MŁODZIEŻ WSZECHPOLSKA - DOBRA CZY ZŁA ?
| Autor |
Wiadomość |
|
jo_tka
|
Klekot napisał(a): Żadna organizacja nie może odpowiadać za wybryk kogoś, kto w chwili popełnienia występku nie należał do niej, a tak było np. w przypadku Leokadii Wiącek. Ale nie powinna ich ignorować - i w tym momencie, trzeba jej przyznać, nie zignorowała. Cytuj: "Tropienie na siłę, albo wprost generowanie w Polsce nazizmu i nagłaśnianie tego – marginalnego przecież, czy wprost chuligańsko szczątkowego - zjawiska do roli narodowego problemu, niewątpliwie leży w interesie pewnych zagranicznych ośrodków wpływu. Po to chociażby, żeby opinii międzynarodowej wmówić, że Polacy byli współodpowiedzialni m.in. za Holocaust. Próby takich oskarżeń sie pojawiały - to nie jest fakt z księżyca. Co nie musi świadczyć o sprzymierzonych siłach zła, oczywiście, choć można chyba mówić o wyszukiwaniu tego, co dyskredytuje LPR. Dalej niestety jest gorzej: Cytuj: Fotografia z kolei, która przedstawia młodego człowieka, który unosi rękę w górę, może z głupoty, może dla popisu, czy dla prowokacji, a może po prostu nieświadomie, bo na filmach widział, jak starożytni Rzymianie, czy rycerze się pozdrawiali, czy przed wojną wszystkie ruchy nie-lewicowe od skautów katolickich zaczynając aż po karlistów i monarchistów hiszpańskich, a już na pewno – jak sam tłumaczy - nie z intencją imitowania hitlerowców - to oczywisty dowód na neonazizm. Bardzo przepraszam - ale w nieświadomość zaistnienia II wojny światowej nie wierzę. To usprawiedliwienie uważam za skandaliczne. Cytuj: Jeśli ja pojechałem cztery lata temu na koncert na rynku jednego miasta, oficjalny, przez media filmowany, pieśni narodowych; jeśli poproszony przez kilku młodych ludzi o zrobienie zdjęcia, podszedłem pod scenę i pozwoliłem sobie zrobić nawet ich kilka, ot nie zważając, że ci ludzie mają krótkie fryzury (czemu nie włączyła mi się rewolucyjna czujność?), a potem czytam, że tańczyłem ze skinami i nazistami. W towarzystwie na koncercie osobiście nie widzę problemu. Ani powodu do usprawiedliwiania się z niego. Cytuj: Jeśli dla manipulacji pokazuje się obok zdjęcie z innej uroczystości, z innego roku, z innymi ludźmi Tu się zgadzam - to jest pewna manipulacja. Cytuj: którzy pokazują pięści (tak, zaciśnięte pięści), może dla popisu siły, nie wiem, i podpisuje się, że to gest „Sieg Heil”, to to jest draństwo i potwarz Tego na zdjęciu nie widać. Jeśli to nie był gest "Sieg Heil" tylko wskutek pomniejszenia fotki tak to wyglądało to to jest oszczerstwo. Ale wobec tego - może trzeba opublikować powiększona fotkę? Cytuj: A dziennikarze ci powinni być przesłuchani na okoliczność współpracy z obcymi wywiadami i przyjmowania zleceń na szkalowanie określonych grup politycznych Wszystko szpiedzy załatwili? Nie wydaje mi się... Cytuj: Osoby długo działające w organizacji są to ludzie ideowi, zrównoważeni, znający dobrze historie i głupoty im raczej po głowach nie chodzą. Natomiast różnie bywa z tzw. sympatykami MW. Zdarzają się przypadki, że jakiś gówniarz, rozrabiaka nasłucha się czy też przeczyta w mediach, że w MW kogoś biją, coś "radykalnego robią", że to naziści itp., no i to go skłania do zainteresowania się MW, a nie zainteresowanie ideą narodową czy pracą dla dobra Ojczyzny. Na szcęście większość takich typów szybko się nudzi, kiedy orientują się, że w MW nie znajdą tego czego oczekują. Niestety część zdąży przed odejście "narobić niezłego smrodu", co później idzie na konto całej organizacji.
