią inaczej = " 1 Wówczas przemówił Jezus do tłumów i do swych uczniów tymi słowami: 2 Na katedrze Mojżesza zasiedli uczeni w Piśmie i faryzeusze. 3 Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią. 4 Wiążą ciężary wielkie i nie do uniesienia i kładą je ludziom na ramiona, lecz sami palcem ruszyć ich nie chcą. " (Mt 23), bo przecież chyba w każdą Mszę Świętą kapłan przyjmuje eucharystię, zjada Ciało JEZUSA, a katolicki ksiądź ma obowiązek odprawiacz Msze świętą każdy dzień, i to chyba jest niemożliwe żeby on był bez grzechu ciężkiego przynajmniej w każdą niedzielę, że księdza chyba dają na nasz ciężary (n.p. obowiążek spowiedzi przed Komunią Świętą; przyjmowaniem Ciało JEZUSA) które oni sami nie chcą nosić, to jest chyba tak zwany ucisk. " 52 Biada wam, uczonym w Prawie, bo wzięliście klucze poznania; samiście nie weszli, a przeszkodziliście tym, którzy wejść chcieli;. " (Łk 11). A o ucisku na ziemi = " 1 A dalej widziałem wszystkie uciski, jakie pod słońcem się zdarzają. I oto: łzy uciśnionych, a nie ma, kto by ich pocieszył: ręka ciemięzców twarda, a nie ma pocieszyciela. 2 Więc za szczęśliwych uznałem umarłych, którzy dawno już zeszli, od żyjących, których życie jeszcze trwa; 3 za szczęśliwego zaś od jednych i drugich uznałem tego, co jeszcze wcale nie istnieje ani nie widział spraw niegodziwych, jakie się dzieją pod słońcem. " (Księga Koheleta 4). :D

To jest cytat/kopia mojej (własnej, no copyright trouble :D ) wypowiedzi na tej stronie (czemu na tej stronie? :D bo na niej zawsze można przemieniacz tresc swoich postów (edytowacz), co na tej nie można :-( , jakby było inaczej to ja chyba bym na tej stronie ten post napisał, a do tamtej skopiowałbym mój post, teraz niestety musi być odwrotnie :D ) = http://forum.chrzescijanin.pl/viewtopic.php?t=1746 [/i][/u]

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Wt lis 14, 2006 15:25

Co do Judasza, to najzwyczajniej w świecie kłamiesz. Przyjął on Ciało i Krew Jezusa Chrystusa przed popełnieniem grzechu. A w ogóle to, co napisałeś, jest skrajnie prymitywnym atakiem neoprotestanckim (mam tu na myśli grupy protestanckie powstałe w okresie mniej więcej 150 ostatnich lat) na to, czego Kościół nauczał od początku.

Wt lis 14, 2006 16:28

Ja kłamie??! To ty kłamiesz!!! Przez to że ty nazywasz mnie kłamcą, że mówisz o mnie = "to najzwyczajniej w świecie kłamiesz.", to ty czynisz z siebie strasznego kłamcę! Bo po pierwsze to ja przecież napisałem że = " 4 Na to rzekł Judasz Iskariota, jeden z uczniów Jego, ten, który miał Go wydać: 5 Czemu to nie sprzedano tego olejku za trzysta denarów i nie rozdano ich ubogim? 6 Powiedział zaś to nie dlatego, jakoby dbał o biednych, ale ponieważ był złodziejem, i mając trzos wykradał to, co składano. " (J 12), a po drugie, jak ty byś chociaż trochę znał Pismo święte, to byś wiedzał o tym kawałku = " 14 Wtedy jeden z Dwunastu, imieniem Judasz Iskariota, udał się do arcykapłanów 15 i rzekł: «Co chcecie mi dać, a ja wam Go wydam». A oni wyznaczyli mu trzydzieści srebrników. 16 Odtąd szukał sposobności, żeby Go wydać. " (Dobra Nowina wg św. Mateusza 26, 14-16), a to jest tylko trochę wczesniej od tego, mojego wcześniejszego cytatu ... :nauka: !! :glaszcze: = " 23 On zaś odpowiedział;Ten, który ze Mną rękę zanurza w misie, on Mnie zdradzi. 24 Wprawdzie Syn Człowieczy odchodzi, jak o Nim jest napisane, lecz biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził;. 25 Wtedy Judasz, który Go miał zdradzić, rzekł; Czy nie ja, Rabbi?; Odpowiedział mu; Tak jest, ty;. 26 A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom, mówiąc; Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje;. 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc; Pijcie z niego wszyscy, 28 bo to jest moja Krew Przymierza, która za wielu będzie wylana na odpuszczenie grzechów. " ( Dobra Nowina według Świętego Mateusza 26, 23-28 ), on chyba zasługuje na powtórzenie :D. I oprócz tego, ja jestem katolikiem a nie protestantem, ale czasami trzeba się sprzeciwiacz nawet naszej Skale / Opoce (papieżowi), jak to robił Paweł :biggrin: = " 11 Gdy następnie Kefas przybył do Antiochii, otwarcie mu się sprzeciwiłem, bo na to zasłużył. 12 Zanim jeszcze nadeszli niektórzy z otoczenia Jakuba, brał udział w posiłkach z tymi, którzy pochodzili z pogaństwa. Kiedy jednak oni się zjawili, począł się usuwać i trzymać się z dala, bojąc się tych, którzy pochodzili z obrzezania. 13 To jego nieszczere postępowanie podjęli też inni pochodzenia żydowskiego, tak że wciągnięto w to udawanie nawet Barnabę. 14 Gdy więc spostrzegłem, że nie idą słuszną drogą, zgodną z prawdą Ewangelii, powiedziałem Kefasowi wobec wszystkich: «Jeżeli ty, choć jesteś Żydem, żyjesz według obyczajów przyjętych wśród pogan, a nie wśród Żydów, jak możesz zmuszać pogan do przyjmowania zwyczajów żydowskich?» " (List do Galatów 2).

