Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
 Jak wyglądał Jezus? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
nosili krotkie włosy w przeciwieństwie do dlugich włosów

Dokładnie, tylko, że krótkie/długie to pojecia wzgledne...

Skad wiemy, co dla św. Pawła znaczyly krotkie włosy?

Czy wlosy do ramion to wlosy dlugie?

czemu zatem żaden z apostołow nie ma włosów do ramion na zdnych wizerunkach?
a tylko Jezus jest tak przedstawiany?

to jasne
poniewaz żydzi obcinali włosy
zydzi to był czysty narod a czystosc ta wynikala z prawa .
w ziązku z tym takze dbali o włosy
dlaczego tylko Jezus mialby o nie nie dbać i nie ścinać a posoatli tak czynili?

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn lis 13, 2006 17:21
A słyszałeś o takim czymś jak nazireat adamie-ekspercie biblijny?

Pn lis 13, 2006 19:43

A słyszałeś o takim czymś jak nazireat adamie-ekspercie biblijny?

to pokaz mi jeden fragment o tym ze Jezus był Nazirejczykiem

Pn lis 13, 2006 20:38
Ciekawe , bo nawet wsród Świadków, do ktorych jak podejrzewam Adamie nalezysz są kontrowersje na ten temat...

Cytuj:
Jezus wcale nie nosił długich włosów !! To wymysł jakichś rysowników, bilbia wszak wyraźnie mówi (luźny cytat) - ,,czyż nie wiecie, że hanbą dla mężczyzny jest mieć długie włosy podczas gdy dla kobiety jest to właśnie chwałą"

Jasne Jezus chodził do Laurenta? a skąd Ty masz takie dane na temat rysowników, przecież starsze numery Strażnicy pokazywały Jezusa w długich włosach?

źródło http://watchtower.org.pl/forum/index.php?showtopic=843&st=105

Pn lis 13, 2006 21:24

Ciekawe , bo nawet wsród Świadków, do ktorych jak podejrzewam Adamie nalezysz są kontrowersje na ten temat...

to myslisz że wątpliwosci kogokolwiek mogą zmienic prawde biblijną?

Pn lis 13, 2006 21:44
A skoro prawda jest jedna, to dlaczego Straznica wczesniej pokazywala Jezusa z długimi włosami?

Myliła się?

Czemu Świadkom nie wolno nosic brody, skoro nosił ja pan Jezus i Apostolowie?

Pn lis 13, 2006 21:59

A skoro prawda jest jedna, to dlaczego Straznica wczesniej pokazywala Jezusa z długimi włosami?

Myliła się?

myliła sie
Cytuj:
Czemu Świadkom nie wolno nosic brody, skoro nosił ja pan Jezus i Apostolowie?

a swistak siedzi i zawija sreberka

Pn lis 13, 2006 22:38

To tez nauka Świadków? :D

A na powaznie zakaz noszenia brody zostal wprowadzony w 1923 roku...

Ponadto kazdy ze Świadków musi sie odpowiednio ubierać...

Ale oddajmy glos samym świadkom...

Cytuj:
Ale nieraz było tak, że uboźsi SJ musiali grubo się zapożyczać, żeby spełnić "wymagania Jehowy" . Dokładnie tak. Pamiętam, że jeden z braci przyszedł w niedzielę na zebranie w dżinsach, a po zebraniu szczelnym kordonem otoczyła go grupa braciszków. Z jego relacji wiem, że próbował tłumaczyć, iż przypalił sobie spodnie od gajeru żelazkiem , ale gniew starszych był srogi. Mówił, że nie stać go na kolejne spodnie, które nosi tylko na zebrania. Na co jeden ze starszych odrzekł: "Czasem trzeba zrezygnować nawet z najważniejszych potrzeb, jeśli chcemy PODOBAĆ SIĘ JEHOWIE".

I dalej...