I powinno. Bo jeśli organizacja wie, że tak się dzieje, to powinna na to zwracać baczną uwagę. I jasno potępiać pewne zachowania, a nie tłumaczyć "nieświadomością".
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
| Wt gru 05, 2006 11:06 |
|
|
|
 |
|
Klekot
|
Paschalis napisał(a): A jak przy tym wykrzykuje: "Sieg Heil!" i pali pochodnie w kształcie swastyki to kogo naśladuje? Starożytnych Rzymian, czy monarchistów hiszpańskich? Nikomu z MW nie udowodniono wykrzykiwania "Sieg Heil!" jo_tka napisał(a): Bardzo przepraszam - ale w nieświadomość zaistnienia II wojny światowej nie wierzę. To usprawiedliwienie uważam za skandaliczne.
Wydaje mi się, że go do końca nie zrozumiałaś. jo_tka napisał(a): I powinno. Bo jeśli organizacja wie, że tak się dzieje, to powinna na to zwracać baczną uwagę. I jasno potępiać pewne zachowania, a nie tłumaczyć "nieświadomością". I zwraca uwagę, i potępia i reaguje jak należy na niewłaściwe zachowania, ale nie jest to łatwe w organizacji liczącej ok. 3000 ludzi.
P.S. Opinia polskiego Ruchu Narodowego na temat ideologii totalitarnych:""Endecka krytyka faszyzmu i nazizmu"- http://www.myslpolska.ice...r=2004120521202
_________________ WPK!
|
| Wt gru 05, 2006 12:03 |
|
 |
|
Klekot
|
jo_tka napisał(a): Cytuj: Fotografia z kolei, która przedstawia młodego człowieka, który unosi rękę w górę, może z głupoty, może dla popisu, czy dla prowokacji, a może po prostu nieświadomie, bo na filmach widział, jak starożytni Rzymianie, czy rycerze się pozdrawiali, czy przed wojną wszystkie ruchy nie-lewicowe od skautów katolickich zaczynając aż po karlistów i monarchistów hiszpańskich, a już na pewno – jak sam tłumaczy - nie z intencją imitowania hitlerowców - to oczywisty dowód na neonazizm. Bardzo przepraszam - ale w nieświadomość zaistnienia II wojny światowej nie wierzę. To usprawiedliwienie uważam za skandaliczne.
Nie chodzi o II wojnę światową. ktoś może się wzorować właśnie na podanych przez W.W. przykładach, a nie na nazistach(np. ONRowcy, NOPowcy, itp.)
P.S. Opinia polskiego Ruchu Narodowego na temat ideologii totalitarnych:""Endecka krytyka faszyzmu i nazizmu"- http://www.myslpolska.icenter.pl/index. ... 4120521202
_________________ WPK!
|
| Wt gru 05, 2006 12:09 |
|
|
|
 |
|
jo_tka
|
To jak powinnam go zrozumieć?
Cytuj: młodego człowieka, który unosi rękę w górę [...] może po prostu nieświadomie, bo na filmach widział, jak starożytni Rzymianie, czy rycerze się pozdrawiali, czy przed wojną wszystkie ruchy nie-lewicowe od skautów katolickich zaczynając aż po karlistów i monarchistów hiszpańskich, a już na pewno [...] nie z intencją imitowania hitlerowców
Rozumiem że ów młody człowiek nigdy nie widział Czterech pancernych ani żadnego filmu dotyczącego II wojny światowej. Ganz pomada, czy fabularnego, czy kroniki. Nie wydział też żadnych fotografii z okresu II wojny światowej i wspomniany gest kojarzy mu się wyłącznie ze starożytnym Rzymem czy ruchami przedwojennych monarchistów. Jest zupełnie nieświadomy, że ten gest wykorzystywali jacyś hitlerowcy i z czym on sie wiązał w tym kraju. Mimo że jest Polakiem i jest zainteresowany ideą narodową (sic!)
Klekot..............
|
| Wt gru 05, 2006 12:11 |
|
 |
|
jo_tka
|
I dopisek.
NIE MOŻE. Nie może w kraju, w którym z rąk hitlerowców zginęło kilka milionów ludzi.
Odwoływanie się do tego gestu po II wojnie światowej i tłumaczenie tego innymi tradycjami świadczy o braku szacunku dla historii tego kraju i historii Europy. Nie da się w idei narodowej pomijać faszyzmu, jakby go nie było. Zapominanie o nim grozi powrotem tamtych idei.