Przykazanie nowe Daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak JA was Umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. (Dobra Nowina Świętego Jana 13, 34). = Ale tego JEZUSOWEGO Przykazania nie ma w Katechizmie (dla dzieci)!

Cz lis 16, 2006 12:19

Zapomniałeś tylko o tym, że uczniowie oburzyli się, gdy kobieta wylała flakonik drogocennego olejku, a nie tylko sam Judasz. Następnie Jezus powiedział, że Judasz Go zdradzi, a nie że Go już zdradził. Sama licha cena za wydanie Mistrza pozwala się domyślać, że Judasz nie spodziewał się śmierci Jezusa, o czym świadczy Jego zachowanie późniejsze, gdy rzucił sakiewkę. Po prostu spodziewał się, że Jezus uczyni cud i umknie przed oprawcami.

Cz lis 16, 2006 12:54

Proszę o cytowanie całości

Cytuj:
18 Przede wszystkim słyszę - i po części wierzę - że zdarzają się między wami spory, gdy schodzicie się razem jako Kościół. 19 Zresztą nawet muszą być wśród was rozdarcia, żeby się okazało, którzy są wypróbowani. 20 Tak więc, gdy się zbieracie, nie ma u was spożywania Wieczerzy Pańskiej. 21 Każdy bowiem już wcześniej zabiera się do własnego jedzenia, i tak się zdarza, że jeden jest głodny, podczas gdy drugi nietrzeźwy. 22 Czyż nie macie domów, aby tam jeść i pić? Czy chcecie znieważać Boże zgromadzenie i zawstydzać tych, którzy nic nie mają? Cóż wam powiem? Czy będę was chwalił? Nie, za to was nie chwalę! 23 Ja bowiem otrzymałem od Pana to, co wam przekazałem, że Pan Jezus tej nocy, kiedy został wydany, wziął chleb 24 i dzięki uczyniwszy połamał i rzekł: «To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę». 25 Podobnie, skończywszy wieczerzę, wziął kielich, mówiąc: «Ten kielich jest Nowym Przymierzem we Krwi mojej. Czyńcie to, ile razy pić będziecie, na moją pamiątkę». 26 Ilekroć bowiem spożywacie ten chleb albo pijecie kielich, śmierć Pańską głosicie, aż przyjdzie. 27 Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej.
28 Niech przeto człowiek baczy na siebie samego, spożywając ten chleb i pijąc z tego kielicha. 29 Kto bowiem spożywa i pije nie zważając na Ciało [Pańskie]13, wyrok sobie spożywa i pije. 30 Dlatego to właśnie wielu wśród was słabych i chorych i wielu też umarło. 31 Jeżeli zaś sami siebie osądzimy, nie będziemy sądzeni. 32 Lecz gdy jesteśmy sądzeni przez Pana, upomnienie otrzymujemy, abyśmy nie byli potępieni ze światem. 33 Tak więc bracia moi, gdy zbieracie się by spożywać [wieczerzę] poczekajcie jedni na drugich! 34 Jeżeli ktoś jest głodny, niech zaspokoi głód u siebie w domu, abyście się nie zbierali ku potępieniu [waszemu]. Co do reszty, zarządzę, gdy do was przybędę.