Cytuj:
Zgadzam asię z Patmosem, że na oficjalne wizyty należy ubrać się stosownie, a tym bardziej jeśli chodzi o Boga. Skoro do kościoła ludzie chodzą w garniturze to dlaczego nie mieliby chodzić i na zebrania? Inną sprawą jest podejście starszych, którzy czasem nie rozumieją, że kogoś może po prostu nie stać na garnitur. Z drugiej strony ładne dżinsy i koszulka też mogą być odpowiednim strojem na zebranie zborowe. Doświadczyłem na własnej skórze opieprz bo nie miałem garnituru - nie było mnie stać. Nic nie pomogły tłumaczenia, że nie mam forsy. "Idź do opieki społecznej" taką dostałem odpowiedź

No widze, że milość braterska kwitnie...Idź do opieki społecznej...Super...

Źródlo http://watchtower.org.pl/forum/index.php?showtopic=843&st=0

Pn lis 13, 2006 22:54

Cytuj:
To tez nauka Świadków? :D
A na powaznie zakaz noszenia brody zostal wprowadzony w 1923 roku...
Ponadto kazdy ze Świadków musi sie odpowiednio ubierać...

ahahahahaha
dobre
bylem na zebraniu i widzialem
w przeciwienstwie do ciebie
widzialem z brodą, w swetrach, widzilałem w spódnicach i sukienkach
nie osmieszaj się
Cytuj:
Ale oddajmy glos samym świadkom...

Ale nieraz było tak, że uboźsi SJ musiali grubo się zapożyczać, żeby spełnić "wymagania Jehowy" . Dokładnie tak. Pamiętam, że jeden z braci przyszedł w niedzielę na zebranie w dżinsach, a po zebraniu szczelnym kordonem otoczyła go grupa braciszków. Z jego relacji wiem, że próbował tłumaczyć, iż przypalił sobie spodnie od gajeru żelazkiem , ale gniew starszych był srogi. Mówił, że nie stać go na kolejne spodnie, które nosi tylko na zebrania. Na co jeden ze starszych odrzekł: "Czasem trzeba zrezygnować nawet z najważniejszych potrzeb, jeśli chcemy PODOBAĆ SIĘ JEHOWIE".

dobreeeeee
tylko gdzie tak napisano w Biblii?
i co to ma do wlosow Jezusa?

Cytuj:
Zgadzam asię z Patmosem, że na oficjalne wizyty należy ubrać się stosownie, a tym bardziej jeśli chodzi o Boga. Skoro do kościoła ludzie chodzą w garniturze to dlaczego nie mieliby chodzić i na zebrania? Inną sprawą jest podejście starszych, którzy czasem nie rozumieją, że kogoś może po prostu nie stać na garnitur. Z drugiej strony ładne dżinsy i koszulka też mogą być odpowiednim strojem na zebranie zborowe. Doświadczyłem na własnej skórze (censored) bo nie miałem garnituru - nie było mnie stać. Nic nie pomogły tłumaczenia, że nie mam forsy. "Idź do opieki społecznej" taką dostałem odpowiedź

znów gdzie tu mowa o wlosach Jezusa?

takich opowiesci swistak moze nawymyslac ile wleźie

Wt lis 14, 2006 8:23
A czy ja mówię, że był? Po prostu chciałem wykazać, że mimo wszystko w kulturze żydowskiej długie włosy hańbą nie były.

Wt lis 14, 2006 10:19

Mojżesz napisał(a):
Wy jesteście dziećmi Pana, Boga waszego. Po zmarłym nie będziecie nacinać sobie skóry ani strzyc krótko włosów nad czołem
Pwt 14,1
Jak można strzyc krótkie włosy?
Mojżesz napisał(a):
Kapłan, który jest wyższy godnością ponad braci, na którego głowę była wylana oliwa namaszczenia, który był wprowadzony w czynności kapłańskie, wkładając szaty nie będzie rozpuszczał włosów i nie będzie rozdzierał swych szat
Kpł 21,10
Jak można rozpuszczać krótkie włosy? Skoro jest o tym wzmianka w przepisach długie włosy musiały być częstą praktyką.
Mojżesz napisał(a):
Nie będziecie obcinać w kółko włosów na głowie. Nie będziesz golił włosów po bokach brody
Kpł 19,27
Jezus nie sprzeciwiał się Prawu Mojżeszowemu.