Narodowcy powinni mieć alergie na faszyzm, a nie mu pobłażać. Właśnie dlatego, że z tej idei wyrósł. Dlatego, by nigdy wiecej nie powrócił.
|
| Wt gru 05, 2006 12:17 |
|
|
|
 |
|
Klekot
|
jo_tka napisał(a): Narodowcy powinni mieć alergie na faszyzm, a nie mu pobłażać.
Prawdziwi narodowcy "mają alergie" zarówno na faszyzm, jak i na komunizm! jo_tka napisał(a): Właśnie dlatego, że z tej idei wyrósł.
Sugerujesz, że faszyzm wyrósł z polskiej idei narodowej?!? 
_________________ WPK!
|
| Wt gru 05, 2006 12:50 |
|
 |
|
jo_tka
|
Cytuj: Sugerujesz, że faszyzm wyrósł z polskiej idei narodowej?!? A gdzieś tak napisałam? Cytuj: Prawdziwi narodowcy "mają alergie" zarówno na faszyzm, jak i na komunizm!
I objawem tej alergii są słowa Wierzejskiego? czy nie jest "prawdziwym narodowcem" (cokolwiek by to nie znaczyło)?
|
| Wt gru 05, 2006 13:05 |
|
 |
|
Paschalis
|
Klekot napisał(a): Paschalis napisał(a): A jak przy tym wykrzykuje: "Sieg Heil!" i pali pochodnie w kształcie swastyki to kogo naśladuje? Starożytnych Rzymian, czy monarchistów hiszpańskich? Nikomu z MW nie udowodniono wykrzykiwania "Sieg Heil!"
A hackenkreutz zrobiony z pochodni to złudzenie optyczne?
_________________ www.onephoto.net
|
| Wt gru 05, 2006 15:00 |
|
 |
|
Trawy
|
Klekot napisał(a): Prawdziwi narodowcy "mają alergie" zarówno na faszyzm, jak i na komunizm!
Taaa jaasne!
A działacze Młodzieży Wszechpolskiej nie maja nawet na tyle cojones żeby się przyznać do tego co robią - tylko wykręcają się jak dzieciaki w przedszkolu od odpowiedzialności.
Taki Farfał do Szczerbca pisywał i hajlował na imprezach a potem ze łzami w oczach wypiera się że to nie on jest jest na zdjęciu z "zamawiania piwa".
Teraz to samo - nikt nie udowodnił MW wołania "Sieg heil" ...
Jakie toto naiwnie durne
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
| Wt gru 05, 2006 15:30 |
|
 |
|
Ukyo
|
Brzydzą się?
Dziwnym trafem trzej koledzy z mojej klasy jako9s sie tym nie brzydzili. Podejrzane. I ja nie mówie o tym, co przeczytałam z złych mediach - ja to widziałam, byłam tego świadkiem.
|
| Wt gru 05, 2006 22:34 |
|
 |
|
Klekot
|
Trawy napisał(a): Taki Farfał do Szczerbca pisywał i hajlował na imprezach a potem ze łzami w oczach wypiera się że to nie on jest jest na zdjęciu z "zamawiania piwa". Teraz to samo - nikt nie udowodnił MW wołania "Sieg heil" ...
Jeszcze raz(normalnie jak do ściany  )żadna organizacja nie może odpowiadać za działanie kogoś, kto w chwili jego popełnienia nie należał do niej. Farfał z tego co wiem nie należał wtedy do MW .
Takie są fakty, nikt nie udowodnił członkom MW wykrzykiwania "S.H!".
Nie wszystko co napiszą w tabloidzie jest prawdą  Ludzie, trochę samodzielnego myślenia nie zaszkodzi 
_________________ WPK!
|
| Śr gru 06, 2006 8:51 |
|
 |
|
jo_tka
|
Poczytajcie sobie ten wywiad:
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/op ... e_a_1.html
i dla porównania ten
http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/op ... e_a_2.html
Przyznam, że Michałkiewicz mnie szokuje.
Cytuj: Nie dostrzega pan niczego złego w zachowaniach nawiązujących do ideologii nazistowskiej, w przekraczaniu powszechnie akceptowanych granic?
Sformułowania, których pani używa, dowodzą, że pani też jest zarażona faszyzmem. Co to znaczy powszechnie uznawane granice, poglądy? Kto je wyznaczył? To jest faszystowskie myślenie.