Osobiście widzę tu kilka kwestii:
1. Konflikty prowadzące do braku wspólnoty
2. Kwestia biesiady a nie spożywania Wieczerzy Pańskiej
3. Kwestia świadomości, że spożywa się Ciało Pańskie
4. Kwestia osądzenia siebie (rachunku sumienia właśnie), sciśle związana z godnym przyjmowaniem Ciała i Krwi Pańskiej.

Kwestii postu komentować nie będę - doprawdy, z szacunku dla Ciała Pańskiego można się najeść wcześniej.

Chrystus umarł za wszystkich. I wszystkim ofiarował swoje Ciało. Apostołom - i każdemu człowiekowi. Umarł za grzeszników, nie za niewinnych, więc jak sobie wyobrażasz: "Jedzcie z tego wszyscy, którzy jesteście bez grzechu"?

Tyle, że ktoś, kto zdaje sobie sprawę z tego Kogo przyjmuje powinien posłuchać wskazań św. Pawła.

Cz lis 16, 2006 13:30

Dobrze napisałesz, ale ja też domagam się przeprosiń za to co wczesniej napisałeś :nonono: o mnie :cry: , bo tak św. Paweł robił :D " 37 Wyjdźcie więc teraz i idźcie w pokoju!» Ale Paweł powiedział do nich: «Publicznie, bez sądu biczowali nas, obywateli rzymskich, i wtrącili do więzienia, a teraz cichaczem nas wyrzucają? O, nie! Niech tu sami przyjdą i wyprowadzą nas!» 38 Liktorzy oznajmili te słowa pretorom. Ci przestraszyli się usłyszawszy, że [tamci] są Rzymianami. 39 Przyszli, przeprosili ich i wyprowadziwszy prosili, aby opuścili miasto. " (Dzieje Apostolskie 16). Ale jako chrześcijanin ja się nie będe mścił oczywiscie, i w ten sposób ja ci już odpuszczam :-D

Cz lis 16, 2006 13:33

Cytuj:
W przeddzień święta Paschy, 14 dnia miesiąca Nisan, należało usunąć z domu kwas, czyli wszystkie pokarmy, które go mogły zawierać, szczególnie zaś chleb oraz potrawy mączne i zbożowe, ocet, a także piwo egipskie. Trzeba też było już koło południa przerwać pracę, a wcześniej nie wolno było rozpoczynać takiej, której nie można było dokończyć do tego czasu. Od południa obowiązywał post ścisły aż do rozpoczęcia wieczerzy. Mogli do niej zasiąść jedynie Izraelici i to tylko ci, którzy byli „czyści i poświęceni” - czyli bez zmazy rytualnej. Natomiast ci, którzy ją zaciągnęli, spożywali ją w następnym miesiącu – była to tzw. druga Pascha, podczas której można już było jeść chleb kwaszony.

Zatem Judasz w ogóle nie powinien zapewne do tej uczty zasiadać i jej spożywać, skoro Chrystus powiedział o nim, że nie jest czysty (cytuję z pamięci: "I wy jesteście czyści - ale nie wszyscy"). Nikt z uczniów nie potrzebował takiej informacji, jeśli sprawowana wieczerza była Wieczerzą Paschalną. I nikt z uczniów po trzech latach nie powinien mieć wątpliwości, co to znaczy "byc czystym"...

Zapytaj Jezusa, czemu mu na to pozwolił, zapytaj, czemu pozwala się świętokradzko przyjmować dzisiaj (nikt w końcu nie pada trupem chwilę przed...)

