Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 19, 2025 11:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Następna strona
 WIZJE PIEKŁA W SZTUCE 
Autor Wiadomość
Obraz piekła . Kolejny. Będę wklejać aż mi braknie przykładów... :)
Necromancer obiecywał wizje popkultury i jakos nic nie wkleja:(
Raphael COXCIE, "Sąd Ostateczny" ( piekło na dole po prawej stronie- tzn po lewicy Boga:) )

Mt 25, 31 Gdy Syn Człowieczy przyjdzie w swej chwale i wszyscy aniołowie z Nim, wtedy zasiądzie na swoim tronie pełnym chwały. 32 I zgromadzą się przed Nim wszystkie narody, a On oddzieli jednych [ludzi] od drugich, jak pasterz oddziela owce od kozłów. 33 Owce postawi po prawej, a kozły po swojej lewej stronie. 34 Wtedy odezwie się Król do tych po prawej stronie: "Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata!
35 Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść;
byłem spragniony, a daliście Mi pić;
byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie;
36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie;
byłem chory, a odwiedziliście Mnie;
byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie".
37 Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? 38 Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" 40 A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili".
41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Obrazek

So lis 25, 2006 18:04

N lis 26, 2006 18:55
z okazji niedzieli wkleję jeszcze jeden. Bracia Limbourg "Piekło",Godzinki księcia de Berry około 1416
Obrazek

N lis 26, 2006 21:05
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cz lis 30, 2006 20:40
Obrazek
Kiedyś slyszałam o obrazie , który przedstawia niebo i piekło. Obydwa miejsca są przedstawione tak samo : Jako obficie zastawiony stół, przy którym siedzą ludzie, trzymający w rękach długie łyżki. W piekle - są nieszczęśliwi i wygłodniali nie mogąc trafic tą łyżką do własych ust. W niebie są nasyceni i szczęsliwi - bo na tych łyzkach podają sobie wzajemnie jedzenie. Przyznam, ze bardzo mi sie podoba ta symbolika, ale od dłuzszego czasu próbuję znaleść ten obraz - bez skutku. Może ktoś z Was wie coś na ten temat ( np całkiem przypadkiem wisi w Waszym kościele? albo może znacie autora?) No, być może obraz jest wymyślony i nie istnieje... Ale i tak ktoś nieźle wymyślił :)

N gru 03, 2006 20:59
KATEDRA VIEJA freski - fragment oczywiście :) - Piekło jako bestia pożerajaca swych wiernych

Śr gru 13, 2006 16:05
Obrazek

N sty 07, 2007 20:41
no to wróćmy do średniowieczych katedr z ich przepiękną symboliką ...
To katedra w Chartres południowy transept,tympanon portalu - scena Sądu Ostatecznego ok . 1210-1220

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Wt sty 09, 2007 23:30

Wiedz, że twoja robota nie idzie na marne i komuś się podoba, że wrzucasz kolejne zdjęcia... :)

Śr sty 10, 2007 7:59
Dzięki Filippiarzu za dobre słowa - bo właśnie się zastanawiałam czy dalej wklejać... ( a jest tego w sztuce jeszcze sporo) No ale jeśli choć jednej osobie sie to jeszcze podoba, to warto .
A więc dzisiaj ze specjalna dedykacją dla Ciebie - Katedra w Bourges - żeby zostać w kręgu średniowiecza.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
cały tympanon z Sądem Ostatecznym i fragmenty z piekłem.
Wizje piekła w sztuce są chyba dużo "barwniejsze" niż wizje nieba. Tak to jest że zło wydaje się atrakcyjniesze... widać dla artystów też było bardziej inspirujące - przynajmniej, jeśli chodzi o wizje nieba i piekła...

