|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Wasze spotkania z siostrami klauzurowymi
| Autor |
Wiadomość |
|
minto
|
 Wasze spotkania z siostrami klauzurowymi
hej! jesli ktoś ma jakieś refleksje na temtat siostr klauzurowych, moze z nimi rozmawial, moze ma kogos znajomego.. podzielcie sie doswiadczeniami
_________________ Wszystkie moje źródła są w Tobie!
|
| Cz lis 16, 2006 9:02 |
|
|
|
 |
|
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Hmm... Może nie do końca do tematu - jedyne moje zetknięcie to krótka znajomość z dziewczyną, którą potem była wstąpiła do benedyktynek.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
| Cz lis 16, 2006 19:00 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Poznałem pewną osobę,która wstąpiła do klarysek.Wprawdzie na krótko,bo później wróciła.Osoba ta należała do KSM-u.Osoba ta wstąpiła,gdyż poszukiwała powołania.
|
| Cz lis 16, 2006 19:59 |
|
|
|
 |
|
Astra
|
Moja koleżanka ze studiów wstąpiła do Karmelitanek Bosych w Krakowie. Byłam tam trzy razy. Pierwszy raz na pożegnaniu, i dwa razy poszliśmy z grupą z DA w odwiedziny, póki była postulantką. Rozmawialiśmy w rozmównicy, my po jednej stronie, ona po drugiej, między nami krata ze sterczącymi kolcami. Zupełnie jak u ks. Twardowskiego "za zjeżoną kratą Karmelu". Można było tylko podać coś, ale niemożliwy był inny kontakt. np. podanie ręki. Dlaczego wybrała akurat taki zakon nie wiem, nie byłyśmy aż tak blisko, żeby o to pytać. Mam pewne podejrzenia, ale zachowam dla siebie.
|
| Pt lis 17, 2006 7:44 |
|
 |
|
angua
|
Moja bliska koleżanka jest Mniszką Zakonu Kaznodziejskiego - czyli po prostu Dominikanką klauzurową. Za tydzień zresztą do niej jadę, bo złoży profesję wieczystą. Ale nie wiem, o jakie refleksje Ci chodzi, więc nie wiem, co miałabym więcej pisać 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| So lis 18, 2006 11:57 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
co to znaczy "siostra klauzurowa"? Przyznam, że pierwszy raz się spotykam z takim tworem znaczeniowym 
|
| N lis 19, 2006 6:28 |
|
 |
|
Astra
|
Siostra klauzurowa to taka, która przebywa w zakonie klauzurowym czyli zamkniętym. Nie może ona opuszczać klasztoru, poza koniecznymi przypadkami np. pobyt w szpitalu. Nie kontaktuje się też zazwyczaj ze światem zewnętrznym. Zakony klauzurowe poświęcaja się przede wszystkim modlitwie.
|
| N lis 19, 2006 16:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bardzo proszę korzystać z wyszukiwarki przed założeniem nowego tematu : viewtopic.php?t=2593&postdays=0&postorder=asc&start=0
|
| N lis 19, 2006 18:22 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|