Dla pana nie ma żadnych społecznych norm? Dla mnie, gdy młody człowiek publicznie wykrzykuje hitlerowskie pozdrowienia, łamie prawo i narusza pewne akceptowane społecznie granice.
Granicą nieprzekraczalną jest dla mnie zasada, że co nie jest zakazane, jest dozwolone. W kodeksie karnym jest przewidziana kara za nawoływanie do nienawiści czy przestępstw. Ale nie ma mowy o tym, jakie formy powinna przybierać ekspresja uczuciowa. Choćby ta impreza w Zabrzu - jakie tu prawo zostało złamane? Czy prawo mówi, jaki kształt mają mieć pochodnie? Czy prawo mówi, jakie okrzyki można wznosić na imprezie? Ta dyskusja to tak naprawdę dyskusja o wolności słowa. A w wolnym kraju każdy powinien móc przedstawiać własne poglądy, nawet gdy innym się nie podobają.
Przyjmując taką argumentację, musielibyśmy dać wolną rękę tym, którzy szerzą antysemityzm, rasizm, nietolerancję religijną...
I to jest bardzo ważne! Taka wolność wyrażania poglądów oznacza, że dyskurs społeczny jest autentyczny.
Otóż moim zdaniem są poglądy o których dyskutować nie wolno, w tym sensie że nie wolno kwestionować zła, które niosą. Do takich należy faszyzm, komunizm, pedofilia i zapewne kilka innych.
|
| Śr gru 06, 2006 9:56 |
|
 |
|
Klekot
|
jo_tka napisał(a): Przyznam, że Michałkiewicz mnie szokuje.
Michalkiewicz wywodzi się z UPRu. W tej partii jest dużo skrajnych liberałów("co nie jest zakazane, jest dozwolone"), którzy mają właśnie podobne spojrzenie na świat jak p. Michalkiewicz.
_________________ WPK!
|
| Śr gru 06, 2006 11:11 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Klekot napisał(a): Trawy napisał(a): Taki Farfał do Szczerbca pisywał i hajlował na imprezach a potem ze łzami w oczach wypiera się że to nie on jest jest na zdjęciu z "zamawiania piwa". Teraz to samo - nikt nie udowodnił MW wołania "Sieg heil" ...
Jeszcze raz(normalnie jak do ściany  )żadna organizacja nie może odpowiadać za działanie kogoś, kto w chwili jego popełnienia nie należał do niej. Farfał z tego co wiem nie należał wtedy do MW . Takie są fakty, nikt nie udowodnił członkom MW wykrzykiwania "S.H!". Nie wszystko co napiszą w tabloidzie jest prawdą  Ludzie, trochę samodzielnego myślenia nie zaszkodzi 
No to spróbuj pomysleć samodzielnie i zastanów się czemu tak wiele osób z kręgu MW (nie ważne czy oficjalnie zapisanych w chwili "przestępstwa" czy nie) ma tendencje do faszyzowania i sympatyzowania z faszystowską ideologią? Czemu przy okazji różnych skandali na tle faszyzmu zawsze jest to ktoś bliżej bądź dalej powiązany z MW? Odpowiesz mi na to pytanie? I jeszcze napisz, że to tylko zbieg okoliczności, albo że nie nasuwają się żadne wnioski to Ci zapewne wszyscy uwierzą 
|
| Śr gru 06, 2006 11:27 |
|
 |
|
Klekot
|
przemo napisał(a): czemu tak wiele osób z kręgu MW (nie ważne czy oficjalnie zapisanych w chwili "przestępstwa" czy nie) ma tendencje do faszyzowania i sympatyzowania z faszystowską ideologią? Czemu przy okazji różnych skandali na tle faszyzmu zawsze jest to ktoś bliżej bądź dalej powiązany z MW? Odpowiesz mi na to pytanie? To są marginalne przypadki, o których już pisałem, w którymś ze swoich postów(poszukaj sobie jeśli Cię to interesuje), a reszta przypadków to są przeważnie pomówienia, itp. Tylko sprostowania nie są już publikowane na czołowych stronach, tylko gdzieś w mało widocznych miejscach( a czasami wcale).
_________________ WPK!
|
| Śr gru 06, 2006 11:40 |
|
|
|