Śr sty 10, 2007 18:25
Dzisiaj zachodni portal katedry w Bambergu.Ze sceną Sądu Ostatecznego oczywiście. A co za tym idzie - po lewicy Chrystusa sądzącego,świat znajduje sie piekło. Katedry średniowieczne były, jak wszystkim wiadomo. głęboko symboliczne a ich dekoracje spełniały funkcje nie tylko estetyczne ale i dydaktyczne , stąd też przypominały o rzeczach ostatecznych,jakimi są śmierć, sąd, niebo albo piekło. Czyli o tym, o czym my, (ja),najczęściej zapominamy i żyjemy tak, jakby one nie istniały. Owszem. Wiem. Śmierć istnieje. łudzie umierają. Ale ja? A gdyby to miało być już dzisiaj?
Chwał twórcom katedr średniowiecznych ża nieustanne przypominanie człowiekowi,że będzie musiał zdać sprawę ze swego życia...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Bamberg - katedra- Portal około. 1235

Cz sty 11, 2007 13:21
Do katedr wrócę jeszcze ... No, ktoś inny mógłby też coś tu dorzucić ...Niedługo będzie tu ładne opracowanie tego tematu...a przynajmniej zgromadzony materiał badawczy :D
Dziś średniowieczna miniatura + średniowieczny tekst ( poezja to też sztuka)(chciałam wkleić tylko fragmenty, ale - po pierwsze tekst jest bardzo aktualny i dziś , a po drugie kolejne zwrotki zaczynają sie na kolejne litery alfabetu więc pozbawienie go paru zwrotek trochę okaleczałby to dzieło ) Ale za to miniatura , choć niewielka z piękną wizją piekła- mamy tu i paszczę bestii i piec ognisty i aniołów strzegących bram piekieł i taczki - na których szatan wiezie swe ofiary na wieczne potępienie... No cóż - droga do piekła jest łatwa i wygodna... Do nieba zbawiani idą pieszo ( przynajmniej na tej miniaturze)

SKARGA UMIERAJĄCEGO

A.
Ach! Moj smętku, ma żałości!
Nie mogę się dowiedzieci,
Gdzie mam pirwy nocleg mieci,
Gdy dusza z ciała wyleci.

B.
Byłżem z młodości w rozkoszy
Nie uznałem swojej duszy,
Już stękam, już mi umrzeci,
Dusza nie wie, gdzie się dzieci.

C.
Com miał jimienia na dworze,
Com miał w skrzyni i w komorze,
To mi wszytko opuścici,
Na wieki się nie wrocici.

D.
Dziatki z matką narzekają,
Bracia mię rzkomo żałują,
Ku jimieniu przymierzają,
Na mą duszę nic nie dbają.

E.
Eja, eja, dusza moja,
Ockni się, dawnoś spała,
Nie masz wierniejszego k sobie,
Uczyń dobrze sama sobie!

F.
Fałszywy mi świat powiedał,
Bych ja długo żyw by ci miał,
Wczera mi tego nie powiadał,
Bych ja długo żyw byci miał.

G.
Gdzie ma siła, ma robota?
Głupiem robił po ty lata:
Ośm miar płotna, siedm stop w grobie,
Tom tyło wyrobił sobie.

H.
Halerzem łakomo zbierał,
Swoj żywot rozpustnie chował:
Prze ty dwa bogi przeklęta
Nie czciłem żadnego święta.
I.
Jałmużnym nędznem nie dawał,
Ofierym bogu nie czynił,
Ni z pirwiny, ni z nowiny
Bogum nie dał z siebie winy.

K.
Kaki to moj rozum głupi!
Sobiem był szczodr, Bogu skąpy:
Com kiedy Bogu poślubił,
Tegom nigdy nie uczynił.

L.
Leży ciało, barzo stęka,
Duszyca się barzo lęka,
Bog się z liczby upomina,
Dyjabeł na grzechy wspomina.

M.
Młotem moje pirsi biją.
Dusza nie śmie wynić szyją:
Widzi niebo zatworzone,
Widzi piekło otworzone.

N.
Nie gdzie się przed bogiem skryci,
Dusza nie śmie przed sąd ici,
Widzi niebo zatworzone,
Widzi piekło otworzone.

O.
O duszyco, drogi kwiecie,
Nic droższego na tem świecie,
Tanieś się dyjabłu przedała,
Iżeś się w grzeszech kochała.

P.
Pamiętaj, coś (na chrzcie) ślubowała,
Gdyś się dyjabła otrzekała,
Jego pychy, jego działa -
Toś wszytko przestępowała.

Q.
Qwap się rychło ku spowiedzi,
Kapłany w swoj dom powiedzi,
Płacz za grzechy, przymi świątość,
Boże ciało, święty olej!

R.
Rolą z domem dziatkam podaj,
Coś urobił, za duszę daj,
Z jimienia przyjacioł nabywaj,
Coć przyłącza twą duszę w raj.
S.
[Zbierz dłużniki i gniewniki,
Odproś, zapłać długi wszytki!
Nie trać dusze o cudz pieniądz -
I za nie źle w piekle gorzeć.]

T.
Tam sam oczy moje glądzą,
Toć już trzy złe duchy widzą,
Na mię me grzechy wzjawiają,
Mej duszy sidła stawiają.

W.
Wircę się, wołam pomocy,
Nikt za mię nie chce umrzeci,
Ni przyjaciel na tym świecie,
Jedno w Bodze nadzieję mieci.

X.
Chryste, przez twe umęczenie,
Rozprosz dyjable obstąpienie,
Daj duszycy przeżegnanie,
Daj ciału dobre skonanie!

Y.
Ja twoj synek marnotrawny,
Tyś moj ociec miłosierny,
Żal mi tego, iżem cię gniewał,
Ale ciem się nie odrzekał.

Z.
Zażżycież mi świeczkę ale,
Moi mili przyjaciele!
Dusza idzie z krwawym potem;
Co mnie dzisia, to wam potem. Amen.

Obrazek

Pt sty 12, 2007 13:30
Jeszce jeden dzisiaj. Miałam wprawdzie postanowienie ,że nie więcej niż jeden dziennie, ale mam jeszcze tyle przykładów w zanadrzu , że nie mogę się oprzeć... No i może nie do końca to jest wizja piekła...A może jednak?

Miniaturowe tabernaculum, około 1500-30 Niderlany,

To małe tabernakulum służyło jako przenośny obiekt kultu prywatnego .
W przedstawionej tu płaskorzeźbie ukazano ( jak to często w sztuce bywało )całą historię rozgrywającą się w czasie. Widzimy Chrystusa Zmartwychwstającego, otwarty grób i śpiących żołnierzy , trzy Maryje u grobu rozmawiające z aniołem – Chrystusa ukazującego się Marii, a na dole – otwierającego bramy otchłani a za otwartą już bramą nieba widać postaci aniołów. Otchłań zaś, ni mniej ni więcej, ale dokładnie, przypomina piekło ze średniowiecznych miniatur – Otwarta paszcza bestii – z której to Chrystus- mocą Swego Krzyża wyciąga dusze. Nie wiem czy w owych czasach „wstąpił do piekieł” było utożsamiane z „wstąpił do piekła” ale na pewno jedno i drugie miejsce jest przedstawione za pomocą tego samego symbolu.
A żeby docenić nieznanego mistrza wyobraźcie sobie to w skali 1:1. Tabernakulum ma wysokość 22,2 cm ( razem ze skrzynką 26)
Napisu na ramie nie przetłumaczę bo nie znam łaciny :( :)

Obrazek

Pt sty 12, 2007 15:11
Oto myśli Szatana :

O ja nieszczęśliwy!
Bowiem gdziekolwiek zwrócę lot, tam wszędzie
Gniew nieskończony, nieskończona rozpacz!
Gdziekolwiek zwrócę swój lot, tam wszędzie piekło,
Piekło jest we mnie, a na dnie otchłani
Głębsza, ziejąca otchłań się otwiera
Przy której piekło, gdzie cierpię, jest Niebem.

Obrazek
Carlotta Petrina, Raj utracony, (ołówek, 1936)

Obrazek
John Baptist Medina, Raj utracony (sztych, 1688)

So sty 13, 2007 9:48

(…) To wąż piekielny; on to był, którego
Podstęp zrodzony z zawiści i zemsty
Oszukał matkę ludzi, gdyż go pycha

Z Niebios strąciła…(…)

Obrazek
Wiliam Blacke „Raj Utracony”

So sty 13, 2007 15:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 36  Następna strona