Czyli nie można wykulczyć że Jezus miał "rozwiane włosy"

Wt lis 14, 2006 10:30

A czy ja mówię, że był? Po prostu chciałem wykazać, że mimo wszystko w kulturze żydowskiej długie włosy hańbą nie były.

Dla Jezusa by były poniewaz nie był nazirejczykiem
Dal wszystkich Żydów kt[img]rzy%20nie%20byli%20Nazirejczykami%20długie%20włosy%20byly%20hańbą[/img]

Pn lis 20, 2006 22:15

Co do długości włosów:
Wy jesteście dziećmi Pana, Boga waszego. Po zmarłym nie będziecie nacinać sobie skóry ani strzyc krótko włosów nad czołemPwt 14,1
Jak można strzyc krótkie włosy?

Otóż werset ten brzmi
(1) Jesteście synami Pana, waszego Boga, nie czyńcie po umarłym nacięć na sobie i nie czyńcie sobie łysiny nad czołem,

narody okoliczne wlasnie strzygly sie w taki spsób ze nacinaly sobie cialo i obcianli sobie włosy ze względy na smierc kogos bliskiego
i tylko takie postepowanie bylo zabronione .

Mojżesz napisał(a):
Kapłan, który jest wyższy godnością ponad braci, na którego głowę była wylana oliwa namaszczenia, który był wprowadzony w czynności kapłańskie, wkładając szaty nie będzie rozpuszczał włosów i nie będzie rozdzierał swych szatKpł 21,10
Jak można rozpuszczać krótkie włosy? Skoro jest o tym wzmianka w przepisach długie włosy musiały być częstą praktyką.

a ten werset brzmi
(10) A kapłan w gronie swoich braci najwyższy godnością, na którego głowę została wylana oliwa namaszczenia i którego ręce zostały upoważnione przez włożenie na niego świętych szat, nie będzie rozwichrzał
włosów głowy swojej ani swoich szat rozdzierał. (

musisz zmienic Biblie bo w tej co masz jakies dziwne tlumaczenie

Cytuj:
Czyli nie można wykulczyć że Jezus miał "rozwiane włosy"

a to jest pewne ze Jezus nie mial dlugich wlosów

prawo tego zabraniało
po za tym czemu tylko Jezus mialby nosic dlugie włosy a inni apostołowie nie?
[/url]

Pn lis 20, 2006 22:35

prawo tego zabraniało

A nie zauwazyłeś, ze Jezus czesto stawial sie ponad prawem, czym doprowadzał do furii arcykapłanów?

Np. w kwestii szabatu, jak powiedział, że Syn Bozy jest Panem szabatu..., albo jak uzdrawiał w szabat, jego uczniowie nie pościli w szabat itp...
Jadał z celnikami i nierzadnicami, wygnal handlarzy ze świątyni...

Pn lis 20, 2006 23:16

prawo tego zabraniało
Proszę o przepis prawa który tego zabrania.

adam111151 napisał(a):
czemu tylko Jezus mialby nosic dlugie włosy a inni apostołowie nie?
A gdzie jest powiedziane że apostołowie nie mięli krótkich włosów? Udowodnij.

adam111151 napisał(a):
musisz zmienic Biblie bo w tej co masz jakies dziwne tlumaczenie
Moje tłumaczenie z języków oryginalnych jest oficjalnym tłumaczeniem liturgicznym Kościoła katolickiego w Polsce.
A twoje?

Wt lis 21, 2006 8:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona