Medaliki z wizerunkiem Maryi
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Incognito. Ponoć nie odpowiada Ci chrześcijaństwo jako całość. Więc czemu [...] się w spory pomiędzy jednymi chrześcijanami a drugimi i czepiasz szczegółów?
Co innego matka Armstronga, która urodziła swoje dziecko tak jak każda inna kobieta, a co innego Bogurodzica, która dzięki swej wierze, pokorze i czystości stała się zdolna przyjąć Ducha Świętego z takim skutkiem jak Wcielenie.
Co zaś do medalików, to wizerunek Maryi powinien też obejmować Chrystusa. Wstrząsa mnie, kiedy katolicy powtarzając herezje protestanckie zaczynają przeciwwstawiać kult maryjny kultowi chrystusowemu. Mocno mnie wstrząsa, bowiem takiego przeciwwstawienia w chrześcijaństwie nie ma i nie było.
|
Pn cze 26, 2006 7:29 |
|
|
|
 |
Incognito
|
zefciu napisał(a): Incognito. Ponoć nie odpowiada Ci chrześcijaństwo jako całość. Więc czemu [...] się w spory pomiędzy jednymi chrześcijanami a drugimi i czepiasz szczegółów? [...] z prywata prosze przejsc na pw, a tu wypowiadac sie tylko w zwiazku z tematem pedziwiatr zefciu napisał(a): Co innego matka Armstronga, która urodziła swoje dziecko tak jak każda inna kobieta, a co innego Bogurodzica, która dzięki swej wierze, pokorze i czystości stała się zdolna przyjąć Ducha Świętego z takim skutkiem jak Wcielenie.
I czego to ma dowodzić w odniesieniu do tego co napisałem o zależności między dokonaniami syna, a matką oraz brakiem powiązania Maryi z Eucharystią?
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Pn cze 26, 2006 7:43 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Jeżeli dziecko nie pojmuje, nawet w najbardziej elementarny sposób, kwestii ofiary to nie wie czym jest Przeistoczenie!
I doszliśmy do sedna sprawy. W tym wieku dziecko nie jest w stanie zrozumieć istoty Eucharystii. Bo jest za młode i za mało wykształcone, by operować na takich abstraktach.
Może tro zrozumieć co nawyżej powierzchownie, w sposób niepełny, lub nawet niewłaściwy
|
Pn cze 26, 2006 9:19 |
|
|
|
 |
Paschalis
|
ToMu napisał(a): Paschalis napisał(a): A tak na marginesie, to krzyz jako symbol Chrystusa pasuje do wszystkiego co z chrześcijaństwem związane. Na takiej zasadzie - wszystko, co jest związe z Chrystusem, pasuje do każdego sakramentu, na przykład... Nie uważasz, że to naciągane  Mylisz różne rzeczy. Nie chodzi tylko o to, że krzyż jest jakoś związany z Chrystusem, ale, że go symbolizuje, więc oczywiste jest, że w każdej kwestii związanej z chrześcijańskim kultem można (a nawet należy) go wykorzystywać. Incognito napisał(a): Ja napisałem że nie jest zasadne gloryfikować matkę z okazji dokonań jej syna. Maryja miała swoje zasługi i wpisała się w chrześcijaństwo, jednak ustanowienie Eucharystii jest dziełem Chrystusa wyłącznie, podobnie jak zwycięstwo Lance'a jest jego dziełem (pomińmy rolę zespołu), nawet jeśli to jego matka kupiła mu pierwszy rower i była obecna przy jego wyścigach. Maryja jako doskonała naśladowczyni Chrystusa i Matka Kościoła pomaga nam zbliżyć się do Chrystusa, więc również można za jej wstawiennctwem poznawać prawdy wiary dot. Pana. Nie wiem do czego odnosił się natomiast ustęp o gloryfikacji Maryi w Eucharystii bo nikt tu o niczym takim nie wspominał. Cytuj: Maryja przy ustanowieniu Eucharystii nie była nawet obecna dlatego jej postać nie jest właściwa do upamiętnienia pierwszej Komunii.
Maryja nie musiała być obecna przy ustanowieniu Eucharystii bo nosząc Chrystusa w swoim łonie, była z nim zjednoczona duchowo i materialnie i jako pierwsza doznała tego daru. Poczytaj o tym w encyklice JPII "Ecclesia de Eucharistia" (VI, 53-58 ).
_________________ www.onephoto.net
|
Pn cze 26, 2006 10:53 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Paschalis napisał(a): ToMu napisał(a): Paschalis napisał(a): A tak na marginesie, to krzyz jako symbol Chrystusa pasuje do wszystkiego co z chrześcijaństwem związane. Na takiej zasadzie - wszystko, co jest związe z Chrystusem, pasuje do każdego sakramentu, na przykład... Nie uważasz, że to naciągane  Mylisz różne rzeczy. Nie chodzi tylko o to, że krzyż jest jakoś związany z Chrystusem, ale, że go symbolizuje, więc oczywiste jest, że w każdej kwestii związanej z chrześcijańskim kultem można (a nawet należy) go wykorzystywać.
Nie twierdzę, że nie.
Ale są symbole bardziej pasujące, niż krzyż. Eucharystyczne.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pn cze 26, 2006 16:22 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Ale są symbole bardziej pasujące, niż krzyż. Eucharystyczne.
Dokładnie
Są sytuacje, dla których istnieją lepsze symbole. Krzyż jest bardzo uniwersalny, nikt temu nie przeczy. Ale jednak np. Chleb i Kielich Wina lepiej symbolizują Eucharystię niż Krzyż
|
Pn cze 26, 2006 18:08 |
|
 |
onlyjusti
|
Gimlas - Ja dostałam aż dwa i dziś sie z tego cieszę, przedtem to był zwykły podarunek, nieco później biżuteria do ozdoby i lepszej prezentacji.
Ale mam krzyzyk, który noszę zazwyczaj przy sobie, daje Mi poczucie bezpieczeństwa, lubię go po prostu widzieć koło Mnie.
Czy to coś zmienia? W wierze moze nic, ale daje coś nie do wytłumaczenia....bliskość, bezpieczeństwo i kieruje mysl ku Bogu 
_________________ OnlyJusti
Wiara Czyni Cuda... =)
|
Pn lip 10, 2006 17:22 |
|
 |
ToMu
|
I będziesz nosił/-a i krzyżyk i medalik naraz  Nie sądzę.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
|
Pn lip 10, 2006 22:26 |
|
 |
Spragniony
|
ja nie nsoze zadnego i jakos nie za bardzo za tym tesknie (bo kiedys nosilem i nci to nie wnioslo do mojej wiary)
|
Cz lip 13, 2006 19:44 |
|
 |
IZAŁRA
|
 MEDALIK DLA MNIE...
Wmojej rodzinie nie było zwyczaju dawania medalików na I Komuię ale dla mnie Medalik z wizerunkiem Maryi jest bardzo ważny pierwszy raz założyłam go 8 grudnia obierając Maryję za matkę jako Dziecko Maryi .przyżeczenie to odnawiałam przez 15 lat jednak medalik mam do teraz. i tak pozostanie !
|
Cz sie 24, 2006 12:29 |
|
 |
ToMu
|
Jakoś tak miałem, że zawsze krzyżyki gubiłem. W 2004 przywiozłem sobie z Asyżu wisiorek Tau, i noszę go do dzisiaj.
|
Pt sie 25, 2006 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja dostałem na komunię od rodziców medalik z Matką Bożą.
Później gdzieś się zapodział, a ja przyjąłem Szkaplerz Karmalitański. Jednakże pół roku temu cudem odnalazł się medalik komunijny - sam bez łańcuszka. Więc ... noszę oby dwa. Nieładnie byłoby jeden odrzucić.
Co Wy na to?
|
So wrz 16, 2006 22:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ToMu napisał(a): W 2004 przywiozłem sobie z Asyżu wisiorek Tau, i noszę go do dzisiaj.
Też mam  Moi dziadkowie przywieźli mi z Asyżu. Przez jakiś czas nosiłem, a teraz wisi w pobliżu Krzyża Św. i obrazu Matki Bożej Częstochowskiej nad mym łóżkiem
|
So wrz 16, 2006 23:01 |
|
 |
ann_17
|
http://www.szarytki.pl/gfx/medalik.png[img]
"Każ wybić medalik według tego wzoru - mówi Najśw. Dziewica; Osoby, które będą go z ufnością nosiły, zwłaszcza na szyi, otrzymają wiele łask."
Te słowa wypowiedziała Maryja do Katarzyny Laboure. (jeśli chodzi o ten właśnie CUDOWNY medalik. Ja go cały czas noszę i wierzę, że i mi Maryja wyprasza potrzebne łaski  [/img][/b][/code][/list][/list]
_________________ "Pan jest moim pasterzem..."
|
N lis 26, 2006 19:47 |
|
 |
ann_17
|
przepraszam, jeszcze raz wygląd medalika:
http://www.szarytki.pl/gfx/medalik.png
_________________ "Pan jest moim pasterzem..."
|
N lis 26, 2006 19:48 |