Cz lis 16, 2006 13:46

Bardzo fajnie że ktoś odpowiada :-), szczególnie moderator. I ty piszesz : "4. Kwestia osądzenia siebie (rachunku sumienia właśnie), " = ale JEZUS przecież dał Swoje Ciało nawet takiemu grzesnikowi jak Judasz. I ty tu mnie źle zrozumiałasz : "więc jak sobie wyobrażasz: "Jedzcie z tego wszyscy, którzy jesteście bez grzechu"?", bo ja trochę pózniej po tym napisałem przecież że = "prawdopodobnie On Chce żeby też i Chleb JEGO był Dawany wszystkim (nawet ciężkim grzesnikom)". A co chodzi o czystość rytualną: " Mogli do niej zasiąść jedynie Izraelici i to tylko ci, którzy byli „czyści i poświęceni” - czyli bez zmazy rytualnej. ", to JEZUS widocznie przemienił regóły tej ceremoni przez dawanie Judaszowi swoje Ciało :biggrin: :biggrin:, i tak jest lepiej, bo nie ma już chyba wykluczenia z Tej Świętej Paschy dla grzesników :D. I ty jeszcze piszesz że: "czemu pozwala się świętokradzko przyjmować dzisiaj"= pomyśl, kto to jest co mówi że Jedzenie Ciało JEZUSA z grzechen ciężkim jest świętokradztwem: to są nasi dzisiejszi uczeni w pismie / faryzeusze :-(, a nie Sam JEZUS, co przecież ustanowił Wieczerzę Pańską (Komunie Świętą) na SWOJĄ Pamiątkę : " To jest Ciało moje za was [wydane]. Czyńcie to na moją pamiątkę ", że Wszystko musi w tej Ceremonii być tak jak ON TO Zrobił, na Pamięc JEGO uczynków: A ON dał SWOJE Ciało ciężkiemu grzesznikowi. I ON też dawał swoim uczniom SWOJE Ciało do rąk, a nie do ust, z tego co my wiemy, i dlatego ja też przyjmuje JEGO Chleb do ręki, a nie do ust, co jest zresztą więcej hygieniczne też (bo czasami ksiądz dotyka śliny w ustach :razz:), zresztą biskupi chyba nie tak dawno temu pozwolili też na przyjmowanie do rąk Eucharystii. I czemu księdza nam też nie dawają JEGO Krwi !!! ?? Przecież Wszystko to Ma Być Na JEGO Pamiątkę, a z Dobrej Nowiny wynika że dawanie Krwi JEGO Jest może nawet ważniejsze od Dawanie Ciała JEGO = " Bierzcie i jedzcie, to jest Ciało moje;. 27 Następnie wziął kielich i odmówiwszy dziękczynienie, dał im, mówiąc; Pijcie z niego wszyscy ", bo o Krwi pisze wszyscy a nie o Ciele JEGO !!?

Pt lis 17, 2006 13:15
Post Re: Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!!
Przed "grzechem" po "grzechu", jakby nie patrzec - kanibalizm.

Wt lis 21, 2006 16:16

Post Re: Wolno jeść Ciało i Krew JEZUSA po ciężkim grzechu !!!
ateo napisał(a):
Przed "grzechem" po "grzechu", jakby nie patrzec - kanibalizm.

Jak by nie patrzeć to tak, ale jakby nie pomyśleć, to jest to symbolika i Tajemnica Wiary.
:)

Wt lis 21, 2006 20:23

To co mowi Jezus do mistyczki Marii Valtorta powinno wyjasniac dlaczego ludzie trwajacy w grzechu ciezkim nie powinni przyjmowac Jezusa w Eucharystii. " Nie potraficie sobie wyobrazic, czym bylo dla Mnie posiadanie przy Sobie, przy stole, mojego zdrajcy; czym bylo to, ze musialem sie mu dac [w Ciele i Krwi w wieczerniku], ze musialem dzielic z nim kielich obrzedowy i dotknac moimi wargami miejsca, ktore dotykaly jego wargi, a potem kazac mojej Matce dotknac je Swoimi.

Pt lis 24, 2006 21:26

Ostrożniej byłoby cytować to, co mówi Pismo święte o przyjmowaniu Komunii świętej w grzechu ciężkim niż to, co powypisywała owa "mistyczka".

http://arc.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1035984478

Pt lis 24, 2006 22:08

Ostrożniej byłoby cytować to, co mówi Pismo święte o przyjmowaniu Komunii świętej w grzechu ciężkim niż to, co powypisywała owa "mistyczka".

Zgadzam sie ale pozwolilem sobie zacytowac dzielo ktore otrzymalo oficjalne imprimatur od Piusa XII.

So lis 25, 2006 0:19

Z tym, że Pius XII został wprowadzony w błąd.

So lis 25, 2006 0:51

I jeszcze coś. To nie było imprimatur, ale tylko słowna zachęta, że warto to wydrukować.

So lis 25, 2006 0:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona